FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 maart 2005

Prins Rainier (81) op intensive care aan beademing

De 81-jarige Prins Rainier III van Monaco ligt aan de beademing op de intensive care waarnaar hij afgelopen dinsdag werd overgebracht. De prins belandde op de intensive care vanwege een hardnekkig terugkerende longontsteking. Naast deze aandoening zijn er nu ook problemen met zijn hart- en nierfuncties opgetreden. De toestand is momenteel "ernstig maar stabiel".

Een anonieme bron wist te melden dat de 47-jarige kroonprins Albert, Rainiers enige zoon, van zijn reis naar het buitenland is teruggekeerd om zijn vader te bezoeken. Zijn dochter prinses Caroline volgde haar broers voorbeeld.

Eerder werd nog gemeld dat de 81-jarige prins herstellende was en het goed maakte in de hart-longkliniek waar hij op 7 maart werd opgenomen met bronchitis en beginnende longontsteking. De afgelopen paar jaar is Rainier geregeld behandeld voor hart-, long- en vermoeidheidskwalen.

Voetbal: Duitsers krijgen 3 ton voor wereldtitel

Mochten de voetballers van het Duitse nationale elftal volgend jaar in eigen land wereldkampioen worden, dan kunnen zij rekenen op een premie van 300.000 euro per persoon. Het is voor 'die Mannschaft' een absolute recordbeloning. Ter vergelijking : in 2002 verdienden de spelers 'slechts' 92 mille.

De recordbeloning is tot stand gekomen na beraad tussen de spelersraad en de DFB. De spelersraad, onder voorzitterschap van Michael Ballack, eiste een flinke loonsverhoging. De DFB bood in eerste instantie anderhalve ton de man bij een kampioenschap. In februari werd het 'bod' van de DFB verhoogd tot een kwart miljoen, maar dat was nog niet genoeg. Na vijf kwartier vergaderen kwam er eindelijk een akkoord.

Overigens gaan Ballack en zijn medespelers pas in de kwartfinale verdienen, dan krijgen ze 50.000 euro. Een plek in de halve eindstrijd levert het dubbele op.

Meer sportnieuws lees je op de FOK! sportsite!

[update] D66-minister De Graaf treedt af

svenski, _4ever_ en keesjeislief hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister De Graaf gisteravond tijdens de stemming in de Eerste KamerMinister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing treedt af nadat gisteravond de plannen voor de gekozen burgemeester sneuvelden in de Eerste Kamer. NOS en RTL melden dit op basis van betrouwbare Haagse bronnen. De Graaf heeft zijn aftreden nog niet officieel bekend gemaakt.

Om 20.00 uur zou er een spoeddebat plaatsvinden in de Tweede Kamer, maar dit is uitgesteld tot 20.45 uur. Het debat was aangevraagd door de SGP. De partij wil weten waarom de kabinetsplannen voor de gekozen burgemeester niet zijn gesteund door de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer-fractie van de PvdA blokkeerde de plannen gisteravond, door niet voor een benodigde grondwetswijziging te stemmen. De uitslag was een enorme tegenvaller voor De Graaf. De gekozen burgemeester is één van de 'kroonjuwelen' van zijn partij D66.

De Graaf wilde gisteren nog niet zeggen of hij gevolgen zou verbinden aan de uitslag. Vandaag heeft hij topberaad gevoerd met andere D66-bewindslieden en later ook met premier Balkenende.

Premier Balkenende, die vervroegd terugkeerde van een top van EU-leiders in Brussel, nam De Graaf vanochtend in bescherming. Volgens Balkenende heeft De Graaf zich geweldig geweerd en was zijn aftreden niet aan de orde. Ook D66 en de coalitiegenoten CDA en VVD hadden er bij De Graaf op aangedrongen dat hij aanbleef.

Update 20.29 uur
Het NOS Journaal meldt dat De Graaf op dit moment samen met andere D66-bewindslieden samen is en daar zijn aftreden bekend heeft gemaakt. De andere D66-bewindslieden zouden zich solidair met hem willen verklaren en ook opstappen. Voor D66 zitten naast Thom de Graaf Laurens Jan Brinkhorst (minister voor Economische Zaken) en Medy van der Laan (staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) in de regering.

Update 20.51 uur
De vergadering is zojuist geopend en opnieuw geschorst door Tweede Kamer-voorzitter Frans Weisglas. Hij zei dat de vergadering om 21.15 uur weer heropend zal worden en dat premier Balkenende dan met een verklaring zal komen.

Update 21.14 uur
De RVD heeft het bericht over het aftreden van De Graaf bevestigd. Over enkele ogenblikken zal premier Balkenende in de Tweede Kamer een verklaring afleggen. Dit is live te volgen via Nederland 2 of de live stream van de Tweede Kamer.

Het NOS Journaal meldt dat alleen De Graaf zal aftreden. De andere D66-bewindsleden hebben er wel over nagedacht om zich solidair met De Graaf te verklaren, maar hier uiteindelijk toch vanaf gezien.

Update 21.22 uur
Balkenende zei dat hij het zeer betreurt dat De Graaf opstapt. Hij zei dat De Graaf geen eerlijke kans heeft gehad. Verder maakte hij duidelijk dat het aftreden van De Graaf geen gevolgen zal hebben voor het kabinet. Er is volgens hem nog voldoende steun. De Graaf zal vervangen worden door een andere minister, die zal worden aangedragen door D66.

Om 21.45 uur wordt de vergadering in de Tweede Kamer weer hervat.

Update 21.38 uur
In een verklaring liet De Graaf weten dat de verwerping van zijn plannen voor een gekozen burgemeester zijn rol in het kabinet te zeer heeft verzwakt. Hij zag "onvoldoende mogelijkheden om aan te blijven".

Update 21.51 uur
Zojuist is het debat begonnen dat door de SGP was aangevraagd. De partij wil weten waarom de kabinetsplannen voor de gekozen burgemeester niet zijn gesteund door de Eerste Kamer. Er zal ook gedebateerd worden over de verklaring van Balkenende over het aftreden van De Graaf. Het debat is wederom te volgen via de live stream van de Tweede Kamer.

Update 22.01 uur
Intussen is nog wat meer bekend over het aftreden van De Graaf. De Graaf heeft voor zijn aftreden de fractieleiders van de coalitie vergeefs gevraagd concessies te doen over het kiesstelsel. Zijn partijgenoot Dittrich, CDA-fractieleider Verhagen en VVD-aanvoerder Van Aartsen wilden echter niets toezeggen.

Naast de gekozen burgemeester was voor De Graaf ook de modernisering van het kiesstelsel een belangrijk punt. Als minister van Bestuurlijke Vernieuwing hoopte hij op dat vlak nog wel wat te kunnen bereiken. Omdat daarover geen concessies werden gedaan, was voor De Graaf "de grens bereikt" en besloot hij definitief uit het kabinet te stappen.

Ajax-fans verdacht van mogelijke brandstichting

Op het complex van SC Feyenoord is het jeugdhonk dinsdag compleet afgebrand. Daarnaast was er elders in Rotterdam bij FC Boszoom brand in het voorraadhok.

De Rotterdamse politie en brandweer sluiten niet uit dat er sprake is van brandstichting, maar ze willen niet ingaan op sterke geruchten op internet dat Ajax-hooligans achter de mogelijke brandstichting zouden zitten.

Vandaag is het exact acht jaar geleden dat Carlo Picornie om het leven kwam. Hij kwam op 23 maart 1997 om het leven bij een veldslag tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans in een weiland bij Beverwijk.

Veel Feyenoord-fans menen dat er een verband is tussen de branden en de datum van vandaag.

Villeneuve wijt problemen aan auto

Het magere optreden van Jacques Villeneuve in de eerste twee races van dit jaar is volgens Craig Pollock, zijn manager, te wijten aan het gebrek aan vertrouwen in de auto.

Villeneuve is al sinds de start van het seizoen langzamer dan zijn teamgenoot Felipe Massa. Tevens spinde de Canadees tijdens de Grand Prix van Maleisië. De slechte vorm van Villeneuve leidt al een tijd tot speculaties dat zijn positie als racecoureur onder druk kan komen te staan als hij niet betere resultaten neerzet.

Craig Pollock verklaarde tegenover het tijdschrift Autosport dat Villeneuve het vertrouwen mist in zijn auto. Pollock: "Toen Jacques in 1996 voor het eerst in een Formule 1-wagen stapte, was hij na tien ronden sneller dan David Coulthard. Nu kan hij niet genoeg kilometers maken en kan hij maar 85 procent van zijn kunnen laten zien."

Jacques Villeneuve vertelde de Engelse televisiezender ITV dat hij vooral problemen heeft met de remmen van de Sauber C24. Villeneuve: "Het ligt niet alleen aan die ene bocht waar ik spinde. Mijn voorwielen blokkeren continu en als ik wat aggressiever probeer te rijden, blokkeren de achterwielen. Ik weet niet precies wat ik moet doen en ik heb het erg moeilijk met deze wagen."

Gerookte vleermuizen gevonden op markt Amsterdam

neegij had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsOp een markt in Amsterdam Zuid-Oost heeft de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag 38 dode gerookte vleermuizen in beslag genomen. De dieren zaten in een kratje dat gewoon tussen groente en fruit stond.

Volgens de inspectiedienst zijn de vleermuizen afkomstig uit Ghana. De dieren worden in Afrikaanse landen gebruikt als medicijn, onder andere tegen astma en bronchitis. "Omdat vleermuizen een infectiebron kunnen zijn voor diverse ziekten, zullen de vleermuizen in overleg met het Openbaar Ministerie worden vernietigd", aldus een woordvoerder van de inspectiedienst. De verkoper heeft een proces-verbaal gekregen.

Politie onderzoekt incident Rooney

De politie van het Engelse Manchester is een onderzoek gestart naar een incident waarbij voetballer Wayne Rooney van Mancester United betrokken zou zijn geweest. De spits zou afgelopen maandag een 22-jarige student in een nachtclub hebben geslagen na een woordenwisseling.

Rooney is gewoon opgenomen in de Engelse selectie ter voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland op zaterdag. De politie van Manchester heeft zich nog niet bij de Engelse voetbalbond gemeld met het verzoek tot een onderhoud met de 19-jarige vedette. Rooney ontkent trouwens alle beschuldigingen.

Basisschoolleerling deelt cocaïne uit

Icoon opmerkelijk nieuws Een jongetje heeft veertig zakjes cocaïne meegenomen naar zijn basisschool en aan zijn klasgenootjes uitgedeeld. De jongen dacht dat de zakjes snoep bevatten, omdat hij dat van zijn moeder gehoord had. De politie van Illinois, VS, zoekt op dit moment de moeder van de jongen.

Volgens de politie leefde de jongen waarschijnlijk in een gezin waar drugs werden verhandeld. De jongen had hier geen idee van. Toen hij op een dag vroeg wat het witte spul was, kreeg hij te horen het om 'snoep' ging. Later heeft een onbekend persoon kennelijk een ongelukkige plek gekozen om de cocaïne te verbergen: in de tas van het jongetje. De jongen ging daarna met de cocaïne naar school om zijn klasgenootjes van 'het snoep' te laten genieten.

De politie gaat de jongen niet vervolgen, maar de moeder en andere familieleden zullen berecht worden op grond van handel in drugs en het in gevaar brengen van kinderen. Kinderbeschermingsinstanties hebben de jongen in het huis van een verwante geplaatst. De moeder is vooralsnog voortvluchtig.

Grootste ijsberg ter wereld weer in beweging

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

's Werelds grootste ijsberg vervolgt op dit moment zijn tocht weer richting de reuze ijstong Drygalski. Het 120 kilometer lange gevaarte liep vorige maand vast op de zeebodem waardoor een botsing voorkomen werd.

Volgens het Europese ruimtevaartbureau ESA is de kans groot dat de ijsberg alsnog botst met de ijstong. Op beelden van de Europese milieu-satelliet Envisat is te zien dat de twee ijsgiganten nog maar enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn. Welke gevolgen een botsing precies zou hebben is onduidelijk. Waarschijnlijk zou een groot deel van de vierduizend jaar oude ijstong afbreken en samen met de reusachtige ijsberg naar open zee drijven. Volgens de NASA zou de botsing in elk geval geen gevolgen hebben voor de zeespiegel.

Een botsing tussen de twee ijsgiganten in februari ging op
het laatste moment niet door, omdat de ijsberg strandde.

Drent en Hugo moeten weg bij Groningen

Zowel Martin Drent als Hugo zullen FC Groningen aan het eind van dit seizoen moeten verlaten. Beide spelers kregen woensdag in een gesprek met technisch manager Henk Veldmate, directeur Hans Nijland en trainer Ron Jans te horen dat hun aflopende contract niet wordt verlengd. Zowel Drent als Hugo is op het moment geen basisspeler.

Drent is bezig aan zijn zevende seizoen bij de club uit het Oosterpark Stadion. De 34-jarige spits werd de laatste twee jaar vooral gebruikt als pinchhitter. We hebben onszelf afgevraagd of een derde seizoen in diezelfde rol voor Drent zou zijn weggelegd. We hebben besloten om die weg niet met elkaar in te slaan. Bovendien gaf Martin zelf aan diverse aanbiedingen te hebben om zijn actieve carrière nog met twee seizoenen te verlengen bij een andere club," aldus veldmate.

Drent past volgens Veldmate ook niet meer in het plaatje wat de club voor ogen heeft. "Voor de spitspositie zullen we trachten een nieuwe, jongere spits aan te trekken." Drent speelde in totaal 167 competitiewedstrijden voor Groningen, waarin hij 49 maal wist te scoren.

Hugo is bezig aan zijn achtste seizoen bij de Groningers. Afgelopen weekend speelde hij tegen Willem II zijn 200ste competitiewedstrijd voor Groningen. In die duels scoorde hij 28 keer. "In met name zijn tweede contractperiode van vier seizoenen is Hugo niet die vaste waarde voor het elftal geweest, die hij in onze ogen wel zou moeten zijn", aldus Veldmate.

Crown of Glory info + screens

Ontwikkelaar Western Civilization Software en uitgever Matrix Games hebben informatie en screenshots van Crown of Glory vrijgegeven. De game speelt zich af in de tijd van Napoleon van 1799 tot 1820.

Je kunt uit acht landen kiezen, namelijk Spanje, Engeland, Frankrijk, Zweden, Rusland, Turkije, Oostenrijk en Pruisen. Ongeveer negentig kleinere landen worden door de AI bestuurd. Het spel is turn-based en probeert een zo historisch correct mogelijke speelervaring te bieden waar je met eigen inbreng het verloop van kunt veranderen.

Game Features:

"[...]
- Europe and North Africa, 1799 till 1820
- More than 200 provinces, 8 Major Nations, 90 Minor Powers
- Monthly Strategic Turns, 20 Minute Tactical Turns
- Military, Diplomatic, Economic and Social Decisions
- Quick Resolution of Battles or Detailed Resolution of Battles
- Detailed Combat supports Historical Leaders, Unit Morale, Diverse Unit Types, Command and Control, Weather, Smoke, Reinforcements, and more!
- Economics include Resource Types, Economic Parameters, Banks and Loans, Food and Population Growth, Reinforcement Pool, Trade Routes, Merchant and Colonial Income
- Naval and Land Combat, including Sieges, Interceptions, Fleet Combat, Port Attacks and Blockades
- National Morale
- Computer Opponent for Major and Minor Nations
- Diplomacy includes Treaties, Secret Treaties, Declarations of War, Cease Fires, Limited Surrender, Total War, and Historical Great Diplomats with special abilities
- Weather, Logistics, Fog of War, Special Events
- Full Multiplayer Support via internet, LAN, serial/parallel connection or hotseat
- Standard Campaign from 1805 - 1815 as well as a variety of starting scenarios to expand or contract the timeline and allow more options over technology and upgrades
[...]"


Tenslotte zijn hieronder nog vijf screenshots te bezichtigen:




Klachtenlijn loterijen toch gratis

Mensen die niet willen dat de loterijen automatisch geld inhouden voor het jubileumcadeau voor koningin Beatrix kunnen vanaf donderdag voor het afmelden gebruik maken van het gratis telefoonnummer 0800-1155. Dit maakten de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij woensdag na een verzoek van minister Donner van Justitie bekend. Maandag en dinsdag werd door circa 16.000 mensen gebruik gemaakt van het betaalde nummer 0909-0011. Dit nummer kostte 15 cent per minuut.

Tot donderdag zullen de afmelders gebruik moeten maken van 0909-0011 wat te bereiken is voor 1 cent per minuut. Het nummer is niet gratis omdat dit volgens de loterijen niet mogelijk is.

Minister Donner had van tevoren toestemming gegeven voor de actie van de loterijen, maar hij wil niet dat mensen moeten betalen om hun bezwaren kenbaar te maken. "De kosten voor het opbellen heb ik niet toegestaan", zei Donner dinsdag in de Tweede Kamer.

De voorlichter van de loterijen verzekert dat het bedrag voor het jubileumcadeau niet zal worden afgeschreven bij de mensen die zich melden bij de telefoonlijn. Deze incasso zal op 25 april worden uitgevoerd. De mensen die hebben gebeld naar het betaalnummer, kunnen hun kosten niet terugkrijgen.

De helft van de 5,25 euro vormt het cadeau. Koningin Beatrix heeft de volgende goede doelen uitgezocht: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. 20 Procent gaat op aan kosten zoals mailing en logistiek en 30 procent is bestemd als extra prijzengeld.

Kadaffi: Palestijnen en Israëli's zijn idioten

Simko had ons via de nieuws-submit te melden:

De non-conformistische Libische leider Kadaffi trok op de laatste dag van de Arabische top in Algiers alle aandacht naar zich toe door Israëli's en Palestijnen te omschrijven als 'idioten'. In een niet-geplande toespraak zei hij: "De Israëli's zijn idioten en de Palestijnen ook. De joden komen bij bosjes om het leven omdat zij in de Westoever en de Gazastrook zitten. Als deze regio's zo belangrijk voor ze zijn waarom hebben ze het dan niet eerder bezet?"

Ook de Palestijnen kregen een veeg uit de pan: "De Palestijnen zijn ook idioten omdat zij deze gebieden in 1967 hebben verloren. Dus moeten we bekennen dat beiden idioten zijn." De aanwezige Arabische leiders, waaronder de Palestijnse president Abbas, barstten na deze uitspraken uit in een lachen.

In een meer dan een uur durende toespraak gaf de Libische leider, die bekend staat om zijn onvoorspelbare optredens, advies op een groot aantal terreinen. Zo gaf hij zijn visie op vrouwenrechten in de door mannen gedomineerde Arabische wereld. Verder wijdde hij uit over onderwerpen als de crises in Irak en Libanon.

Sega gaat next-gen games van Silicon Knights uitgeven

Sega heeft een deal gesloten met Silicon Knights waarin staat dat ze al hun toekomstige next-gen games mogen uitgeven. Sega en Silicon Knights willen ook samen een nieuwe franchise creëren voor de volgende generatie games. Silicon Knights is onder meer bekend van Eternal Darkness, Metal Gear Solid: The Twin Snakes en Blood Omen: Legacy of Kain.

Sega maakt er geen geheim van dat ze zich willen versterken op de westerse markt. Eerder al kochten ze de ontwikkelaar van de Total War-games op en sloten exclusieve deals met andere bedrijven voor The Matrix Online, Football Manager en Condemned.

Simon Jeffery, de president van Sega Amerika, zegt dat Silicon Knights een rijke historie heeft in het ontwikkelen van uitstekende games. Ook verwachten ze dat hun nieuwe franchise een sterke en erg commerciële wordt.
'Wij geloven dat videogames de dominante vorm van vermaak zal worden. Daarom zijn we erg blij dat we iemand gevonden hebben met dezelfde visie, namelijk Sega', aldus Denis Dyack, president van Silicon Knights.

Informatie over producten, releasedates en platforms willen beide bedrijven nog geheim houden.

Zeven kinderen besmet met tuberculose

314 en neegij hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In het Groningse Alteveer zijn zeven kinderen besmet met tbc. Afgelopen week kwam er een geval van open tbc aan het licht in het dorp. Een oppasmoeder op een basisschool bleek de ziekte met zich mee te dragen.

Hierop werd een groep van 22 kinderen, die veel in aanraking kwam met de vrouw, onderzocht. Zeven van hen blijken nu daadwerkelijk besmet te zijn, zo heeft de GGD vandaag bekend gemaakt. Bij drie kinderen is sprake van actieve tbc, wat inhoudt dat zij ook daadwerkelijk ziekteverschijnselen vertonen. Ook directe familieleden worden onderzocht. Uit voorzorg heeft iedereen een medicijnenkuur gekregen.

Handheld retro-console voor al je NES-games

Ontwikkelaar Fire International heeft vandaag aangekondigd dat de Blaze Pocket Fami in Europa en de Verenigde Staten in de winkels ligt. Deze handheld is geschikt om oude NES en Famicom-games op te spelen.

Het apparaatje heeft een 2.5 inch TFT scherm, een D-pad en enkele standaard knoppen. De handheld kan ook op de televisie aangesloten worden om je oude games daarop te spelen. Bij laatstgenoemde optie is het ook mogelijk twee NES-joypads erop aan te sluiten.
In Europa zal de Blaze Pocket Fami een 72pin adapter bevatten waar niet alleen oude, grote NES-cartridges ingestopt kunnen worden, maar ook kleinere, Japanse cartridges. De handheld werkt bij PAL en NTSC titels.

Jason Cooper, managing director van Fire International, zegt dat retro weer in is en gamers constant praten over de goede oude tijd. Ook zegt hij dat veilingsites als Ebay genoeg aanbod bieden om NES-collecties aan te vullen en dus op je Blaze Pocket Fami te spelen.

Hier is een plaatje van de Blaze Pocket Fami:



Wilders omhoog in NIPO-peiling

Het meest geciteerde Kamerlid van Nederland, Geert Wilders, is omhooggeschoten in een peiling van bureau TNS NIPO. Sinds hij vorige week zijn voorlopige partijbeginsel presenteerde, is hij acht zetels gestegen tot twintig.

Volgens de onderzoekers is Wilders ''voor electoraal gewin de komende twee jaar sterk afhankelijk van ernstige, negatieve incidenten die gerelateerd zijn aan allochtonen en de islam.'' Mensen die zeggen op Wilders te willen stemmen vinden integratie van allochtonen en criminaliteits- en terrorismebestrijding verreweg de belangrijkste thema's. Slechts 2% zou op Wilders stemmen om zijn ideeën over sociale zekerheid.

Angst voor islam blijft
Mochten zich de komende twee jaar incidenten blijven voordoen met radicale moslims of integratieproblemen, dan zal Wilders bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen minimaal 15 zetels gaan halen, zo voorspellen de onderzoekers. Zijn aanhang zal in sterke mate bestaan uit 'maatschappelijk teleurgestelden'.

TNS-NIPO laat ook weten dat uit al hun onderzoeken blijkt dat de angst voor de islam en de ergernis over het onvoldoende integreren van allochtonen een dominante 'breinpositie' inneemt in de hoofden van autochtone Nederlanders. Of men nu onderzoek doet naar het nationale veiligheidsgevoel, religieuze uitingen of politieke voorkeur, steeds weer blijkt dat negatieve gevoelens ten aanzien van allochtonen en moslims de boventoon voeren, en gedrag en meningen zeer sterk beïnvloeden.

En passant halen de onderzoekers uit naar Marcel van Dam, die op 17 maart in een column Wilders min of meer door het slijk haalde, weinig zetels voor hem voorspelde en hem wegzette in de extreem-rechtse hoek. Van Dam heeft het nog steeds niet begrepen, zo stellen de onderzoekers van TNS-NIPO.

Indiase vrouw trouwt met kleien pot

Icoon Weird nieuws Een vrouw uit India heeft uit nood de beslissing genomen om met een levenloos object te trouwen. Savita, de vrouw in kwestie, ondernam deze bijzondere actie, omdat haar man niet op tijd op zijn eigen bruiloft kon verschijnen. Onduidelijk is nog waarom de vrouw deze keuze heeft gemaakt. Een foto van de man werd achter de pot geplaatst, zodat hij toch nog aanwezig zou zijn.

Savita heeft haar ja-woord gegeven aan een kleien pot toen haar verloofde Chaman Singh, een officier van de grenspolitie, naar verluidt niet is gekomen. Singh zou op de grens tussen India en Tibet zijn vastgelopen wegens zware sneeuwval in dat gebied, aldus dagblad de Deccan Herald.


Een pot is getrouwd

Hirsi Ali in gesprek met moslims

Icoon politiek binnenland nieuws VVD-politica Ayaan Hirsi Ali zal deze middag in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de Contact Groep Islam (CGI). In het gebouw van de Tweede Kamer zal ze met hen onder meer gaan praten over de radicalisering van moslimjongeren, zo meldden woordvoerders van beide gesprekspartners.

De CGI is één van de twee officiële islamitische gesprekspartners van de Nederlandse overheid. Begin vorige maand nodigde de organisatie Hirsi Ali in een open brief uit voor een dialoog. Directe aanleiding daarvoor was de terugkeer van de VVD-politica in de Tweede Kamer. Wekenlang zat Hirsi Ali ondergedoken wegens zeer ernstige bedreigingen van moslims.

Bij terugkeer kondigde Hirsi Ali onder grote belangstelling aan te zullen doorgaan met haar strijd tegen een aantal beginselen van de islam. Onder meer de ondergeschikte positie van vrouwen en de scheiding van geloof en staat wil ze aanpakken. Met het gesprek van deze middag hoopt de CGI erachter te komen waarom ze geen onderscheid maakt tussen uitwassen bij individuele moslims en de islam in het algemeen.

Groen licht opleiding Vitesse/AGOVV

Vitesse en AGOVV Apeldoorn zullen vanaf het nieuwe seizoen in de competitie gaan spelen met teams uit hun gezamenlijke jeugdopleiding.

De KNVB heeft de opzet van de nieuwe Vitesse/AGOVV Voetbal Academie goedgekeurd. De beide clubs krijgen echter nog wel een brief van de Nederlandse voetbalbond waarin een aantal voorwaarden zullen staan waaraan het samenwerkingsverband moet voldoen.

De KNVB wil dat Vitesse en AGOVV hun ervaringen gaan delen met de bond, zodat de academie een pilot wordt voor toekomstige samenwerkingsvormen in het profvoetbal.

Rockstar game Spec Ops aangekondigd

Stonerrockband Queens of the Stone Age (QOTSA) gaf vannacht een mini-concert in New York ter gelegenheid van het uitkomen van hun nieuwe album Lullabies to Paralyze. Na afloop van het concert vertelde frontman Josh Homme aan MTV dat hij samen met bassist Alain Johannes werkt aan een nieuw project: een game van Rockstar Games.

Josh Homme: "Alain and I are writing the music for a Rockstar game called 'Spec Ops'. There's a bunch of versions of new songs. Some of them are mellow, some of them are rock and some of them are, like, hick-hop because we're a bunch of white guys."

Voor Josh Homme was het werken met Rockstar min of meer een droom die werkelijkheid werd. Hoewel hij niet echt aan het spelen van games toekomt vond hij het schrijven van de tunes voor de game erg leuk. Lachend vertelde hij: "I can't play any video games when we're on tour or in the studio because then I would get addicted. And I don't need any more addictions. But the whole thing was great because it was so easy. It's way easier than writing a song, because with video-game music, everything just needs to be, like, 30 seconds long."

Volgens het platenlabel van QOTSA, Interscope Records, komt Spec Ops aan het eind van dit jaar uit. Rockstar heeft dit nog niet bevestigd, er zijn dus ook nog geen nadere details over het spel bekend.

'Radiohead maakte beste album ooit'

Het album 'OK Computer' van Radiohead is volgens de luisteraars van Kink FM het beste album dat ooit gemaakt is. Het staat op nummer 0, de hoogste positie, in de Kinky 101 2005, de lijst met de 101 beste albums aller tijden. De lijst zal aanstaande vrijdag op het alternatieve muziekstation worden uitgezonden.

Naast Radiohead staan onder andere Pearl Jam, Nirvana, Coldplay en U2 in de Top 10. Jan Douwe Kroeske, Paul van der Vlist, Vincent de Lijser en Arjen Grolleman zullen de lijst vrijdag presenteren. Aanstaande maandag zijn de 101 platen dan ook nog non-stop te beluisteren.


Het album van Radiohead

-
Meer over Radiohead op het FOK!forum

Eerste screenshots van GTA: San Andreas op de PC

Het Duitse gamesblad GameStar heeft de eerste screens van Grand Theft Auto: San Andreas op de PC gepubliceerd. In de PC-versie zal de reflectie van de zon op auto's en dergelijke mooier zijn en je zal verder kunnen kijken. Bovendien kan je, net als in de voorgaande PC-delen van Grand Theft Auto je eigen MP3's importeren om ze te luisteren in de auto's in het spel. Grand Theft Auto: San Andreas is volgens Rockstar voor ongeveer 90% klaar, en zal in juni uitkomen.



NBA: Miami verliest weer eens

De Houston Rockets hebben een einde gemaakt aan de zegereeks van de Miami Heat. Na twaalf wedstrijden ongeslagen te zijn geweest moesten de Heat buigen voor McGrady en zijn mannen, 84-82.

Ondanks een tegenvallend schotpercentage van bijna 30% hebben de Houston Rockets in eigen huis toch de winst behaald. Bij rust keken de Rockets nog tegen een achterstand aan van vijf punten, 41-36. Een opvallende rol was echter weggelegd voor de 38-jarige veteraan Dikembe Mutombo. Doordat Yao Ming met vijf fouten op de bank zat, werd Mutombo de directe tegenstander van Shaquille O'Neal. Met veel duw- en trekwerk nam Mutombo zijn ploeg op sleeptouw. De Rockets liepen in het derde kwart uit naar een 61-55 voorsprong en gaven die in het laatste kwart niet meer uit handen. Mutombo pakte 15 rebounds, waarvan maar liefst acht aanvallende rebounds.

Topscorer van de wedstrijd werd Tracy McGrady met 26 punten. Bij de Heat kwam 'Shaq' tot 23 punten en 16 rebounds, Dwyane Wade scoorde 20 punten.

Coach-wissel doet Cavs goed
De Cleveland Cavaliers zijn hun eerste wedstrijd onder interim-coach Brendan Malone goed begonnen. In eigen huis werd de NBA-kampioen van vorig jaar, Detroit Pistons, aan de kant gezet, 91-76. Het was voor de Cavs de eerste winst in de laatste vier wedstrijden. Detroit verloor voor het eerst in de laatste zes duels.

De Cavs verdedigden in de tweede helft een voorsprong van twee punten. Dit deden zij zo goed dat de Pistons maar tot een schamele 27 punten in de tweede helft kwamen. Niet geheel onbelangrijk kwamen de Cavs zelf wel tot scoren en zo werd er eindelijk weer eens gewonnen.

Lebron James werd topscorer van de wedstrijd met 29 punten. Bij de Pistons scoorde Rasheed Wallace 25 punten, Tayshaun Prince kwam tot 22 punten.

Overige uitslagen:

New Jersey Nets - Indiana Pacers: 98-91
Atlanta Hawks - Phoenix Suns: 94-105
Denver Nuggets - Washington Wizards: 127-98
Utah Jazz - LA Lakers: 115-107
Sacramento Kings - Portland Trailblazers: 112-93
Seattle Sonics - Milwaukee Bucks: 92-84

Oddworld Stranger's Wrath

De Oddworld-serie werd bekend met Abe. Het lieve, zielige kereltje met dichtgenaaide mond die zijn maatjes van de slavernij wilde redden. Daar had men wel genoeg van bij Oddworld Inhabitants, want Abe is in geen velden of wegen meer te bekennen. Het is tijd voor Stranger, een premiejager met een afkeer van vuurwapens, maar met liefde voor zijn kruisboog. Je raadt het al, het is tijd om boeven te vangen. Dead or Alive!


Spoeddebat over burgemeesters-kwestie

De Tweede Kamer zal vanavond op verzoek van de SGP een spoeddebat houden met premier Balkenende en minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing over het sneuvelen van de kabinetsplannen voor de gekozen burgemeester. De SGP wil weten waarom de kabinetsplannen voor de gekozen burgemeester niet zijn gesteund door de Eerste Kamer. Het debat zal gevoerd worden door de fractievoorzitters.

De Eerste Kamer-fractie van de PvdA blokkeerde de plannen gisteravond, door niet voor een benodigde grondwetswijziging te stemmen. De uitslag is een enorme tegenvaller voor De Graaf. De gekozen burgemeester is één van de 'kroonjuwelen' van zijn partij D66.

De politieke toekomst van minister De Graaf is nog altijd onduidelijk. De Graaf wilde gisteren niet zeggen of hij gevolgen verbindt aan de uitslag. Er is topberaad geweest tussen De Graaf en andere D66-bewindslieden en later vanmiddag zal er nog overleg zijn met premier Balkenende.

Premier Balkenende, die vervroegd terugkeerde van een top van EU-leiders in Brussel, nam De Graaf vanochtend in bescherming. Volgens Balkenende heeft De Graaf zich geweldig geweerd en is zijn aftreden niet aan de orde.

Minister De Graaf gisteravond tijdens de stemming in de Eerste Kamer
Minister De Graaf gisteravond tijdens de stemming in de Eerste Kamer

Play-Yan ook naar de VS en Europa

De multimedia-uitbreiding voor de Nintendo DS en de GBA SP, de Play-Yan, zal ook naar de VS en Europa komen. Dit zei Reggie Fils-Aime in een interview:
"[...]
The Play-Yan is a really neat idea for this marketplace. So more to come at E3 on that.
[...]"


Met de Play-Yan is het mogelijk om verschillende multimedia-formaten te spelen op je Nintendo DS. Zo kun je naar MP3 luisteren en MPEG4-filmpjes bekijken.

Wanneer de Play-Yan dan precies naar de VS en Europa komt is nog onduidelijk, daarvoor zullen we waarschijnlijk moeten wachten tot de E3 is geweest.

Cocu blijft twijfelgeval

Mark van Bommel zal op tijd fit zijn voor de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal aankomende zaterdag tegen Roemenie.

Het is echter nog onduidelijk of bondscoach van Basten zaterdag over Phillip Cocu kan beschikken. De middenvelder van PSV heeft nog geen zekerheid over hoe lang het herstel van zijn gekwetste hamstring gaat duren.

Beide voetballers begonnen woensdag pas aan de voorberidingen op de wedstrijden tegen Roemenie en Armenie. (30 maart) Ze trainden nog niet met de groep mee, maar beperkten zich tot loopoefeningen.

"Nu is het afwachten hoe mijn hamstring het houdt", aldus Cocu. "Ik ben redelijk tevreden over het herstel, maar ik moet nu nog honderd procent fit worden. Alleen dan kan ik een belangrijke wedstrijd tegen Roemenië spelen. Vrijdag moet ik volledig met de groep kunnen meetrainen. Anders haal ik het niet."

Van Bommel zal donderdag de groepstraining weer gaan hervatten. "Mijn knie voelt goed aan. Ik had even een beetje rust nodig maar kan er nu weer helemaal tegenaan", aldus de middenvelder.

Binnenkort te koop: de theetablet

Icoon opmerkelijk nieuws Het zetten van een hele pot thee kostte een groep Indiase onderzoekers kennelijk zo veel tijd dat ze een alternatief hebben ontwikkeld. De 'theetablet' kan gekauwd worden als een snoepje, of kan opgelost worden in warm of koud water om de smaak van thee zo goed mogelijk na te bootsen.

Volgens de onderzoekers van het Tocklai thee-onderzoekscentrum in Assam krijg je door de samenstelling van de tablet een net zo grote oppepper als van een gewoon kopje thee. De tablet bestaat dan ook voor 80 procent uit thee-extracten, en voor de overige 20 procent uit smaakstoffen.

"Je kunt er op zuigen, kauwen of je kunt hem oplossen in water, en toch blijft de tablet precies als een kopje thee smaken", aldus Mridul Hazarika, de directeur van het onderzoekscentrum. Een patent is al aangevraagd, en als alles goed gaat kan de tablet binnen een half jaar op de markt verschijnen.

6.000 kilo drugs gevonden in woning Tollebeek

Icoon Binnenlands nieuwsBij een inval in een woning in de plaats Tollebeek heeft de politie gisteren 6.000 kilo drugs gevonden. De drugs, te weten 6.000 kilo hasj, is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Het Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad meldt dat een 38-jarige man uit Urk is aangehouden, hij zou meer te maken hebben met de vondst. Frankrijk heeft inmiddels om uitlevering van de man gevraagd, Nederland zal hieraan meewerken.

Agenten redden baan door Jezus-imitatie

Icoon opmerkelijk nieuws Politieagenten in de Filipijnse regio Midden-Luzon die op het punt staan om ontslagen te worden, kunnen hun baan nog redden door de lijdensweg van Jezus uit te beelden. Ze kunnen op Witte Donderdag met een kruis rondlopen, of kunnen zich laten kruisigen. De regeling is bedoeld voor ongeveer twintig agenten, die anders ontslagen zouden worden voor plichtsverzuim.

"Het is niet verplicht voor de agenten om hier aan mee te doen. Maar als ze de klachten over het verzuim willen kwijtraken, is dit het moment", aldus politie-chef Rowland Albano. Agenten die besluiten mee te doen, doen dit in uniform maar met hun gezichten bedekt.

Voor agenten die 120 of meer dagen niet zijn komen opdagen is rondlopen met een kruis overigens niet voldoende. Zij moeten gekruisigd worden om hun baan te behouden. Gelukkig voor de zondige agenten worden de kruisigingen niet uitgevoerd met spijkers, maar gewoon met touw.

Rij-instructeur met mes bedreigd

314, servie, brem en Viper_74 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Een rij-instructeur uit Rotterdam heeft dinsdag een weggebruiker mishandeld met een honkbalknuppel. Een 51-jarige man uit Capelle aan den IJssel ergerde zich aan de leswagen, waarna hij in discussie ging met de instructeur. Hij trok daarna een mes, waarna de instructeur een honkbalknuppel pakte en flink uithaalde. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

De discussie tussen de ontevreden weggebruiker en de 27-jarige rij-instructeur vond plaats op het Valeriusrondeel in Capelle. De Capellenaar hield aan de klap een lichte hersenschudding en een hoofdwond over. De politie heeft beide mannen meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Dit bericht is om 14.46u geactualiseerd.

Eis van zeven jaar cel voor Samir A.

Icoon Binnenlands nieuwsHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vanochtend zeven jaar cel geëist tegen de 18-jarige terreurverdachte Samir A. Het OM verdenkt A. van de voorbereiding van aanslagen in Nederland.

Samir A. zou het gemunt hebben op onder meer Schiphol, de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam. A. liep tegen de lamp nadat hij een supermarkt had overvallen in Rotterdam. Bij een huiszoeking werden wapens, islamitische lectuur en aantekeningen gevonden waaruit zou blijken dat hij de aanslagen wilde plegen. Dit was reden om het terreuralarm in het land te verhogen.

Naast de celstraf wil het OM ook dat zijn actief en passief kiesrecht voor een periode van maximaal twaalf jaar zal worden ontnomen. Woordvoerder van het landelijk parket zegt dat deze eis uitzonderlijk is, maar zegt niet te weten hoevaak dit precies is voorgekomen.

Officier van justitie R. Lambrichts meent dat de totale eis passelijk is voor A. Er wordt een lagere straf geëist vanwege de jeugdige leeftijd van Samir A., hij is nu weliswaar 18 jaar maar was 17 toen hij werd opgepakt. Ook is hij hiervoor nog nooit veroordeeld, wat ook geldt als verzachtende omstandigheid. Wel wordt A. volgens het volwassen strafrecht veroordeeld. De uitspraak is over twee weken.

'Mourinho moet bloeden, Chelsea niet'

Als het aan Frank Rijkaard ligt moet Chelsea coach José Mourinho gestraft worden voor zijn beschuldigingen naar scheidsrechter Anders Frisk. De Barcelona trainer zou het echter niet reëel vinden wanneer Chelsea door alle commotie door de UEFA uit de Champions League wordt verwijderd.

'Chelsea moet niet worden verbannen, omdat de houding van de club en die van Mourinho twee verschillende zaken zijn', zo zegt Rijkaard. 'Het gaat er gewoon om dat dergelijke uitlatingen in de toekomst niet meer voorkomen.'

Na de wedstrijd van Barcelona tegen Chelsea beschuldigde José Mourinho arbiter Frisk dat hij in de rust van die wedstrijd zou hebben samengezweerd met Rijkaard. Naar aanleiding van die beweringen werden Frisk en zijn gezin dusdanig bedreigd, dat de Zweed besloot helemaal te stoppen met het fluiten op het internationale podium.

Chelsea kan de steun van Rijkaard goed gebruiken. De Britse club liet namelijk weten een 'oneerlijk proces te vrezen'. 'De UEFA lijkt z'n standpunt al te hebben bepaald, zonder dat ze beide partijen hebben gehoord', aldus een Chelsea woordvoerder. 'Ze hebben meteen al plaatsgenomen op de stoel van aanklager, rechter én jury. Hoe kunnen wij dan hopen op een eerlijk proces?'

Putter rest van het seizoen uitgeschakeld

RKC Waalwijk-speler Eddy Putter zal dit seizoen niet meer in actie kunnen komen voor de club uit Waalwijk.

Dinsdag raakte de aanvaller tijdens de training geblesseerd aan zijn knie. Nader onderzoek heft uitgewezen dat zijn knieband gescheurd is. Vrijdag zal Putter een kijkoperatie moeten ondergaan om te kijken of zijn kruisband ook beschadigd is. Het is in ieder geval wel zeker dat Putter dit seizoen niet meer aan spelen zal toekomen.

Katachtig beest maakt Londen onveilig

Animal had ons via de nieuws-submit te melden:

In Londen loopt een katachtig beest rond dat net zo groot is als een Labrador-hond. Een inwoner van de Britse hoofdstad werd besprongen door het beest toen hij zijn eigen kat floot om binnen te komen. De katachtige dook op uit de struiken. De man is er met enkele schrammen vanaf gekomen.

De gebelde politie bevestigde ook dat er een wel erg grote kat rondliep. Een agent had het beest ook al gezien. De Londense dierentuin is ingeschakeld voor advies, maar van het dier ontbreekt ondertussen elk spoor.

Oranje zakt op FIFA-ranglijst zonder te spelen

Het Nederlands Elftal is een plek gezakt op de maandelijkse FIFA-ranglijst. Oranje daalde van de met Mexico gedeelde zesde naar de zevende plaats.

Overigens speelde Oranje sinds de laatste ranking halverwege februari geen wedstrijd. Verder bleef de top 10 in vergelijking met februari onveranderd.

Roemenië, de komende tegenstander van Oranje, zakte van de 28ste naar de 29ste plaats. Armenië, dat volgende week tegen Nederland speelt, behield de 120ste plaats.

FIFA-ranglijst maart 2005:

1Brazilië836
2Frankrijk782
3Argentinië777
4Tsjechië774
5Spanje759
6Mexico752
7Nederland750
8Engeland746
9Portugal740
10 Italië736
10Verenigde Staten736

Reinout Oerlemans naar de TROS

Reinout OerlemansPresentator en televisiemaker Reinout Oerlemans stapt per 1 september 2005 over naar de TROS. Oerlemans tekent vandaag een overeenkomst die hem drie jaar als presentator en programmamaker aan de TROS verbindt. Over de invulling van programma's voeren beide partijen binnenkort nader overleg. De 33-jarige Oerlemans gaat in ieder geval een talkshow presenteren.

De overstap is opvallend, omdat presentator Ivo Niehe onlangs bekend maakte over te stappen naar het nieuwe televisiestation van John de Mol. Oerlemans maakt nu een programma op RTL 4 dat erg lijkt op de TV Show die Niehe nu nog voor de TROS maakt.

Julius Minnaar, directeur Media en Financiën van de TROS, is blij met de komst van Oerlemans. "Reinout is een jonge en ervaren presentator én natuurlijk een goede televisiemaker. De komst van Reinout is een goede stap met het oog op de toekomst van de TROS. We verheugen ons zeer op de samenwerking".

Reinout Oerlemans: "Ik kijk met erg veel plezier en waardering terug op mijn tijd bij RTL4 en heb hoge verwachtingen van de nieuwe mogelijkheden die zich bij de TROS voor mij aandienen, als presentator en als producent".

Gorilla met opgestoken middelvinger verhuisd

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De wereldberoemde gorilla met de opgestoken middelvinger heeft een nieuw onderkomen gekregen. Macula mag voortaan zijn bezoekers begroeten in de nieuwe dierentuin Gaiapark in Kerkrade. Dat meldde Gaiapark dinsdag. Greenpeace heeft Macula bekendheid gegeven door foto's van de gorilla te gebruiken in een wereldwijde mediacampagne tegen de kap van oerbossen.

Er is geen gorilla in de wereld die altijd zijn middelvinger opsteekt, behalve Macula. Dit kwam doordat hij na zijn geboorte in die vinger werd gebeten waardoor hij een operatie moest ondergaan. Sindsdien heeft hij zijn middelvinger niet meer goed kunnen buigen.

Macula en twee andere gorilla's werden overgeplaatst, omdat ze zich in Apenheul vaak misdroegen en daardoor niet te handhaven waren. Makula pestte de vrouwtjes te vaak waardoor hij uit de groep werd gezet. Ook de twee andere gorilla's maakten het in Apenheul te bont.


Macula toont altijd zijn middelvinger

Utrecht wil Sibon

FC Utrecht heeft interesse in Gerald Sibon. De aanvaller kwam afgelopen zomer over van SC Heerenveen naar PSV, maar komt bij de Eindhovense club amper aan spelen toe.

Door de komst van de Braziliaan Robert zijn de kansen op speelminuten nog verder geslonken. Volgens Radio M heeft FC Utrecht inmiddels al een eerste gesprek gehad met Sibon.

Sibon zou de club uit de Domstad aankomende zomer moeten gaan versterken. Dat zou het afscheid kunnen betekenen voor Michael Mols. De ervaren aanvaller kan na zijn terugkeer in de Domstad geen potten breken, FC Utrecht heeft komende zomer een evaluatiemoment in zijn contract opgenomen om uit elkaar te gaan. Met de komst van Sibon zou de ploeg uit de drie spitsen hebben. Naast Sibon en Mols is dat Hans van der Haar.

Bij de Eindhovenaren speelde Sibon 19 februari voor het laatst, sindsdien zit hij meestal op de tribune. Dit seizoen wist de 30-jarige aanvaller in 14 wedstrijden vier maal te scoren.

EA Bashing

Electronic Arts, de grootste uitgever en ontwikkelaar van games in de wereld boert op dit moment goed. De vele top tiens met best verkochte spellen worden voor een groot gedeelte gevuld met games van EA, licenties worden haast per dozijn opgekocht en er zijn plannen en pogingen om verschillende concurrenten geheel of gedeeltelijk over te nemen. Misschien is het dat succes jaloezie oproept maar op veel plaatsen, ook hier, wordt EA als de grote boeman van de gamingindustrie afgeschilderd en is het negatieve commentaar niet van de lucht. Het bedrijf zou zijn medewerkers uitbuiten, alleen nog maar aan de centjes denken en met zijn agressieve marketingstrategie een monopoliepositie proberen af te dwingen zonder te letten op kwaliteit en innovatie.

Nederland 3 koopt nieuwe Dr. Who

Tom BakerOudere FOK!kers kennen hem nog wel, 'Doctor Who', de science-fiction serie uit Engeland die hier vanaf midden jaren 70 op het scherm werd gebracht door de TROS. De omroepen op Nederland 3 hebben de nieuwe afleveringen van de BBC-serie gekocht, en zullen die vanaf 2006 op de buis brengen. Via de BBC is de nieuwe serie al vanaf 26 maart te zien.

In Engeland liep de serie vanaf 1963 tot 1989. Onlangs besloot de BBC nieuwe afleveringen te gaan maken. Inmiddels is de reeks al toe aan de achtste acteur die in de huid mag kruipen van de mysterieuze wetenschapper Dr. Who. De keus is dit keer gevallen op Christopher Eccleston, die samen met actrice Billie Piper (Rose Tyler) in 13 afleveringen diverse avonturen beleeft. De populairste Doctor Who was Tom Baker (zie inzet) die de rol van 1974 tot 1981 speelde.

Dr. Who is afkomstig van een verre planeet. Hij reist door de tijd met een tijdmachine die er van buiten uitziet als een ouderwetse Britse telefooncel. De opvallende tune van het programma is bij veel fans van de serie al jaren een absolute favoriet. Deze bestaat in vele versies, maar vooral die uit de jaren 70 is populair.


De Tardis (Time And Relative Dimension In Space)

-
De BBC Doctor Who-site, met ook info over de classic-series.

Britse gamestudio's werken al met PS3 dev kits

Er zijn verschillende Britse developers die al een beetje kunnen werken met de eerste PS3 development kits. Een aantal Japanse developers had al de development hardware in hun bezit. Het doel van de vroege dev kits is het maken van demo's voor op de E3.

De details over wat er allemaal voor hardware aanwezig is, zijn erg schaars, al is er een bron die zegt dat they're more advanced than the PowerMac kits [Microsoft] has given us [for Xenon] - they're still prototypes, but they're closer to what'll be in the final console... The graphics chip isn't there, say, but we can get a pretty good idea by taking an NVIDIA 6800 and saying, okay, it'll be like this but faster.

De bron verwacht echter wel dat Microsoft de kits zal updaten met krachtigere hardware. De geplande launch van de Xenon staat nog steeds voor"Before the end of the year".

Sony is van plan om de eerste Playstation 3 beelden pas te laten zien op de E3, net als Nintendo met zijn Revolution. De Cell-chip, die in de PlayStation 3 zit, zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2006 beschikbaar zijn.

Tot slot vind je hieronder nog een tweetal scans uit het Amerikaanse PlayStation Magazine. Ze hebben een leuk modelletje gemaakt van de PS3. Let op, deze is fake, maar toont in ieder geval een aantal mogelijkheden van de PS3 en hoe het er eventueel uit zou kunnen komen te zien.

Azië geen bezwaar tegen toetreding Australië

De Aziatische voetbalbond AFC heeft geen bezwaar tegen het verzoek van Australië om te verhuizen van Oceanie naar Azië. Australië denkt en hoopt in Azië meer tegenstand te kunnen krijgen.

Momenteel krijgt Australië nauwelijks tegenstand in de WK-kwalificatiewedstrijden. Tegen landen als Tahiti, Fiji en Samao zijn uitslagen van 14-0 eerder regel dan uitzondering. Toch stond het land nog nooit op een eindronde van het wereldkampioenschap, omdat de cruciale wedstrijden tegen de nummer vijf van Zuid Amerika altijd werden verloren.

Australië hoopt door het verhuizen naar Azië, het voetbal naar een hoger niveau te tillen. De wereldvoetbalbond FIFA moet nog wel toestemming geven.

Paaldansnicht Máxima wordt Amsterdamse

Japppo en joenuzzz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Laura (Maria) Viña, het paaldansende nichtje van prinses Máxima, komt in Nederland wonen. Vorig jaar trad ze op tijdens de Ex-Pornstarparty in Amsterdam, wat veel publiciteit voor haar genereerde. Ze heeft nu besloten om in de hoofdstad te komen wonen.

Komend weekend is Viña overigens ook al in Nederland. Ze is dan de top attractie op de erotische beurs Sexpo Lifestyle in Eindhoven. Tijdens de Paasdagen zal ze enkele malen per dag uit de kleren gaan tijdens een spectaculaire paaldansact. Maandag vertekt ze weer naar Buenos Aires, om haar verhuizing naar Nederland voor te bereiden.

Rond april zal Viña ook te bewonderen zijn in de Playboy.


Laura Maria Viña

Twee jaar cel voor stelen pak wasmiddel

Wegens het stelen van twee pakken wasmiddel bij Albert Heijn is gisteren door de rechtbank in Alkmaar de 44-jarige veelpleger P. van A. conform de eis tot twee jaar celstraf veroordeeld. De veroordeling is zonder aftrek van voorarrest. Van A. wordt geplaatst in een zogeheten Inrichting Stelselmatige Daders.

Sinds vorig jaar is het mogelijk om veelplegers langdurig op te sluiten voor geringe misdaden. Ze moeten daarvoor wel aan een aantal criteria voldoen. Zo moet de verdachte in de afgelopen vijf jaar minstens drie keer een vrijheidsstraf hebben gekregen, en moet de kans op herhaling groot zijn. Van A., die al 20 jaar verslaafd is aan heroïne, voldoet volgens de rechtbank ruimschoots aan de criteria. De man staat in de top 5 van veelplegers in Alkmaar.

Van A., die tot nu toe nooit langdurig wilde worden opgesloten in een gesloten kliniek - waar hij aan zijn verslaving behandeld zou kunnen worden - gaf nu ineens aan toch behandeld te willen worden. De rechter vond het daarvoor te laat. Dat had Van A. maar eerder moeten aangeven. De situatie zal overigens over 6 maanden wel opnieuw bekeken worden, zodat de kans bestaat dat Van A. wellicht toch een behandeling kan ondergaan.

Juridische strijd rond Terri Schiavo duurt voort

Mad-MonKey had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsEen Amerikaans Hof van Beroep heeft geoordeeld dat de voeding van comapatiënte Terri Schiavo niet hoeft worden te hervat. Het Hof schaart zich daarmee achter een eerdere uitspraak van een federale rechter. De ouders van de 41-jarige vrouw, die sinds vijftien jaar in coma ligt, hadden een spoedprocedure aangespannen.

Het drie leden tellende panel van rechters nam de beslissing met twee tegen een. Bob en Mary Schindler, de ouders van Schiavo, lieten in een reactie via hun advocaat weten de beslissing verder te willen aanvechten. Ze vrezen dat hun dochter, die vrijdag werd losgekoppeld van sondevoeding, elk moment kan overlijden.

Het juridisch getouwtrek tussen de echtgenoot en de ouders van de zwaar gehandicapte Schiavo duurt nu al zeven jaar. Inmiddels hebben zeventien rechters zich over de zaak gebogen. De zaak heeft tot heftige debatten in de VS geleid. Vooral religieuze en conservatieve Amerikanen roeren zich, omdat zij het stopzetten van de voeding als moord beschouwen. President Bush tekende maandag een spoedwet van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die behandeling van de kwestie door federale rechters mogelijk maakte.

Premier eerder terug van EU-top voor overleg

Icoon politiek binnenland nieuwsPremier Jan Peter Balkenende keert vervroegd terug van een top van EU-leiders in Brussel om overleg te voeren over de problemen rond de gekozen burgemeester. De Eerste Kamer blokkeerde gisteravond een grondwetswijziging die de direct gekozen burgemeester mogelijk moest maken. Balkenende zal later vandaag onder meer spreken met verantwoordelijk minister Thom de Graaf.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn bijeen om te bespreken hoe ze de kwakkelende Europese economie kunnen oppeppen. De top duurt tot woensdagmiddag, maar Balkenende keert in de loop van de ochtend reeds terug naar Den Haag. In een reactie noemde de premier de houding van de PvdA-fractie onbegrijpelijk. "De fractie heeft zich kennelijk niet willen laten overtuigen. De Graaf is boos en teleurgesteld en ik deel die gevoelens", meende Balkenende, die de loyaliteit van de regeringsfracties prees. De regeringsleider wilde niet vooruitlopen op politieke consequenties.

Thom de Graaf en Ed van Thijn
Hoofdrolspelers Thom de Graaf (l) en Ed van Thijn (r)

VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen noemde de tegenstem van de sociaal-democraten in de senaat een nederlaag voor zijn PvdA-collega Wouter Bos. "De ouderwetse PvdA steekt weer de kop op", stelde de VVD'er, die verwacht dat de kwestie de coalitie eerder aaneen zal smeden dan zal breken. Bos liet zelf weten teleurgesteld te zijn in zijn partijgenoten. "Maar ik heb ze niet aan een touwtje", reageerde de PvdA-leider. Bos had verwacht dat De Graaf een bod van de PvdA om gemeenten zelf te laten beslissen over al dan niet invoeren in 2006 zou aannemen. Hij denkt dat de gekozen burgemeester alsnog in 2010 kan worden ingevoerd.

Drie jaar eis tegen vechtende inbreker

Tegen de 23-jarige inbreker Houssam H., die in januari hevig in gevecht raakte met de Amsterdamse advocaat mr. Jon Mul, is gisteren 3 jaar celstraf geëist. De advocaat betrapte 's middags drie insluipers in zijn woning. Twee wisten er te ontkomen, H. liep regelrecht in de armen van Mul.

Volgens Mul was hij bezig met klussen toen hij de inbreker tegen het lijf liep. ''Ikzelf stond met mijn rug tegen de voordeur, met mijn boor en botte schroevendraaier. En opeens explodeerde de inbreker. Met zijn vuist recht vooruit sprong hij vanaf de derde of vierde trede van de trap boven op mij. Ik kon mijn arm om hem heen slaan. Hij gaf twee keer een knietje. Ik liet éven los en kreeg een kopstoot. Een enórme pijn. Met de schroevendraaier maakte ik steekbewegingen om hem van me af te houden. Ik liet de boor vallen. Hij stak z'n vingers in mijn ogen. Hij greep de boor en sloeg mij ermee op m'n hoofd. Het bloed spatte naar alle kanten. En hij beet me. De littekens zijn blijvend''.

Houssam H. had een heel ander verhaal. Volgens hem vroeg hij vriendelijk of de advocaat hem wilde laten gaan omdat hij niets gestolen had. Mul zou daarop als een 'dolle stier' op hem hebben ingestoken. H. zei te hebben moeten vechten voor zijn leven.

De Officier van Justitie geloofde niets van het verhaal van H. Ze wees op de traumatische ervaring die het gebeuren heeft gehad op het 7-jarige zoontje van Mul, die getuige was van het geheel. Het kind durft niet meer alleen in huis te blijven en loopt als een hondje achter zijn vader aan. Uitspraak over 14 dagen.

Makaay verrast Van Basten

Het snelle herstel van Roy Makaay heeft bondscoach Marco van Basten verrast. Van Basten erkent dat hij misschien te vroeg is geweest met de keuze om de spits niet op te roepen.

Makaay liep begin maart een spierblessure op en in overleg met de medische staf van het Nederlands Elftal besloot Van Basten de spits niet op de te roepen. Afgelopen weekeinde kwam Makaay echter alweer in actie voor Bayern München, waardoor de bondscoach erachter kwam dat hij te vroeg was geweest met zijn keuze.

Van Basten vertelt: "De medische staf vond het afgelopen week erg riskant om Roy op te roepen. Omdat we al met Arjen Robben als twijfelgeval zaten, hebben we gezegd: twee is te veel, we laten Makaay thuis."

"Maar vervolgens bleek Roy zaterdag fit genoeg om voor Bayern te spelen. Als je alles van te voren zou weten, had ik hem geselecteerd. Een fitte Makaay hoort gewoon bij de selectie."

Hoffman al op gewone fiets

Ruim drie weken geleden brak Tristan Hoffman zijn been bij een valpartij in Omloop Het Volk. Nu fietst hij al weer op een gewone fiets door zijn woonplaats en probeert hij op een hometrainer verder spierverlies te voorkomen.

Gevreesd werd na zijn beenbreuk dat Hoffman zou stoppen met wielrennen. De 35-jarige renner moest immers het seizoen van de klassiekers missen en juist in die tijd kwamen zijn voornaamste kwaliteiten goed naar voren. Nu denkt hij alweer volop aan revalideren. De voorjaarsklassiekers zal hij moeten missen, maar hij is van plan weer zo snel mogelijk klaar te zijn om wedstrijden te kunnen rijden.

Dat het fietsen nu nog niet heel makkelijk voor hem gaat mag duidelijk zijn: "Er staat zes weken voor de heling van het been. Af en toe hoor ik het nog piepen en kraken, maar volgens de artsen kan dat geen kwaad.„Nu ben ik zo’n twee uurtjes per dag bezig met dingen als elektrostimulatie, trappen op de hometrainer en een klein ritje op een gewone fiets. Het lijkt veel, maar voor een wielrenner stelt het eigenlijk niets voor. Het enige wat ik nu doe, is de spieren onderhouden. Zorgen dat ze niet nog minder worden dan het verlies dat ik geleden heb na die val. Alles wat ik nu niet verlies, hoef ik er straks niet meer aan te trainen."

Hij had graag vandaag Dwars door Vlaanderen gefietst, want die koers heeft hij al tweemaal gewonnen. Helaas moet hij die nu missen: "Voor mij is het dus een speciale wedstrijd. Ik heb de jongens beloofd nog een keer langs te komen. Daarnaast wil ik er een aangepaste racefiets ophalen. Eentje met gewone pedalen. Da’s weer een volgende stap.

United wil andere opzet Champions League

Manchester United wil dat de opzet van de Champions League gaat veranderen. Op die manier wil de club ervoor zorgen dat er meer grote clubs in de kwartfinales komen.

De club met Ruud van Nistelrooy werd twee weken geleden door AC Milan uitgeschakeld. David Gill, algemeen directeur van de Engelse club, heeft nu het idee gelanceerd om bij de loting voor de laatste zestien de grote clubs een voordeel te geven.

Gill zegt dat er discussies tussen de clubs en de Europese voetbalbond gaande zijn om te kijken of er veranderingen moeten komen in de opzet van het toernooi. Gill denkt overigens niet dat er al veranderingen in de komende twee jaar te verwachten zullen zijn. "Maar het is niet goed voor de grote clubs, de televisie en de sponsoren dat er geen enkele Spaanse club bij de laatste acht zit." Dit seizoen slaagden Real Madrid, Barcelona, Arsenal en Manchester United er niet in de kwartfinale te halen.

Gill wil dat de grote voetbalclubs zich plaatsen op basis van hun prestaties in het verleden. Bij de laatste 16 zou de hoogst geklasseerde dan uit moet komen tegen de voetbalclub die 16e staat.

Shaper

Als je naar de website gaat van een muziekact, dan zijn de meeste, hoe leuk gemaakt ook, in elkaar gezet door het label zelf. Er worden nauwelijks nieuwtjes gepost, je kunt er niks relevants downloaden, en vaak komt het allemaal neer op een verlenging van een gelikt image. The Hives en Lenny Kravitz zijn hier typische voorbeelden van. Bij de laatstgenoemde zie je heel duidelijk dat het een ster is uit de pre-MP3 tijd; de website zuigt harder dan een Dyson.

Erger nog is het bij bands die geen platencontract hebben en zelf aan de gang gaan. Ik meen me te herinneren dat "Within Temptation" ten tijde van hun eerste hitje unsigned was en dus ook een beestachtig slechte video en idem website in elkaar hadden gezet.

Alleen als de muzikant in kwestie zelf nou net mediadesigner blijkt te zijn? Hoe ziet een website er dan uit? Mocht je zelf ook een website kennen van een band/muziekproject waarvan je denkt dat die mijn goedkeuring (of die van jou) kan wegdragen, post 'm dan even in de reacts.

Cassius, The Prodigy en The Roots hebben stuk voor stuk wél websites waar wat te zien valt, met een hogere mate van betrokkenheid.

'Prostitutie kan "passend" werk zijn'

TopGear had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens minister de Geus van Sociale Zaken kan prostitutie worden beschouwd als 'passende arbeid', maar een prostituee in de WW hoeft van hem niet gedwongen te worden dit werk opnieuw te gaan doen. Dat blijkt uit een brief die de minister aan de Tweede Kamer stuurde. Sinds de de legalisering van de prostitutie en de afschaffing van het bordeelverbod hebben diverse Tweede-Kamerleden al hun bezorgdheid geuit dat werklozen verplicht zouden kunnen worden dit werk te gaan doen om hun uitkering niet te verliezen.

Minister De Geus is van mening dat het UWV, als uitvoerder van de WW, niet "op voorhand mag uitsluiten" dat een aanbod van werk als prostituee passend is. Wel zal het in de praktijk zo zijn dat het dan om mensen gaat die vroeger al als prostituee gewerkt hebben en bovendien aangeven er geen bezwaren tegen hebben om hun oude vak weer opnieuw uit te oefenen. Ook zal het UWV 'een uiterste zorgvuldigheid betrachten' in het beoordelen van een dergelijke vorm van vraag en aanbod. In hoeverre dit in de praktijk zal voorkomen is overigens niet bekend. WW-aanvragen van prostituees of aanbiedingen van werk in de prostitutie worden niet afzonderlijk door het UWV geregistreerd.

Viertal mag weg bij NEC

Frank Demouge, Pascal Heije, Thijs Hendriks en Charles Kazlauskas mogen vertrekken bij NEC. De Nijmeegse club heeft besloten dat de contracten van het viertal niet zullen worden verlengd.

NEC wil José Valencia en Peter Wisgerhof wel behouden. Met de eerste bestaat al mondelinge overeenstemming over contractverlenging en met de tweede wordt gesproken.

Geen van de vier vertrekkende spelers kon onder de nieuwe trainer Cees Lok rekenen op een plaats in de basis. Van de vier kwam Heije het vaakst dit seizoen in actie, hij speelde 15 wedstrijden mee.

Dennis Gentenaar is wel een vaste waarde als keeper van de rood-zwart-groene combinatie, maar hij heeft zelf aangegeven toe te zijn aan een nieuwe uitdaging na tien seizoenen in de Goffert. Met het oog op het vertrek van de doelman, hebben de Nijmegenaren Raymon van Emmerik een aanbieding gedaan. De 24-jarige ex-keeper van Go Ahead Eagles had tot nu toe een contract op amateurbasis. Reservekeeper Albert van Slee is bezig aan zijn laatste seizoen in zijn voetballoopbaan. NEC wil de 41-jarige reservedoelman echter voor de club behouden als jeugdtrainer.

Duitsers boos over WK-gras uit Nederland

Bij de buren is het gras altijd groener. Tenminste, dat moeten onze oosterburen hebben gedacht toen ze het WK voetbal van 2006 kregen toegewezen. Vandaar dat in zeven van de twaalf WK-stadions op een Nederlandse grasmat zal worden gevoetbald. Duitse bedrijven gespecialiseerd in graszoden klaagden afgelopen weekeinde in sensatiekrant Bild over de schande dat niet alle velden van eigen bodem komen. De krant vindt het Käse (Duitse uitdrukking voor 'flauwekul', of slechte dingen die uit Nederland komen) dat Duitse bedrijven zijn gepasseerd ten faveure van de Fußball Erzfeind Holland. Furieus constateerde het boulevardblad dat: "...daarmee nu al vast staat dat het Duitse team bij het WK uitwedstrijden speelt - en dat in eigen land".

Voor de liefhebbers en kenners: de stadions in Berlijn, Leipzig, Hamburg, Hannover, Gelsenkirchen, Dortmund en Keulen worden volgend jaar allen voorzien van een grasmat die geleverd wordt door de firma Hendriks uit het Limburgse Heythuysen. Ook het graszaad komt ook uit Nederland; dat wordt geleverd door het internationaal gerenommeerde Barenbrug uit Oosterhout.

Website PSV nu ook in het Chinees

Vleermuis had ons via de nieuws-submit te melden:

De website van PSV is vanaf nu ook in het Chinees te bekijken. De nieuwe internetpagina is gisteren door Guus Hiddink officieel gelanceerd op een druk bezochte persbijeenkomst in Peking. Hierbij was ook de Nederlandse ambassadeur Karel van Oosterom aanwezig.

In zijn toespraak zei de ambassadeur dat hij heel blij is met het mediaproject van PSV. "Misschien breekt er een talent uit China door bij PSV, op dezelfde manier zoals de populaire Chinese basketballer Yao Ming succesvol is op het hoogste niveau in de VS. Ik hoop daarom dat deze samenwerking fantastisch wordt", aldus de ambassadeur in zijn speech.

"Het is belangrijk dat we nu een brug slaan en elkaar gevonden hebben", zei trainer Hiddink. "Het Chinese voetbal kan een toekomstige grootmacht in de wereld zijn. PSV hoopt dat deze samenwerking ook op het gebied van jeugd slaagt, misschien kunnen we één of twee talenten naar Eindhoven halen en hen beter maken. Dat is goed voor henzelf én voor het nationale elftal van China. Onze Koreaanse spelers Park en Lee zijn daar uitstekende voorbeelden van. Ik hoop dat deze site een groot succes wordt", aldus Hiddink in Peking.

Van Bommel waarschijnlijk in de basis

De kans dat is zeer groot dat Mark van Bommel zaterdag aanstaande in de wedstrijd tegen Roemenië in de basis begint. Bondscoach Marco van Basten liet dat dinsdag min of meer doorschemeren op de persconferentie van Oranje in Katwijk.

Enige tijd geleden uitte de bondscoach nog de nodige kritiek op Van Bommel en moest de speler genoegen nemen met een plek op de bank. De coach heeft zijn mening echter moeten bijstellen. "Hij heeft duidelijk heel wat verbeterd in zijn spel de laatste tijd, dat is een compliment voor hem. De kans dat hij begint, is groot. Hij steekt in een goede vorm en is heel gedreven. Hij doet het momenteel heel goed", aldus Van Basten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.