Premier eerder terug van EU-top voor overleg

Icoon politiek binnenland nieuwsPremier Jan Peter Balkenende keert vervroegd terug van een top van EU-leiders in Brussel om overleg te voeren over de problemen rond de gekozen burgemeester. De Eerste Kamer blokkeerde gisteravond een grondwetswijziging die de direct gekozen burgemeester mogelijk moest maken. Balkenende zal later vandaag onder meer spreken met verantwoordelijk minister Thom de Graaf.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn bijeen om te bespreken hoe ze de kwakkelende Europese economie kunnen oppeppen. De top duurt tot woensdagmiddag, maar Balkenende keert in de loop van de ochtend reeds terug naar Den Haag. In een reactie noemde de premier de houding van de PvdA-fractie onbegrijpelijk. "De fractie heeft zich kennelijk niet willen laten overtuigen. De Graaf is boos en teleurgesteld en ik deel die gevoelens", meende Balkenende, die de loyaliteit van de regeringsfracties prees. De regeringsleider wilde niet vooruitlopen op politieke consequenties.

Thom de Graaf en Ed van Thijn
Hoofdrolspelers Thom de Graaf (l) en Ed van Thijn (r)

VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen noemde de tegenstem van de sociaal-democraten in de senaat een nederlaag voor zijn PvdA-collega Wouter Bos. "De ouderwetse PvdA steekt weer de kop op", stelde de VVD'er, die verwacht dat de kwestie de coalitie eerder aaneen zal smeden dan zal breken. Bos liet zelf weten teleurgesteld te zijn in zijn partijgenoten. "Maar ik heb ze niet aan een touwtje", reageerde de PvdA-leider. Bos had verwacht dat De Graaf een bod van de PvdA om gemeenten zelf te laten beslissen over al dan niet invoeren in 2006 zou aannemen. Hij denkt dat de gekozen burgemeester alsnog in 2010 kan worden ingevoerd.