Klachtenlijn loterijen toch gratis

Mensen die niet willen dat de loterijen automatisch geld inhouden voor het jubileumcadeau voor koningin Beatrix kunnen vanaf donderdag voor het afmelden gebruik maken van het gratis telefoonnummer 0800-1155. Dit maakten de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij woensdag na een verzoek van minister Donner van Justitie bekend. Maandag en dinsdag werd door circa 16.000 mensen gebruik gemaakt van het betaalde nummer 0909-0011. Dit nummer kostte 15 cent per minuut.

Tot donderdag zullen de afmelders gebruik moeten maken van 0909-0011 wat te bereiken is voor 1 cent per minuut. Het nummer is niet gratis omdat dit volgens de loterijen niet mogelijk is.

Minister Donner had van tevoren toestemming gegeven voor de actie van de loterijen, maar hij wil niet dat mensen moeten betalen om hun bezwaren kenbaar te maken. "De kosten voor het opbellen heb ik niet toegestaan", zei Donner dinsdag in de Tweede Kamer.

De voorlichter van de loterijen verzekert dat het bedrag voor het jubileumcadeau niet zal worden afgeschreven bij de mensen die zich melden bij de telefoonlijn. Deze incasso zal op 25 april worden uitgevoerd. De mensen die hebben gebeld naar het betaalnummer, kunnen hun kosten niet terugkrijgen.

De helft van de 5,25 euro vormt het cadeau. Koningin Beatrix heeft de volgende goede doelen uitgezocht: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. 20 Procent gaat op aan kosten zoals mailing en logistiek en 30 procent is bestemd als extra prijzengeld.