Spoeddebat over burgemeesters-kwestie

De Tweede Kamer zal vanavond op verzoek van de SGP een spoeddebat houden met premier Balkenende en minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing over het sneuvelen van de kabinetsplannen voor de gekozen burgemeester. De SGP wil weten waarom de kabinetsplannen voor de gekozen burgemeester niet zijn gesteund door de Eerste Kamer. Het debat zal gevoerd worden door de fractievoorzitters.

De Eerste Kamer-fractie van de PvdA blokkeerde de plannen gisteravond, door niet voor een benodigde grondwetswijziging te stemmen. De uitslag is een enorme tegenvaller voor De Graaf. De gekozen burgemeester is één van de 'kroonjuwelen' van zijn partij D66.

De politieke toekomst van minister De Graaf is nog altijd onduidelijk. De Graaf wilde gisteren niet zeggen of hij gevolgen verbindt aan de uitslag. Er is topberaad geweest tussen De Graaf en andere D66-bewindslieden en later vanmiddag zal er nog overleg zijn met premier Balkenende.

Premier Balkenende, die vervroegd terugkeerde van een top van EU-leiders in Brussel, nam De Graaf vanochtend in bescherming. Volgens Balkenende heeft De Graaf zich geweldig geweerd en is zijn aftreden niet aan de orde.

Minister De Graaf gisteravond tijdens de stemming in de Eerste Kamer
Minister De Graaf gisteravond tijdens de stemming in de Eerste Kamer