Drie jaar eis tegen vechtende inbreker

Tegen de 23-jarige inbreker Houssam H., die in januari hevig in gevecht raakte met de Amsterdamse advocaat mr. Jon Mul, is gisteren 3 jaar celstraf geŽist. De advocaat betrapte 's middags drie insluipers in zijn woning. Twee wisten er te ontkomen, H. liep regelrecht in de armen van Mul.

Volgens Mul was hij bezig met klussen toen hij de inbreker tegen het lijf liep. ''Ikzelf stond met mijn rug tegen de voordeur, met mijn boor en botte schroevendraaier. En opeens explodeerde de inbreker. Met zijn vuist recht vooruit sprong hij vanaf de derde of vierde trede van de trap boven op mij. Ik kon mijn arm om hem heen slaan. Hij gaf twee keer een knietje. Ik liet ťven los en kreeg een kopstoot. Een enůrme pijn. Met de schroevendraaier maakte ik steekbewegingen om hem van me af te houden. Ik liet de boor vallen. Hij stak z'n vingers in mijn ogen. Hij greep de boor en sloeg mij ermee op m'n hoofd. Het bloed spatte naar alle kanten. En hij beet me. De littekens zijn blijvend''.

Houssam H. had een heel ander verhaal. Volgens hem vroeg hij vriendelijk of de advocaat hem wilde laten gaan omdat hij niets gestolen had. Mul zou daarop als een 'dolle stier' op hem hebben ingestoken. H. zei te hebben moeten vechten voor zijn leven.

De Officier van Justitie geloofde niets van het verhaal van H. Ze wees op de traumatische ervaring die het gebeuren heeft gehad op het 7-jarige zoontje van Mul, die getuige was van het geheel. Het kind durft niet meer alleen in huis te blijven en loopt als een hondje achter zijn vader aan. Uitspraak over 14 dagen.