Eis van zeven jaar cel voor Samir A.

Icoon Binnenlands nieuwsHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vanochtend zeven jaar cel geëist tegen de 18-jarige terreurverdachte Samir A. Het OM verdenkt A. van de voorbereiding van aanslagen in Nederland.

Samir A. zou het gemunt hebben op onder meer Schiphol, de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam. A. liep tegen de lamp nadat hij een supermarkt had overvallen in Rotterdam. Bij een huiszoeking werden wapens, islamitische lectuur en aantekeningen gevonden waaruit zou blijken dat hij de aanslagen wilde plegen. Dit was reden om het terreuralarm in het land te verhogen.

Naast de celstraf wil het OM ook dat zijn actief en passief kiesrecht voor een periode van maximaal twaalf jaar zal worden ontnomen. Woordvoerder van het landelijk parket zegt dat deze eis uitzonderlijk is, maar zegt niet te weten hoevaak dit precies is voorgekomen.

Officier van justitie R. Lambrichts meent dat de totale eis passelijk is voor A. Er wordt een lagere straf geëist vanwege de jeugdige leeftijd van Samir A., hij is nu weliswaar 18 jaar maar was 17 toen hij werd opgepakt. Ook is hij hiervoor nog nooit veroordeeld, wat ook geldt als verzachtende omstandigheid. Wel wordt A. volgens het volwassen strafrecht veroordeeld. De uitspraak is over twee weken.