Twee jaar cel voor stelen pak wasmiddel

Wegens het stelen van twee pakken wasmiddel bij Albert Heijn is gisteren door de rechtbank in Alkmaar de 44-jarige veelpleger P. van A. conform de eis tot twee jaar celstraf veroordeeld. De veroordeling is zonder aftrek van voorarrest. Van A. wordt geplaatst in een zogeheten Inrichting Stelselmatige Daders.

Sinds vorig jaar is het mogelijk om veelplegers langdurig op te sluiten voor geringe misdaden. Ze moeten daarvoor wel aan een aantal criteria voldoen. Zo moet de verdachte in de afgelopen vijf jaar minstens drie keer een vrijheidsstraf hebben gekregen, en moet de kans op herhaling groot zijn. Van A., die al 20 jaar verslaafd is aan heroïne, voldoet volgens de rechtbank ruimschoots aan de criteria. De man staat in de top 5 van veelplegers in Alkmaar.

Van A., die tot nu toe nooit langdurig wilde worden opgesloten in een gesloten kliniek - waar hij aan zijn verslaving behandeld zou kunnen worden - gaf nu ineens aan toch behandeld te willen worden. De rechter vond het daarvoor te laat. Dat had Van A. maar eerder moeten aangeven. De situatie zal overigens over 6 maanden wel opnieuw bekeken worden, zodat de kans bestaat dat Van A. wellicht toch een behandeling kan ondergaan.