FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 maart 2005

'Maak van ArenA Rinus Michels Stadion'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsEen voorstel van Ajax-supporters om de naam van de Amsterdam ArenA te wijzigen in Rinus Michels Stadion kan de goedkeuring wegdragen van algemeen directeur van Ajax Arie van Eijden. Met de naamswijziging kan de donderdag overleden Michels, voormalig coach van Ajax, blijvend herinnerd worden.

"Het is natuurlijk een zaak van de Amsterdam ArenA. Maar ik steun een initiatief om ArenA een nieuwe naam te geven: Rinus Michels Stadion", verklaarde Van Eijden op de Amsterdamse tv-zender AT5. Ajax is overigens niet de baas van het stadion, maar huurt het om haar wedstrijden te spelen. In een poll op de website van AT5 blijken de meningen overigens verdeeld; ruim 45 procent is voor terwijl bijna 40 procent niets ziet in het idee.

'Superbus' in ontwikkeling

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

De ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Economische Zaken hebben gezamelijk 300.000 euro toegezegd voor ontwikkeling van een superbus, die 250 km/h gaat rijden. Met de startsubsidie zal de TU Delft een voorstudie doen, waarin niet alleen technische aspecten worden onderzocht, maar ook in welke mate de superbus een aanvulllig is op bestaande vervoersmiddelen. De superbus is een project van oud-astronaut prof. Wubbo Ockels, nu hoogleraar aan de TU Delft.

De sterk gestroomlijnde bus wordt aangedreven door een elektromotor. Op grote afstanden rijdt hij over een aparte goedkoop aan te leggen betonnen baan. Dicht bij de bestemming mengt hij zich in het gewone verkeer. Zo is deur tot deur transport mogelijk. Verder heeft de bus een pro-actief veersysteem, die kan anticiperen op oneffenheden in het wegdek. Ook is er een radar in de bumper aanwezig. Hierdoor kan bij een obstakel tijdig geremd worden. Wubbo Ockels verwacht dat de milieu-impact van de superbus vele malen kleiner is dan een hogesnelheidslijn, "omdat het energiegebruik aanzienlijk lager is en de aanleg en onderhoud van het traject veel minder kost en minder landschappelijke impact heeft”.

Na afsluiten van de voorstudie wil de TU Delft een praktijkmodel realiseren met belanghebbenden bij de overheid en industrie. Het streven is dit model te presenteren bij de opening van de Olympische Spelen in Beijing.

1200 varkens gedood door brand in stal

Icoon Binnenlands nieuws Bij een brand in de stal van een varkenshouderij zijn vrijdagavond bijna 1200 varkens gedood. De brand in het Brabantse Haps werd door omwonenden ontdekt. Slechts vijf van de 1200 aanwezige varkens konden gered worden.

De eigenaar van de varkenshouderij was niet aanwezig toen de brand om 21.00 uur werd ontdekt. Om 22.45 kon het sein brandmeester gegeven worden. De brandweer weet nog niet of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. Over de oorzaak is ook nog niets bekend.

[Upd] TV tijden GP van Australië

Hierbij een overzicht van de Formule 1 uitzendingen op de Nederlandstalige zenders.

SBS6 - Zaterdag 5 maart, 03.00-04.00
De eerste kwalificatie van de Grand Prix van 2005 vanuit Melbourne, Australië.
SBS6 - Zaterdag 5 maart, 13.00-14.05
De eerste kwalificatie (herhaling)

SBS6 - Zaterdag 5 maart, 23.35-00.00
Voorbeschouwing tweede kwalificatie
SBS6 - Zondag 6 maart, 00.00-01.20
Tweede kwalificatie + nabeschouwing

SBS6 - Zondag 6 maart, 03.00-04.00
Voorbeschouwing van de race
KETNET/Canvas - Zondag 6 maart, 03.45-06.00
De race, live.
SBS6 - Zondag 6 maart, 04.00-06.15
De race, live.
SBS6 - Zondag 6 maart, 13.00-14.00
Voorbeschouwing van de race, herhaling
SBS6 - Zondag 6 maart, 14.00-16.15
De race, herhaling

Meer informatie over de invulling van de uitzendingen van SBS6 hier onderaan in het blok autosport

update:
Over een paar minuten in SBS6 Sport volgt een beschouwing van de vrije trainingen eerder vandaag.

Begroting Chinees leger 12,6 procent omhoog

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws China wil dit jaar 12,6 procent meer uitgeven aan het leger. De begroting komt daarmee uit op 22,8 miljard euro. Volgens de CIA is dit echter minder dan de helft van het werkelijke bedrag dat China naar het leger sluist. Met 2,5 miljoen medewerkers is het Chinese leger het grootste van de wereld.

De Verenigde Staten heeft laten weten bezorgd te zijn over de stijgende defensie-uitgaven van China, omdat die het strategische evenwicht met Taiwan kunnen verstoren. Bovendien zijn de Amerikanen bang dat China een bedreiging vormt voor de Amerikaanse militairen in de regio.

Volgens Jiang Enzhu van het Nationaal Volkscongres van China zijn de militaire uitgaven van het land nog een schijntje ten opzichte van die van andere grote landen. De Verenigde Staten geeft jaarlijks maar liefst 305 miljard euro uit aan defensie, en een land als Japan 35 miljard euro.

Sinds 1990 zijn China's begrote defensie-uitgaven ieder jaar flink gestegen. Dit geld zou nodig zijn voor extra trainingen, modernere wapens en vervroegde pensioenen. Volgens een woordvoerder is het land zelfs van plan het leger in te krimpen met 200.000 solaten.

Remkes eist ton terug van Leefbaar Nederland

Pim_In_Memoriam en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil ruim een ton terugvorderen van Leefbaar Nederland. De partij kreeg in 2003 in totaal 107.000 euro aan subsidies, maar had daar mogelijk geen recht op. Omdat Leefbaar Nederland nog steeds geen accountantsverklaring heeft kunnen laten zien waaruit blijkt dat ze voldoende leden hadden voor de subsidie, wil het ministerie het geld terug.

Om recht te hebben op een dergelijke subsidie moet een politieke partij minstens 1000 leden hebben. Leefbaar Nederland kan dat voor 2003 niet aantonen, dus heeft een woordvoerder van minister Remkes laten weten dat het geld binnen zes weken teruggestort moet worden.

Wilders met bus op campagne tegen grondwet

Geert Wilders is van plan om eind mei twee weken lang campagne te gaan voeren tegen de Europese Grondwet. Op 1 juni mogen de Nederlandse kiezers zich hier in een referendum over uitspreken. De afvallige VVD'er wil met een bus langs markten en andere publieke plaatsen touren om mensen te overtuigen van een tegenstem.

Het zal waarschijnlijk voor het eerst zijn dat het bedreigde Kamerlid uitgebreid in het openbaar te bewonderen zal zijn. Wilders overlegt nog hoe de beveiliging tijdens de campagne het best geregeld kan worden. Hij wil de bustour beginnen in zijn thuisbasis Venlo.

In de Politieke Barometer wint de Lijst Wilders er deze week een zetel bij. Vorige week zakte Wilders naar vier zetels, het laagste punt voor zijn op te richten partij in ongeveer vier maanden tijd, deze week komt hij weer op vijf. De zetel ging ten koste van D66, de partij van minister Thom de Graaf die, toeval of niet, de afgelopen week een bustour hield. De Graaf voerde namens de regering campagne voor de gekozen burgemeester.

Game over de wereld van Leonardo da Vinci

De vooralsnog vrij onbekende ontwikkelaar Imaginary Numbers heeft slim ingespeeld op het succes van het boek De da Vinci Code. Ze zijn namelijk een game aan het maken die veel elementen heeft van de wereld van deze beroemde grootmeester.

De game, Tactica Online, zal een turn-based online role playing game worden. Net zoals in het boek De da Vinci Code zal deze game gepaard gaan met de nodige complottheorieën en intriges.

[...] Tactica Online is a turn-based strategy RPG focusing on tactical squad combat, with a deep storyline featuring secret societies and the struggle between magic and science in da Vinci's world.

Het voornaamste spelelement zal zijn dat alle spelers in turn-based vorm tegen elkaar kunnen vechten. Hierbij zal het noodzakelijk zijn om goed vooruit te denken wat de tegenstander zal gaan doen. Naast gevechten zal je ook missies en campagnes kunnen uitvoeren, wat uiteindelijk zelfs de algehele verhaallijn van de wereld zou kunnen beïnvloeden.

Eind 2005 zal je de geheimen van de mysterieuze wereld van Leonardo da Vinci kunnen gaan onderzoeken.


Wetenschappers ontdekken kleinste ster ooit

z03m en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Astronomen hebben de kleinste ster ooit ontdekt: de ster, OGLE-TR-122b genaamd, is in omtrek slechts 16 procent groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Dit meldt het Britse New Scientist vandaag op zijn website. De nieuw ontdekte ster is 96 keer zo zwaar als Jupiter en zijn dichtheid is 50 maal die van onze zon.

De ster is ontdekt tijdens een speurtocht naar planeten, die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Sterrenkundigen van het European Southern Observatory ontdekten een object dat wekelijks voor de ster OGLE-TR-122 langs trekt, waardoor de hoeveelheid licht van de ster, die de aarde bereikt, met 1,5 procent verminderde. Maar pas toen Zwisterse astronomen met de Very Large Telescope het object beter bekeken, werd het object als een ster geïdentificeerd.

Deze vondst is bijzonder, omdat er nu is aangetoond dat in kleine hemellichamen kernfusie mogelijk is. Ook is het duidelijk dat het onderscheid tussen planeten en sterren niet altijd makkelijk te maken valt. De hoeveelheid licht van de nieuw ontdekte ster is namelijk zeer gering, waardoor de ster ook makkelijk als planeet kan worden aangezien.

Onze zon, de kleinste ster, en Jupiter met elkaar vergeleken. Bron: New Scientist


Overheid krijgt meer macht tegen terreur

Icoon Binnenlands nieuws Het ministerie van Justitie krijgt meer macht in de strijd tegen het terrorisme. De terrorisme-dreiging rechtvaardigt een 'snel en preventief' overheidsoptreden. Dat heeft het kabinet vrijdagmiddag besloten. Voor allerlei maatregelen zijn 'aanwijzingen genoeg', en is er geen redelijk vermoeden van een strafbaar feit meer nodig.

Minister Donner van Justitie kan straks gebruik maken van infiltranten, telefoontaps en observaties als hij aanwijzingen denkt te hebben voor terroristische activiteiten. Het voorstel houdt ook in dat de officier van justitie bijvoorbeeld alle voertuigen rond een evenement mag gaan controleren als er het vermoeden van een aanslag bestaat.

In sommige risicogebieden, zoals Schiphol, zijn verdergaande maatregelen nodig. De politie mag daar bijvoorbeeld altijd preventief gaan fouilleren. In de niet-risicogebieden heeft de officier van justitie nog wel toestemming nodig van de rechter commissaris voor het opvragen van privé-gegevens.

Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Binnenkort zal het voorstel van Donner, samen met een advies van de Raad van State, aan de Kamer voorgelegd worden.

Wessels maakt er 2-0 van

Nadat Sjeng Schalken voor Nederland het eerste punt binnenhaalde in de Davis Cup ontmoeting tussen Nederland en Zwitserland, heeft Peter Wessels er 2-0 van gemaakt.

De debuterende Wessels moest in de tweede enkelpartij van de dag spelen tegen Stanislas Wawrinka. Het werd een lange partij (vier uur) met in totaal drie tie-breaks. De 26-jarige Wessels speelde op zijn eigen service uitstekend. Hij kreeg in de gehele wedstrijd geen enkele breakkans tegen.

In de eerste drie sets werd er geen enkele maal een service gebroken. Wessels pakte de eerste set met 6-7 en de tweede set ging met dezelfde cijfers naar Wawrinka. De derde set ging wéér in een tie-break naar Wessels. In de vierde set werd er eindelijk een service gebroken. Wessels brak de service van Wawrinka bij een 5-4 stand. Bij de winst op zijn vijfde matchpoint verzekerde hij zich van de 2-0 voorsprong voor Nederland.

Morgen speelt Nederland in het dubbelspel met Wessels en Sluiter. Zij nemen het op tegen Yves Allegro en Georg Bastl. Als Nederland weet te winnen, dan is het zeker van de tweede ronde.

Amerikanen beschieten vrijgelaten Italiaanse

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Amerikaanse militairen hebben vrijdag een net vrijgelaten Italiaanse gijzelaar onder vuur genomen. De journaliste Giuliana Sgrena werd onverwacht vrijgelaten na precies een maand gegijzeld te zijn door een onbekende groepering. Bij de beschieting raakte Sgrena gewond en werd een lid van de Italiaanse geheime dienst gedood.

Het gedode lid van de geheime dienst was betrokken bij haar vrijlating. Hij zat samen met de 57-jarige journaliste in een auto die ze naar het vliegveld van Bagdad moest brengen, toen die auto bij een Amerikaanse wegafzetting onder vuur werd genomen. Sgrena raakte daarbij ook gewond aan haar schouder.

De Italiaanse premier Berlusconi heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rome op het matje geroepen. Volgens Berlusconi moet iemand de verantwoordelijkheid nemen voor de beschieting.

Heel Italië was wekenlang in de ban van de gijzeling. Meer dan een half miljoen mensen demonstreerden vorige maand nog voor haar vrijlating. Sgrena schreef kritische stukken over de oorlog in Irak voor haar communistische krant Il Manifesto.

Opening FOK!F1manager 2005

Na een paar maanden rust, barst het Formule 1-geweld in het weekend van 5/6 maart eindelijk weer los. Net zoals de vele fans hebben ook wij hier naar uitgekeken, maar dat betekent natuurlijk niet dat we stil hebben gezeten. Met trots kunnen we nu dan ook de FOK!F1manager voor 2005 openen.

Dit jaar geen grootscheepse wijzigingen aan de site, zoals vorig jaar, maar wel wat kleine updates. Op een paar kleine puntjes is de puntentelling verbeterd en aan de grafische zaken is wat extra aandacht besteed. Daarnaast is alle informatie uiteraard ook weer up to date gebracht.

We nodigen dan ook iedereen van harte uit om (weer) deel te nemen aan de F1manager. Nodig je familie, kennissen en vrienden uit voor je eigen kleine competitie in je subleague of ga voor de algehele roem in het algemeen klassement. Daarnaast kan je ook dit jaar weer in de quiz je Formule 1-kennis testen.

Let wel op, want zaterdagochtend 5 maart om 00.01 uur sluit de database voor de eerste ronde, dus zorg dat je team dan klaar staat. Later inschrijven kan nog wel, maar dan mis je de punten van de eerste ronde. Tot 5 maart heb je nog de mogelijkheid om te wisselen zonder transferkosten.

In de loop van de komende weken zal nog bekend worden gemaakt, welke mooie prijzen op de F1manager te winnen zijn. Daarnaast zal over enkele weken ook de FOK!wielermanager weer open gaan.

De FOK!sport-crew wenst iedereen heel veel plezier op de FOK!F1manager toe.

Ruckstuhl vierde op vijfkamp

Karin Ruckstuhl is er in Madrid op de EK Indoor niet in geslaagd een medaille te veroveren op de vijfkamp. Ze moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Ruckstuhl opende haar vijfkamp niet sterk. Op het eerste onderdeel, de 60 meter horden, liet ze een tijd van 8"49' noteren. Na het hoogspringen en het kogelstoten stond ze tegenvallend achtste. Middels haar favoriete onderdeel verspringen kon ze echter opklimmen naar een vijfde stek. Op de afsluitende 800 meter zette ze vervolgens een goede tijd neer van 2:17;53. Het was niet voldoende om de Oekrainse Natalja Dobrynska te achterhalen. Wel klopte ze de Duitse Sonja Kesselschläger, waardoor een vierde plaats werd bereikt. Met 4605 punten kwam ze nog wel in de richting van het Nederlands record van 4640 punten. De Zweedse Carolina Klüft won 'met kop en schouders' de Europese titel. De Britse Kelly Sotherton veroverde zilver. Debutante Laurien Hoos werd knap tiende. Ze verbeterde bij het hoog- en verspringen haar persoonlijk record.

Uitslag vijfkamp dames:
1 Carolina Klüft (Zwe) 4.948 pnt (8,19/1,93m/13,29m/6,65m/2.13.47)
2 Kelly Sotherton (GB) 4.733 pnt (8,43/1,81m/14,22m/6,44m/2.13.58)
3 Natalja Dobrynska (Oek) 4.667 pnt (8,42/1,84m/15,84m/6,28m/2.23.74)
4 Karin Ruckstuhl 4.605 pnt (8,49/1,81m/13,34m/6,44/2.17.53)
5 Sonja Kesselschläger (Dui) 4.587 pnt (8,40/1,84m/13,62m/6,15m/2.17.76)
10 Laurien Hoos 4.282 pnt

Finaleplaatsen bij het kogelstoten
Enige andere Nederlandse deelnemers boekten progressie bij het kogelstoten. Lieja Tunks-Koeman kwalificeerde zich voor de finale middels een worp van 17,90 meter. Ze gaat daarmee als derde naar de finale. Rutger Smith pakte een finaleplaats bij de heren. Hij kwam tot een beste worp van 20,46 meter, waarmee hij als tweede binnenkomt.

Man loopt vier dagen rond met mes in hoofd

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Leonard Woronowicz uit Polen heeft vier dagen lang rondgelopen met een tien centimeter lang mes in zijn hoofd. Het mes was in Woronowicz' hoofd beland nadat hij was gevallen. De 61-jarige man had hier echter niets van gemerkt en ging pas naar het ziekenhuis toen zijn hoofdpijn maar bleef aanhouden.

"Ik was aan het werk in de keuken toen ik struikelde. Mijn gereedschap lag overal verspreid, het mes moet zich toen in mijn hoofd geboord hebben. Mijn hoofd deed wel zeer, maar ik nam aan dat dat door de val kwam", aldus de patiënt. Het mes heeft geen noemenswaardige schade aangebracht.

Iwata over Revolution: 'A Risky Business'

Satoru Iwata, de president van Nintendo, is bang dat third-parties Nintendo's nieuwe console niet zullen ondersteunen als de console niet mainstream genoeg is. Op dit moment zijn details rond de Revolution nog volkomen onduidelijk.

Iwata zegt: 'Als de volgende generatie consoles enkel mooiere games gaan voortbrengen, ben ik bang dat third-parties Nintendo zullen negeren. Aan de andere kant is het zo dat wij een hele nieuwe richting op proberen te slaan en dat mensen zich moeten realiseren dat produkten als de Nintendo DS wel degelijk een grotere markt trekken. Daarom hoop ik dat third-parties die opvatting gaan delen met ons'.

Natuurlijk heeft Iwata begript voor de situatie van developers. Games ontwikkelen kost een vermogen tegenwoordig en risico nemen doet bijna geen enkele ontwikkelaar nog. Iwata denkt dat de bedrijven onzeker zijn over de fans van de volgende generatie consoles; word dat een nieuwe groep of blijft dat de huidige?

Nintendo heeft ook gezegd dat mensen te hard nadenken over de Revolution en de unieke features die de console zal gaan bezitten. Het antwoord ligt volgens Nintendo dichterbij dan men denkt. Ook zal de consolekeuze van games bepalend zijn voor de toekomst van de games-industrie.

Nintendo onthult Electroplankton

Nintendo heeft Electroplankton voor de Nintendo DS onthult. In deze game kun je liedjes componeren en lichteffecten creëren door tien verschillende soorten plankton te gebruiken die reageren op aanraking en geluid. Het ziet er naar uit dat de geïntegreerde microfoon en touchscreen veelvuldig gebruik gaan maken van het spel. In Japan wordt er een gratis headset geleverd bij de game, of dat in Europa ook gebeurt is niet duidelijk.

Tenslotte hebben we nog wat screenshots:

Tweede Duitse scheidsrechter verdacht

Het omkoopschandaal, dat het Duitse voetbal nog altijd in zijn greep houdt, heeft een tweede verdachte opgeleverd. De Duitse voetbalbond DFB heeft de 29-jarige scheidsrechter Dominik Marks in staat van beschuldiging gesteld.

De inmiddels geschorste scheidsrechter Robert Hoyzer, waar het voetbalschandaal mee begon, heeft enkele weken geleden aan de DFB namen van voetballers en scheidsrechters doorgegeven die volgens hem medeplichtig zouden zijn aan het manipuleren van wedstrijden. Een van de namen die door hem werd doorgegeven was die van Marks.

Na grondig onderzoek van de Duitse voetbalbond heeft men nu besloten om Dominik Marks in staat van beschuldiging te stellen.

Japanse regio wil verbod op videogames

Een regio bij de Japanse hoofdstad Tokio overweegt het eerste Japanse verbod op gewelddadige videospellen voor jongeren af te kondigen. De autoriteiten van Kanagawa bestempelen het bloedvergieten op de schermpjes als een mogelijk 'maatschappelijk gevaar'.

Op een conferentie met wetenschappers, juristen en anderen wil de regio de gevolgen van een verbod bespreken. Uiterst gewelddadige videospelletjes zouden bijvoorbeeld niet meer verkocht mogen worden aan personen onder de 18 jaar. Videogames en internet oefenen waarschijnlijk een grotere invloed op kinderen uit dan volwassenen zich kunnen voorstellen, stelt de functionaris voor jeugdzaken in Kanagawa.

Japan is de thuisbasis van de twee belangrijkste producenten van videospelletjes ter wereld, Sony en Nintendo. Het land kent echter ook een van de laagste criminaliteitscijfers.

Veel studenten steunen bezetting niet

Uit een enquête van Student&Onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de studenten de bezettingsactie van het Maagdenhuis steunt. Het feit dat staatssecretaris Mark Rutte niet naar het Maagdenhuis is gegaan om te praten met de bezetters, wordt echter slechts door 12% gewaardeerd.

De bezettingsactie in Amsterdam was een initiatief van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en was onder meer gericht tegen de plannen van Rutte om langzame studenten financieel aan te pakken.

Wat betreft die plannen van Rutte blijkt dat ruim 56% van de ondervraagde studenten die plannen niet kent en ruim 34% er sowieso niet in is geïnteresseerd. Verder vindt 61,3% van de geënquêteerden dat universiteiten een student mogen dwingen de studie te beëindigen bij slechte resultaten.

Davis verslaat Hondo in sprint

Allan Davis heeft vandaag de derde etappe van de Ronde van Murcia gewonnen. De Australiër was in de massasprint sneller dan de winnaar van de eerste twee etappes Danilo Hondo. De derde etappe ging over 155 km. van Mulo naar Fortuna.

Als derde finishte de Italiaan Antonio Salomone. Hondo bleef nog wel eerste staan in het algemeen klassement, hij maakt een goede kans op de eindoverwinning.

Vandaag werd bekend dat de aankomst van de vierde etappe is veranderd. Deze stond eerst gepland met een finish bergop maar door de slechte weersomstandigheden is deze komen te vervallen. Dit is goed nieuws voor Hondo die niet als goede klimmer bekend staat.

Stand na derde etappe

plaatsnaamlandachterstandploeg
1Danilo HondoGER8u12.10Gerolsteiner
2Ruben PlazaESP+0.21Communidad Valencia
3Antonio ColomESP+0.51Illes Balears - Banesto
23Bas GilingNL+2.04T-Mobile Team

Minardi trekt zich terug uit rechtszaak

Zojuist is bekend geworden dat Minardi de rechtszaak om met de 2004 bolide toegelaten te worden tot de kwalificaties en race dit weekend heeft stopgezet. Eerder had Minardi het via dezelfde rechtszaak al voor elkaar gekregen dat het team deel mocht nemen aan de kwalificaties.

Na het weigeren van deelname aan de vrije trainingen door de stewards had Stoddart nog maar twee opties. Een kort geding aanspannen om alsnog toegelaten te worden of de auto legaal maken volgens de 2005 regels. Gezien de rechtszaak nu stopgezet is gaat Minardi dit raceweekend met de 2005-setup rijden.

De sponsoren zullen ongetwijfeld erg blij zijn met de media-aandacht van de afgelopen weken door deze situatie, maar Paul Stoddart heeft met zijn rebelse acties waarschijnlijk veel kwaad bloed gezet bij de FIA en een paar andere teams. De mogelijk negatieve gevolgen hiervan voor Minardi zullen in de toekomst wel duidelijk worden.


Stoddart was even de meest gewilde man bij de pers, maar welke prijs heeft deze soap?

[Upd] Eerste natuurijswedstrijd in Veenoord

De Drentse plaats Veenoord heeft dit jaar de primeur om de eerste wedstrijd op natuurijs te mogen organiseren. Vrijdagmiddag om 17.00 zal het startschot worden gegeven voor een marathon.

Vanmorgen werd zowel in het Groningse Noordlaren als in Veenoord het ijs door de KSNB goedgekeurd. Noordlaren stelt zijn wedstrijd echter uit tot zaterdagochtend 10.00 uur vanwege een te beperkt deelnemersveld. Al jarenlang strijden de twee plaatsen elke winter om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren.

Verder wordt er morgen in Joure sinds 10 jaar weer een race op het ijs met Friese paarden gehouden. De dieren moeten hierbij een slee 200 meter over het ijs trekken.

Update:

De marathon in Veenoord is na anderhalve ronde gestopt. Het ijs bleek niet van voldoende kwaliteit te zijn om een marathon op te verrijden. Er hadden zich 120 deelnemers gemeld om mee te doen.

De KNSB had het ijs donderdagochtend gecontroleerd en goedgekeurd. De deelnemers eisen nu dat het ijs waarop de marathon die morgen in Noordlaren wordt verreden voor de wedstrijd pas wordt gekeurd.

Schalken haalt 1e punt binnen

Sjeng Schalken heeft Nederland op voorsprong gebracht in de Davis Cup wedstrijd tegen Zwitserland. In een vijfsetter won Schalken van Marco Chiudinelli.

In Fribourg neemt het Nederlandse team, dat bestaat uit Schalken, Sluiter en Wessels, het in de eerste ronde van de Davis Cup op tegen Zwitserland. Schalken moest in zijn enkelspelpartij alle zeilen bijzetten om van debutant Marco Chiudinelli te winnen. In vijf sets haalde Schalken het eerste Nederlandse punt binnen: 7-6, 4-6, 6-3, 5-7 en 6-2.

Tijdens de wedstrijd die 3 uur en 56 minuten duurde, werd Schalken een aantal keren aan zijn onderrug behandeld. Door de behandelingen van de fysiotherapeut kon Schalken zonder last verder spelen. De blessure zorgde dat Schalken bepaalde slagen niet kon slaan. Daardoor verloor hij tweede set. De vierde set verloor Schalken onnodig want hij was duidelijk beter dan zijn tegenstander. In de beslissende vijfde set was Schalken heer en meester en brak Chiudinelli twee keer.

Voor Schalken is het de 14e overwinning voor Nederland in de Davis Cup. Hij heeft er twaalf verloren. Later op de dag speelt Peter Wessels de tweede partij voor Nederland tegen Stanislas Wawrinka. Als Nederland ook deze partij weet te winnen, dan kan het morgen al zeker zijn van de tweede ronde.

RTL en 538 trekken rechtszaak in

Radio 538 en RTL Nederland hebben het kort geding dat ze wilden aanspannen tegen radiostation Slam!FM voorlopig ingetrokken. Ze zijn het nog steeds niet eens met het nieuwe format dat het voormalige ID&T Radio voert, maar willen eerst een uitspraak van het ministerie van Economische Zaken afwachten.

Radio 538 en RTL Nederland (Yorin FM en RTL FM) vinden het nieuwe format dat Slam!FM gebruikt niet conform de eisen die aan het etherfrequentie-pakket hangen dat ID&T, eigenaar van Slam!FM, heeft. Zo mogen er niet te veel hits gedraaid worden. Dit pakket kostte ID&T, eigenaar van Slam! FM, slechts 2.5 miljoen euro, terwijl Radio 538 voor haar ongeclausuleerde kavel 57 miljoen betaalde.

"We hebben besloten het kort geding vooralsnog terug te trekken, omdat we tevens bezwaar hebben aangetekend bij het Agentschap Telecom, die dat weer bij het Commissariaat voor de Media toetst", zegt een woordvoerster van RTL. "De kans dat de rechter de beslissing van het Agentschap wil afwachten is groot, gezien dit in een eerdere, vergelijkbare zaak ook is gebeurd. We vinden dus nog steeds dat we gelijk hebben en maken er ook werk van. We wachten echter eerst de beslissing van het Agentschap af en kunnen dan altijd nog stappen ondernemen."

WK afstanden: Uitslag 2e 500 meter mannen

Joji Kato is de nieuwe wereldkampioen op de 500 meter bij de mannen. De Japanner was op beide 500 meters de snelste. Nadat hij op de eerste 500 meter tot 35,57 kwam, klokte hij nu 35,45.

Als tweede eindigde Kato`s landgenoot Shimizu, en brons was er voor de Canadees Jeremy Wotherspoon.

Erben Wennemars herstelde zich enigszins van zijn tegenvallende eerste optreden door in de tweede race met 36,05 zevende te worden. Het leverde hem in het eindklassement de negende plaats op. Gerard van Velde eindigde als tiende, Beorn Nijenhuis werd twaalfde.

Zevenjarig meisje sterft van de honger

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

In Hamburg is een zevenjarig meisje verhongerd. Het kind, Jessica, werd afgelopen dinsdag in het appartement van haar ouders gevonden. Ze woog nog maar 9,5 kilo. Waarschijnlijk heeft ze al maanden lang niet meer gegeten en gedronken. Een normaal kind van zeven heeft een gewicht van ongeveer 24 kilo. De ouders zijn opgepakt.

Het meisje is gestikt in haar eigen braaksel. Het was de 35-jarige moeder zelf, die een arts alarmeerde toen Jessica in coma geraakte. Bij aankomst was het meisje al overleden. De arts verwittigde meteen de politie bij het zien van het uitgemergelde lijkje. Het kind is jaren lang zwaar verwaarloosd. Zo was het raam in haar kamer dichtgeplakt met folie, de verwarming deed het niet en op een bed na was de kamer leeg. De ouders hadden de gloeilampen eruit gedraaid, waardoor het continu donker was in de kamer.

Het meisje kreeg maar af en toe iets te eten, maar dit werd meteen weer door haar lichaam afgestoten. De kat in huis werd nog beter gevoed. Tijdens de huiszoeking werden in bad nog resten van een chocoladepudding gevonden, dit was waarschijnlijk Jessica's laatste maaltijd.

Niemand in de omgeving wist van het bestaan van de zevenjarige. Het meisje kwam waarschijnlijk nooit buiten en door de ligging van de kamer kon niemand van buitenaf iets zien of horen. Ook de sociale dienst was niet op de hoogte van de situatie van het meisje. Jessica was al schoolplichtig, maar was nog nooit op school komen opdagen. Meerdere oproepen aan de ouders leverden niets op en uiteindelijk werd er zelfs vanuit gegaan dat het meisje verhuisd was.

De ouders worden nu beschuldigd van doodslag door nalatigheid. De hoogste straf die hierop staat is levenslang, wat in Duitsland overeen komt met vijftien jaar gevangenisstraf.

Nieuwe modchip voor GameCube

De makers van de RipperIII chip voor de PlayStation 2 hebben vandaag een foto geplaatst van een RipperIII-GC chip, die op een eenvoudige manier Backup- en Importgames kan afspelen.

Al eerder is er een Modchip uitgekomen voor de GameCube genaamd Viper. Deze chip had echter alleen een bios, dus kon standaard geen importgames afspelen. Bij deze chip is het dus wel mogelijk om na de installatie gelijk een importgame af te spelen.

WK afstanden: Uitslag 3000 meter vrouwen

Cindy Klassen is de nieuwe wereldkampioene op de 3000 meter bij de vrouwen. Nadat ze donderdag ook al de sterkste was op de 1500 meter, liet ze ook op de 3 kilometer zien dat ze de beste was met een tijd van 4.10,37.

Als tweede eindigde de Duitse Claudia Pechstein in 4.10,89 en het brons was voor een andere Canadese, Kristina Groves die een tijd reed van 4.11,97.

De Nederlandse vrouwen speelden niet mee om de hoofdprijzen, beste Nederlandse was Moniek Kleinsman op de zevende plaats, Gretha Smit eindigde als achtste en Renate Groenewold finishde als tiende.

Anni Friesinger, een van de kanshebsters op de titel, verspeelde die door in de eerste ronde van haar rit tegen de Canadese Hughes onderuit te gaan.

Uitslag 3000 meter vrouwen :

1. Cindy Klassen (Can) 4.10,37
2. Claudia Pechstein (Dui) 4.10,89
3. Kristina Groves (Can) 4.11,97
4. Daniela Anschutz (Dui) 4.13,90
5. Clara Hughes (Can) 4.14,69
6. Maki Tabata (Jpn) 4.16,83
7. Moniek Kleinsman (Ned) 4.17,01
8. Gretha Smit (Ned) 4.17,17
9. Katarzyna Wojcicka (Pol) 4.17,65
10.Renate Groenewold (Ned) 4.17,82

Toetsenbord voor de PSP

Binnenkort zal ook hier de PSP, het nieuwste snufje van Sony uitkomen. Allereerst is deze natuurlijk bedoeld om games op te spelen maar vandaag heeft het bedrijf Logic 3 een toetsenbord voor deze handconsole geïntroduceerd. Met zo'n toetsenbord zou de PSP ook gebruikt kunnen worden om mee te chatten. De precieze bedoelingen zijn echter nog niet bekend. Het toetsenbord zal rond mei in de winkels liggen.

Japanner 'vergeet' miljard aan te geven bij belasting

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Iedereen vergeet wel eens iets. Maar dat iemand kan 'vergeten' 1,1 miljard euro aan inkomsten op te geven tijdens zijn belastingaangifte, is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Het overkwam de 39-jarige Japanner Toshiki Takei.

Takei is de oudste zoon van de oprichter van de grootste financieringsmaatschappij van Japan, Takefuji. Het vergeten bedrag heeft betrekking op de overdracht van een deel van Takefuji aan Takei. Volgens de pers gaat het om het grootste achtergehouden bedrag ooit. De boete die Takei moet betalen bedraagt dan ook 910 miljoen euro.

Capcom spreekt over Resident Evil 5

In de nieuwste editie van EGM (Electronic Gaming Monthly) staat een interview met Hiroyuki Kobayashi van Capcom waarin hij over Resident Evil 5 spreekt.
Er zal sowieso een nieuw deel in de Resident Evil-serie aankomen, maar men is nog aan het bepalen hoe deze eruit zal komen te zien. De eerste delen draaiden om de organisatie Umbrella, maar in Resident Evil 4 (dat zich zes jaar later afspeelt) is Umbrella inmiddels vernietigd.
Volgens Kobayashi gaat RE5 verder waar RE4 ophield. Als je alles in Resident Evil 4 hebt gezien, zou je moeten kunnen bedenken hoe het verhaal verder zal gaan. "De rest laat ik over aan de fantasie van de gamer," zo sprak Kobayashi.

Eerder bleek al uit een interview met EDGE dat Resident Evil 5 naar alle waarschijnlijkheid op de Revolution zal uitkomen.

Gebodypainte serveersters in Chileense bar

De serveersters in een bar in de Chileense stad Valparaiso dragen sinds kort wel heel opmerkelijke werkkleding: Namelijk niets anders dan een string en bodypaint. Zij zijn een onderdeel van het nieuwste kunstwerk van de fotograaf en bodypaint-artiest Hube Salamanca.

Een woordvoerder van de bar verklaart: Het is een origineel idee en de gasten vinden het geweldig. Het geheel is zeer kunstzinnig en de meisjes doen alleen maar wat elke andere serveerster ook doet." Voor het project hebben meer dan 500 vrouwen zich aangemeld.


Hube Salamanca in actie

Commercial GTA:SA alleen nog na 21.00 uur

Na het ontvangen van maar liefst acht klachten heeft de ASA (Advertising Standards Authority) in Engeland besloten dat commercials voor Grand Theft Auto: San Andreas pas na negen uur 's avonds mogen worden uitgezonden.
De klachten betroffen twee commercials voor de game. Hierin zouden "algemeen geweld en het gebruik van wapens" en "het gebruik van wapens in drive-by's" zitten. De commercials werden al om half zeven 's avonds uitgezonden. De ASA zei er het volgende over:
"[...]
We could understand the parents' concerns that it was inappropriate for young children to see this level of violence in advertising for a product which was only available to adults. The advertising was shown in breaks around programmes which, although not designed specifically for children, were considered to be acceptable family viewing.
[...]"


Archeoloog komt om bij opgraving

In de Oostenrijkse stad Salzburg is vanmorgen een archeoloog om het leven gekomen toen de plek waar hij aan het werk was instortte. De 30-jarige man werd bedolven onder een lawine van zand. Zijn vriendin en een andere onderzoekster kwamen eveneens vast te zitten, maar zij konden levend onder de aarde vandaan gehaald worden. Laatstgenoemde raakte zwaargewond.

De archeologen waren enige tijd geleden op het spoor gekomen van een oud landgoed en hadden al meerdere voorwerpen uit de Bronstijd opgegraven. Terwijl de drie aan het werk waren in het uitgegraven gat zijn vermoedelijk enkele stenen losgeraakt waardoor een zandlawine ontstond.

[upd] Bouw Middelburgs theater stilgelegd

calvobbes en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Door de bouw van een nieuw theater in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg dreigen meerdere woningen te verzakken. Uit voorzorg moesten bewoners van de Koningsstraat en het Bagijnhof gisteravond hun huizen verlaten. De brandweer pompt sindsdien de bouwput vol met water om voor tegendruk te zorgen.

De bouw van het theater zorgt al geruime tijd voor problemen. Zo moet onder de schouwburg een parkeergarage komen, maar het dichtmaken van deze ruimte levert de aannemer al enkele weken hoofdbrekens op. Ook krijgt de bouwput steeds te maken met lekkage, waardoor de grond onder de direct aan de put gelegen woningen wegspoelt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was bekend dat de bouw risico's kon inhouden, maar die zouden niet te veel problemen opleveren. Stoppen met de bouw is volgens de gemeente geen optie gezien de enorme kosten van 25 miljoen euro die de bouw al met zich heeft gebracht.

Update
De gemeente Middelburg heeft besloten de bouw van het theater vijf tot zes weken stil te leggen. In die periode proberen alle betrokkenen uit te zoeken wat er precies mis is gegaan.

Volgens wethouder Van 't Westeinde (Cultuur) valt niet uit te sluiten dat de bouwput uiteindelijk wordt dichtgegooid. De gemeente zegt teleurgesteld te zijn in de aannemer.

Final Fantasy XI bestudeerd

Op www.videogamestudies.com wordt op het moment een onderzoek gehouden waarin de culturele antropologie (het sociale gedrag van mensen) binnen videogames bekeken wordt. Het onderzoek richt zich op de comparatieve verschillen in speelstijl, voorkeur en gedrag van spelers van Final Fantasy XI bekeken vanuit verschillende geografische/culturele achtergronden. Er wordt hierbij verwezen naar het beroemde onderzoek over culturele verschillen dat de Nederlandse wetenschapper Geert Hofstede begin jaren '90 in opdracht van IBM heeft uitgevoerd. Op grond van dit onderzoek houden veel multinationals bij de personele samenstelling van hun bedrijven rekening met het mixen van verschillende nationaliteiten. Ook is bekend dat mensen die games kopen in verschillende culturen andere smaken hebben, wat onder meer blijkt uit de relatieve impopulariteit van first person shooters in Japan in vergelijking met de VS en Europa. Het lijkt erop dat dit soort ideeën niet mee worden genomen bij de ontwikkeling van massive multiplayer online role playing games (MMORPG's). Met dit onderzoek wil men dan ook uitvinden of de culturele verschillen tot uiting komen in interculturele gamescommunities en zien hoe dit het gedrag van de spelers beïnvloedt tijdens het spelen. Met de conclusies hoopt men ontwikkelaars van MMORPG's in staat te stellen om nog betere en nog succesvollere games te ontwikkelen.

Als je Final Fantasy XI speelt en je wilt meedoen dan kun je dit ofwel via een Engelse of een Japanse () pagina doen. Je bent ongeveer tien minuten bezig met het invullen van de pagina. Het onderzoek zal in 2006 gepubliceerd worden en respondenten kunnen een kopie van de resultaten krijgen.

Albers rijdt te hard in Melbourne

De lokale politie in Melbourne gaat praten met de promoter van de Australische GP, over het te hard rijden in de F1 Street Parade van woensdag.

Christijan Albers reed met zijn Minardi 200km/h, ook reed er een V8 supercar 157km/h door de straten van Melbourne. Men is achter deze snelheden gekomen doordat de krant Herald Sun met een lasergun langs de baan heeft gestaan. Tim Bamford van de AGPC, promotor van het evenement, vindt het een erg flauwe actie aangezien de veiligheid niet in het gedrang zou zijn gekomen.

Verder krijgt de Indiase coureur Narain Karthikeyan een boete van de FIA van 6110 Dollar. Deze boete kreeg hij voor het te hard rijden met zijn Jordan in de pitlane op vrijdag.

WK afstanden: Uitslag 1e 500 meter mannen

De eerste 500 meter bij de mannen tijdens het wereldkampioenschap afstanden in Inzell is gewonnen door de Japanner Joji Kato in een tijd van 35,57.

Als tweede eindigde zijn landegenoot Shimizu in 35,75, en derde werd de Canadees Wotherspoon in een tijd van 35,87.

Beste Nederlander was Erben Wennemars, de wereldkampioen sprint eindigde met een tijd van 36,33 als twaalfde, eenhonderste voor Gerard van Velde. Beorn Nijenhuis finishde met 36,49 als zestiende.

De wedstrijd werd tijdelijk onderbroken nadat de Fin Pekka Koskela in zijn rit tegen de Amerikaan Carpenter onderuit ging, en door zijn val een gat in het ijs maakte, wat gerepareerd moest worden. Later op de dag zal de tweede en beslissende 500 meter worden verreden.

Uitslag 1e 500 meter mannen :

1. Joji Kato (Jpn) 35,57
2. Hiroyasu Shimizu (Jpn) 35,75
3. Jeremy Wotherspoon (Can) 35,87
4. Dmitry Lobkov (Rus) 35,90
5. Yuya Oikawa (Jpn) 35,93
6. Fengton Yu (Chi) 36,09
7. Joey Cheeck (Usa) 36,15
8. Janne Hanninen (Fin) 36,23
9. Kip Carpenter (Usa) 36,26
10.Mika Poutala (Fin) 36,28

Wietkwekerij in schakelstation Eneco

geldropse_polleke, pberends en peperkamp hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Energiebedrijf Eneco heeft twee technisch medewerkers op staande voet ontslagen wegens het runnen van een wietkwekerij in een onbemand schakelstation in de Botlek. Eneco hield de twee medewerkers al enige tijd in de gaten omdat de twee opvallend vaak in het schakelstation verbleven.

Er is niet bekend gemaakt hoeveel planten de kweekruimte bevatte. Volgens een Eneco-woordvoerder gingen de activiteiten van het duo in tegen het bedrijfsprotocol van het stroombedrijf, dat bepaalt dat medewerkers geen bedrijfsruimten voor eigen doeleinden mogen gebruiken. Ook tapten de twee illegaal stroom af.

Eerste beelden voor 50 Cent: Bulletproof

Afgelopen woensdag was de aankondiging van het spel met rapper 50 cent in de hoofdrol en vandaag zijn de eerste screenshots verschenen. De beelden geven een kleine indruk van wat de speler kan verwachten.

Naast de beelden heeft Vivendi Universal officieel bekend gemaakt om het spel uit te gaan geven. Tijdens de E3 zal er meer over het spel bekend worden gemaakt.

"[...]
"50 Cent is one of the most talented artists in the recording industry with legions of fans around the world. Everything he touches turns to gold – music, movies, clothes, cars, watches," said Bruce Hack, CEO of Vivendi Universal Games. "We are thrilled to collaborate with 50 Cent and Interscope Records in a video game debut that will deliver extraordinary music, exciting game play, and best of all, 50 Cent.
[...]"

Rinus Michels Stadion voor Ajax?

Ajax-directeur Arie van Eijden heeft in een interview met de Amsterdamse nieuwszender AT5 laten weten zich hard te willen maken voor het herbenoemen van de Amsterdam Arena.

Net als veel supporters vindt hij dat het beste eerbetoon voor de gisteren overleden Rinus Michels zou zijn als het Amsterdamse stadion het Rinus Michels Stadion wordt.

Het is echter de vraag of hier een mogelijkheid voor is, aangezien Ajax niet de eigenaar van de Amsterdam Arena is. Rinus Michels overleed donderdagochtend in het Belgische Aalst aan de gevolgen van een hartoperatie en werd 77 jaar.

Vrouw vermoord in Amsterdam-Oost

Icoon Binnenlands nieuwsIn een woning in de Amsterdamse Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost is gistermiddag het stoffelijk overschot gevonden van een 28-jarige vrouw. De vrouw blijkt door haar man te zijn vermoord.

De vondst werd door de politie gedaan nadat de man op het politiebureau meldde dat hij zijn vrouw had verwond. Hierna nam de politie een kijkje in de woning en trof hier het lichaam aan van de 28-jarige vrouw. De man is vandaag voor de officier van justitie geleid, de technische recherche heeft een uitgebreid forensisch onderzoek ingesteld.

movies en 3dgames

We gaan eerst wat filmpjes doen en dan wat spelletjes, waaronder een hele mooie first person shooter ala unreal
Het eerste filmpje is vast al een keer voorbij gekomen ( misschien zelfs wel vaker ) maar hij blijft ruig check maar es ff of je deze patser bij kan houden tijdens een stoplichtsprintje.
Het is eigenlijk jammer dat ik op mijn school niet zo`n hippe dikkevette leraar heb gehad.
Altijd leuk zijn de carcrashes tijdens een of andere politieachtervolging
Van deze japanner gaf zijn oma het verkeerde antwoord tijdens een spelletje en word zo gestraft. ( dat zal em leren ) .
Mijn neefje was verleden week ff op mijn compie wat spelletjes aan het spelen, en heeft ze ook ff in de favorietjes gezet
Bij spel1 moet je een potje voetballen tegen de computer, en bij spel 2 ben je een skatende schildpad ( leuk geluid en geinige 3d omgeving )
Het laatste spel is een shooter ala unreal. Je moet waarschijnlijk ff je shockwave laten upgraden , maar daarna heb je stiekem toch wel een van de mooiste online spelletjes die je zonder het te hoeven kopen kan spelen. Hier is the game
Ps: bij deze game kan je zelfs de settings veranderen ( is dat niet fijn? )
Have fun.

GroenLinks: geen boete Maagdenhuisbezetters

GroenLinks vindt dat de 141 studenten die zijn opgepakt voor de bezetting van het Maagdenhuis geen boete of strafblad moeten krijgen. De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks zegt het vreemd te vinden dat de studenten aangepakt worden terwijl staatssecretaris Rutte van Onderwijs ze zelf tot actie heeft opgeroepen.

Inmiddels hebben de GroenLinks-Kamerleden Vos en Vendrik vragen gesteld over de bezetting aan minister Piet Hein Donner van Justitie. Ze willen weten of Rutte zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing en of de minister in dat geval bereid is Rutte daarvoor strafrechtelijk te vervolgen. Verder vragen ze zich af of de staatssecretaris zijn excuses heeft gemaakt aan het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Studentenvakbond LSVb liet dinsdag al weten Rutte te willen aanklagen.

Donner antwoordde eerder dat van de mensen die werden aangehouden bij de ontruiming van het Maagdenhuis ongeveer 110 hun naam niet wilden geven. Alle 141 betrokkenen moeten een boete van 75 euro betalen wegens huisvredebreuk. Degenen die hun naam niet prijsgaven zullen 50 euro extra moeten betalen omdat zij niet voldeden aan de identificatieplicht. Als de boete niet wordt voldaan, wordt de zaak aan een politierechter voorgelegd.

'Niet bemoeien'
CDA, PvdA en VVD vinden echter dat GroenLinks zich niet moet bemoeien met een lopende strafprocedure. De partijen noemen het hypocriet dat juist GroenLinks, die altijd voorop loopt met kritiek op politici die zich over rechtszaken uitlaten, zich nu zelf met een lopende rechtsgang bemoeit. Normaal gesproken is GroenLinks één van de partijen die juist hamert op het politiek afstand houden als iets nog onder de rechter is.

Overigens zijn gisteravond de laatste twee bezetters die nog vastzaten op vrije voeten gesteld. Eén student werd donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij was al vier keer eerder in aanraking geweest met justitie.

Flinke winststijging voor Take-Two

We meldden al diverse keren dat Take-Two de rechten kocht van populaire gameseries. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen op de winst van de organisatie.
Take Two heeft in Q1 van dit fiscale jaar (tot 31 januari) een flinke winst gemaakt. De omzet in het eerste kwartaal was $502.5 miljoen. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat "slechts" $375.5 miljoen; een stijging van 34%. De winst is zelfs bijna verdubbeld sinds Q1 van vorig jaar. Deze is gestegen met 75%.
Het grootste verkoopsucces voor Take-Two was natuurlijk GTA: San Andreas. Deze ging meer dan 12 miljoen keer over de toonbank en bracht daardoor $55.2 miljoen in het laatje van Take-Two.
Het ziet er niet naar uit dat de winst binnenkort weer gaat dalen. Met aankomende toppers als Midnight Club 3: DUB Edition en GTA:SA voor de PC en Xbox ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Take-Two.

Laatste teaser van Playboy the Mansion online

Vanaf vandaag ligt Playboy the Mansion in de winkels voor de PlayStation 2, Xbox en PC. Om dit heugelijke feit te vieren heeft Ubisoft nog een laatste teaser online gezet op de website van het spel.

Op de website kan je nog veel meer dingen vinden naast enkel deze laatste teaser, je kan er natuurlijk ook alles vinden over het spel.

Playboy the Mansion is een soort mix tussen een tycoon spel en de Sims en dat alles natuurlijk in de bekende Playboy Mansion waarin je Hugh Hefner, de grote Playboy baas, speelt.


Bezoek de site


Delta Force: Black Hawk Down met 50 spelers tegelijk

De Xbox-versie van Delta Force: Black Hawk Down zal met maximaal 50 mensen tegelijk speelbaar zijn op Xbox Live. Dit is meteen een nieuw record voor het totaal aantal spelers in een spel op het netwerk van Microsoft; gemiddeld ligt dat rond de 16 spelers.

Naast dit grote aantal spelers zullen er acht verschillende multiplayermodes aanwezig zijn. Reken ook op statistieken, voice chat berichten, matchmaking en vierspeler splitscreen online gaming.
Lee Milligan, president van Novalogic, had de game vorig jaar nog uitgesteld omdat het bedrijf zich wilde richten op het online gebeuren rond de game. Blijkbaar is ze dat gelukt.

Het spel moet deze lente nog uitkomen.

Lammers maakt hockeyselectie voor EK bekend

Bondscoach Marc Lammers heeft vrijdag de voorlopige vrouwenhockeyselectie bekendgemaakt voor het Europees kampioenschap dat van 14 tot 20 augustus wordt gespeeld in het Ierse Dublin.

De selectie kent weinig verrassingen, alleen de rentree van Sylvia Karres is opmerkelijk. Vorig jaar twijfelde Karres nog over voortzetting van haar interland-loopbaan, maar zij is nu toch opgeroepen.

Selectie :

Floortje Engels, Eveline de Haan, Lisanne de Roever, Naomi van As, Minke Booij, Chantal de Bruijn, Jakolien van Eijk, Saskia Fuchs, Miek van Geenhuizen, Maartje Goderie, Ellen Hoog, Sylvia Karres, Kim Lammers, Mignonne Meekels, Fatima Moreiro de Melo, Maartje Paumen, Sophie Polkamp, Maartje Scheepstra, Janneke Schopman, Minke Smabers, Jiske Snoeks en Leonoor Voskamp.

Eiffeltoren gesloten wegens ijzel

De Eiffeltoren in Parijs is sinds gisteren veranderd in een heuse ijzeltoren. De trappen van de toeristische trekpleister zijn door de strenge vorst spekglad geworden. Daarom is besloten de toren voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten te houden voor publiek.

Zout inzetten om de ijzel weg te werken is niet mogelijk omdat het zout de structuur van het ijzer zou aantasten. Ook bestaat de kans dat de korrels het mechanisme van de liften aantasten, aldus een woordvoerder.

Van Galen langer bij AZ

Barry van Galen heeft vrijdag zijn contract bij AZ verlengd tot en met de zomer van 2006. Van Galen, wiens vorige contract aan het eind van dit seizoen afliep, is bezig aan zijn achtste seizoen bij de Alkmaarse club.

Martin van Geel toonde zich erg blij over de contractverlenging van de in Alkmaar populaire middenvelder. "AZ is erg content. We zijn bijzonder tevreden over Van Galen", aldus de directeur voetbalzaken van club uit de Alkmaarder Hout.

De 34-jarige middenvelder begon zijn voetbaloopbaan bij Haarlem, en kwam ook nog uit voor Roda JC en NAC Breda. Voor AZ maakte hij tot nu toe 50 treffers, waarvan er twee afgelopen zondag in de competitiewedstrijd tegen Willem II.

Dikke agenten komen Zweeds hoofdkwartier niet in

Icoon opmerkelijk nieuws Door een foutje met de instellingen van de nieuwe beveiligde ingang van het Zweedse nationale politiehoofdkwartier in Stockholm, kunnen dikke agenten niet meer naar binnen. Een ingebouwde weegschaal in de ingang weigert mensen die zwaarder dan 105 kilo zijn.

De ingebouwde weegschaal moet helpen voorkomen dat er twee mensen tegelijk door de deur naar binnen kunnen. Bij mensen van boven de 105 kilogram blijft de deur dichtzitten, en zegt een computerstem: "Stop! Eén tegelijk!"

Volgens een woordvoerster van de politie gaat het om een constructiefout, en had de weegschaal eigenlijk afgesteld moeten zijn op 160 kilogram. "We moeten hem wel maken, want we hebben nogal wat grote sterke mannen hier rondlopen", aldus de woordvoerster.

Laurus lijdt fors verlies door prijzenoorlog

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuws Supermarktconcern Laurus heeft vorig jaar een fors verlies geleden. Het verlies wordt veroorzaakt door de prijzenoorlog met de andere supermarktconcerns. Dat heeft de eigenaar van ketens als Konmar, Super de Boer en Edah vrijdag gemeld. Naast de winst daalde ook de omzet flink.

In totaal kwam het verlies over 2004 neer op 128 miljoen euro, terwijl er in 2003 nog 9 miljoen euro winst werd geboekt. De omzet daalde met maarliefst 600 miljoen euro tot 3,5 miljard, maar daarbij moet wel aangemerkt worden dat een daling van 200 miljoen euro veroorzaakt werd door de verkoop van de Belgische activiteiten van het concern. De rest van de daling werd veroorzaakt door lagere prijzen en een kleiner marktaandeel.

Analisten hadden het verlies en de omzetdaling al verwacht. De supermarktketens van Laurus raakten namelijk een flink aantal klanten kwijt sinds Albert Heijn in 2003 met de prijzenoorlog begon. Het marktaandeel van Laurus daalde dan ook met 1,9 procent tot 16,4 procent.

Het concern gaat proberen de slechte resultaten te verbeteren door nieuwe supermarktformules in te voeren. Omdat het niet duidelijk is of die nieuwe formules zullen aanslaan en hoe lang de prijzenoorlog nog gaat duren, durft het concern nog geen winstvoorspelling voor volgend jaar te geven.

Metal Gear Solid 4 aangekondigd voor next gen

Hideo Kojima, producent van de Metal Gear Solid-games heeft onlangs aangekondigd dat deel vier in de planning staat voor de volgende generatie consoles. Alhoewel hij verder geen details gaf over de console(s) waarop de game zal verschijnen, gaf hij wel wat informatie over de game.

MGS4 zal het begin zijn van een nieuwe serie/verhaallijn (vooralsnog onduidelijk welke van de twee) met daarin Solid Snake in de hoofdrol. Toen Kojima over het concept van de game sprak, gaf hij aan dat er "geen plaats om te verstoppen" zou zijn. Ook grapte hij dat er "geen plaats voor Hideo" zou zijn, waarmee hij aangaf dat hij voor deel vier de rol van executive producer zal aannemen. Ken-Ichiro Imaizumi zal de fakkel overnemen als producent.

"We zullen het [MGS4] naar de volgende generatie brengen en we willen een nieuwe frisse verhaallijn en gameplay plus pakkende graphics en meer features, waarbij we trouw blijven aan de kern van de MGS-serie. We hopen dat het jullie zal bevallen," aldus Imaizumi.

Maaskant beboet, zaak Majstorovic aangehouden

Trainer Robert Maaskant van Willem II heeft van de tuchtcommssie van de KNVB een boete van 250 euro gekregen.

Tijdens de competitiewedstrijd vorig weekend tegen AZ leverde de trainer heftige kritiek op scheidsrechter Sterk. Eerder ging Maaskant niet akkoord met een schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing.

De zaak tegen FC Twente-speler Daniël Majstorovic is aangehouden. Hem hangt een schorsing van zeven wedstrijden boven het hoofd wegens twee elleboogstoten. De KNVB wil eerst nog scheidsrechter Ruud Bossen over beide incidenten horen.

Vrouwen gaan even vaak vreemd als mannen

tweespraak had ons via de nieuws-submit te melden:

Vreemdgaan een mannenbezigheid? Niet volgens de Nederlandse psycholoog Henk Noort. Uit een onderzoek dat hij onder 1700 mannen en vrouwen hield blijkt namelijk dat van beiden seksen ongeveer een kwart weleens een slippertje heeft gemaakt.

Noort enquêteerde via het internet anoniem 1700 mannen en vrouwen. De helft van de 900 ondervraagde mannen zei nooit vreemd te zullen gaan. 63 Procent van de vrouwen deelde deze opvatting. Daarnaast zei een kwart van de mannen en 27 procent van de vrouwen tussen de 20 en 45 jaar ooit wel eens vreemgegaan te zijn.

Ook het aantal bedpartners was voor beide seksen nagenoeg gelijk. Zowel tachtig procent van de mannen als van de vrouwen gaf aan met minder dan tien verschillende personen seks te hebben gehad. Noort noemt dit "bijzonder netjes als je kijkt naar cijfers uit de jaren '60 en '70". Volgens hem lijkt dit op "de nieuwe preutsheid".

Juristen zien niets in AIVD-info als bewijs

Een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om AIVD-informatie als bewijsmateriaal in strafzaken in te zetten, kan op vrijwel geen steun rekenen van Nederlandse rechtsgeleerden. De juristen wijzen er op dat het niet of nauwelijks mogelijk is de betrouwbaarheid van die geheime informatie te toetsen.

De kamercommissie voor Justitie sprak gisteren met juristen over het wetsvoorstel. Minister Piet Hein Donner wil met een nieuwe wet bereiken dat bruikbare info van inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het kader van de strijd tegen terrorisme als bewijs kan gelden.

Het wetsvoorstel houdt in dat een rechter-commissaris de mogelijkheid heeft in het belang van de staatsveiligheid 'afgeschermde getuigen' te horen. Een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kan door hem worden gevraagd anoniem inzicht te verschaffen in de achtergrond van een ambtsbericht. De AIVD mag daarbij zelf bepalen welke nadere gegevens worden verstrekt.

Juristen zien er weinig heil in. De rechter-commissaris kan de betrouwbaarheid van ambtsberichten amper toetsen, vrezen zij en meestal zal de oorspronkelijke bron van de informatie niet gehoord kunnen worden. De zittingsrechter kan de informatie zelf al helemaal niet meer toetsen, omdat hij moet afgaan op het oordeel van de rechter-commissaris. Ambtsberichten en indirecte getuigenverklaringen zullen een ''zwakke bewijspositie'' opleveren, zo wordt voorspeld. Rechters zullen dan die AIVD-info toch niet zwaar laten meewegen, waardoor het resultaat van de wet minimaal is.

Verder wezen juristen er op dat 'niet voor de verdediging controleerbare AIVD-informatie' leidt tot een gedeeltelijk geheim strafproces. Dat is in strijd met het recht van een verdachte op een eerlijk proces.

Verkoopcijfers GTA: San Andreas plus releasedata

Take Two heeft onlangs in een persconferentie aangekondigd dat de PS2-hit Grand Theft Auto: San Andreas 12 miljoen keer over de toonbank is gegaan in de VS en Europa (in Japan is hij nog niet uit). Daarnaast hebben ze eindelijk een releasedatum aangekondigd voor San Andreas: hij zal op 7 juni op de PC en Xbox uitkomen in de VS en op 10 juni in Europa.

Men wist tenslotte ook te melden dat de GTA-versie die voor de PSP gepland staat ergens tussen mei en juli uit zal komen.

Programma HCE (Week 9)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 9)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RBC RoosendaalNEC -
.
za19.30ADO Den Haagsc Heerenveen afg.
za20.00RKC WaalwijkFC Utrecht -
za20.00VitesseWillem II -
.
zo12.30FC GroningenPSV afg.
zo14.30AjaxAZ afg.
zo14.30FC Den BoschFeyenoord afg.
zo14.30De GraafschapNAC Breda -
zo14.30Roda JCFC Twente -

Zware aanrijdingen op de A15

Tientallen auto's en vrachtwagens zijn vrijdag op de A15 bij Andelst in zeer dichte mist op elkaar gereden. Inmiddels wordt gesproken over zwaargewonden en brand in de bestuurderscabine van een vrachtwagen.

De aanrijdingen gebeurden bij Andelst richting Nijmegen. Ook de andere kant op klapten er auto's op elkaar. De weg is afgesloten en verkeer wordt vanaf knooppunt Deil omgeleid via Utrecht. Inmiddels staat er in beide richtingen een flinke file. Oorzaak van de kettingbotsingen is een klein ongeluk dat rond 08:00 uur plaatsvond. Automobilisten remden om te kijken, waarop anderen er achterop klapten.

De ANWB waarschuwt de hele ochtend al voor zeer dichte mist, waarbij het zicht op enkele plaatsen onder de 50 meter ligt. In de loop van de dag trekken weer nieuwe sneeuwbuien over het land.

[Upd] Minardi rijdt zaterdag mee

Minardi zal morgen in ieder geval op de baan verschijnen. Als het niet in de auto uit 2004 mag, dan zal het team de PS05 voor het eerst inzetten.

Na een paar zware dagen dacht Stoddart het vandaag eindelijk voor elkaar te hebben. Alle negen teams gingen akkoord met het rijden van het team met de Minardi uit 2004. Echter de stewards of the meeting keurden deelname van Minardi af, omdat de 2004-auto niet aan de technische eisen voldoet.

Paul Stoddart vertelde erover: "Ik dacht dat we een overtuigende zaak hadden voor de stewards. Het was alleen maar feiten en geen fictie. Ik wil de beslissing niet betwijfelen, maar ik denk dat ze geen tijd hadden om het ongelooflijk complexe verhaal te doorgronden. Ik volgde het advies van Max Mosley over wat te doen, maar het lijkt erop dat de stewards het niet eens zijn met Max. We moesten ze een een complexe zaak uitleggen en uitleggen dat het Concorde-akoord de regels van de Formule 1 bepaalt en de technische regelgeving kan opschorten. Zij zeggen de technische regelgeving te moeten handhaven en niet gebonden te zijn aan het Concorde-akkoord."

Paul Stoddart wil nu op korte termijn de zaak juridisch aanpakken en op die manier toestemming verkrijgen met de 2004-auto te rijden. Mocht dit niet lukken dan zal het team zaterdag de PS05, de 2005-auto, inzetten om toch te kunnen rijden.

Update:
Minardi zal definitief op zaterdag kunnen rijden en zoals het er nu naar uit ziet ook met de auto van 2004. De Australische rechtbank, de Victoria Supreme Court, heeft de beslissing van de stewards tijdelijk opgeschort zodat het team de zaterdagkwalificatie kan rijden. Morgen om 14.15 uur lokale tijd, kwart over vier 's nachts Nederlandse tijd, start een tweede bijeenkomst van de rechtbank, waarin besloten zal worden of de ontheffing ook voor de race zal gelden.

Kopvrouw Friesinger wil Wüst in team

Team Inzell heeft interesse in de Nederlandse Ireen Wüst. Kopvrouw Anni Friesinger ziet in de wereldkampioene junioren een ideale trainingspartner, aldus Barbara de Loor, die zelf al twee jaar bij Friesinger traint.

"Voor Anni is het moeilijk in Duitsland trainingspartners te vinden. Dat ligt allemaal heel gevoelig. Het is voor haar ook niet handig alleen met de mannen te trainen. De komst van Wüst zou voor haar daarom heel goed uitkomen," aldus de Loor.

Ook bij de Nederlandse commerciele teams is er veel interesse voor Wüst. De TVM-ploeg, die recentelijk al Sven Kramer vastlegde, heeft al openlijk te kennen gegeven de rijdster van Jong Oranje graag in huis te willen halen. De verwachting is dat Wüst over enkele weken zal beslissen over haar toekomst.

OPEC: Olieprijs kan enorm oplopen

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, kan de prijs voor een vat ruwe olie de komende twee jaar in zeer uitzonderlijke gevallen oplopen tot 80 dollar. Nu is de olieprijs 53 dollar per vat, enkele maanden geleden werd een top bereikt van 56 dollar.

Volgens OPEC-baas Adnan Shihab-Eldin zal de gemiddelde olieprijs de komende jaren tussen de 40 en 50 dollar liggen. Tot nog toe ging de OPEC uit van een olieprijs van tussen de 22 en 28 dollar per vat van 156 liter.

De sterke prijsstijging van de olie in 2004 wijt de OPEC-baas aan structurele veranderingen in de markt. Shihab-Eldin doelt daarmee op de fors gestegen vraag in China en Azië, die 66% van de extra vraag voor hun rekening namen. Ook de vertraagde productiegroei van de OPEC-landen heeft invloed op de prijsstijging gehad.

Atkinson stijgt op ranglijst

De Nederlandse squashster Vanessa Atkinson stijgt door haar overwinning in New York tot minder dan 100 punten achterstand op Rachael Grinham die eerste staat.

Als Atkinson haar goede vorm behoud zal ze Grinham binnenkort inhalen, Grinham wist de laatste drie toernooien waar ze meedeed de finale namelijk niet te behalen.

Ook de tweede Nederlandse squasster, Annelize Naudé heeft een flinke sprong gemaakt op de ranglijst, ze steeg van de 19de naar de 14de plek. Bij de mannen staat Laurens Jan Anjema nog steeds 30ste terwijl Tommy Berden terugviel naar de 40ste plaats.

Tweede vrije training GP Australië

Ook de tweede vrije training moest het doen zonder Minardi. De topteams lieten zich wel meer zien dan in de eerste vrije training.

Dat iedereen weer op stoom begint te raken was te zien in de tweede vrije training. Vitantonio Liuzzi en Giancarlo Fisichella laten de eerste spins zien en de meeste coureurs gaan er vol voor.

Vooraan zien we dan ook de topteams terug. McLaren is duidelijk terug als topteam met Pedro de la Rosa en Kimi Räikkönen op plek één en twee. Nick Heidfeld laat zich op plek drie zien namens Williams en Michael Schumacher vinden we met zijn Ferrari terug op plek vier. Robert Doornbos vinden we terug op plek 20.

Uitslag tweede vrije training GP Australië:

Nr.Coureur TeamTijdRondes
1 Pedro de la Rosa McLaren-Mercedes 1:25.376 28
2 Kimi Raikkonen McLaren-Mercedes 1:25.676 15
3 Nick Heidfeld Williams-BMW 1:25.940 23
4 Michael Schumacher Ferrari 1:26.081 15
5 Juan Pablo Montoya McLaren-Mercedes 1:26.227 14
6 Felipe Massa Sauber-Petronas 1:26.357 19
7 Fernando Alonso Renault 1:26.562 21
8 Jenson Button BAR-Honda 1:26.611 26
9 Rubens Barrichello Ferrari 1:26.639 14
10 Giancarlo Fisichella Renault 1:26.667 23
11 Ricardo Zonta Toyota 1:26.808 31
12 David Coulthard Red Bull Racing 1:27.017 22
13 Ralf Schumacher Toyota 1:27.162 16
14 Jarno Trulli Toyota 1:27.195 24
15 Mark Webber Williams-BMW 1:27.329 19
16 Jacques Villeneuve Sauber-Petronas 1:27.513 18
17 Christian Klien Red Bull Racing 1:27.544 14
18 Takuma Sato BAR-Hona 1:27.891 20
19 Narain Karthikeyan Jordan-Toyota 1:28.168 29
20 Robert Doornbos Jordan-Toyota 1:28.620 30
21 Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing 1:28.926 7
22 Tiago Monteiro Jordan-Toyota 1:29.671 23
23 Christijan Albers Minardi-Cosworth Geen tijd
24 Patrick Friesacher Minardi-Cosworth Geen tijd

Echtgenote lijfwacht koningin blijkt mol

De echtgenote van een koninklijke lijfwacht blijkt een jaar lang vertrouwelijke informatie over het Koninklijk Huis door te hebben gegeven aan het roddelblad Privé. De vrouw is eind augustus 2003 gearresteerd, maar het nieuws is nu pas naar buiten gebracht.

Koningin Beatrix vond het opvallend dat er wel erg vaak fotografen klaarstonden op de vakantiebestemmingen van prins Willem-Alexander en Máxima. Uit onderzoek bleek dat de vrouw het werkrooster van haar man gebruikte om af te kunnen leiden waar het kroonprinselijk paar naar toe zou gaan. Deze informatie speelde ze door aan een vriendin die bij Privé werkte.

Haar echtgenoot werd na de ontdekking geschorst, maar deze bleek niet te weten van de praktijken van zijn vrouw. De man heeft een andere post gekregen.

Eerste vrije training GP Australië

In Melbourne is vannacht de eerste vrije training van het nieuwe seizoen verreden. Met Robert Doornbos, maar nog zonder Christijan Albers.

Minardi had nog geen toestemming om te rijden met de auto van vorig jaar en kwam derhalve niet op de baan. Ook de topteams waren weinig te zien, omdat die hun motor willen sparen voor komend weekend en het volgende raceweekend. Zowel Kimi Räikkönen als Michael Schumacher zetten geen tijd neer.

De snelste tijden werden ook gereden door derde rijders van teams. Red Bull startte het seizoen goed met Vitantonio Liuzzi op de eerste plaats. Pedro de la Rosa kon zich in de McLaren ook weer eens laten zien met zijn tweede plaats.

Uitslag eerste vrije training Australië:

Nr.Coureur TeamTijdRondes
1 Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing 1:25.967 19
2 Pedro de la Rosa McLaren-Mercedes 1:26.480 19
3 Ricardo Zonta Toyota 1:27.265 20
4 Juan Pablo Montoya McLaren-Mercedes 1:27.425 5
5 David Coulthard Red Bull Racing 1:27.573 9
6 Felipe Massa Sauber-Petronas 1:27.971 5
7 Mark Webber Williams-BMW 1:28.269 10
8 Jarno Trulli Toyota 1:28.366 10
9 Jenson Button BAR-Honda 1:28.632 10
10 Christian Klien Red Bull Racing 1:28.834 9
11 Nick Heidfeld Williams-BMW 1:29.172 9
12 Rubens Barrichello Ferrari 1:29.227 5
13 Ralf Schumacher Toyota 1:29.285 12
14 Jacques Villeneuve Sauber-Petronas 1:29.332 7
15 Robert Doornbos Jordan-Toyota 1:29.370 23
16 Takuma Sato BAR-Hona 1:31.364 9
17 Tiago Monteiro Jordan-Toyota 1:32.348 15
18 Narain Karthikeyan Jordan-Toyota 1:38.175 6
19 Kimi Raikkonen McLaren-Mercedes Geen tijd 1
20 Michael Schumacher Ferrari Geen tijd 3
21 Giancarlo Fisichella Renault Geen tijd 2
22 Fernando Alonso Renault Geen tijd 2
23 Christijan Albers Minardi-Cosworth Geen tijd
24 Patrick Friesacher Minardi-Cosworth Geen tijd

Schaap baart scheit

Wat een scheitjeIn het Gelderse Winssen heeft een schaap een nakomeling gebaard uit een romance met een geit. Volgens veehandelaar Marius Willems is de ooi waarschijnlijk in september door een geitenbok gedekt. De ooi baarde overigens ook nog een gewoon lammetje, resultaat van een normale vrijage.

Een onderzoeksinstituut van de Wageningse Universiteit gelooft echter niet dat er een scheit of gaap geboren is: ''Wetenschappelijk gezien is het niet mogelijk. Natuurlijk kan een bok een schaap bevruchten. Maar het vruchtje zal onherroepelijk na tien weken afsterven. Wij kunnen alleen aan de hand van een DNA-test vaststellen of het om een wonder gaat'', aldus Erik Schuiling, specialist op het gebied van de geitenhouderij. Uit informatie van de universiteit blijkt overigens dat er ooit één geval is geweest in het Afrikaanse Botswana. ''Schapen hebben 54 paar chromosomen, geiten 60. De Afrikaanse kruising had er 57.''

Schuiling gaat er van uit dat de scheit/gaap in feite een zogeheten haarschaap is. ''Dat komt niet vaak voor in Nederland. Het gaat om dieren die geen wol hebben, maar bruine haren. Een schaap met een afwijking.''

Veehandelaar Willems blijft er echter van overtuigd dat hij in het bezit is van een wereldwondertje. Hij wil er nog over nadenken of hij zijn wondergeit laat testen. ''De kosten voor een prijzige DNA-test ga ik echt niet betalen.'' Het scheitje blijft voorlopig in zijn bezit. Vooralsnog is hij niet van plan het beestje te verkopen.


Moeder schaap met haar twee nakomelingen.

ER toch weer terug op televisie

Fans van de Amerikaanse serie ER kunnen opgelucht ademhalen. De ziekenhuisserie wordt vanaf zondag 13 maart aanstaande om 20:55 uur bij de AVRO op Nederland 2 gecontinueerd. Op vrijdag 28 januari werd ER onderbroken in verband met een tijdelijke programmawisseling op Nederland 3. Deze onderbreking van drie maanden leverde vele duizenden boze telefoontjes, brieven en e-mails van de trouwe ER kijkers op, die het geschipper met de uitzendtijdstippen en -dagen meer dat zat waren én zijn.

De AVRO is verheugd dat de kijkers nu, door goed overleg hierover met het netmanagement van de Publieke Omroep, toch eerder dan gepland de ontwikkelingen en verwikkelingen in het County General Hospital weer kunnen zien. Bovendien wordt de serie vanaf zondag 13 maart op een veel beter tijdstip uitgezonden.

"We hopen dat we de kijkers hiermee tevreden kunnen stemmen en ook dat de trouwe fans van ER de afleveringen op het nieuwe tijdstip weer weten te vinden en te waarderen", aldus AVRO-directeur Gerben Eggink.

De AVRO had eerder aangegeven te overwegen een rechtszaak aan te spannen om het uitzenden van ER bij top van de Publieke Omroep af te dwingen.

Leger VS kan moeilijk mensen vinden

Voor het eerst in jaren heeft het Amerikaanse leger moeite om rekruten te werven. In februari bleef het aantal aanmeldingen van nieuwe soldaten steken op driekwart van het streefgetal. Ook elite-onderdelen als het korps mariniers zijn minder in trek. Volgens het leger is de terugval vooral te wijten aan de oorlog in Irak. Daardoor zijn de gevaren van het beroep voor veel jongeren duidelijker geworden.

Woensdag sneuvelde in Irak de 1500e Amerikaan sinds het begin van de oorlog. Het leger heeft onlangs de bonus voor inschrijving verhoogd en meer wervers ingezet, maar desondanks daalt het aantal aanmeldingen.

Koude record en zeer dichte mist

Vvia de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Nog nooit was het in Nederland in de maand maart zo koud als dat het nu is en vannacht was in delen van Nederland. Het KNMI-station Marknesse heeft rond 02:00 uur een minimumtemperatuur van -20.1 graden gemeten. Het Friese Joure zou met -20.8 graden nog kouder zijn. Het oude record van -18.7 graden (7 maart 1971) is dus ruim gehaald.

Vooral in het noorden van het land vriest het zeer streng. Ook de sneeuwval van de afgelopen dagen heeft oude records gebroken. Op sommige plaatsen viel meer dan een halve meter. Het was de hevigste sneeuwval in vijftig jaar.

Moet je nog de weg op? Let dan op. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten om voorzichtig te rijden, omdat de pekel op de wegen bij een temperatuur onder -7 graden niet meer werkt. Daarbij komen er veel plekken zeer dichte mistbanken voor.

De NS laat vandaag vanwege de strenge vorst minder treinen rijden. Volgens de Spoorwegen zijn veel wissels bevroren en zijn meer treinen defect. Vooral in het midden en westen van het land zullen reizigers te maken krijgen met vertragingen. Het is nog niet bekend wanneer de spoorwegen weer volgens dienstregeling gaan rijden.

Ook vrijdag minder treinen door sneeuw

Icoon Binnenlands nieuws De Nederlandse Spoorwegen (NS) zullen ook vrijdag nog minder treinen inzetten. Door de extreme weersomstandigheden zullen vooral reizigers in het westen en het midden van het land rekening moeten houden met vertragingen en extra overstappen. Dat heeft de NS donderdagavond laten weten.

De strenge vorst en de hevige sneeuwval hebben er voor gezorgd dat de NS nu extra veel defecte treinen heeft. Bovendien kunnen er minder treinstellen gekoppeld en ontkoppeld worden. Daarom is de NS niet in staat om zoveel treinen als normaal in te zetten.

Ook vandaag reden er op veel trajecten in het westen en het midden van het land al minder treinen. Waar wel treinen reden, reden die vaak met forse vertragingen. De NS zal vrijdagochtend beslissen tot wanneer de noodmaatregel van kracht zal blijven.

NBA: Bryant schikt in verkrachtingszaak

De Amerikaanse basketballer Kobe Bryant heeft in een twee jaar oude verkrachtingszaak geschikt. Bryant was gedaagd omdat hij in juni 2003 een 19-jarige vrouw zou hebben verkracht.

Bryant, spelend voor de Los Angeles Lakers, heeft altijd volgehouden dat de vrouw zelf ook seks met hem wilde. De basketballer werd daarop niet vervolgd. Het slachtoffer ging daarmee echter niet akkoord en spande een civiel proces aan, om een schadevergoeding af te dwingen.

Inmiddels is de zaak dus geschikt. Er is niet bekend gemaakt hoeveel geld de vrouw heeft ontvangen.

Meer sportnieuws vind je op de FOK!sportsite!

Schip vaart tegen 20 km lange brug

Donderdag heeft een vrachtschip een 20 kilometer lange brug over de zeestraat Store Baelt in Denemarken geramd. Na de botsing is er één bemanningslid vermist, twee raakten er gewond.

Ook brak er op het schip direct na de aanvaring brand uit, die is inmiddels gedoofd. In totaal telde het schip tien bemanningsleden.

De brug tussen de eilanden Fyn en Sjaelland werd na het ongeval afgesloten voor het trein- en autoverkeer. Het schip, dat onder de vlag van de Bahama's voer, was onderweg naar Finland.
Laatste reviews en specials
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
©FOK.nl e.a.