FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 februari 2005

Dag 6 ABN Amro Toernooi

Vandaag stonden in Rotterdam de halve finales op het programma van het ABN Amro Toernooi. Federer en Ljubicic plaatsten zich voor de finale.

Roger Federer staat na 2001 voor de tweede keer in de finale van Ahoy. De nummer ťťn van de wereld speelde superieur tegen Mario Ancic en won met 7-5 6-3. De tactiek van de Zwitser was om goed te retourneren zodat Ancic hard moest werken voor zijn servicebeurten. Daarin slaagde Federer want Ancic had het lastig. Op de belangrijke punten was Federer uitstekend. Bij 5-5 brak hij Ancic voor de eerste keer zodat hij bij 6-5 de set kon uitserveren.

Iets wat al veel vaker voorkwam bij Federer dit toernooi. Bij 6-5 of 5-5 zette hij aan zodat hij op de valreep de sets binnensleepte. Ancic was duidelijk aangedaan door de tegenvaller. In de tweede set behield hij nog slechts twee keer zijn servicebeurt zonder problemen. In de derde en negende game brak Federer de opslag van de Kroaat en haalde met 6-3 de tweede set binnen.

De opponent van Federer in de finale is de Kroaat Ivan Ljubicic. Ljubicic speelt dit jaar enorm goed en haalde alweer zijn derde finale van het jaar, na Quatar (verloren tegen Federer) en vorige week Marseille.

Ljubicic won in de halve finale van de Zweed Thomas Johansson met 7-6 en 7-5. De eerste set ging gelijk op, dus er moest tiebreak aan te pas komen. Deze werd gewonnen door Ljubicic met 7-4. Ook in de tweede set waren beide spelers goed aan elkaar gewaagd. Een break bij 5-5 zorgde voor de nekslag van Johansson. Bij 6-5 serveerde Ljubicic voor een finaleplaats en deed dit uitstekend. Met een ace sloeg hij toe op zijn eerste matchpoint.

De finale Ljubicic-Federer is een herhaling van de finale van het ATP toernooi van Quatar, waarin Federer won. Ljubicic kan revanche nemen op die nederlaag door morgen te winnen. Drie maal is scheepsrecht zegt het spreekwoord, maar of daar morgen sprake van is bevalt nog te bezien. Federer won namelijk 12 finales op rij.

Uitslagen:

01.Thomas Johansson (Zwe)
-
Ivan Ljubicic (Kro)6-7 5-7
02.Roger Federer (Zwi,1)
-
Mario Ancic (Kro)7-5 6-3

57e geboortedag Pim Fortuyn herdacht

Icoon Binnenlands nieuwsIn Rotterdam is vandaag de 57e geboortedag van Pim Fortuyn herdacht. De 'Vrienden van Pim Fortuyn' reden met een touringcar langs een aantal memorabele herdenkingsplaatsen in en om Rotterdam. Bij het Palazzo di Pietro, het voormalige huis van de op 6 mei 2002 vermoorde politicus, werden bloemen gelegd.

Vanavond werd er in de Laurentiuskathedraal een herdenkingsdienst georganiseerd. Hierbij werden door Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen (VVD) de jaarlijkse Pim Fortuyn Awards uitgereikt, voor 'personen die zich bijzonder hebben ingezet voor de nagedachtenis van Pim Fortuyn'. De familie van de in november vermoorde Theo van Gogh nam postuum de prijs voor de 'Meest Fortuynlijke Opinievormer 2004' in ontvangst.

Club biedt naaktoptredens aan als kunst

Icoon opmerkelijk nieuwsEen stripclub in de Amerikaanse staat Idaho heeft een inventieve manier gevonden om het in de gemeente geldende naaktverbod te omzeilen. Sinds 2001 is volledig naakt in de openbaarheid verboden in het stadje Boise, tenzij het bloot 'de kunst dient'.

De toevoeging was bedoeld voor toneelstukken en tekenklassen. De plaatselijke Erotic City Strip Club bedacht echter speciale Art Club Nights. Voor een entree van vijftien dollar krijgen bezoekers potlood en papier in handen en een stripact voorgeschoteld.

Clubeigenaar Chris Teague zegt dat hij op het idee kwam naar aanleiding van een verzoek van een klant die naaktmodellen zocht. Verschillende 'kunstwerken' gemaakt door de bezoekers van Erotic City hangen inmiddels aan de muren van de club. "We hebben een hoop mensen die aardig goede werkjes afleveren", verklaarde Teague.

Nederland snoeihard naar de klote

SSassen stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:


Het kabinet Balkenende gaat prat op de strijd tegen het terrorisme, de Nederlandse burger dient beschermd te worden tegen uitwassen van extremisme en politiek geweld. Toch is het de zoveelste plank die dit kabinet misslaat, het is in Nederland namelijk al langer mis, en op een veel grotere schaal dan een aantal uit een bepaalde (geloofs)overtuiging resulterende moorden.

Driftende Forza screens

De Japanners mogen Forza Motorsport dan wel eerder in hun Xbox stoppen, ze missen wel een bonusmodus die alleen in de US en de EU geimplementeerd zal zijn. Deze modus zal "Kaido Races" gaan heten. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk van een heuvel af te rijden. Hierbij zullen spelers accelereren en remmen goed moeten verdelen. Driften zal een groot deel uitmaken van de nieuwe modus. Er zijn vandaag vijf screens gereleased die laten zien hoe de "Kaido Races" eruit zullen zien. Forza Motorsport komt 3 mei naar Amerika en kort daarna naar Europa.Wellicht mensen in brandende toren Madrid

Icoon Buitenlands nieuwsDe politie in de Spaanse hoofdstad Madrid is bezig met een analyse van een video waarop mogelijk twee personen te zien zijn die zich bevonden in de brandende Windsor-toren. De wolkenkrabber brandde afgelopen zondag uit. Op de amateurbeelden die vrijdag op de Spaanse televisie werden vertoond zijn mogelijk twee silhouetten te zien.

De personen zouden zich acht verdiepingen onder de plek waar de brand woedde hebben bevonden. Op het moment dat de beelden werden geschoten was iedereen die zich in het gebouw bevond al geŽvacueerd. Ook brandweerlieden waren inmiddels uit de toren gehaald. Mogelijk is de aanwezigheid van de silhouetten een optisch bedrog.

De video werd gemaakt door een zakenman op een afstand van ongeveer tweehonderd meter. De burgemeester van Madrid heeft opgeroepen tot een onderzoek, hoewel er tot nu toe niemand vermist is gemeld. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Aangenomen wordt dat kortsluiting het vuur veroorzaakte, hoewel de eigenaar van de toren de politie opriep de 'dader van deze vreselijke misdaad te vinden'.

Silhouetten in brandende Windsor-toren
Een silhouet is zichtbaar achter een raam


-
Het filmpje (RealMedia)

NASA wil weer een Space Shuttle lanceren

Knilessew, pberends en qltel hadden ons via de submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsRuimtevaartorganisatie NASA is van plan om na ruim twee jaar pauze weer een Space Shuttle te lanceren. De Amerikaanse organisatie maakte bekend dat de lancering op 15 mei moet plaatsvinden. Het ruimteprogramma lag stil sinds de ramp met ruimteveer Columbia op 1 februari 2003.

De Columbia brak in stukken uiteen toen het bij de terugkeer uit de ruimte de dampkring binnenvloog. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. NASA meldt dat de ruimteveren sindsdien op verschillende punten verbeterd zijn. Een tweede vlucht staat inmiddels gepland voor 12 juli.

3-jarig jongetje vermoordt baby

In een opvangtehuis in Hoei, iets onder Luik, heeft zich afgelopen woensdag een drama afgespeeld. Een 3,5 jaar oud jongetje mishandelde een vier weken oude baby dusdanig, dat ze overleed. Het incident gebeurde tussen 16.00 en 16.30 uur.

De moeder van de vermoorde baby moest even weg en vertrouwde haar baby toe aan een andere bewoonster van het tehuis. Deze legde het kind in de kinderwagen, waar het in slaap viel. Het 3-jarige jongetje ging vervolgens de kamer binnen waar de baby lag te slapen en trok het meisje uit de kinderwagen, waarna hij haar mishandelde. De baby overleed aan de verwondingen die zij tijdens deze mishandeling opliep.

Hoe de jongen tot zijn daad kwam, is vooralsnog een raadsel. Hij is verhoord, waarbij hem gevraagd was met een pop na te doen wat hij in die kamer had gedaan. Volgens de onderzoekers vertoonde de jongen gewelddadig gedrag en zal verder onderzoek nodig zijn. Het kind beseft dat hij iets 'zeer slechts' heeft gedaan, maar ziet de ernst van zijn daad niet echt in. Juridisch gezien zijn noch de bewoners, noch het personeel verantwoordelijk voor de dood van de baby.

WŁst en Kramer leiden op WK- junioren

Na de tweede dag bij het wereldkampioenschap Allround voor junioren leidden Sven Kramer en Ireen WŁst het klassement.

De beide schaatsers van Jong-Oranje wonnen zaterdag twee afstanden in het Finse Seinajoki. Kramer won de 1500 en de 3000 meter, WŁst was de sterkste op de 1000 en de 1500 meter.

Op de schaatsmijl krege Kramer nog wat tegenstand van de Canadees Dennis Morrison die 0,4 seconde moest toegeven op de Nederlander. Op de 3000 meter was de 18-jarige Fries echter ongenaakbaar. Met een tijd van 3.57,31 bleef hij de concurrentie ruim voor. Achter Morrison staat Wouter Olde Heuvel derde in het algemeen klassement.

Bij de vrouwen toonde Ireen WŁst vooral op de 1500 meter haar klasse. Met haar tijd van 2.05,82 was ze ruim anderhalf seconde sneller dan de nummer twee, de Amerikaanse Maria Lamb. In het algemeen klassement staat Annette Gerritsen achter WŁst tweede, ze werd derde op de 1000 meter en eindigde als vierde op de 1500 meter.

Op de afsluitende zondag rijden de vrouwen nog de 3000 meter en de mannen de 5000 meter.

Uitslag Rookie challenge

Het All-star weekend begon gisteren met de wedstrijd tussen de beste Rookies en tweede-jaars profs (Sophomores) van de NBA. De tweede-jaars trokken aan het langste eind, 133-106.

Carmelo Anthony, tweede-jaars prof in dienst van de Denver Nuggets, werd gekozen tot MVP van de got Milk? Rookie challenge. Voor zijn eigen publiek kwam hij tot 31 punten. "Het is een waanzinnig gevoel," vertelde Anthony. "Het is fantastisch om hier te spelen, voor mijn eigen publiek, en dan gekozen worden tot MVP van de Rookie-Sophomore wedstrijd. Anthony zei het niet erg te vinden dat hij niet gekozen was voor de All-star game van zondag. "Ik kan m'n hoofd niet laten hangen. Zoals ik iedereen vertel; dit is pas mijn tweede jaar in de NBA. En ik blijf nog een tijdje-- I ain't going nowhere," aldus Anthony.

Chris Bosh van de Toronto Raptors kwam tot 26 punten en 14 rebounds voor de Sophomores. Sixers' Kyle Korver scoorde 21 punten en Cavaliers' Lebron James 20. Bij rust keken de Sophomores nog tegen een achterstand van zes punten aan, 64-58. Maar in de tweede helft trokken ze de wedstrijd naar zich toe.

Bulls' Luol Deng scoorde 17 punten voor de Rookies, evenals Celtics' Al Jefferson en Tony Allen.

Ook wassen versie van Brad Pitt en Jennifer Aniston uit elkaar

De relatie tussen Brad Pitt en Jennifer Aniston liep al eerder op de klippen maar nu is het glamourstel ook in het Londense wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds van elkaar gescheiden. De twee Hollywoodsterren waren voorheen te zien als dubbelbeeld. De klus kostte het museum ongeveer 15.000 euro.

In januari ging het stel na een huwelijk van vier jaar uit elkaar. De twee vormden het eerste dubbelbeeld van Madame Tussauds. De beelden waren onderdeel van een quiz waarbij de bezoekers konden uitvissen of zijzelf ook "zo'n perfect koppel vormden als Pitt en Aniston".

Veel bezoekers vonden het beeld verouderd waarna het museum besloot de twee op te splitsen. Wel moest de 41-jarige Pitt een nieuwe arm worden aangemeten en kreeg Aniston een ander torso.

Baby verlost van tweede hoofd

Egyptische chirurgen hebben vrijdag en zaterdag een operatie bij een baby uitgevoerd om zo een tweede hoofd te verwijderen.

De baby, een meisje van 11 maanden oud, had aan haar schedel een tweede hoofd vastzitten. Het tweede hoofd van Manar, zoals de baby heet, had twee ogen, een neus en een mond, maar had geen verbinding met de organen. Volgens de artsen komt een dergelijke vergroeiing zeer zelden voor.

De operatie duurde ruim vijftien uur, waarna het ziekenhuis meldde dat de ingreep geslaagd was. Het meisje is overigens de helft van een tweeling. Haar zusje is zonder vergroeiing ter wereld gekomen.

baby met tweede hoofd

Ajax gaat racistische fans opsporen

Ajax gaat de 'fans' die tegen Auxerre een racistisch spandoek hebben opgehangen toch nog opsporen. Het spandoek haalde de pers door een bericht van het Franse persbureau AFP.

Het meest gewraakte spandoek bevatte een franse tekst gericht aan Kalou. Hoewel tijdens de wedstrijd tegen Auxerre geen actie werd ondernomen, neemt Ajax na alle commotie toch nog actie. De club gaat videobanden bestuderen om de eigenaar van het spandoek te achterhalen. Ajax-woordvoerder Simon Keizer wil laten blijken dat ook Ajax dit gedrag afkeurt: "Dit is pure racisme en daar willen we niets mee te maken hebben."

Column: 2005 Preview

Toen 2003 afgelopen was, kon ik niet wachten op het begin van 2004. Ik dacht werkelijk dat 2004 het jaar zou worden waarin McLaren, Williams, Renault en Ferrari zouden gaan strijden om de titel. Maar waar 2003 zonder meer het spannendste kampioenschap van de nog prille eeuw was, bleek 2004 te gaan strijden met 2002 om de titel "Saaiste seizoen ooit". Dus, wat kunnen we voor 2005 verwachten? Simpel: rechtzaken. Rechtzaken, rechtzaken, misschien een arbitragezaak, rechtzaken... en nog meer rechtzaken. Een overzicht:

Minardi vs. de FIA
Nadat blijkt dat Minardi nog steeds geen dispensatie heeft van alle teams (volgens geruchten met dank aan Ferrari) om 2005 te beginnen met de auto van vorig jaar, spant Paul Stoddart een kort geding aan tegen de FIA om onder protest toch de race te kunnen rijden. Naderhand zal er een arbitragezaak komen bij de Wereld Motor Sport Raad van de FIA. Aangezien de resultaten van Minardi toch weinig voorstellen wordt de zaak afgedaan met een slap compromis, zoals we dat van de Raad gewend zijn. Minardi mag de races wel met de oude auto rijden, maar de resultaten worden niet meegeteld voor het kampioenschap.

De Banken vs. Bernie
Gedurende heel 2005 spannen de banken proces na proces na proces aan tegen Ecclestone om beetje bij beetje zeggenschap te krijgen over het bedrijf waar de banken 75% van de aandelen van bezitten, maar wat met ijzeren vuist geregeerd wordt door Bernie. Uiteraard winnen de banken ieder proces, en gaat de bejaarde, dictatoriale dwerg iedere keer in hoger beroep. Uiteindelijk procederen de partijen tot het Europese Hof van Justitie, waar na jaren van bureaucratische rompslomp bekend wordt dat de uitkomst er ondertussen eigenlijk niet zo veel meer toe doet.

De Teams (excl. Ferrari) vs. de FIA
Na al eerder gedreigd te hebben alleen nog over de toekomst te willen praten met teams die voor een verlenging van het Concorde Agreement tekenen, besluit Max Mosley om alleen Ferrari nog maar uit te nodigen voor besprekingen over de regels vanaf 2008. De teams eisen in een kort geding toch mee te mogen praten, maar de rechter besluit dat teams die niet meedoen ook niet mee mogen praten. Uiteraard gaan de teams in hoger beroep.

Ralf Schumacher vs. Toyota
Ondanks de mondelinge toezeggingen tijdens de contractonderhandelingen, is de Toyota niet competatief en vermoedt Ralf dat hij niet de onbetwiste nummer 1 status binnen het team geniet. Een rechtzaak volgt, maar hoewel de rechter erkent dat een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst in de zin van de wet is, oordeelt hij toch dat Toyota gedaan heeft wat redelijkerwijs van hen verwacht kon worden om die overeenkomst na te komen.

Ferrari & Bridgestone vs. de FIA
Max Mosley besluit dat het in het belang van de sport is om vanaf 2006 verder te gaan met slechts ťťn bandenleverancier, ondanks dat er geen unanieme instemming voor deze regelementswijziging is. Ferrari heeft het vage vermoeden dat de negen andere teams voor Michelin zullen kiezen, en vecht samen met Bridgestone de beslissing aan. De rechter, overigens sinds kort de trotse bezitter van een 612 Scaglietti op Potenza S-03 sloffen, oordeelt in het gelijk van Ferrari.

David Coulthard vs. Michael Schumacher & Ferrari
Het werd weer niet David’s jaar. Klien heeft David ver achter zich gelaten. De sympathieke, doch lichtelijk gefrustreerde Schot gaat met min of meer gedwongen pensioen. Verbitterd stelt hij Schumacher, die in Augustus alweer z’n achtste titel binnenhaalt, aansprakelijk voor het nooit behalen van de wereldtitel. Zijn eis om smartegeld wordt afgewezen door de rechter, die oordeelt dat niet de coureur maar de auto verantwoordelijk is voor resultaten. Coulthard dient vervolgens een eis om smartegeld in bij Ferrari, maar de rechter die hij daar treft oordeelt dat niet de auto, maar de coureur het verschil maakt.

Paul Stoddart vs. Ron Dennis & de FIA
Nadat Max Mosley dan toch met definitief pensioen is gegaan, komen er verkiezingen in de Algemene Vergadering van de FIA. Dennis en Stoddart doen allebij een gooi naar het voorzitterschap, maar Dennis wint. Stoddart vermoedt verkiezingsfraude en eist een hertelling. En daarna een herhertelling. En merkt dan dat het stembiljet zo is ingericht dat stemmen op Dennis makkelijker is dan op hem. Dus verzoekt hij om een herstemming. Dat verzoek wordt afgewezen. Er volgt een kort geding, een hoger beroep en een lange bodemprocedure. Gelukkig houdt Stoddart ons wekelijks via de media op de hoogte van zijn strijd tegen het onrecht.

Zo, nu dat we dat alvast gehad hebben kunnen we ons weer gaan concentreren op de races. Veel plezier met seizoen 2005!

Rood voor Bergkamp in bekerwedstrijd

Dennis Bergkamp heeft zaterdagmiddag een rode kaart gekregen in de wedstrijd van zijn club Arsenal tegen Sheffield United, in de vijfde ronde van de FA Cup. De Nederlander moest na 35 minuten spelen het veld verlaten.

De aanvoerder van de Gunners ging verhaal halen bij zijn tegenstander Danny Cullip, die een overtreding had begaan op Cesc Fabregas van Arsenal. Bergkamp duwde Cullip twee keer weg en kreeg daarvoor rood van de scheidsrechter.

In de 78e minuut van de wedstrijd bracht Robert Pires Arsenal aan de leiding, en de Londense club dacht de overwinning op zak te hebben. Maar in de 90e minuut van de wedstrijd benutte Andy Gray een penalty, waardoor er nu een tweede wedstrijd nodig zal zijn.

Gedeelde winst Grodum en de Jong

De 10.000 meter tijdens de wereldbekerfinales in het Thialf in Heerenveen is niet door een, maar door twee schaatsers gewonnen.

De Noor Oystein Grodum en Bob de Jong kwamen allebei tot een een tijd van 13.05.448. Beiden waren daarmee een klasse apart en hadden bijna 10 seconden voorsprong op de nummer drie, Carl Verheijen die tot een tijd van 13.13,33 kwam.

Uitslag 10.000 meter :

1. Oystein Grodum (Noo) 13.05,44
1. Bob de Jong (Ned) 13.05.44
3. Carl Verheijen (Ned) 13.13,33
4. Gianni Romme (Ned) 13.19,66

[update] Man doodgeschoten voor caf? in Amsterdam

Bij een schietpartij in Amsterdam is een man om het leven gekomen. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend, ook de toedracht van de schietpartij is nog onduidelijk.

De schietpartij vond vanochtend plaats voor een cafť in de Agatha Christiesingel in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de politie overleed de man ter plaatse. Er zijn tot nog toe geen aanhoudingen verricht, onderzoek zal later vandaag meer uitsluitsel moeten geven over de toedracht.

Update 15.58 uur
Het slachtoffer blijkt een 31-jarige Amsterdammer te zijn. Aanleiding van de schietpartij is vermoedelijk een ruzie in het cafť waar de man zich bevond. Bij de schietpartij raakte ook een 33-jarige man gewond, hij mocht na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

De politie heeft inmiddels enkele getuigen van het voorval gehoord, verdachten zijn er echter nog niet aangehouden. Komende maandag zal sectie op het lichaam van het slachtoffer worden gehouden.

Pechstein wint 3000 meter

Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen heeft de Duitse Claudia Pechstein de 3000 meter op haar naam geschreven.

De Duitse had met haar tijd van 4.05,09 een voorsprong van ruim twee seconden op de nummer twee, de Canadese Cindy Klassen. Als derde finishde de Duitse Daniela Anschutz.

Beste Nederlandse was Moniek Kleinsman met een vierde plaats in een tijd van 4.08,01, net voor Gretha Smit en Renate Groenewold. Door de zesde plaats behield Groenewold de leiding in het gecombineerde WB-klassement over de 3 en 5 km, maar ze heeft nog slechts 15 punten voorsprong op Pechstein. Morgen zal tijdens de 5000 meter de strijd worden beslist.

Uitslag 3000 meter :

1. Claudia Pechstein (Dui) 4.05.09
2. Cindy Klassen (Can) 4.07,25
3. Daniela Anschutz (Dui) 4.07,94
4. Moniek Kleinsman (Ned) 4.08,01
5. Gretha Smit (Ned) 4.08,26
6. Renate Groenwold (Ned) 4.08,31

Grieken sturen bontjassen en strings naar rampgebied

Icoon opmerkelijk nieuwsEen kerkelijk hulporganisatie uit Griekenland is in opspraak gekomen door volkomen misplaatste hulpgoederen naar het door de tsunamiramp getroffen Sri Lanka te sturen. Hulpverleners zijn boos, nadat ze onder andere bontjassen, carnavalspruiken en strings aantroffen.

De goederen werden verstuurd onder verantwoordelijkheid van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. Per cruiseschip ging zo'n 600 ton aan hulpgoederen naar Sri Lanka. Arbeiders die in Sri Lanka hielpen bij het lossen van de boot wisten niet wat ze zagen toen de dozen werden geopend.

Knoflook moet boom Anne Frank redden

Vijf kilo knoflook moet de 150 jaar oude kastanjeboom in de tuin van het Anne Frankhuis redden. De boom is aangetast door schimmel. De kastanjeboom speelde een rol in het beroemde oorlogsdagboek van Anne Frank, als symbool voor de vrije natuur en de vrijheid buiten.

"Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar", schreef Anne Frank op 13 mei 1944. De knoflook moet nu helpen om de boom schimmelvrij te krijgen. Duizend teentjes knoflook werden vandaag in de grond rond de boom gestopt. Over enkele maanden wordt onderzocht of het sap van de knoflook de schimmel heeft verdreven.

De kastanjeboom in de tuin van het Anne Frankhuis

Problemen superlicentie Friesacher

Het is nog niet zeker dat Patrick Friesacher zal racen in AustraliŽ. Er zijn problemen met de aanvraag van zijn superlicentie, veroorzaakt door Paul Stoddart's kritiek op de geldende procedures.

Omdat Friesacher zo kort voor het begin van het seizoen heeft getekend bij Minardi, kan zijn superlicentie niet meer op tijd volgens de normale procedures worden toegekend. Minardi heeft deze nu moeten aanvragen via "fax vote".

Paul Stoddart heeft de laatste weken echter veel kritiek geleverd op een aantal procedures bij de FIA, waaronder juist deze fax vote. De FIA twijfelt nu of zij Friesacher's superlicentie op deze wijze zal toekennen.

Als de superlicentie niet via fax vote wordt toegekend, kan Friesacher alleen nog maar in een speciale vergadering van de Formula 1 Commission toestemming krijgen om te racen. Zo'n vergadering kan op zijn vroegst begin maart plaatsvinden.

Een woordvoerder van de FIA zei dat een aanvraag was ontvangen. "Helaas hebben Stoddart en zijn advocaten de legaliteit van de fax vote in twijfel getrokken. We wachten nu op opheldering van zijn uitspraken voor we verder gaan met de procedure."

McLaren overwoog Schumacher

McLaren heeft er over nagedacht om Michael Schumacher in te lijven, toen deze in 1995 Benetton verliet. Uiteindelijk heeft het team besloten geen contract met de wereldkampioen te tekenen.

Ron Dennis verklaarde: "We hadden de mogelijkheid om Michael te krijgen, maar die hebben we niet benut." Schumacher ging vervolgens naar Ferrari, waar hij vijf keer op rij wereldkampioen werd.

Dennis: "Het was niet alleen mijn beslissing. We hebben dit als groep besloten, dus ik kan niet zeggen of het me wel of niet spijt. Ik was slechts een deel van de groep."

Clinton en Bush sr. in Thailand

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse oud-presidenten Bill Clinton en George Bush sr. zijn vanochtend aangekomen op het vliegveld van Phuket in Thailand. De voormalige wereldleiders zullen de komende tijd verschillende landen bezoeken die op 26 december vorig jaar werden getroffen door de tsunamiramp.

De 58-jarige Clinton en de 80-jarige Bush sr. zijn door de huidige Amerikaanse president George W. Bush, de zoon van Bush sr., aangesteld om Amerikaanse hulp aan de getroffen gebieden te coŲrdineren. Clinton is daarbij tevens actief als speciaal gezant namens VN-leider Kofi Annan voor de wederopbouwactiviteiten in de regio. Ze werden in Phuket verwelkomd door de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Surakiart Sathirathai.

Bill Clinton en George Bush sr bezoeken de rampgebieden in AziŽ
Clinton en Bush sr. arriveren op het getroffen eiland Phuket

'Handelaren houden hoeren met voodoo in greep'

Icoon Binnenlands nieuwsMensenhandelaren gebruiken voodoopraktijken om Afrikaanse vrouwen die in de Amsterdamse prostitutie werken in hun greep te houden. Dat meldt Tom Marfo van hulporganisatie Christian Aid and Resources Foundation (Carf). De vrouwen ondergaan voor hun overkomst noodgedwongen een ritueel, dat hen onder de invloed brengt van kwade geesten.

De kwade geesten moeten ervoor zorgen dat de vrouwen de peperdure contracten met de handelaren afbetalen. Volgens Marfo gaat het om bedragen van tienduizenden euro's. "De vrouwen geloven werkelijk dat zij zullen sterven als zij stoppen met werken. Ze wekken daarom de indruk het niet erg te vinden in de prostitutie werkzaam te zijn. Maar ze zijn doodsbang", verklaart Marfo. Zijn verhaal wordt bevestigd door hoerenbelangenorganisatie De Rode Draad.

Carf probeert de bijgelovige prostituees te helpen, door ze in de opvanghuizen opnieuw een ritueel te laten ondergaan die de vrouwen moet bevrijden van de geesten.

Wennemars pakt wereldbeker, Bos de dagzege

Erben Wennemars heeft de wereldbeker op de 1000 meter gewonnen. De Nederlander had genoeg aan zijn derde plaats op de laatste 1000 meter van het wereldbekerseizoen, om zijn eerste plaats niet meer in gevaar te laten brengen.

De wedstrijd werd gewonnen door Jan Bos, in een tijd van 1.09,45. Het was weer een geheel Nederlands podium, als tweede eindigde Gerard van Velde en Wennemars werd derde.

Uitslag 1000 meter :

1. Jan Bos (Ned) 1.09,45
2. Gerard van Velde (Ned) 1.09,68
3. Erben Wennemars (Ned) 1.09,81
4. Simon Kuipers (Ned) 1.09,98
4. Koskela (Fin) 1.09,98

Tevreden Ralf verwacht punten

Ralf Schumacher heeft deze week zijn Toyota F1-wagen getest op het circuit de Catalunya, in Spanje. Hij nam het stuur over van zijn teammaat Jarno Trulli om de laatste twee testdagen voor zijn rekening te nemen.

Die twee dagen heeft hij in totaal 133 rondes weten af te leggen, wat neer komt op zo’n 615 kilometer. Ralf maakte gebruik van een nieuw aŽrodynamisch pakket waarmee Toyota van start wil gaan op Albert Park. Net als Trulli was ook Ralf Schumacher zeer te spreken over het nieuwe pakket.

Ralf: “Het nieuwe aŽrodynamisch pakket heeft de wagen veel goed gedaan, de Toyota is op alle fronten sterker geworden. Het is moeilijk om aan te geven waar we precies staan maar we hebben veel meer downforce weten te realiseren en dat helpt zeer goed. We gaan naar Albert Park en zullen ons uiterste best doen om het seizoen goed te openen en in de punten te finishen.”

Alle teams die deze week getest hebben op het Spaanse circuit de Catalunya hadden problemen om de eerste paar ronden goede tijden neer te zetten. Ralf denkt echter niet dat dit ook zal gebeuren tijdens de Grandprix van AustraliŽ op het circuit Albert Park.

“Alle teams hadden daar deze week last van, de nieuwe banden zijn harder en het was moeilijk om deze snel op temperatuur te krijgen. Maar het is erg koud hier en in AustraliŽ verwacht ik hogere temperaturen, dus dat moet geen probleem zijn.”

Kadett-bewoner na zeven weken opgepakt voor stalking

bordewolf en macromarkt.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 46-jarige man is vrijdagavond opgepakt na zeven weken bivakkeren in een oude Opel Kadett. De man is opgepakt voor stalking.

Hij verbleef namelijk voor de woning van zijn vrouw. De man hoopte dat zijn vrouw hem weer in huis zal nemen. Zij had inmiddels echtscheiding gevraagd en wilde hem ook niet meer zien. Dat de arrestatie zo lang op zich liet wachten, kwam volgens de politie omdat de man niets strafbaars deed. "Als hij in een caravan had gewoond, hadden we hem kunnen oppakken voor illegaal kamperen bijvoorbeeld. Maar hij glipt door alle mazen van de wet", aldus een woordvoerder. Vrijdagavond is hij alsnog opgepakt voor stalking.

'Verzet bracht Jan Campert om'

De bekende dichter Jan Campert is in concentratiekamp Neuengamme vermoord door zijn Nederlandse medegevangen die hij zou hebben verraden. Dat meldt prominent verzetsman Gerrit Kleinveld in een interview in NRC Handelsblad. Het verhaal hoorde Kleinveld al jaren terug van Camperts barakgenoten en met name van Jan van Bork die blokoudste was van de barak waar Campert woonde.

Het NIOD en biograaf H. Renders spreken het verhaal niet tegen en noemen het "aannemelijk". "We weten het niet zeker. Het is van horen zeggen, maar het verhaal is zeker geloofwaardig. Kleinveld krijgt het voordeel van de twijfel", aldus een woordvoerder van het NIOD.

Men ging er voorheen vanuit dat Campert, vader van Remco Campert, stierf aan ziekte danwel uitputting. Campert werd een bekend verzetsheld met het schrijven van het beroemde gedicht 'De achttien dooden' over de fusillade van drie Februaristakers en vijftien leden van het Geuzenverzet in 1941.

Volgens het NIOD kwamen praktijken als deze in concentratiekampen vaker voor. Het is algemeen bekend dat de gevangenen elkaar in concentratiekampen naar het leven stonden.

In 1943 wist Gerrit Kleinveld ternauwernood te ontsnappen aan de dood door het zwaar bewaakte cellencomplex van Kamp Amersfoort te ontvluchten waar een executie op hem wachtte. Zijn verhaal werd in 1992 verfilmd in De Bunker. Kleinveld is ernstig ziek.

Rodriguez sterkste op 1000 meter

De 1000 meter voor vrouwen bij de wereldbekerfinales in Heerenveen is gewonnen door de Amerikaanse
Jennifer Rodriguez.

De Amerikaanse schaatste een nieuw baanrecord met 1.15,65, en was daarmee de enige vandaag die in de 1.15 wist te rijden. Als tweede eindigde de Duitse Sabine Volker en als derde Chiara Simonato, die de wereldbeker op de 1000 meter mee naar huis mag nemen.

Beste Nederlandse was Marianne Timmer die met een tijd van 1.16,90 vijfde werd, Barbara de Loor eindigde als zevende en Frouke Oonk als dertiende.

Uitslag 1000 meter :

1. Jennifer Rodriguez (USA) 1.15,65
2. Sabine Volker (Dui) 1.16,41
3. Chiara Simonato (Ita)1.16,51
4. Anzjelika Kotyuga (Rus) 1.16,67
5. Marianne Timmer (Ned) 1.16,90


Eindstand Wereldbeker:

1. Chiara Simonato (Ita) 770 punten
2. Anzjelika Kotyuga (Rus) 548 punten
3. Marianne Timmer (Ned) 547 punten

Vijf minuten straf voor moord op echtgenoot

sitting_elfling had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Zuid-Afrikaanse vrouw is vrijdag wegens moord op haar echtgenoot veroordeeld tot vijf minuten gevangenisstraf. De vrouw werd jarenlang fysiek en emotioneel mishandeld door haar echtgenoot. In juni 2002 was de maat vol. Ze trok een plastic zak over het hoofd van haar man die dronken in slaap was gevallen, en liet hem stikken.

"Niemand van ons zal ooit kunnen weten of bevatten wat u over de jaren hebt geleden", oordeelde rechter Kathy Satchwell. Jaco Engelbrecht zou volgens haar de waardigheid en het gevoel van eigenwaarde van zijn vrouw Anne-Marie stelselmatig hebben vernietigd. De vrouw had meermalen de relatie willen beŽindigen en zelfs al eens een echtscheidingsprocedure ingezet.

In december 2001 beloofde Engelbrecht echter beterschap, en smeekte hij zijn eega publiekelijk om bij hem terug te keren. Vervolgens verviel hij weer in zijn oude fout, met het rampzalige einde tot gevolg.

MaleisiŽ, Rusland en China bovenaan piraterijlijst

Icoon Games nieuwsEen onderzoek van de Entertainment Software Association (ESA) noemt MaleisiŽ, Rusland en China als voornaamste vrijhavens voor softwarepiraterij ter wereld. Het jaarlijkse rapport van de International Intellectual Property Alliance (IIPA) beschrijft de mate waarin illegaal gekopieerde software gebruikt wordt zijnde 80% en zelfs 90% in delen van AziŽ, Oost-Europa, het Midden Oosten en Centraal en Zuid Amerika.

Het rapport wijst MaleisiŽ aan als 's werelds grootste producent en exporteur van in fabrieken geproduceerde illegale CD's, met China als de nummer ťťn op het gebied van nagemaakte cartridge-gebaseerde producten (bijvoorbeeld GBA-games). Daarbij merkt het rapport op dat in China 90% van de software, muziek en films illegaal gekopieerd is. De oorzaak hiervan is gelegen in de maandendurende controles van de communistische partij op de politieke inhoud van media, waardoor aan piraten een exclusieve periode van distributie geboden wordt.

Rusland, waar criminele syndicaten complete fabrieken runnen die honderden miljoenen disks per jaar produceren, blijft ondertussen de grootste exporteur van gekopieerde CD-R's en DVD-R's. Andere landen met hoge piraterijcijfers zijn India (86%), BraziliŽ (74%) en Saudi ArabiŽ (68%).

"Ondanks alle inzet van de Amerikaanse regering door de jaren heen is er nog steeds weinig veranderd, daar de betreffende landen hun verplichtingen blijven ontwijken om het intellectuele eigendom te beschermen," aldus Doug Lowenstein, voorzitter van de ESA. "We hopen dat dit rapport de Amerikaanse regering ertoe zal bewegen om nog meer druk uit te oefenen. Onze industrie doet substantiŽle bijdragen aan de Amerikaanse economie, maar piraterij sluit potentiŽle nieuwe markten af. Hierdoor zijn de bijdragen van de entertainmentsoftware-industrie aan de Amerikaanse economie minder groot dan mogelijk."

-
Voor meer gamesnieuws kijk je natuurlijk op FOK!Games.

Maleisië, Rusland en China bovenaan piraterijlijst

Een onderzoek van de Entertainment Software Association (ESA) noemt MaleisiŽ, Rusland en China als voornaamste vrijhavens voor softwarepiraterij ter wereld. Het jaarlijkse rapport van de International Intellectual Property Alliance (IIPA) beschrijft de mate waarin illegaal gekopieerde software gebruikt wordt zijnde 80% en zelfs 90% in delen van AziŽ, Oost-Europa, het Midden Oosten en Centraal en Zuid Amerika.

Het rapport wijst MaleisiŽ aan als 's werelds grootste producent en exporteur van in fabrieken geproduceerde illegale CD's, met China als de nummer ťťn op het gebied van nagemaakte cartridge-gebaseerde producten (bijvoorbeeld GBA-games). Daarbij merkt het rapport op dat in China 90% van de software, muziek en films illegaal gekopieerd is. De oorzaak hiervan is gelegen in de maandendurende controles van de communistische partij op de politieke inhoud van media, waardoor aan piraten een exclusieve periode van distributie geboden wordt.

Rusland, waar criminele syndicaten complete fabrieken runnen die honderden miljoenen disks per jaar produceren, blijft ondertussen de grootste exporteur van gekopieerde CD-R's en DVD-R's. Andere landen met hoge piraterijcijfers zijn India (86%), BraziliŽ (74%) en Saudi ArabiŽ (68%).

"Ondanks alle inzet van de Amerikaanse regering door de jaren heen is er nog steeds weinig veranderd, daar de betreffende landen hun verplichtingen blijven ontwijken om het intellectuele eigendom te beschermen," aldus Doug Lowenstein, voorzitter van de ESA. "We hopen dat dit rapport de Amerikaanse regering ertoe zal bewegen om nog meer druk uit te oefenen. Onze industrie doet substantiŽle bijdragen aan de Amerikaanse economie, maar piraterij sluit potentiŽle nieuwe markten af. Hierdoor zijn de bijdragen van de entertainmentsoftware-industrie aan de Amerikaanse economie minder groot dan mogelijk."

De nieuwe Cosworth motor

De nieuwe Cosworth motor die Red Bull Racing gebruikt zou volgens geruchten zeer sterk zijn. Deze TJ2005-Cosworth motor zou namelijk net zo goed of zelfs beter zijn dan de motoren die de topteams nu gebruiken.

Bronnen die met Cosworth samen werken melden dat de ontwerpers van deze motor de Cosworth vele malen sterker hebben gemaakt. Ondanks de regel dat de motor twee race weekenden mee moet gaan. David Coulthard kan dan inderdaad wel gelijk hebben dat het Red Bull Racing-team “iedereen gaat verrassen.”

De grote sprong in paardekrachten heeft er niet toe geleid dat de motor onbetrouwbaar is. Red Bull Racing heeft al 1800 kilometer kunnen rijden met deze motor, 200 kilometer meer dan was geschat door het team. Met de motor van BAR Honda gaat het een stuk minder, de 1300 kilometer die de motor moet draaien om 2 weekenden mee te kunnen gaan is nog steeds niet gehaald.

Minardi F1 zal dit bericht als muziek in de oren klinken, zij krijgen namelijk vanaf de eerste serie Europese races de beschikking over dezelfde motor waar Red Bull Racing nu mee gaat rijden.

Adriaanse twijfelt over Van Galen

Co Adriaanse twijfelt of hij na de schorsing van Van Galen de middenvelder weer een basisplaats gaat geven. Adil Ramzi heeft in ieder geval nog morgen tegen Roda JC een kans om zich te bewijzen op die plaats.

Hoewel Ramzi de afgelopen weken nog niet heeft weten te overtuigen, twijfelt Adriaanse of hij Van Galen na zijn vijf duels schorsing meteen weer in de basis wil hebben. Adriaanse is de wedstrijd tegen Feyenoord niet vergeten. Morgen zit Van Galen zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

Adriaanse zei zelf over de situatie, naar aanleiding van de wedstrijd tegen Alemannia Aachen, waar Van Galen niet geschorst voor was: "Toch was het voor mij geen optie met Van Galen te beginnen. Hij heeft ons wel de Amstel Cup gekost en dat ben ik nog niet vergeten. De pers overschat zijn inbreng. Hij viel niet goed in. Leed in die korte tijd drie keer balverlies en juist tegen een ploeg als Alemannia kan dat dodelijk zijn."

Toyota verbetert aerodynamica

Toyota heeft de afgelopen dagen in Barcelona getest met een nieuw aerodynamisch pakket. Volgens de coureurs een hele verbetering ten opzichte van de TF105 van een paar weken geleden.

Er waren wat zorgen over de vooruitgang die Toyota zou kunnen boeken, nadat de coureurs klaagden over snelle bandenslijtage en een slechte wegligging van de TF105. De afgelopen dagen konden Ralf Schumacher, Jarno Trulli en Ricardo Zonta testen met een nieuw aerodynamisch pakket voor de auto. Voor deze drie de laatste test voor Melbourne. In Valencia zal Olivier Panis de komende week nog wel voor Toyota testen.

Trulli was wel tevreden over het nieuwe pakket: "Het ging meteen erg goed en het is zeker een verbetering. Ongebruikelijk was deze week dat coureurs sneller zijn op oude banden, dan met gloednieuwe banden, dus het is moeilijk de echte potentie van de auto in te schatten. Niemand heeft meteen snelle rondjes gereden hier, want je moet eerst veel rondes rijden om je tempo te verhogen. We kregen dat pas laat door, maar we zijn nog steeds optimistisch voor Melbourne."

McLaren bereidt vertrek F1 voor

Ron Dennis heeft duidelijk gemaakt dat McLaren serieus rekening houdt met een vertrek uit de Formule 1, mocht er tegen die tijd op financieel niveau geen gelijke behandeling van de teams zijn.

Na de bekendmaking van het contract van Ferrari om na 2007 in de Formule 1 te blijven, wordt de GPWC minder serieus genomen. Ron Dennis van McLaren maakt nu echter duidelijk dat ze al voorbereidingen treffen voor een eventueel vertrek uit de Formule 1. Er zal niet worden geaarzeld om uit de Formule 1 te vertrekken naar een nieuw kampioenschap, mocht dat nodig zijn.

Ron Dennis vertelde: "Vanaf 2008 willen we in de positie zitten dat we niet moeten deelnemen aan de Formule 1. We proberen in de positie te komen dat we de keuze hebben om ons terug te trekken uit de F1, als deelname commercieel niet aantrekkelijk is voor ons." Hij eindigde met de belangrijkste eis: "We zullen in 2008 niet aan GP-races deelnemen tenzij er een gelijk speelveld is."

Paus vergelijkt abortus met holocaust

Icoon Buitenlands nieuws De rooms-katholieke kerk doet opnieuw van zich spreken. Paus Johannes Paulus II vergelijkt het plegen van abortus met de holocaust zoals deze werd uitgevoerd tijdens het regime van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. De kerkvorst bespreekt deze relatie in zijn nieuwste boek, dat binnenkort op de markt verschijnt.

Volgens de paus is het aborteren van levende nog ongeboren wezens een vorm van legale destructie in landen waar dit is toegestaan. Naast abortus uit de paus in zijn boek ook kritiek op het homoseksuele huwelijken. Hij hekel daarbij de druk van sommige parlementen om dit te legaliseren.

Het is niet voor het eerst dat een hoge katholieke functionaris abortus vergelijkt met het nazi-bewind. Vorige maand liet de Duitse aartsbisschop van Keulen van zich spreken. Hij betitelde abortussen als 'verschrikkingen', het resultaat van het arrogant afwijzen van God. "Op de eerste plaats zien we Herodus, die de kinderen van Bethlehem liet doden. Dan onder anderen Hitler en Stalin, die miljoenen mensen lieten vernietigen. En vandaag, in onze tijd, worden ongeboren kinderen bij de miljoenen omgebracht", zo zei de kardinaal toen.

Islamscholen getroffen door nieuwe regels

Icoon politiek binnenland nieuws Met de komst van strengere eisen voor het oprichten van nieuwe scholen blijkt in de praktijk dat vooral de islamitische scholen worden getroffen. Minister van Onderwijs, Van der Hoeven, komt met een pakket maatregelen die ervoor moeten zorgen dat scholen in hun schoolplan duidelijk maken hoe ze de Nederlandse waarden en normen gaan overdragen.

Van der Hoeven heeft het hierbij over "democratie, over de rechtsstaat, over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen." Dat liet ze aan de Volkskrant weten. Met de regels wil ze voorkomen dat de islamitische scholen gesloten bolwerken worden. "Net als protestanten en katholieken, moeten islamitische kinderen leren dat hun opvatting over godsdienst niet is wat iedereen in Nederland denkt. Ook moet duidelijk zijn dat Nederlandse wetten de wetten van de godsdienst overstijgen", aldus de bewindsvrouw.

Momenteel werkt de minister aan een wetsvoorstel dat de oprichters van nieuwe scholen verplicht vooraf duidelijk te maken hoe ze hun leerlingen willen laten integreren. De minister: "Het gaat om de ononderhandelbare waarden van onze samenleving. Ik vind dat we uiteindelijk moeten kunnen zeggen: sorry, maar dit is niet wat we ervan verwacht hadden. Dan komt die school er niet."

Met de komst van nieuwe regels komt Van der Hoeven tegemoet aan de wensen van de Kamer. De nieuwe stichtingsvoorwaarden zullen ook gaan gelden voor scholen die niet door de overheid worden gefinancierd. Dat was tot nu toe niet zo. Doel hiervan is meer zeggenschap over deze scholen te krijgen. Daarbij refereert ze naar andere landen in Europa, waar islamitische scholen zijn gesticht met geld uit de Arabische wereld.

Opening FOK!F1manager 2005

Na een paar maanden rust, barst het Formule 1-geweld in het weekend van 5 en 6 maart eindelijk weer los. Net zoals de vele fans hebben ook wij hier naar uitgekeken, maar dat betekent natuurlijk niet dat we stil hebben gezeten. Met trots kunnen we nu dan ook de FOK!F1manager voor 2005 openen.

Dit jaar geen grootscheepse wijzigingen aan de site, zoals vorig jaar, maar wel wat kleine updates. Op een paar kleine puntjes is de puntentelling verbeterd en aan de grafische zaken is wat extra aandacht besteed. Daarnaast is alle informatie uiteraard ook weer up to date gebracht.

We nodigen dan ook iedereen van harte uit om (weer) deel te nemen aan de F1manager. Nodig je familie, kennissen en vrienden uit voor je eigen kleine competitie in je subleague of ga voor de algehele roem in het algemeen klassement. Daarnaast kan je ook dit jaar weer in de quiz je Formule 1-kennis testen.

Let wel op, want zaterdagochtend 5 maart om 00.01 uur sluit de database voor de eerste ronde, dus zorg dat je team dan klaar staat. Later inschrijven kan nog wel, maar dan mis je de punten van de eerste ronde. Tot 5 maart heb je nog de mogelijkheid om te wisselen zonder transferkosten.

In de loop van de komende weken zal nog bekend worden gemaakt, welke mooie prijzen op de F1manager te winnen zijn. Daarnaast zal over enkele weken ook de FOK!wielermanager weer open gaan.

De FOK!sport-crew wenst iedereen heel veel plezier op de FOK!F1manager toe.

[update] Guzman na vechtpartij aangehouden

Cabaretier Javier Guzman, die deze week flink in elkaar werd geslagen door een aantal lieden die niet gediend waren van zijn grappen, blijkt na de vechtpartij door de Amsterdamse politie te zijn aangehouden. De 27-jarige grappenmaker werd gearresteerd wegens openbare dronkenschap. Wel werd Guzman naar het ziekenhuis gebracht, waar geconstateerd werd dat hij twaalf kneuzingen en een gehoorbeschadiging had.

De politie wil weinig kwijt over de zaak. ''Hij is aangehouden voor nachtcafť San Francisco op de Zeedijk en heengezonden. Later wordt besloten of hij wordt vervolgd''. Naast de aanhouding van Guzman werden geen arrestaties verricht. Toen de politie ter plaatse kwam troffen zij alleen de dronken Guzman aan.

De ruzie die vooraf ging aan de kloppartij had volgens Guzmans impresariaat De Vente niets met racisme te maken. ''Het waren ongure types die zin hadden om te klieren. Guzman zat na opnames van een korte film van een filmstudent wat te drinken in San Francisco. Hij werd niet zozeer herkend als cabaretier. Ze dachten: 'He, een bekende kop, we gaan een bekende Nederlander pesten.''

Een getuige tegenover het cafť beaamt dat er een flinke vechtpartij heeft plaatsgevonden: ''Ik zag een hele groep mensen met elkaar knokken, wel zeven of acht man. Ik heb direct m'n deur op slot gedaan, omdat ik ze niet binnen wilde hebben. Toen ik iemand tegen de grond zag gaan, heb ik de politie gebeld''.

De cabaretier, die onder meer tegen zijn hoofd werd geschopt, heeft nog geen aangifte gedaan. Hij zit momenteel nog overstuur bij zijn moeder thuis. Wel overweegt hij om de vechtpartij mee te nemen in zijn cabaretvoorstelling 'Ton Zuur', die al gedeeltelijk over zinloos geweld gaat.

Update 09:55
De Amsterdamse tv-zender AT5 meldt aanvullende info over de arrestatie van Guzman. Volgens AT5 heeft Guzman in de nacht van woensdag op donderdag ook staan vechten met de politie. Toen de politie arriveerde, nadat de cabaretier een pak rammel had gekregen, werd zij geconfronteerd met een zeer agressieve Guzman en een vriend. Een ooggetuige: ''Die waren gewoon flink aan het matten onder invloed van drank''

De politie zette Guzman met zijn vriendin in een taxi en sommeerde hem om weg te gaan en af te koelen. Zijn maat wilde niet vertrekken en werd door de politie gearresteerd. Daarop ontstak Guzman in woede en ging de taxi weer uit.

De getuige: ''De cabaretier probeerde de aanhouding van zijn maat te voorkomen en is toen zelf opgepakt. Javier trapte namelijk de deur van de taxi open en begon tegen een agent te trappen, waarop de agenten hem uit de auto hebben getrokken en op de grond hebben gesmeten en vervolgens gearresteerd''.

Spelers Standard willen toch spelen

De spelersgroep van de Belgische club Standard Luik heeft besloten om dit weekeinde toch aan te treden in de competitiewedstrijd tegen Lokeren. Aanvankelijk wilde de Luikse selectie staken, bij wijze protest tegen de handelwijze van het Luikse gerecht.

Na onderling overleg en een gesprek met de staf van de Belgische club hebben de spelers besloten alsnog gewoon te voetballen. "In het belang van de club en uit respect voor het Belgische voetbal en de supporters van Standard", aldus een persverklaring.

Afgelopen woensdag werden er huiszoekingen verricht bij de Standard Luik-spelers Bangoura (de topscorer van de Belgische competitie), Conceicao, Dragutinovic en Mumlek. De huiszoekingen werden gedaan omdat de Belgische club het middelpunt is van een onderzoek naar verdachte geldtransacties.

"Het gerecht is zwaar over de schreef gegaan", aldus middenvelder Karel Geraerts. "We stellen ons vragen. Waarom hebben ze juist deze vier belangrijke spelers van de training geplukt? Ook de manier waarop het viertal behandeld is, is buiten alle proporties. Hun huis werd op de kop gezet als in een film."

Hirsi Ali reageert op kritiek

Icoon politiek binnenland nieuws De bekendmaking van de verblijfplaatsen van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders stuitte op de nodige kritiek van diverse bewindslieden. Critici stellen dat over veiligheidszaken geen mededelingen dienen worden gedaan. In een interview met Trouw reageert Hirsi Ali op die kritieken.

Volgens de politica was het doel van de openbaring het starten van een politieke discussie. Ze vind het onacceptabel dat zij en Wilders niet veilig in een huis kunnen wonen. Dat Geert Wilders in een cel is gehuisvest, vindt ze helemŠŠl onaanvaardbaar.

Op de vraag of het niet onverstandig is om met de verblijfplaatsen naar buiten te komen, reageert ze stellig. "Het kabinet moet zeggen of de dreiging tijdelijk is -en in welk geval die dan voorbij is- of dat deze permanent is. Ik word al bewaakt sinds september 2002. Tot nu toe heb ik alle veiligheidsadviezen opgevolgd. Ik heb mijn huis in Leiden verkocht -op eigen kosten, mijn eigen ongemak- en een andere woning heb ik ook weer opgegeven. Na veel omzwervingen was ik in een appartement op het Haagse Buitenhof terechtgekomen en daar moest ik na de moord op Theo van Gogh ook weer weg."

In het interview klinkt Hirsi Ali vastberaden. Dat, terwijl de dreigingen aan haar adres structureel zijn. "Dit duurt nu al zů lang. En niemand weet of en wanneer het afgelopen zal zijn. Het lijkt er niet op dat de dreiging minder zal worden. Ik ga door met mijn parlementaire werk, op dezelfde manier. Ik ga de film 'Submission 2' maken", zo zegt ze stellig.

Volgens Hirsi Ali maaktt het niet veel uit dat ze haar verblijfplaats bekendmaakte. De geheimhouding is volgens haar enkel zinnig bij kortstondige dreigingen. Daar is geen sprake van. Ze wil gewoon in een eigen huis bewaakt kunnen worden. Volgens de politica gebeurt dat al in vele andere landen, zoals ItaliŽ, Spanje, Groot-BrittanniŽ, de Verenigde Staten en IsraŽl.

Met Geert Wilders heeft Hirsi Ali het te doen. " Ik zie een bang, eenzaam iemand. Hoe hij leeft! Een tijd lang gingen de lichten in zijn cel automatisch aan en uit. Hij is afgevallen. Het persoonlijk leed is enorm. Het is niet humaan en vreselijk onrechtvaardig. Komende week debatteert de Kamer over grondrechten. Ik hoor er niemand over dat sommige grondrechten voor Geert Wilders en mij niet gelden. Wij slapen op een plek die wij zelf niet kiezen."

Eis: 14 keer levenslang tegen Nomads

gargamel en Riesjartje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 keer levenslang geŽist tegen leden van de Limburgse Nomads-afdeling van motorclub Hells Angels wegens drievoudige moord. Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijk hoge strafeis in een rechtszaak in ingediend. Officier van Justitie mr. Gert Oldekamp ondersteunde zijn eisrede ’multimediaal’, compleet met projecties van gecomputeriseerde dossieranalyse, 3D-presentaties en geluidsfragmenten van afgeluisterde telefoongesprekken.

De mannen die volgens het OM verantwoordelijk zijn voor de moorden op Nomads-president Paul de Vries (54) en clubgenoten Serge Wagener (34) en Cor Peijnenburg (33), zijn: Frenk B. (37) uit Obbicht, Luc van den E. (48) uit Weert, Peter F. (34) uit Landgraaf, Pele G. (31) uit het Belgische Limburg, Marco H. (38) uit Sittard, Jan L. (58) uit Melick, Huub P. (38) uit Kerkrade, Harrie R. (41) uit Nieuwstadt, Raymond S. (46) uit Elen-Dilsen in BelgiŽ, Jack S. (43) uit Sittard, diens broer Pe S. (42) uit Hoensbroek, Swen S. (34) uit Sittard, en Erwin van S. (30) uit Eindhoven. De 36-jarige Driekus V. uit Guttcoven kan worden vrijgesproken van moord, zei de officier. Tegen hem werd 4 jaar cel geŽist wegens andere feiten.

Wie van de verdachten precies op wie geschoten heeft, valt niet aan te tonen, maar dat is voor bewezenverklaring van ’medeplegen’ ook niet nodig, zo betoogde de officier. Duidelijk is volgens hem dat alle Nomads aanwezig zijn geweest en dat niemand zich van de uitvoering van het moordplan heeft gedistantieerd. Alles wijst er volgens hem op dat men in gezamenlijkheid heeft besloten tot de liquidaties.

De Nomads, omgeven door 30 man politie, hielden zich opvallend rustig na de mega-eis. Alleen vanaf de publieke tribune was instemming te horen van nabestaanden van de vermoorde Nomads.

In de rechtszaak tegen de Nomads zijn de getuigenverklaringen van Romeo E. (22) komen te vervallen. De rechtbank vindt dat de betrouwbaarheid van de man, die vastzit wegens het bedreigen van minister Rita Verdonk, niet vast te stellen is. Mogelijk kunnen in een hoger beroepzaak zijn verklaringen wel worden meegenomen, als getuige is onderworpen aan een uitgebreid onderzoek. E., die sowieso in een getuigenbeschermingsprogramma zal worden geplaatst, gaf deze week aan aan zo'n onderzoek te willen meewerken.

De advocaten van de verdachten krijgen vanaf maandag de tijd hun verweer te voeren. De rechtbank doet op 17 maart uitspraak.

Operatie voor Galasek

De rentree van de Tsjechische middenvelder Tomas Galasek is met enkele weken uitgesteld. De speler van Ajax onderging vrijdag een operatie.

Sinds de winterstop kampt Galasek al met klachten aan zijn lies, waardoor hij in 2005 nog niet heeft kunnen spelen voor de Amsterdammers. Om het herstel van de blessure te bevorderen besloot de medische staf van de Amsterdamse club tot een operatie ; De versterking van zijn buikwand moet een positief effect hebben op het herstel.

Geen game zonder PEGI-advies in shops

Icoon Games nieuwsWinkelketens die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NVGD (Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren) gaan alleen nog DVD's, video's en games verkopen met het officiŽle advies van Kijkwijzer (voor DVD en video) en PEGI (voor games). Dit geldt niet alleen voor DVD's, video's en games van binnenlandse aanbieders, maar ook voor geÔmporteerde producten - de zogenaamde parallelimport. Met deze stap willen de winkelketens tegemoet komen aan de wens van consumenten voor eenduidige informatie over een DVD, video of game.

Naast producten met het Kijkwijzer- of PEGI-advies, worden nu in winkels ook nog DVD's, video's en games te koop aangeboden waar dit advies ontbreekt, of producten die zijn voorzien van een verouderd of een afwijkend buitenlands leeftijdsadvies. Dankzij deze afspraken wordt een einde gemaakt aan die voor consumenten verwarrende situatie. Als een van de maatregelen zullen de deelnemende winkelketens in hun leveringsvoorwaarden van de toeleveranciers eisen dat de producten geclassificeerd zijn met Kijkwijzer of PEGI. Ook zullen in de betrokken winkels alleen nog demo's worden vertoond als die door de leveranciers zijn ontdaan van scŤnes voor 16 jaar en ouder.

De afspraken zijn deze week bekrachtigd met de ondertekening van een convenant door NVGD-voorzitter Martin de Wilde en NICAM-voorzitter Hedy d'Ancona. De winkelketens die bij de NVGD zijn aangesloten beschikken over 1.100 vestigingen. Het NICAM onderhandelt over deze afspraken ook met enkele grote winkelketens die niet bij de NVGD zijn aangesloten.

Voor meer gamesnieuws kijk je natuurlijk op FOK!Games.

Officieel griepepidemie in Nederland

Icoon Medisch nieuws De griepgolf die Nederland de afgelopen periode heeft geteisterd is officieel uitgegroeid tot een griepepidemie. Dat heeft het Nationaal Influenza Centrum (NIC) vrijdag gemeld. Er is sprake van een griepgolf als er meer dan 15 op de 10.000 mensen met griep bij een arts langs zijn geweest.

Het zuiden van Nederland is het zwaarst getroffen. Daar hebben nu gemiddeld 26 op de 10.000 mensen griep. Inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe komen er het beste van af, want daar zijn maar 6 op de 10.000 mensen ziek.

Het werkelijke aantal mensen met griep ligt veel hoger, aangezien er in de cijfers alleen patiŽnten die naar de dokter gaan meegenomen zijn. Het NIC verwacht overigens dat de griepepidemie dit jaar kleiner in omvang zal zijn dan die van het seizoen 2003-2004.


Het aantal griepgevallen per 10.000 inwoners – bron: NIC

Reclame campagnes rond Mario Tennis en Resident Evil 4

Nintendo pakt niet alleen groots uit met hun Nintendo DS Touch Tour, maar ook hun Cube-games voor maart zullen een hoop aandacht krijgen.

Resident Evil 4 zal bijvoorbeeld een speciale horror movie-special krijgen in drie Engelse steden (Hampstead, Leeds en Leicester). In de plaatselijke bioscoop zullen daar verschillende horrorfilms gedraaid worden. De tour gaat Evil Evolves heten en half maart beginnen.

Voor Mario Power Tennis heeft Nintendo een samenwerkingsverbond gesloten met de Lawn Tennis Association. Hiermee zal Nintendo de komende zomer rondreizen om gamers en tennissers Mario Power Tennis te laten proberen. Op het programma staan onder andere Birmingham (6-12 juni), Nottingham en Eastbourne (13-18 juni) en Wimbledon (20 juni - 3 juli).

Nieuwe Xbox 360 geruchten

Er zijn weer een aantal verse Xbox 360 geruchten opgedoken. Allereerst wordt weer de naam 360 genoemd, en het lijkt erop dat de naam verband houdt met het design en de slogan van de nieuwe machine.

Het design zal veel 'smoother' zijn met meer ronde en gladde vormen. Ook zal de powerknop een 'Ray of Light' om zich heen bevatten. Deze Ray of Light wordt gebruikt in de reclame-campagne die het thema 'Circle of Light' heeft.

De kap van de machine zal door de gebruiker zelf aan te passen zijn met een soort skins en ook het dashboard kun je naar eigen smaak instellen. Bovendien zal de 360, net als de PS2, zowel horizontaal als vertikaal neergezet kunnen worden.

Nieuwe Zelda voor de GameCube al klaar

Eiji Aonuma, na Miyamoto de belangrijkste man achter the Legend of Zelda, heeft in een interview meer informatie bekend gemaakt over de nieuwe Zelda-games voor de Nintendo DS en de GameCube.

Over The Legend of Zelda voor de Nintendo DS vertelde Aonuma dat deze er zonder twijfel komt. Deze nieuwe Zelda zal waarschijnlijk erg veel weghebben van de Four Swords spellen die voor de GameCube en GameBoy Advance zijn verschenen.

Hiernaast vertelde Aonuma dat de nieuwe Zelda voor de Gamecube al klaar is. Het verhaal van deze Zelda zal aansluiten op het verhaal van The Wind Waker en zal zich hierna afspelen. Tot slot vertelde Aonuma nog dat het een hťťl mooi spel gaat worden. Het spel zal eind 2005 in Japan uitkomen.Eerste details en screens Tales of Legendia

Na de eerste scans van Tales of Legendia zijn er nu de eerste echte screens opgedoken. Ook is er een hoop info bekend.

Om te beginnen is de game al voor 50% klaar en zal het niet zo heel lang meer duren voordat de game uitkomt (in Japan, Westerse release is nog onbekend). Tales of Legendia zal grafisch afwijken van Symphonia en Rebirth, maar wel dezelfde sfeer proberen neer te zetten.

Verder is er nu ook duidelijkheid omtrent 'Project Melfes', dit heeft betrekking op Tales of Legendia waarin een originele, oude taal zit. In deze taal staat Melfes voor 'shining sea'.

De hoofdpersoon in ToL is Senel Coolidge, een marinier die getraind is in Claw Arts. Hij vaart op zijn schip, samen met zijn zus Shirley Fennes. Zijn brood verdient hij met het bestrijden van demonen. Op een gegeven moment komt het schip aan bij de gigantische Ruin Boat alwaar het verhaal begint.

Tijdens het verhaal kom je natuurlijk nog meer characters tegen. Deze hebben allemaal hun eigen redenen om de Ruin Boat te bezoeken. Tales of Legendia komt 'ergens in 2005' uit in Japan.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #116
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.