DVD: Mary Poppins S.E.




George Banks is een man van precisie en regelmaat. Als één van de
directeuren van een grote bank in London vindt hij dat alles volgens een vast schema moet gebeuren en dat er geen tijd is voor nonsens. Zijn vrouw, Winifred Banks, is meer van deze tijd. Zij is een voorvechtster van het vrouwenkiesrecht, maar zij heeft daardoor helaas geen tijd voor de kinderen. Daarom hebben de twee kinderen, Jane en Michael, altijd een kindermeisje. De kinderen zijn echter een stuk losser dan hun vader en proberen bij elke gelegenheid te ontsnappen aan de supervisie van het kindermeisje, Katie Nanna. Als ze voor de zoveelste keer ontsnappen besluit Katie dat het genoeg is en dient ze haar ontslag in. Met de handen in het haar besluit vader Banks een advertentie op te stellen om sollicitanten op te roepen. Een sombere advertentie vol met degelijke kreten is het resultaat. De kinderen hebben echter zelf ook een advertentie geschreven, waarin ze vragen om een knappe kinderjuf die veel leuke spelletjes weet en niet zo streng is. Vader Banks ziet natuurlijk niets in de advertentie, verscheurt het idee van de kinderen en laat zijn eigen oproep in de krant zetten. Als er de volgende dag een massa aan saaie grauwe kinderjuffen voor de deur staan zijn de kinderen bijzonder teleurgesteld. Maar vlak voordat de eerste gegadigde het pand mag betreden steekt er een behoorlijke wind op en waaien alle saaie mutsen de straat uit.




In de verte komt een kleuriggeklede Mary Poppins, bungelend aan een paraplu, aanvliegen, en landt precies voor de deur van huize Banks. Als enige aanwezige sollicitante treedt ze binnen en laat ze de advertentie van de kinderen aan de vader zien en weet hem blijkbaar zo de loef af te steken dat hij haar aanneemt als nieuwe kinderjuf. Gelukkig voor de kinderen, want zij voldoet precies aan hun dromen! Mary Poppins weet de kinderen namelijk al vanaf het eerste moment om haar vinger te winden en neemt ze mee naar de meest wonderlijke plekken en samen beleven zij allerlei avonturen die elk kind wel zou willen meemaken. Maar al snel pakken er zich donkere wolken samen boven huize Banks, want vader Banks is helemaal niet blij met de losse manier van opvoeden.




Het verhaal van Mary Poppins speelt rond 1910 en is door de makers expres ouderwets in beeld gebracht. De huizen, de bank en de omgeving zijn clichématig ouderwets, maar de hoofdpersonen zijn tamelijk tijdsloos (behalve de kleding). Eigenlijk zou je Mary Poppins moeten zien als een modern sprookje. Niet alleen gebeuren er dingen die alleen in sprookjes kunnen, ook er is er een duidelijke moraal in het verhaal. Daarnaast heeft Disney in deze film een combinatie van filmmateriaal en animatie gecombineerd, waardoor de hoofdpersonenen hand in hand kunnen lopen met een getekende pinguïn.




Mary Poppins is allereerst een avonturenfilm voor kinderen. Qua verhaal gaat het niet echt de diepte in en ook qua humor blijft het geheel tamelijk oppervlakkig. Wat wél enorm leuk is, is de combinatie van animatie en film. Waarschijnlijk was Mary Poppins de eerste film waarin deze techniek veelvuldig werd toegepast. Daarnaast is het erg leuk om te kijken naar vrolijke, kleurrijke en fantasievolle omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Ook de (vele) liedjes in de film zorgen voor veel vermaak, vooral omdat melodieën en teksten vaak terugkomen in een andere vorm.

Mary Poppins, de DVD


De speciale editie van Mary Poppins staat boordevol bonusmateriaal. Alhoewel het vreemd is dat bij mij de extra's op de eerste disc staan en de film op de tweede, heeft Buena Vista wederom goed uitgepakt met deze release. Niet alleen kun je bijvoorbeeld kijken en luisteren naar liedjes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald, ook komen Julie Andrews en Dick van Dyke nog een keer samen voor een muzikale reünie. Ook kun je samen met de auteur van de meeste liedjes, Richard Sherman, een 'muzikale reis' maken waarbij je van hem te horen krijgt wat zijn muzikale blik is.
Met betrekking tot de film zelf kun je kijken naar een 'making of', beelden van de wereldpremière uit 1964 en zijn er foto's van de film te bekijken. Voor de kinderen is er ook genoeg bonusmateriaal terug te vinden, zo is er een (betrekkelijk simpel) spelletje te spelen en is er een grote selectie liedjes om nog eens te beluisteren. Ook kun je bepaalde weetjes over de film teruglezen op de extra DVD. Tot slot is er ook de mogelijkheid om een audiotrack met commentaar van de hoofdrolspelers mee te laten draaien met de film.




Mary Poppins, de conclusie


Wederom weet Buena Vista een uitstekende DVD-release op de markt te zetten. Niet alleen ziet de film er na 40 jaar nog geweldig uit, ook het geluid en het verhaal passen prima bij de 21e eeuw. Voor een ieder die fan is van Disney, Julie Andrews of moderne sprookjes is deze DVD een must. Ik heb me er in ieder geval prima mee vermaakt, deze DVD is supercalifragilisticexpialidocious!