GroenLinks: geen boete Maagdenhuisbezetters

GroenLinks vindt dat de 141 studenten die zijn opgepakt voor de bezetting van het Maagdenhuis geen boete of strafblad moeten krijgen. De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks zegt het vreemd te vinden dat de studenten aangepakt worden terwijl staatssecretaris Rutte van Onderwijs ze zelf tot actie heeft opgeroepen.

Inmiddels hebben de GroenLinks-Kamerleden Vos en Vendrik vragen gesteld over de bezetting aan minister Piet Hein Donner van Justitie. Ze willen weten of Rutte zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing en of de minister in dat geval bereid is Rutte daarvoor strafrechtelijk te vervolgen. Verder vragen ze zich af of de staatssecretaris zijn excuses heeft gemaakt aan het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Studentenvakbond LSVb liet dinsdag al weten Rutte te willen aanklagen.

Donner antwoordde eerder dat van de mensen die werden aangehouden bij de ontruiming van het Maagdenhuis ongeveer 110 hun naam niet wilden geven. Alle 141 betrokkenen moeten een boete van 75 euro betalen wegens huisvredebreuk. Degenen die hun naam niet prijsgaven zullen 50 euro extra moeten betalen omdat zij niet voldeden aan de identificatieplicht. Als de boete niet wordt voldaan, wordt de zaak aan een politierechter voorgelegd.

'Niet bemoeien'
CDA, PvdA en VVD vinden echter dat GroenLinks zich niet moet bemoeien met een lopende strafprocedure. De partijen noemen het hypocriet dat juist GroenLinks, die altijd voorop loopt met kritiek op politici die zich over rechtszaken uitlaten, zich nu zelf met een lopende rechtsgang bemoeit. Normaal gesproken is GroenLinks ťťn van de partijen die juist hamert op het politiek afstand houden als iets nog onder de rechter is.

Overigens zijn gisteravond de laatste twee bezetters die nog vastzaten op vrije voeten gesteld. Eťn student werd donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij was al vier keer eerder in aanraking geweest met justitie.