Amerikanen beschieten vrijgelaten Italiaanse

Jeroen (steenz)
pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Amerikaanse militairen hebben vrijdag een net vrijgelaten Italiaanse gijzelaar onder vuur genomen. De journaliste Giuliana Sgrena werd onverwacht vrijgelaten na precies een maand gegijzeld te zijn door een onbekende groepering. Bij de beschieting raakte Sgrena gewond en werd een lid van de Italiaanse geheime dienst gedood.

Het gedode lid van de geheime dienst was betrokken bij haar vrijlating. Hij zat samen met de 57-jarige journaliste in een auto die ze naar het vliegveld van Bagdad moest brengen, toen die auto bij een Amerikaanse wegafzetting onder vuur werd genomen. Sgrena raakte daarbij ook gewond aan haar schouder.

De Italiaanse premier Berlusconi heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rome op het matje geroepen. Volgens Berlusconi moet iemand de verantwoordelijkheid nemen voor de beschieting.

Heel Italië was wekenlang in de ban van de gijzeling. Meer dan een half miljoen mensen demonstreerden vorige maand nog voor haar vrijlating. Sgrena schreef kritische stukken over de oorlog in Irak voor haar communistische krant Il Manifesto.