Begroting Chinees leger 12,6 procent omhoog

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws China wil dit jaar 12,6 procent meer uitgeven aan het leger. De begroting komt daarmee uit op 22,8 miljard euro. Volgens de CIA is dit echter minder dan de helft van het werkelijke bedrag dat China naar het leger sluist. Met 2,5 miljoen medewerkers is het Chinese leger het grootste van de wereld.

De Verenigde Staten heeft laten weten bezorgd te zijn over de stijgende defensie-uitgaven van China, omdat die het strategische evenwicht met Taiwan kunnen verstoren. Bovendien zijn de Amerikanen bang dat China een bedreiging vormt voor de Amerikaanse militairen in de regio.

Volgens Jiang Enzhu van het Nationaal Volkscongres van China zijn de militaire uitgaven van het land nog een schijntje ten opzichte van die van andere grote landen. De Verenigde Staten geeft jaarlijks maar liefst 305 miljard euro uit aan defensie, en een land als Japan 35 miljard euro.

Sinds 1990 zijn China's begrote defensie-uitgaven ieder jaar flink gestegen. Dit geld zou nodig zijn voor extra trainingen, modernere wapens en vervroegde pensioenen. Volgens een woordvoerder is het land zelfs van plan het leger in te krimpen met 200.000 solaten.