Eerste natuurijswedstrijd in Veenoord

De Drentse plaats Veenoord heeft dit jaar de primeur om de eerste wedstrijd op natuurijs te mogen organiseren. Vrijdagmiddag om 17.00 zal het startschot worden gegeven voor een marathon.

Vanmorgen werd zowel in het Groningse Noordlaren als in Veenoord het ijs door de KSNB goedgekeurd. Noordlaren stelt zijn wedstrijd echter uit tot zaterdagochtend 10.00 uur vanwege een te beperkt deelnemersveld. Al jarenlang strijden de twee plaatsen elke winter om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren.

Verder wordt er morgen in Joure sinds 10 jaar weer een race op het ijs met Friese paarden gehouden. De dieren moeten hierbij een slee 200 meter over het ijs trekken.

Update:

De marathon in Veenoord is na anderhalve ronde gestopt. Het ijs bleek niet van voldoende kwaliteit te zijn om een marathon op te verrijden. Er hadden zich 120 deelnemers gemeld om mee te doen.

De KNSB had het ijs donderdagochtend gecontroleerd en goedgekeurd. De deelnemers eisen nu dat het ijs waarop de marathon die morgen in Noordlaren wordt verreden voor de wedstrijd pas wordt gekeurd.