Koude record en zeer dichte mist

Nolius
Vvia de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Nog nooit was het in Nederland in de maand maart zo koud als dat het nu is en vannacht was in delen van Nederland. Het KNMI-station Marknesse heeft rond 02:00 uur een minimumtemperatuur van -20.1 graden gemeten. Het Friese Joure zou met -20.8 graden nog kouder zijn. Het oude record van -18.7 graden (7 maart 1971) is dus ruim gehaald.

Vooral in het noorden van het land vriest het zeer streng. Ook de sneeuwval van de afgelopen dagen heeft oude records gebroken. Op sommige plaatsen viel meer dan een halve meter. Het was de hevigste sneeuwval in vijftig jaar.

Moet je nog de weg op? Let dan op. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten om voorzichtig te rijden, omdat de pekel op de wegen bij een temperatuur onder -7 graden niet meer werkt. Daarbij komen er veel plekken zeer dichte mistbanken voor.

De NS laat vandaag vanwege de strenge vorst minder treinen rijden. Volgens de Spoorwegen zijn veel wissels bevroren en zijn meer treinen defect. Vooral in het midden en westen van het land zullen reizigers te maken krijgen met vertragingen. Het is nog niet bekend wanneer de spoorwegen weer volgens dienstregeling gaan rijden.