Overheid krijgt meer macht tegen terreur

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws Het ministerie van Justitie krijgt meer macht in de strijd tegen het terrorisme. De terrorisme-dreiging rechtvaardigt een 'snel en preventief' overheidsoptreden. Dat heeft het kabinet vrijdagmiddag besloten. Voor allerlei maatregelen zijn 'aanwijzingen genoeg', en is er geen redelijk vermoeden van een strafbaar feit meer nodig.

Minister Donner van Justitie kan straks gebruik maken van infiltranten, telefoontaps en observaties als hij aanwijzingen denkt te hebben voor terroristische activiteiten. Het voorstel houdt ook in dat de officier van justitie bijvoorbeeld alle voertuigen rond een evenement mag gaan controleren als er het vermoeden van een aanslag bestaat.

In sommige risicogebieden, zoals Schiphol, zijn verdergaande maatregelen nodig. De politie mag daar bijvoorbeeld altijd preventief gaan fouilleren. In de niet-risicogebieden heeft de officier van justitie nog wel toestemming nodig van de rechter commissaris voor het opvragen van privé-gegevens.

Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Binnenkort zal het voorstel van Donner, samen met een advies van de Raad van State, aan de Kamer voorgelegd worden.