FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 januari 2005

[Upd]Uitslagen Lakeside (05/01/2005)

De Nederlander André Brantjes is door naar de kwartfinale van de Lakeside World Professional Darts Championships 2005. Brantjes wist verrassend de als derde geplaatste Mervyn King te verslaan met 3-2 in sets (3-1, 0-3, 2-3, 3-1, 4-2).

Eerder op de avond speelden de Schot Henderson en de Engelsman Adams tegen elkaar. Die partij werd in het voordeel van de Engelsman beslecht. Adams won met 2-3 en is derhalve door.

Nederland heeft nu drie mensen bij de laatste acht: Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Brantjes. Morgen spelen Van der Voort en Van Barneveld tegen elkaar in de kwartfinale. André Brantjes speelt vrijdag voor een plek in de halve finale tegen óf Whitlock óf Kantele. Zij spelen later vanavond tegen elkaar in de tweede ronde.

Update 0:40 uur
Simon Whitlock speelt vrijdag voor een plek in de halve finale tegen André Brantjes. De Australiër versloeg Marko Kantele met 3-1.

Darts: Uitslagen Lakeside (05/01)

De Nederlander André Brantjes is door naar de kwartfinale van de Lakeside World Professional Darts Championships 2005. Brantjes wist verrassend de als derde geplaatste Mervyn King te verslaan met 3-2 in sets (3-1, 0-3, 2-3, 3-1, 4-2).

Eerder op de avond speelden de Schot Henderson en de Engelsman Adams tegen elkaar. Die partij werd in het voordeel van de Engelsman beslecht. Adams won met 3 sets tegen 2 en is derhalve door naar de kwartfinale.

Nederland heeft nu drie mensen bij de laatste acht: Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Brantjes. Morgen spelen Van der Voort en Van Barneveld tegen elkaar in de kwartfinale. André Brantjes speelt vrijdag voor een plek in de halve finale tegen Simon Whitlock die Marko Kantele met 3-1 versloeg.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

Nu ook blauwe polsbandjes voor Sri Lanka

Kinz had ons via de nieuws-submit te melden:

Nog even en je kunt een hele regenboog aan kleuren om je pols hangen. Want na het gele livestrongbandje tegen kanker, het oranje respectbandje en het rode bandje tegen geweld, komt er nu een blauw armbandje. Het sieraad heeft de opdruk 'Ik steun Sri Lanka' en kan voor twee euro gekocht worden op de Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

Een deel van de opbrengst gaat naar het zwaar getroffen vissersdorp Dodanduwa op Sri Linka. Het overige bedrag wordt gestort op giro 555. De initiatiefnemers Fox Vakanties, Child Right en VNU Exhibitions hebben bovendien op vrijdagavond 14 januari een benefietconcert georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen voor 28,50 euro een kaartje kopen en krijgen optredens van The Nits, Deep River Quartet, Ellen ten Damme, Boris en Xander de Buisonjé te zien.

Geert Wilders-bandje
Of de Nieuwe Revu blij is met het initiatief moet worden afgewacht. Twee weken terug meldde het blad al blauwe bandjes voor Geert Wilders te gaan maken. 'Het lichtblauwe 'Free Wilders' bandje is bedoeld als een blijk van solidariteit met het Tweede Kamerlid Geert Wilders, die in zijn werk wordt belemmerd door doodsbedreigingen', aldus het magazine. Of het Wilders-bandje, dat ook twee euro moet gaan kosten, serieus is bedoeld, is niet bekend.

 Geerts bandje
De Nieuwe Revu heeft blauw al geclaimed voor Geert Wilders.

Model Heidi Klum en zanger Seal verloofd

Klum en Seal Het Duitse topmodel Heidi Klum (31) en zanger Seal (41) gaan trouwen. Klum maakt dit middels een bericht op haar website bekend. 'We hebben ons verloofd in Whistler, Canada. De plek was alleen te bereiken per helikopter. Het was een unieke ervaring', aldus Klum.

Het supermodel en de zanger, onder meer bekend van 'Kiss From a Rose', leerden elkaar vorig jaar kennen. Kort daarvoor had Klum de relatie met Renault formule 1 baas Flavio Briatore beëindigd. Hij is de vader van haar dochtertje Leni, geboren in mei. Klum was al eerder getrouwd; in november 2002 scheidde zij van celebrity-kapper Ric Pipino.

-
Dit bericht is herschreven en gesubmit door sbientje, waarvoor dank!

Regering van Janoekovitsj ontbonden

Janoekovitsj Premier Janoekovitsj heeft vandaag officieel zijn ontslag aangeboden aan de aftredende president van de Oekraïne, Leonid Koetsjma. Janoekovitsj, die sinds 2002 premier is, kondigde het neerleggen van zijn functie al aan in zijn nieuwjaarstoespraak. De officiele uitslag van de herverkiezingen, gehouden op 26 december is nog niet bekend. De tussenstand laat een voorsprong zien voor Janoekovitsj' belangrijkste opponent, oppositieleider Viktor Joesjtsjenko.

Door het aftreden van Janoekovitsj valt het hele 20-koppige kabinet. In de komende 60 dagen moet Koetsjma een nieuw kabinet aanstellen. Waarschijnlijk wordt dit een interim-kabinet, totdat een nieuwe president beedigd is. Deze zal dan het nieuwe kabinet gaan formeren. Volgens de presidentiele website zal Mykola Azarov voorlopig de taak van premier waarnemen.

De herverkiezingen van 26 december werden gehouden nadat de eerdere verkiezingen ongeldig waren verklaard. Die verkiezingen won Janoekovitsj, maar het hooggerechtshof oordeelde dat er gefraudeerd was. Aanhangers van Joesjtsjenko gingen massaal de straat op in Kiev om de zittende premier tot aftreden te dwingen.

Janoekovitsj heeft in de laatste weken veel van zijn aanhangers weg zien vallen. Zijn president Kuchma trad al eerder af en veel van zijn adviseurs lieten hem in de steek. De premier negeerde een motie van wantrouwen vanuit het parlement, door deze af te doen als illegaal.

-
Dit bericht is herschreven en gesubmit door sbientje, waarvoor dank!

Button: "Ik zat fout"

Jenson Button heeft toegegeven dat het een fout was om van zijn contract bij BAR af proberen te komen.

Dit vertelde Button aan ITV in een samenvatting van het seizoen. Hij vertelde dat hij dacht dat zijn redenen om te vertrekken correct waren. "Ik bleek op het verkeerde pad te zitten, maar je leert van je fouten." David Coulthard viel hem bij. "We blijven vergeten dat Jenson nog maar 24 jaar oud is.", aldus de Schot, die met deze uitspraak de kritiek op Button veroordeelde.

Loos laat zien wat Beckham mocht aanraken

Rebecca Loos, die vorig jaar bijna een bom legde onder het sprookjeshuwelijk van David en Victoria Beckham, laat zien wat de voetballer allemaal tijdens hun affaire heeft mogen aanraken. In een sexy fotoreportage in het magazine Loaded is ze deze maand halfnaakt te zien. Ze geeft daarin een sneer naar Beckham, door voor zijn portret te poseren.

De Nederlandse geeft bovendien een provocerend en openhartig interview, aldus het blad zelf. Rebecca Loos heeft aan het schandaal inmiddels een fortuin verdiend. Ze gaf diverse 'exclusieve' interviews en was presentatrice bij SBS Shownieuws. Hiervoor kreeg ze riante vergoedingen. Of deze reportage het laatste staartje is van haar inmiddels maandenlange media-offensief moeten we vooralsnog afwachten. Het is niet bekend of David Beckham ook een exemplaar van Loaded heeft ontvangen.

 Loaded
Er is niets loos met het lichaam van Rebecca.

Krokodil en 7-jarige hoog in Duitse hitlijst

De hitlijsten aanvoeren, dat is iets wat slechts enkele artiesten lukt en meestal niet voordat ze minstens een jaar of zeventien zijn. Maar Joy Gruttmann uit Keulen staat op haar zevende al in de bovenste regionen van de Duitse hitparade. Het door haar ingezongen 'Schnappi - Das kleine Krokodil' is namelijk op plaats twaalf binnengekomen in de Single Chart top 30.

Schnappi is een populair kinderprogramma bij onze oosterburen. De serie gaat over een kleine krokodil uit Egypte die allerlei avonturen beleeft. Maar de populariteit blijft niet beperkt tot kinderen, ook tieners en volwassenen kunnen het diertje erg waarderen. Schnappi wordt door sommigen zelfs al de opvolger van Diddl genoemd, de muis met de ontzettend grote voeten.

Joy zong het liedje overigens al in toen ze vier jaar was. Ze is hiermee de jongste artiest die zo hoog in een Duitse hitlijst terecht komt. Ook de populariteit van het liedje zelf is opmerkelijk. De laatste keer dat een kindermelodie op zulke grote belangstelling in Duitsland kon rekenen, ging het om het Smurfenlied van Vader Abraham.

---
Met dank aan Intelligence voor het submitten

Rotterdam int geldprijs bij zeven winnaars

Gemeentebelasting Rotterdam (GBR) heeft van zeven winnaars in de Nationale Postcodeloterij de openstaande belasting geïnd. Al voordat de prijswinnaars bekend werden gemaakt, legde de GBR beslag op het prijzengeld.

Zodra Rotterdam vernam dat de Postcode Kanjer van 21,9 miljoen euro viel in een van zijn wijken, werd er gezocht naar wanbetalers. Zij hadden een schuld van 500 tot 6500 euro. Het totale openstaande schuldbedrag was 110.000 euro. Het ging daarbij om belastingaanslagen, zoals ozb- en parkeerbelasting maar ook om schulden uit bijstandsfraude.

De zeven wanbetalende Postcodewinnaars raken nu hun prijzengeld helemaal of voor een groot gedeelte kwijt.

Websites zamelen geld in voor giro 555

E-Jey herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

De veilingsite van de Telegraaf, Speurders.nl, is een actie begonnen voor slachtoffers van de tsunami. Bekende Nederlanders hebben spullen beschikbaar gesteld die geveild kunnen worden op de site. Zo heeft Willeke Alberti een jurk beschikbaar gesteld, George Baker zijn gitaar en Carlo Boszhard een jas.

"De jas staat symbool voor het begin van mijn succesvolle carrière", zegt de laatste. Naar verwachting worden er binnenkort meer spullen beschikbaar gesteld. Het geld wat beschikbaar komt, gaat naar giro 555. Ook weblog GeenStijl is een actie begonnen. Iedereen die aantoonbaar 50 euro op giro 555 stort, mag eenmalig een ongecensureerd artikel plaatsen op de website. Zo viel er vandaag al een contactadvertentie te lezen op GeenStijl, en maakte Meki 'reclame' voor zijn Meki Shop.

Tweakers.net draagt inmiddels ook zijn steentje bij. De site verkoopt abonnementen. Wie een abonnement heeft, krijgt extra opties en geen banners. Al het geld dat de abonnementen in de maand januari opleveren wordt naar de samenwerkende hulporganisaties overgemaakt. Er zijn 273 users die een abonnement hebben afgesloten.

Release-schema EA bekend

Electronic Arts heeft haar releaselijst voor Duitsland vrijgegeven. Het is zeer waarschijnlijk dat hetzelfde release-schema gaat gelden voor Nederland en de rest van Europa.

GameCube
3 februari 2005 - De Sims: Erop Uit! Players Choice
3 februari 2005 - James Bond 007: Everything or Nothing Players Choice
3 februari 2005 - UEFA Euro Champions League 2004/2005
17 februari 2005 - NBA Street V3

PlayStation 2
27 januari 2005 - The Lord of the Rings: The Return of the King Platinum
27 januari 2005 - De Sims: Erop Uit! Platinum
27 januari 2005 - Medal Of Honor Rising Sun Platinum
27 januari 2005 - NFL Street 2
27 januari 2005 - SSX 3 Platinum
3 februari 2005 - James Bond 007: Everything or Nothing Platinum
3 februari 2005 - UEFA Euro Champions League 2004/2005
17 februari 2005 - NBA Street V3

Xbox
27 januari 2005 - The Lord of the Rings: The Return of the King Xbox Classic
27 januari 2005 - De Sims: Erop Uit! Xbox Classic
27 januari 2005 - FIFA Football 2004 Xbox Classic
27 januari 2005 - Harry Potter: Quidditch World Cup Xbox Classic
27 januari 2005 - Medal Of Honor: Rising Sun Xbox Classic
27 januari 2005 - NFL Street 2
3 februari 2005 - James Bond 007: Everything or Nothing Xbox Classic
3 februari 2005 - UEFA Euro Champions League 2004/2005
17 februari 2005 - NBA Street V3
3 maart 2005 - Oddworld: Stranger's Wrath

Nawijn (LPF) spreekt bij Vlaams Belang

Icoon politiek binnenland nieuwsTweede-Kamerlid en voormalig minister Hilbrand Nawijn zal eind januari een toespraak houden op een nieuwjaarsbijeenkomst van het Vlaams Belang. De LPF-politicus is uitgenodigd door de partij van Filip Dewinter om te spreken over de situatie in Nederland na de moord op Theo van Gogh.

Nawijn zegt persoonlijk uitgenodigd te zijn door Dewinter, met wie hij onlangs discussieerde tijdens een bijeenkomst op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het feit dat het Vlaams Blok vorig jaar door een Belgische rechter werd veroordeeld door racisme en vervolgens de naam wijzigde in Vlaams Belang legt de ex-minister naast zich neer. "Het Vlaams Belang is geen racistische partij. In Nederland worden ergere dingen gezegd", meent Nawijn. Eerder noemde hij het verbod van het Vlaams Blok al een schandaal.

Nawijn heeft volgens eigen zeggen geen overleg gehad met zijn fractiegenoten over zijn optreden bij het Vlaams Belang. Dat is volgens de politicus niet nodig, omdat hij sinds de zomer een status aparte zou hebben binnen de LPF-Kamerfractie.

Mies: 'So what als er een beetje geld verdwijnt'

Mies Bouwman zou er niet zo heel erg mee zitten als van al het ingezamelde geld voor Azië een beetje zou verdwijnen. Dat zei de presentatrice dinsdag in het programma 'Jensen in de Middag.' Ze zei dit in een reactie op de stelling van Jensen dat bij zulke acties altijd miljarden aan de strijkstok blijft hangen bij corrupte regeringen.

Met de uitspraak haalt Mies uit naar mensen die niets willen geven omdat ze vinden dat het toch bij de verkeerde mensen terechtkomt. "Ik vraag altijd: zoekt u een excuus om niets te geven? Ik kan die garantie namelijk niet geven. So what als er van al die miljarden er een paar verdwijnt. Stel er wordt 30 miljard opgehaald en er verdwijnen er tien. Dat betekent nog altijd dat er 20 miljard bij de juiste personen terechtkomt."

Mies Bouwman verschijnt na drie jaar afwezigheid donderdag weer op televisie met Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde, om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zeebeving. Bouwman heeft ervaring met dit soort acties. Ooit was ze 24 uur op tv om geld in te zamelen voor 'Open het Dorp'. Haar 'lieve, lieve mensen' werd zelfs een gevleugelde uitdrukking. Mies zegt dat ze vooral geniet van het saamhorigheidsgevoel dat ontstaat bij zulke acties.

De presentatrice benadrukte nog dat de media de verantwoordelijke taak hebben om ook na de 'hype' over Azië te blijven berichten. "Vaak zie je dat na een grote actie de aandacht wegebt. Terwijl je juist daarna moet laten zien wat er allemaal met het geld gebeurt. Daarin schiet de media tekort."

Luister het fragment na op de site van Jensen.


 Mies Bouwman
Mies Bouwman tijdens 'Open Het Dorp' in 1962. Foto: Eurovisie-press.

Koninginnedag dit jaar in Den Haag

_DaNi_ had ons via de nieuws-submit te melden:

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft vandaag bekend gemaakt dat koningin Beatrix koninginnedag dit jaar in Den Haag zal vieren. Bij het bezoek aan haar eigen woonplaats zal de badplaats Scheveningen, behorend tot de gemeente Den Haag, centraal staan.

Het koninklijk bezoek zal in het teken staan van het regeringsjubileum van koningin Beatrix. Op 30 april is het precies 25 jaar geleden dat zij de troon overnam van haar moeder Juliana. De koningin zal op deze dag 's ochtends een plechtige bijeenkomst van de Eerste en Tweede Kamer bijwonen. Daarna bezoekt zij de stad. Gezien dit programma zal er geen tijd overblijven om een tweede stad te bezoeken, zoals gebruikelijk is op koninginnedag.

94-jarige krijgt prijs in 20 jaarlijkse termijnen

Voor sommige mensen is een gespreide winstuitkering na het winnen van een loterij een uitkomst. Mocht je een gat in je hand hebben, of spontaan krijgen, dan kun je het geld in ieder geval niet in één keer verbrassen. Maar de Amerikaanse Louise Outing is er niet zo blij mee. Want tenzij ze 114 jaar oud wordt, kan ze nooit over het gehele prijzengeld beschikken.

De 94-jarige Outing won in september 5,6 miljoen dollar in de Megabucks-loterij. Maar de regels van de loterij zeggen dat dergelijke grote prijzen zullen worden uitbetaald in jaarlijkse termijnen over een periode van twintig jaar. Outing betwijfelt of ze dan nog wel in leven is en koos ervoor om naar het gerechtshof te stappen.

Haar advocaat was van mening dat de loterij vanwege Outings hoge leeftijd het gehele bedrag in één keer zou moeten betalen. Rechter Barbara Dortch-Okara stelde de loterij echter in het gelijk. Outing moet het doen met jaarlijkse cheques van 280.000 dollar, waar na de belastingheffing nog 196.639 dollar van over blijft.

---
Met dank aan zeb voor het vertalen en submitten.

Real wint gestaakte wedstrijd

De nieuwe trainer van Real Madrid, Wanderley Luxemburgo, heeft een prima debuut gemaakt als trainer van de Spaanse club.

De Braziliaanse coach zat woensdag bij de laatste zes minuten van het op 12 december gestaakte duel met Real Sociedad voor het eerst op de bank bij de Madrilenen en zag zijn ploeg door een benutte penalty van Zinedine Zidane alsnog met 2-1 winnen.

In december moest de wedstrijd in de 88e minuut worden gestaakt bij de stand 1-1, na een bommelding in het Bernabéu-stadion. De Spaanse voetbalbond besloot vervolgens om de laatste twee reguliere speelminuten en de vier minuten blessuretijd 5 januari te laten uitspelen. De Koninklijke klom door de zege naar de derde plaats in de Primera División. De achterstand op koploper FC Barcelona bedraagt tien punten.

Nintendo in opmars met DS

De videogame-industrie heeft 2004 afgesloten met een run op portable gamesystemen. Vooral, maar dat was te verwachten, de Nintendo DS doet het erg goed. Er zijn ondertussen al 1,3 miljoen eigenaren van de DS in Noord-Amerika die games ervaren en interactie hebben met elkaar die niet eerder mogelijk was. Nintendo heeft vanaf de Consumers Electronics Show in Las Vegas laten weten dat net de geplande games voor 2005 haar markt nog flink zal vergroten en zal laten zien dat de nieuwe generatie hand-held games meer in hun mars hebben dan mooie plaatjes.
"[...]
Publishers and game players have only just begun to tap the potential of Nintendo DS. 2005 will continue the excitement we've experienced in 2004.
[...]"


Aldus George Harrison, Vicedirecteur marketing voor Nintendo Noord-Amerika.

Henry FIFA-ambassadeur anti-racisme

De FIFA heeft sterspeler Thierry Henry bereid gevonden de functie van 'FIFA-ambassadeur tegen racisme' te vervullen. Dit mede tot genoegen van FIFA-voorzitter Joseph Blatter.

De voorzitter is blij dat de Fransman heeft toegezegd: "Ik ben gelukkig dat iemand als Thierry Henry zich voor deze zaak wil inzetten." Volgens Blatter zal overigens niet enkel Henry in actie komen: "We gaan een groep ambassadeurs in het leven roepen. Als de spelers zelf zich inzetten in deze strijd, is de slaagkans groter."

Tot tevredenheid van Blatter gaf de strijd om beste FIFA voetballer van 2004 een mix te zien. Daarvoor waren één blanke (Shevchenko), één Afro-Braziliaan (Ronaldinho), en één Antilliaan (Henry) genomineerd. Ronaldinho werd vervolgens op 20 december tot beste verkozen.

Red Bull contracteert Klien en Liuzzi

Red Bull heeft bekend gemaakt dat het team Christian Klien en Vitantonio Liuzzi heeft gecontracteerd. De beide coureurs hebben identieke contracten voor 2005 getekend.

Het blijft voorlopig een open vraag welke coureurs aan de start staan voor Red Bull in Australië. Het team heeft nu Coulthard, Klien en Liuzzi onder contract en tussen de laatste twee zal worden gekozen voor de tweede raceplek. Of dat alleen voor de eerste race of meteen voor het gehele seizoen is blijft onduidelijk. In de contracten van Klien en Liuzzi wordt gesproken over zowel racen als testen voor het team.

In het statement van Red Bull wordt het volgende erover gezegd: "De twee rijzende sterren van het Red Bull Junior Team hebben éénjarige contracten getekend, met in beide gevallen een optie tot verlenging van het contract. Na de tests in januari en februari zal het teammanagement beslissen wie van de twee naast David Coulthard in Melbourne aan de start van de eerste Grand Prix van het seizoen zal staan op 6 maart."

Man die caissière neerstak zelf overleden

Cavemania had ons via de nieuws-submit te melden:

De 43-jarige man die ervan verdacht wordt gisteren in een supermarkt in Amsterdam een cassière te hebben neergestoken is vanmiddag in een ziekenhuis overleden. De politie overmeesterde de man gisteren direct na zijn daad. Op het politiebureau gaf hij aan dat hij een vloeistof gedronken had waardoor hij ernstig ziek raakte.

De man werd daarop naar het ziekenhuis gebracht. De politie vermoedt dat de steekpartij in de relationele sfeer ligt. De neergestoken vrouw overleed gisteren in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Ze was rond 9.15 uur aan het werk toen zij door de man werd aangevallen.

Ireen Wüst mogelijk niet op EK

Het is onzeker of Ireen Wüst aankomend weekend kan starten bij de Europese kampioenschappen schaatsen in Heerenveen, de Nederlandse heeft last van haar maag. Haar eventuele vervangster zal Helen van Goozen zijn.

"Ze ligt op bed", zo zei Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB, woensdag. "Voorlopig valt er weinig concreets over te zeggen. We stellen de beslissing zo lang mogelijk uit, althans zo lang er nog uitzicht op haar deelneming is." Wüst is debutante op het EK, waaraan voor Nederland verder Kleinsman, Groenewold en Frederique Ankoné meedoen.

Clubs akkoord over Pardo

Feyenoord en De Graafschap zijn het eens geworden over de verhuur van Sebastian Pardo. De Chileen zelf heeft nog geen beslissing genomen.

De 22-jarige middenvelder zal, volgens zijn zaakwaarnemer, na het trainingskamp met Feyenoord in Gran Canaria zijn besluit nemen. De selectie van Ruud Gullit vertrok daar woensdagochtend heen zonder Thomas Buffel.

De Belgische middenvelder krijgt de komende dagen de tijd persoonlijk rond te komen met Glasgow Rangers. Vlak voor het nieuwe jaar kwamen de clubs al tot een akkoord. Buffel gaat echter niet akkoord met een dubbel salaris ten opzichte van het huidige, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Hij zou tevens meer heil zien in een overgang naar VfB Stuttgart, Benfica of Anderlecht.

7e Nederlandse slachtoffer geïdentificeerd

Shield had ons via de nieuws-submit te melden:

Er is een zevende Nederlandse slachtoffer van de ramp in Azië geïdentificeerd. Aan de hand van uiterlijke kenmerken kon het Rampen Identificatie Team (RIT) achterhalen dat de 17-jarige Dominique de Vries uit Diemen tot de slachtoffers behoort. Het meisje was met haar ouders en 12-jarige zusje op vakantie op het eilandje Ko Phi Phi.

De gezinsleden van het meisje overleefden de ramp, en verblijven in het ziekenhuis van Phuket. Het gezin De Vries arriveerde de avond voor de ramp op de vakantiebestemming, en zou ruim twee weken op het eiland in de buurt van Phuket blijven. Dominique lag met haar moeder te zonnen op het strand toen de verwoestende eerste golf kwam. Sinds haar vermissing deden familie en vrienden er alles aan om Dominique te traceren. Twee ooms van het meisje kwamen naar Thailand om ziekenhuizen af te zoeken.

Het ministerie van Buitenlandse zaken wil nog niet spreken van zeven Nederlandse slachtoffers. Familieleden van het slachtoffer hebben de dood van het meisje echter bevestigd tegenover RTV Noord-Holland. In totaal staan er nog dertig Nederlanders officieel als vermist te boek. De lijst met nog niet getraceerde Nederlanders die mogelijk in het rampgebied waren is geslonken naar ruim 120.

Ouders Dominique de Vries
De ouders van Dominique bleven lang in onzekerheid

Elkhattabi per trein naar Spanje

Ali Elkhattabi reist komende week met de trein naar het Spaanse Cadiz. Zo kan de aanvaller, die kampt met vliegangst, toch het trainingskamp van zijn club AZ meemaken.

Eerder dit seizoen maakte Elkhattabi al lange reizen door zijn angst. Met de auto reisde de spits naar de uitwedstrijden tegen Amica Wronki en Grazer AK voor de UEFA Cup. Het duel in de eerste ronde van het toernooi tegen PAOK Saloniki in Griekenland sloeg Elkhattabi nog over.

AGOVV vindt skiën geen probleem

AGOVV Apeldoorn is niet van zins John Stegeman (28) een standje te geven. De aanvaller keerde met beide armen in het gips terug van wintersport. Sporten in de vrije tijd is prima volgens de club.

Stegeman kwam tijdens zijn ski-vakantie in aanvaring met een rotsblok, dat hij tevergeefs probeerde te ontwijken. Hierbij brak hij verscheidene middenhandsbeentjes van de linkerhand en de ellepijp van zijn rechterarm. Over vier weken zal hij de training weer kunnen hervatten.

Directeur voetbalzaken Ted van Leeuwen: "Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal, daar kun je niks tegen doen. Als hij niet was gaan wintersporten had hij ook van de trap kunnen vallen. Ik weet dat andere clubs spelers verbieden om bijvoorbeeld te motorrijden of zaalvoetballen, wij doen dat niet. Sterker nog, wij juichen het juist van harte toe dat spelers in hun vrije tijd aan sport doen." In het contract van de spits was dan ook geen wintersportclausule aanwezig.

Bioscoopgamen voor Azië

De Vue Cinema West End bioscoop op het Londense Leicester Square probeert met een ludieke actie bij te dragen aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Aanstaande zaterdag en zondag is het mogelijk voor het publiek om voor 3 pond mee te doen aan een speciaal gametoernooi. Het toernooi wordt gespeeld op een van de grootste bioscoopschermen van het land en er zijn mooie prijzen te verdienen, zoals consoles en games.
De bezoekers die zelf niet zo'n behoefte hebben aan bigscreen-gamen, kunnen ook gewoon toekijken voor een kleine betaling van 1,50 pond. Daarnaast zullen er vrijwilligers over Leicester Square lopen met collectebussen waar de mensen hun donatie kunnen doen. Alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar het Disaster Emergency Committee.
Dus ben je toevallig in Londen dit weekend, ga even langs Leicester Square.

IJsklomp vernielt dak woning in Enkhuizen

Cavemania, neegij, Intelligence en geldropse_polleke hadden ons via de submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen ijsklomp met de omvang van een voetbal heeft dinsdagavond een dak van een woonhuis in Enkhuizen vernield. Medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen willen monsters van het brok gaan onderzoeken. De Groningse sterrenkundige Theo Jurriëns spreekt van een 'bijzondere' ijsklomp. "Deze ijsklomp is anders dan andere."

Jurriëns betwijfelt of de ijsklomp van een vliegtuig is gevallen, zoals bewoners van de getroffen woning beweren. "Uit mijn contacten met de gedupeerden blijkt dat de ijsbol stinkt en erg smerig is. Dat is bij ijsklompen van een vliegtuig doorgaans niet zo. Die zijn meestal doorzichtig en geuren niet", meent de sterrenkundige. Hij sluit de optie dat de klont afkomstig is van een grappenmaker niet uit. "Maar dat zou dan wel een heel erg sterke grappenmaker zijn geweest om die bal zo hoog te gooien", denkt Jurriëns.

Het ijs heeft zes dakpannen en het dakbeschot van het woonhuis beschadigd. De brandweer moest een noodreparatie aan de woning verrichten.

Oranje verslaat Aussies in Hopman Cup

Het Nederlands team heeft de tweede wedstrijd in de strijd om de Hopman Cup met 2-1 van Australië gewonnen.

Michaëlla Krajicek verloor de eerste wedstrijd van Alicia Molik, maar Peter Wessels bracht de stand weer gelijk door in drie sets Mark Philippoussis te verslaan.

Nog voor het begin van het gemengd dubbel, moest Mark Philippoussis opgeven wegens een blessure, waardoor de Nederlanders het benodigde tweede punt in de schoot kregen geworpen. In de laatste groepswedstrijd treft Oranje Slowakije.

Zelfverbranding psychoot schokt buurt

Icoon Binnenlands nieuwsBuurtbewoners en kinderen in een Apeldoornse woonwijk zijn geschokt nadat gistermiddag in de buurt een psychisch gestoorde man zich met brandbare vloeistof overgoot en vervolgens in brand stak. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Getuigen van de gruwelijke daad zijn opgevangen door Slachtofferhulp.

De 17-jarige Rik was vanuit zijn huis met een vriend ooggetuige. De beide jongens spurtten naar buiten, na eerst de politie gealarmeerd te hebben. Inmiddels probeerde een buurvrouw de vlammen te doven met een deken. Tevergeefs. "Waarom hier?", vraagt de 17-jarige zich af. "Er lopen allemaal kleine kinderen rond. Zoiets is echt asociaal." Zijn vriend raakte door de gebeurtenis in een shock. "Het was gewoon afschuwelijk om hem te horen en het te ruiken", aldus Rik.

Een buurtbewoonster kan eveneens niet begrijpen waarom de zelfmoordenaar de kinderrijke woonwijk uitkoos voor zijn daad. Door de kerstvakantie waren er kinderen buiten aan het spelen, daarbij staan de woonhuizen vrij dicht op de straat. Meerdere mensen waren dan ook getuige van de zelfverbranding.

'Mourinho aast op Davids'

Omdat José Mourinho van mening is dat hij beschikt over te weinig middenvelders wil hij er deze maand nog één toevoegen aan zijn selectie. Edgar Davids van Inter Milan zou hij graag willen ruilen voor Juan Sebastian Veron die momenteel is uitgeleend door Chelsea aan Inter.


Veron die het serieus naar zijn zin heeft in Italië wil daar graag blijven, terwijl Davids een stap naar de Premier League zou overwegen omdat hij bij Internazionale geen basisplaats heeft verworven.

Voor zowel de twee clubs als de twee spelers zou een overeenkomst een voordeel kunnen opleveren. Indien er geen akkoord wordt bereikt zal Veron door de coach van Chelsea terug worden gehaald naar Stamford Bridge.

Amerikanen willen internet in de auto

E-Jey herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Icoon Digital nieuwsAls het aan het Amerikaanse bedrijf RaySat ligt kunnen we binnenkort internetten in de auto. De verbinding, die een snelheid van 2mbit down en 128Kbps up krijgt, wordt tot stand gebracht via een satelliet. Het wachten is op een goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC).

Wie internet in de auto wel wat lijkt, moet diep in de buidel grijpen. Een antenne kost nu zo’n 3500 dollar en de maandelijkse kosten zullen tussen de vijftig en tweehonderd dollar zitten. Volgens de fabrikant is het handig voor zakelijke gebruikers die even op een parkeerplaats staan, een rustpauze houden of op vakantie zijn. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat een saaie reis naar Zuid-Frankrijk met dit systeem nooit meer hetzelfde zal zijn. Een nadeel is dat het signaal zwakker wordt bij grote gebouwen of bergen.

Sonck afwezig op training

Terwijl alle aandacht uitging naar Angelos Charisteas was Wesley Sonck onopvallend afwezig op de eerste training van Ajax in het nieuwe jaar.

Manager Willy Hox houdt het op een communicatiefout: "Wesley is een echte prof die nooit ergens zonder reden afwezig blijft. Het gaat wellicht om een communicatiefout".

Ondanks dat de Belgische spits het liefst weg wil bij Ajax gaat hij niet in op de interesse vanuit Rusland en Oekraïne. Doordat Mönchengladbach de transferprijs van 4 miljoen euro te hoog vindt zal Sonck mogelijk op huurbasis ergens aan de slag gaan.

MTX Mototrax screens voor de Tapwave Zodiac

De Tapwave Zodiac is een combinatie tussen een Palm handheld en een handheld gaming device. Een tijdje terug werd de game MTX Mototrax aangekondigd voor dit platform. Hieronder kun je vijf nieuwe screens vinden:MTX Mototrax is een port (het zal echter 2D topview zijn in plaats 3D achter de rijder) van de PS2 versie van Activision. Het zal een nonlineare career modus bevatten, verschillende in- en outdoor banen en freestyle challenges.

De Zodiac is op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland. Echter wel in Amerika, Singapore, Korea en Engeland. Het is dus wel mogelijk om deze handheld te importeren.

Blatter wil nieuwe termijn

In een interview met het weekblad France Football heeft Sepp Blatter niet uitgesloten zich in 2007 weer beschikbaar te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Na het WK in Duitsland van 2006 zal de huidige voorzitter van de wereldvoetbalorganisatie zijn kandidatuur pas stellen. “Maar wanneer ik fysiek en mentaal nog een termijn aan kan en de bonden mijn kandidatuur steunen, zou ik het vreemd vinden om niet mee te dingen voor een derde termijn,” aldus de Zwitser.

Blatter overweegt zijn belofte uit 1998 te breken toen hij tijdens zijn eerste benoeming verklaarde maximaal acht jaar voorzitter te willen blijven . “Maar ik heb in mijn eerste termijn nauwelijks mijn plannen kunnen uitvoeren omdat er veel werd tegengewerkt. Nu bestaat er veel meer steun voor mijn plannen en dan zou ik graag het werk zelf afmaken.”

Lijk in voormalige Apeldoornse supermarkt

geldropse_polleke en Intelligence hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In een voormalige supermarkt aan de Nieuwstraat in Apeldoorn is het lichaam van een dode man aangetroffen. Gisteren rond half elf 's avonds kreeg de politie een melding dat er in het pand een man zou liggen.

Het slachtoffer is door geweld om het leven gekomen. In de directe omgeving heeft de politie na de vondst drie mannen en een vrouw aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf.

Over het identiteit van het slachtoffer doet de politie nog geen uitspraken, omdat ze de familie nog moet inlichten.

FIFA gaat experimenteren met 'chipbal'

Intelligence had ons via de nieuws-submit te melden:

Op 26 februari gaat de wereldvoetbalbond FIFA een bal uitproberen waarin een chip zit gemonteerd. Zo'n bal zou in de toekomst een einde moeten maken aan de felle discussies in en buiten het veld over de vraag of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

wel of niet over de lijn?Het onderwerp is weer actueel nadat dinsdagavond Tottenham Hotspur een zege op Manchester United werd ontnomen. De scheidsrechter kende een duidelijk doelpunt van de Spurs niet toe. Op tv-beelden was te zien dat doelman Carroll de bal na een schot van Tottenham-speler Mendes niet onder controle kreeg en die vanachter de doellijn terughaalde.

De wereldvoetbalbond is geen voorstander van het inschakelen van bijvoorbeeld videoapparatuur om situaties direct te beoordelen. De wereldvoetbalbond komt op 26 februari bijeen in Cardiff, de dag voor de finale van de Engelse League Cup.

"Op de agenda staat het gebruik van technologie en de door Adidas ontwikkelde bal met chip", aldus woordvoerder Markus Siegler van de FIFA. "In het Millennium Stadion volgt een demonstratie. Afhankelijk van de resultaten zou de bal eventueel een dag later in de finale van de League Cup gebruikt kunnen worden."

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

Trainingskamp scheidsrechters

Naast de profvoetballers uit de Ere- en Eerste Divisie vertrekken ook de scheidsrechters deze weken naar zonnige oorden.

De arbiters van de KNVB gaan op trainingskamp in het Turkse Belek. Daar zullen zij een week lang trainingen en technische bijeenkomsten aangeboden krijgen. Door de arbiters voor te bereiden op de naderende tweede seizoenshelft hoopt de KNVB het niveau en de scherpte van haar keurkorps te kunnen versterken.

Schut per direct weg bij Den Bosch

Derk Schut vertrekt per direct bij FC Den Bosch. Het jongere broertje van FC Utrecht verdediger Alje Schut heeft in overleg met de leiding van de club zijn contract laten ontbinden.

Schut kwam dit seizoen niet in de plannen van trainer Wisman voor en speelde dan ook nog geen enkele minuut. Vorig seizoen scoorde de aanvaller nog twee belangrijke goals die uiteindelijk leidde naar het kampioenschap van FC Den Bosch in de Gouden Gids Divisie.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 8

Suc6 allemaal met de 8e ronde van Wat is dit!!

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Tweede plaatje (dinsdag)

Derde plaatje (woensdag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Experiment FIFA met 'chipbal'

Op 26 februari gaat de wereldvoetbalbond de FIFA een bal uitproberen waarin een chip zit gemonteerd. Zo`n bal zou in de toekomst een einde moeten maken aan de felle discussies in en buiten het veld over de vraag of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Het onderwerp is weer actueel nadat dinsdagavond Tottenham Hotspur een zege op Manchester United werd ontnomen, nadat de scheidsrechter een duidelijk doelpunt van de Spurs niet toekende. Op tv-beelden was te zien dat doelman Carroll de bal na een schot van Tottenham-speler Mendes niet onder controle kreeg en die vanachter de doellijn terughaalde.

De wereldvoetbalbond is geen voorstander van het inschakelen van bijvoorbeeld videoapparatuur om situaties direct te beoordelen. De wereldvoetbalbond komt op 26 februari bijeen in Cardiff, de dag voorde finale van de Engelse League Cup. "Op de agenda staat het gebruik van technologie en de door Adidas ontwikkelde bal met chip", aldus woordvoerder Markus Siegler van de FIFA. "In het Millennium Stadion volgt een demonstratie. Afhankelijk van de resultaten zou de bal eventueel een dag later in de finale van de League Cup gebruikt kunnen worden."

Snelle transfer Song verwacht

Chong-Gug Song zal naar alle waarschijnlijkheid deze winterstop de overstap maken naar Suwon Samsung Bluewings. Feyenoord, zijn huidige werkgever, en de Zuid-Koreaanse ploeg zijn bezig de laatste plooien bij de overgang glad te strijken.

De Koreaan is bij trainer Ruud Gullit overbodig geworden. De 25-jarige speler kan maar niet wennen in Nederland. Song is bezig aan zijn derde seizoen in Rotterdam en spreekt nog steeds geen Nederlands. De verdediger reist ook niet af naar Gran Canaria, waar de Rotterdammers op trainingskamp zijn, zo meldt de officiele site van Feyenoord.

De speler maakte vooral naam op het WK van 2002. Hij eindigde met Korea op een verrassende vierde plaats. Hij vertrok naar Feyenoord en speelde in zijn eerste seizoen achttien wedstrijden en wist éénmaal te scoren.

Coria en Ferrero naar ABN Amro tennistoernooi

Het 32ste ABN Amro World Tennis Tournament krijgt dit jaar opnieuw een sterke bezetting.

Behalve Roger Federer, de nummer 1 van de wereld, zullen ook Guillermo Coria en Juan Carlos Ferrero hun opwachting in Rotterdam maken. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Eerder al legde de toernooileiding Tim Henman en David Nalbandian vast, en de Nederlanders Raemon Sluiter en Sjeng Schalken kregen een wildcard.

Tilburgse politie gaat boetes massaal innen

Tilburgers die nog een boete open hebben staan bij de politie kunnen binnenkort een agent op de stoep verwachten. De politie Midden- en West Brabant gaat op één dag in een grote regionale actie openstaande boetes innen. Bij de zogenoemde 'actie Pay-day' zet de politie honderd agenten in.

De politie gaat ook mensen aanhouden die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten. Wanneer de actie plaats zal vinden wil een woordvoerder van het korps niet zeggen. "We gaan geen slapende honden wakker maken".

Als burgers hun boete niet kunnen betalen, neemt de politie goederen in beslag. Iedere maand heeft het korps een andere actiedag. "We hebben eens in de maand een thema. Bijvoorbeeld een grote verkeerscontrole bij een school of een alcoholcontrole", aldus de woordvoerder. De actie moet volgens haar een preventieve werking hebben. "Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat je niet wegkomt met het niet betalen van boetes."

2 Gratis maps SC: Pandora Tomorrow

Ubisoft heeft bekend gemaakt, dat er 2 nieuwe levels beschikbaar zijn gesteld voor Splinter Cell: Pandora Tomorrow. De maps zijn binnen te halen via Xbox Live. De maps "River Mall" en "Federal Bank" waren eerst premium content, waar je voor moest betalen, maar zijn nu ook gratis beschikbaar. De maps moeten het wachten op het derde deel in de Splinter Cell serie makkelijker maken. Splinter Cell: Chaos Theory staat gepland voor maart 2005.

“Doornbos contract bij Jordan”

Volgens verscheidene internet bronnen heeft Robert Doornbos een contract getekend bij het Jordan-team. Hij zou van een jaarcontract verzekerd zijn door zeven miljoen euro aan sponsoring van zijn hoofdsponsoren de Muermans groep en het Burgfonds.

Een aantal bronnen meldt dat dit contract verband houdt met een mogelijke overname van Jorden door Arden motorsport van Christian Horner. Dit team was eerder in beeld om het Jaguar-team over te nemen. Het is dus nog afwachten tot de officiële bekendmaking door Jordan zelf voor er volledige duidelijkheid is over twee Nederlandse Formule 1-coureurs volgend jaar.


Doornbos vorig seizoen in de Jordan tijdens een training

De Loor stopt na Spelen in Turijn

Schaatster Barbara de Loor zet na de Olympische Spelen van 2006 in Turijn een punt achter haar loopbaan.

De dertigjarige de Loor denkt er niet aan om eerder de schaatsen aan de wilgen te hangen. "Nee, pas na de Winterspelen in Turijn stop ik. Ik wil tot Turijn het gevoel hebben dat ik er alles aan heb gedaan om mijn doelen te bereiken", aldus De Loor in AD Sportwereld.

In december verloor de schaatster een kort geding dat ze had aangespannen tegen de KNSB. De naam van haar sponsor krijgt op haar schaatspak niet evenveel ruimte als de sponsors van de grote ploegen. Ze is van plan een bodemprocedure te starten tegen de schaatsbond om toch haar gelijk te krijgen. "Het zou zo maar kunnen dat mijn sponsor er na dit seizoen mee ophoud", aldus De Loor. "Ze hebben meer exposure nodig, hebben ze gezegd. Nou ja, ik zie het wel."

De Nederlandse kampt dit seizoen met rugklachten, en plaatste zich daardoor niet voor het Europees Kampienschap allround. Vorig jaar eindigde ze als zesde bij het WK en als vijfde op het EK.

'Terroristenleider al-Zarqawi opgepakt'

Duritz, Plejades, Dark0r, hit_me, RonaldV en TheDutchman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Iraakse terroristenleider Abu Mus'ab al-Zarqawi zou in de stad Baakoeba zijn opgepakt. Dit wordt gemeld door verschillende bronnen, waaronder een Koerdisch radiostation. De zender meldde vorig jaar ook als eerste de arrestatie van oud-president Saddam Hoessein. Ook de krant al-Bayane uit de Verenigde Arabische Emiraten meldt de arrestatie.

Vooralsnog bestaat er onduidelijkheid over wie de Jordaniër zou hebben gearresteerd. Noch de Iraakse autoriteiten, noch het Amerikaanse leger willen de arrestatie bevestigen. Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal aanslagen in Irak. Osama bin Laden heeft hem eerder omschreven als de leider van al-Qaeda in dat land. Op het hoofd van "Amerika's vijand nummer 1 in Irak" staat een geldbedrag van tien miljoen dollar (7,5 miljoen euro).

Subheader
Terroristenleider Abu Mus'ab al-Zarqawi zou zijn gearresteerd

Clubs in Gouden Gids divisie storten op giro 555

Ook de voetbalclubs in de Gouden Gids divisie steunen giro 555 ten bate van de slachtoffers in Azië.

De opbrengsten van de oefenwedstrijd van TOP Oss tegen Roda JC, zondag 9 januari om 14.30 uur, zullen worden gestort op giro 555. Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa's bij het stadion van TOP Oss.

Ook ADO Den Haag en Stomrvogels Telstar zullen de opbrengsten van hun oefenwedstrijd, donderdagmiddag 6 januari in het Haagse Zuiderparkstadion, storten op giro 555.

Ajax, PSV en Feyenoord storten anderhalve ton

De drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV hebben na overleg besloten om in totaal 150.000 euro over te maken op giro 555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië.

De drie clubs brengen het geld voor de getroffen gebieden voor de helft zelf op, het restant komt uit de zak van de spelers. De gezamenlijke actie staat los van andere acties die de clubs en hun supporters zullen gaan ondernemen.

Gemeente wil werklozen naar Azië sturen

Icoon Binnenlands nieuwsDe Noordhollandse gemeente Bergen wil Nederlandse uitkeringsgerechtigden naar Azië sturen om daar mee te laten helpen bij de wederopbouw. Dat zou moeten gebeuren met behoud van uitkering en op vrijwillige basis. De gemeente heeft de regering opgeroepen om te onderzoeken of uitvoer van het plan mogelijk is.

Wethouder Else Trap, die het plan bedacht, zegt dat staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken het voorstel wel ziet zitten. De staatssecretaris zal het plan aan het hele kabinet voorleggen. Volgens een woordvoerder van wethouder Trap moeten lokale overheden wel instemmen met het uitzenden van werklozen uit hun gemeente. Bergen heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgeroepen het voorstel te ondersteunen.

Het plan gaat uit van de inzet van vrijwilligers voor een periode van drie tot zes maanden. Onder uitkeringsgerechtigden zou veel deskundigheid aanwezig zijn, die bij de wederopbouw van verwoeste gebieden goed gebruikt kan worden. Hulp in natura zou bij de wederopbouw voor langere tijd nodig zijn.

Kritiek op fiscus over belasten verlof voor 555

junkieXXXL, Simko, Cavemania en Indra hadden ons via de submit te melden:

LPF en VVD vinden dat de Belastingdienst geen inkomstenbelasting moet heffen over verlofdagen die door werknemers worden geschonken aan de slachtoffers van de ramp in Azië. LPF-Kamerlid Max Hermans heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden Zalm en Wijn. In verschillende bedrijven willen medewerkers vrije dagen inleveren, zodat het loon dat ze daarmee verdienen op giro 555 kan worden gestort.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en belastingadviseurs PriceWaterhouseCoopers (PWC) zijn verontwaardigd over de handelswijze van de Belastingdienst. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Joop Wijn van Financiën is het echter 'wetstechnisch bijzonder gecompliceerd' geen loonbelasting te heffen. "Het is geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen", stelt de zegsman. Daarbij hebben bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden geen mogelijkheid om fiscaal gunstig te storten op giro 555.

Hermans is het hier niet mee eens. Als er geen wetswijziging mogelijk is, dan moet de fiscus de belastingopbrengsten zelf maar storten op gironummer 555, stelt het Kamerlid. VVD'er Ineke Dezentjé Hamming sluit zich bij die kritiek aan en vindt dat de fiscus naar creatieve oplossingen moet zoeken. De beide politici wijzen erop dat het niet belasten van verlofdagen geen tegenvaller voor de schatkist oplevert, omdat op deze inkomsten vooraf niet gerekend was. Daarbij levert het inleveren van tienduizenden verlofdagen meer arbeidsproductiviteit op, wat goed is voor de economie.

De Belastingdienst heeft overigens in een reactie wel laten weten dat over schenkingen aan de hulpactie geen schenkingsrecht zal worden geheven.

Mampaey vertrekt naar RC Mechelen

De doelman van FC Den Bosch, Kris Mampaey gaat na dit seizoen terug naar België.

De 34-jarige sluitpost tekende een contract voor twee seizoen bij RC Mechelen, dat uitkomt in de derde Belgische klasse. Mampaey speelt sinds 2001 bij Den Bosch, eerder verklaarde hij na dit seizoen zijn loopbaan de beëindigen.

Mampaey kwam gedurende zijn loopbaan verder uit voor Lierse SK, Willem II, Dunfermline Athletic en Antwerp. In de tweede helft van het seizoen 2002/2003 verhuurde Den Bosch hem aan AZ, maar voor de Alkmaarders speelde hij geen competitiewedstrijden. Eind oktober 2004 liep hij een spierblessure in zijn linkerbeen op en kwam sindsdien niet meer in actie.

Bejaarde verdacht van moord op gehandicapte dochter

Een 80-jarige vrouw uit Hardenberg wordt verdacht van moord of doodslag op haar 51-jarige verstandelijk gehandicapte dochter. Woensdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.

Het lichaam van de verstandelijk gehandicapte vrouw werd zondag ontdekt in de woning van de moeder. Zij was daar op bezoek. Sectie wees uit dat zij vermoedelijk door verstikking om het leven is gekomen. De verdachte verklaarde daarop dat zij haar dochter om het leven heeft gebracht.

Christensen uit selectie Twente gezet

De Deense aanvaller Kim Christensen is door trainer Rini Coolen van FC Twente voor onbepaalde tijd uit de selectie gezet.

Christensen wordt een onprofessionele instelling verweten, nadat hij fors aangekomen terugkeerde van zijn winterverlof. Afgelopen zomer zou de Deen ook al een berisping hebben gekregen van de Enschedese clubleiding vanwege overgewicht.

Pas als Christensen meer inzet gaat tonen, mag hij zich weer bij A-selectie vervoegen. Voor Christensen komt de verbanning op een slecht moment, want zijn contract loopt komende zomer af, en FC Twente lijkt nu niet geneigd de optie om het contract te verlengen, te lichten.

Van Haaren niet naar Gran Canaria

Feyenoord-speler Ramon van Haaren is niet meegereisd met Feyenoord voor de trainingsstage op Gran Canaria.

In plaats daarvan is de verdediger vanaf woensdag een week op proef bij Sparta. Van Haaren is erg blessuregevoelig maar momenteel wel weer fit. Als van Haaren zijn fitheid deze week op Spangen heeft bewezen, dan wil Sparta hem voor de rest van het seizoen huren van Feyenoord.

Volgens Feyenoord was er dit seizoen al eerder sprake van een overgang van Van Haaren naar Sparta, maar die ketste destijds af op de twijfels die toen nog bestonden over de lichamelijke gesteldheid van de verdediger.

Multiplayer-RPG voor PSP: Untold Legends

Sony Online Entertainment (SOE) komt met een actie-RPG voor de PSP genaamd Untold Legends: Brotherhood of the Blade. Meerdere PSP's zijn wireless aan elkaar te koppelen om gezamelijk ten strijde te kunnen trekken tegen het kwaad.

"We hebben een top-notch development team samengesteld, en ze hebben hard gewerkt om een originele titel voor de PSP te ontwikkelen," aldus John Smedley, directeur van Sony Online Entertainment. "Het devteam heeft alle features zoals de wireless multiplayer gameplay, de verbazingwekkende 3D graphics, en de onderhoudende action RPG gameplay specifiek toegespitst op de PSP handheld system, en de resultaten zijn absoluut spectaculair. We geloven echt dat Untold Legends: Brotherhood of the Blade alles heeft om een groot succes te worden."

Het spel zal snelle hack 'n slash actie gaan bevatten in random gegenereerde omgevingen. Er zijn vier speelbare rassen: Knights, Alchemists, Druids en Berserkers. De stad Aven is het laatste bolwerk van het Goed in een rijk van Kwaad. Enkele helden komen bijeen en vormen de Brotherhood of the Blade om te proberen de stad van de ondergang te redden. Op de website van het spel kan je meer informatie vinden.Wario Ware Touched! screens

Na een zooi Japanse screens hebben we nu Amerikaanse screens. Wario Ware Touched! bevat, net als de andere delen, een zooi minigames. Het verschil is dit keer echter dat alle games met je stylus (en af en toe de microfoon) te spelen zijn. Je hoeft geen knoppen te gebruiken.Wario Ware Touched! is op dit moment alleen nog verkrijgbaar in Japan. In Amerika komt de game binnenkort en in Europa is het zeer waarschijnlijk een launchtitel.

Chelsea vergroot voorsprong

Chelsea heeft zijn koppsitie in de Engelse Premier League verstevigd, de club won de thuiswedstrijd tegen Middlesbrough met 2-0.

Twee doelpunten van Didier Drogba, in de 15de en 17de minuut, bezegelden het lot van de bezoekers. Met Arjen Robben, Michael Reiziger, Boudewijn Zenden en Jerrel Hasselbaink was de Nederlandse inbreng in de wedstrijd groot.

Arsenal, met van Persie in de basis, speelde met 1-1 gelijk thuis tegen Manchester City. Manchester United kwam tegen Tottenham Hotspur niet verder dan 0-0. In de slotminuut van de wedstrijd werd de door Pedro Mendes ingeschoten bal door United-doelman Roy Carroll niet goed verwerkt en pas een meter achterde doellijn gekeerd. Dit werd echter niet door de grens en scheidsrechter geconstateerd, waardoor de ploeg van trainer Martin Jol met één punt genoegen moest nemen.

Infantilisme (1)

In de nu volgende twee columns (de volgende verschijnt maandag) wil ik het hebben over een tendens die al jaren gaande is: mensen willen niet meer oud zijn, hoe oud ze ook worden. Misschien is het bij de aanvang van een nieuw jaar geen slecht idee er weer eens gewag van te maken; het afgelopen jaar was het voortdurend een discussiepunt, of ouderen niet later moeten gaan stoppen met werken.

Uitslagen Lakeside (04/01)

De Nederlandse Francis Hoenselaar heeft op de Lakeside World Professional Darts Championships 2005 de finale niet weten te winnen. De als eerste geplaatste Britse Trina Gulliver was, net als vorig jaar, een maatje te groot en won met 2-0 (3-1 en 3-0) van Hoenselaar, die als tweede geplaatst was.

Bij de mannen werden dinsdag drie partijen in de tweede ronde gespeeld. De Schot Robert Thornton en de Britten Darryl Fitton (5) en Ted Hankey (2) bereikten allen de laatste acht. Robert Thornton deed dit door een zeer verrassende en knappe overwinning (3-0) op de Brit Tony West, de eerdere bedwinger van Rick Hofstra. Fitton versloeg met dezelfde cijfers zijn landgenoot John "Boy" Walton en Hankey kwam in een spannende partij tegen de Noor Robert Wagner uiteindelijk als winnaar uit de strijd, het werd 3-2 in het voordeel van "The Count".

Woensdagavond treedt de Nederlander André Brantjens aan voor zijn partij in de tweede ronde. Hij treft de Brit Mervyn King, als derde geplaatst en één van de favorieten in Frimley Green. Donderdag spelen Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld tegen elkaar in de kwartfinale.

Schumacher doneert 10 miljoen dollar

Autocoureur Michael Schumacher heeft maar liefst tien miljoen dollar (7,42 miljoen euro) geschonken ten behoeve van de slachtoffers van de zeebeving in Azië.

Onlangs werd al bekend dat hij en zijn broer Ralf hadden gedoneerd, maar er was niet bekendgemaakt hoe hoog dit bedrag was. Willi Weber, manager van de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1, meldde het vandaag alsnog.

Tijdens een benefietuitzending op televisie van de ZDF verklapte hij het bedrag dat de Duitser heeft geschonken. Wat zijn broer heeft gegeven is vooralsnog onbekend, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk ook geen laag bedrag zijn. De Schumachers staan sowieso al bekend om hun grote inzet voor goede doelen.

Bejaarde (96) zonder rijbewijs rijdt zich dood bij achtervolging

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 96-jarige Duitser zonder rijbewijs is met z'n auto verongelukt, toen hij probeerde te ontkomen aan een politiecontrole in Berlijn. De man was een dag eerder door de politie van de weg gehaald, toen bij een controle bleek dat hij geen geldig rijbewijs meer bezat. De auto van de man werd door een sleepbedrijf naar z'n huis gebracht en voor de politie was daarmee de kous af.

Een dag later echter stapte de hoogbejaarde man 's avonds opnieuw achter het stuur. Vanwege de onzekere rijstijl van de automobilist en het feit dat hij rondreed met beslagen ruiten, trok de man opnieuw de aandacht van toevallig passerende politie en deze wilden hem dan ook aanhouden voor controle. De 96-jarige man zag dat, door de eerdere ervaring wijs geworden, duidelijk niet zitten en ging er met hoge snelheid vandoor. Kort daarna verloor hij daarbij de macht over het stuur en reed hij in volle vaart op een brugpijler. Daarbij overleed hij ter plaatse aan zijn verwondingen.

Man heeft geen probleem met ruim 9 promille

In Bulgarije is enkele weken geleden een man aangehouden die 9,14 promille aan alcohol in zijn bloed had, zo heeft de Bulgaarse politie dinsdag bekendgemaakt. Promilles van 4 en hoger worden normaal gesproken als levensbedreigend beschouwd.

De 67-jarige man werd op 20 december opgenomen in het ziekenhuis toen hij in de Zuid-Bulgaarse stad Plovdiv aangereden werd door een auto. Er werd een ademtest afgenomen, maar de politie geloofde het resultaat niet, aangezien de man bij bewustzijn was en met enkele agenten sprak. Hierna werden vijf bloedtesten gedaan, hieruit bleek na analyses in een laboratorium dat de man toch echt een promille van 9,14 had.

Dokter Svetlan Dermendzhiev van het ziekenhuis verklaarde dat hij nog nooit zo'n hoog promillage gezien had. Nadat de man aan enkele verwondingen aan zijn hoofd was behandeld, was zijn situatie volkomen stabiel.

64 ton ontlasting weg na grote schoonmaak markt

Bij een grote schoonmaak van de belangrijkste markt in Kenia, de Wakulima Market in hoofdstad Nairobi, is een hoop troep opgeruimd. Zo zijn er zesduizend ratten gedood, is er 680 ton vuilnis verwijderd en heeft men 64 ton aan menselijke ontlasting opgeruimd. Het was de eerste grote schoonmaak van de markt in dertig jaar.

De markt, die vers voedsel verzorgt voor het grootste deel van de 3 miljoen inwoners van Nairobi, was een gevaar voor de gezondheid van de mensen geworden. Op sommige plekken lagen stapels afval van wel twee meter hoog. "Of ik geschokt was? Ik ben getraumatiseerd door die rotzooi", aldus de Keniaanse minister van lokaal bestuur Musikari Kombo tegenover persbureau AP.

"We mogen blij zijn dat er geen grote epidemie is uitgebroken", sprak Kombo verder. "Jarenlang heeft niemand zich bekommerd om de staat van deze markt. Nairobi is een stad van de ratten geworden." Volgens Kombo waren er kraamhouders die nu pas zagen dat het marktterrein geasfalteerd is, dit terwijl ze al jaren op de markt staan. Bij de grote schoonmaak werd zo'n 160 duizend liter water ingezet.

Nieuw kankermedicijn levert mogelijk miljarden op

Icoon Medisch nieuws Het Duitse farmaceutische bedrijf Schering verwacht een miljardenomzet dankzij een nieuw antikankermedicijn. Het medicijn 'PTK/ZK' is in de laatste fase van het klinische onderzoek, voordat het op de markt kan worden gebracht.

Directeur Erlen van Schering meldt dat het medicijn 'blockbuster-potentieel' heeft. "Voor ons en onze partner Novartis kan een omzetpotentieel van één miljard euro ontstaan", aldus de directeur. Eerder meldde het bedrijf al dat het medicijn na ongeveer drie jaar na introductie, een omzet van één miljard euro zou genereren. Schering heeft de verkooprechten voor Europa, Novartis heeft deze rechten voor de VS. Onduidelijk is of de omzet geldt voor één, of voor beide bedrijven.

PTK/ZK is oorspronkelijk een darmkankermedicijn. Het remt de aanmaak van nieuwe bloedvaten in tumoren, waardoor deze minder goed gevoed worden en zo worden geremd in hun groei. Het behandelen van darmtumoren is echter niet de enige toepassing van PTK/ZK: zo kan ook bijvoorbeeld prostaat- en borstkanker worden behandeld met het medicijn. Het middel moet in 2006 op de markt komen.

'Party Animal' naar Azië om hulp te bieden

via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

'Let me know if you are good to go!', zo luidt de tekst van een van de hits van Jeroen Flamman. En hij is 'good to go', want de man die samen met Abraxas verantwoordelijk was voor de Party Animals gaat naar Azië om hulp te bieden als vrijwilliger. In Phuket in Thailand zal hij tenten opbouwen en is hij beschikbaar voor hand-en-span-diensten.

Jeroen Flamman produceerde onder de naam Flamman & Abraxas vele house-nummers. Ook bracht hij onder verschillende andere namen projecten uit op zijn label. De meesten kennen hem echter van de Party Animals. Hij produceerde en schreef hits als 'Have You Ever Been Mellow', 'Hava Nagila' en 'Aquarius'. Het gezelschap is overigens nog steeds actief.

Jeroen Flamman vertrekt donderdag en zal een week blijven. Hij verwacht dat het zeker geen vakantie zal worden en dat hij veel ellende te zien zal krijgen. De producer probeert tijdens de week verslag te doen. Dit kun je onder meer nalezen op de Party Animal-site. Hij hoopt dat iedereen zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door geld over te maken naar Giro 555..

 Party Animal Flamman
Jeroen Flamman hangt in Phuket niet het feestbeest uit.

'ANWB in zwaar weer door ledenverlies'

Knilessew en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De ANWB verloor in 2004 zo'n 114.000 leden, een record aantal in de geschiedenis van de bond. Directeur G. van Woerkom sprak van 'zwaar weer' tijdens de nieuwjaarsboodschap aan zijn personeel. 'We mogen ons dus gerust zorgen maken, ook over de werkgelegenheid.'

De laatste grote leegloop was in 1983, toen zegden 45.000 mensen hun lidmaatschap op wegens de recessie. Het huidige verlies wijdt Van Woerkom aan de vergrijzing, de veronderstelling van veel mensen dat huidige auto's te goed zijn om stuk te gaan en aan service-contracten bij lease-maatschappijen.

Leden van de ANWB kunnen gebruik maken van de Wegenwacht bij pech onderweg. Maar daarin zijn ze niet meer de enige. In 2004 stapten bijna 66 duizend mensen over naar concurrent Route Mobiel.

Route Mobiel is niet verrast door de leegloop bij de ANWB. Directeur Marc Schröder denkt dat de consument sinds zijn bedrijf er is kritischer naar de ANWB is gaan kijken. 'Daarvoor werd het lidmaatschap op de ANWB stilzwijgend verlengd. Nu is er een alternatief.'

In totaal schreven 299.000 mensen zich afgelopen jaar uit bij de bond en 185.000 mensen schreven zich in. Het totaal aantal leden staat nu op vier miljoen. Er wordt rekening gehouden met een netto verlies van 90.000 leden in 2005. De ANWB gaat kijken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst toch weer te groeien.

 wegenwacht
De wegenwacht is niet meer onmisbaar bij pech onderweg.

Man krijgt 6 jaar cel voor overbrengen HIV

blrrrt had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gerechtshof in Colmar (Frankrijk) heeft dinsdag in hoger beroep de 31-jarige Christophe Morat veroordeeld tot zes jaar cel, omdat hij twee van zijn vriendinnen, destijds 18 en 22 jaar, bewust heeft besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Eén van de twee vrouwen had het zo moeilijk met die besmetting, dat zij op 1 november jongstleden een einde aan haar leven maakte door met haar auto tegen een boom aan te rijden. Het hoger beroep, dat aanvankelijk gepland was op 2 november, werd daarop verzet.

Het Hof in Colmar bevestigde het vonnis van de rechtbank in Straatsburg. Deze veroordeelde Morat in juni ook al tot zes jaar gevangenisstraf. Bovendien moest hij 230.000 euro betalen aan beide partijen, vanwege de 'opgelopen permanente aandoening'. Hoewel één van de twee vrouwen is overleden, blijft ook deze straf bestaan.

Morat was sinds 1997 op de hoogte van zijn seropositiviteit. De besmettingen vonden plaats in 1999 en 2000. De eerste vriendin kon niet tegen het latex van de concooms, waardoor onveilig werd gevreeën. Morat vertelde haar destijds "clean" te zijn. Tegen de tweede vriendin vertelde Morat zèlf, dat hij allergisch was voor latex. Als gevolg werden geen condooms gebruikt en werd opnieuw het virus overgebracht.

Morats advocaten vinden dat het vonnis veel te ver gaat. Volgens hen is er sprake van gedeelde verantwoordelijkheid. Morat zou voorts nooit zijn vriendinnen opzettelijk hebben willen besmetten, hetgeen grond voor cassatie kan zijn. De komende dagen besluiten Morat en zijn advocaten of zij daar ook om gaan vragen. Tot dusver zijn bijna alle soortgelijke zaken in Frankrijk uiteindelijk geseponeerd.

Nieuwe beveiliging DVD's in de maak

E-Jey had ons via de nieuws-submit te melden:

Aangezien de volgende generatie DVD's voor de deur staat, wordt er een nieuwe beveiligingtechniek ontwikkeld. Achter het zogenaamde Advanced Access Content System (AACS) zitten groten bedrijven als IBM, Intel en Microsoft. De huidige dvd's worden beveiligd met CSS. Dit systeem werd in 1999 door een 16-jarige Noor gekraakt. Het gevolg is dat een DVD heel makkelijk gekopieerd kan worden.

Om herhaling te voorkomen is de nieuwe techniek een stuk geavanceerder. Bij een CSS-beveiliging (Content Scrambling System) wordt nog een zwakke 40bit versleuteling gebruikt, AACS maakt gebruikt van een veel betere 128bit encryptie. Om toegang te krijgen tot de encryptie heb je een sleutel nodig. Bij CSS zit die sleutel in de dvd speler. De nieuwe techniek maakt ook nog eens gebruik van een sleutel op de schijf zelf. Mocht de techniek gekraakt worden, dan kunnen de film maatschappijen de gekraakte sleutel blokkeren.

Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe techniek binnen twee weken gekraakt is. Hackers zien dit als een nieuwe uitdaging. De gewone consument wordt er waarschijnlijk de dupe omdat de DVD's wellicht niet meer op laptops en PC's werken en zelfs niet op elke DVD-speler is af te spelen.

Die-hard kopieerders zullen toch wel blijven kopiëren en laten zich niet afschrikken door de zoveelste beveiliging, zo denken critici. De DVD-piraten in Azië die miljarden kopieën maken laten zich echt niet afschrikken door een dergelijke beveiliging, zo verwachten kenners.

 CSS
Een CCS-beveiliging is met software makkelijk te omzeilen.

Mogelijke US-releasedatum Doom 3 op Xbox bekend

Zoals we al eerder meldden komt er een normale en een verzamelaarseditie uit voor de Xboxversie van Doom 3. Activision en id Software lijken nu de releasedatum van Doom 3 op de Xbox te hebben vastgesteld. Volgens webwinkels EBgames en Gamestop zal de game namelijk op 1 maart in de Amerikaanse winkels liggen, waarbij een normale en een verzamelaarseditie uitgebracht zal worden.

De verzamelaarseditie zal de volledige versies van Ultimate Doom en Doom 3 bevatten, alsmede een achter-de-schermenfeature en een storyboard en schetsengallerij. Ondanks dat Doom 3 al sinds augustus op de PC uit is, zal de game een unieke coöperatieve modus bevatten, waarmee via Xbox Live samen gespeeld zal kunnen worden. Daarnaast zal er natuurlijk een traditionele multiplayermodus via Live aangeboden worden, en vanzelfsprekend een offline singleplayermodus.

De game heeft een M-rating gekregen, wat betekent dat de game alleen door volwassenen gekocht mag worden. De normale editie zal voor $50 over de toonbank gaan, terwijl de verzamelaarseditie voor $60 verkocht zal worden. Ondanks dat nog niet zeker is of de verzamelaarseditie in Nederland uitgebracht zal worden en hoewel de eerdergenoemde prijzen niet relevant hoeven te zijn voor Nederland, geven ze wel een indicatie van de prijzen die we eventueel mogen verwachten. Wanneer de game in Nederland uit zal komen is nog niet bekend.

Darts: Uitslagen Lakeside (04/01)

De Nederlandse Francis Hoenselaar heeft op de Lakeside World Professional Darts Championships 2005 de finale niet weten te winnen. De als eerste geplaatste Britse Trina Gulliver was, net als vorig jaar, een maatje te groot en won met 2-0 (3-1 en 3-0) van Hoenselaar, die als tweede geplaatst was.

Bij de mannen werden dinsdag drie partijen in de tweede ronde gespeeld. De Schot Robert Thornton en de Britten Darryl Fitton (5) en Ted Hankey (2) bereikten allen de laatste acht. Robert Thornton deed dit door een zeer verrassende en knappe overwinning (3-0) op de Brit Tony West, de eerdere bedwinger van Rick Hofstra. Fitton versloeg met dezelfde cijfers zijn landgenoot John "Boy" Walton en Hankey kwam in een spannende partij tegen de Noor Robert Wagner uiteindelijk als winnaar uit de strijd, het werd 3-2 in het voordeel van "The Count".

Woensdagavond treedt de Nederlander André Brantjens aan voor zijn partij in de tweede ronde. Hij treft de Brit Mervyn King, als derde geplaatst en één van de favorieten in Frimley Green. Donderdag spelen Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld tegen elkaar in de kwartfinale.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.