Nieuw kankermedicijn levert mogelijk miljarden op

Icoon Medisch nieuws Het Duitse farmaceutische bedrijf Schering verwacht een miljardenomzet dankzij een nieuw antikankermedicijn. Het medicijn 'PTK/ZK' is in de laatste fase van het klinische onderzoek, voordat het op de markt kan worden gebracht.

Directeur Erlen van Schering meldt dat het medicijn 'blockbuster-potentieel' heeft. "Voor ons en onze partner Novartis kan een omzetpotentieel van één miljard euro ontstaan", aldus de directeur. Eerder meldde het bedrijf al dat het medicijn na ongeveer drie jaar na introductie, een omzet van één miljard euro zou genereren. Schering heeft de verkooprechten voor Europa, Novartis heeft deze rechten voor de VS. Onduidelijk is of de omzet geldt voor één, of voor beide bedrijven.

PTK/ZK is oorspronkelijk een darmkankermedicijn. Het remt de aanmaak van nieuwe bloedvaten in tumoren, waardoor deze minder goed gevoed worden en zo worden geremd in hun groei. Het behandelen van darmtumoren is echter niet de enige toepassing van PTK/ZK: zo kan ook bijvoorbeeld prostaat- en borstkanker worden behandeld met het medicijn. Het middel moet in 2006 op de markt komen.