Gemeente wil werklozen naar AziŽ sturen

Icoon Binnenlands nieuwsDe Noordhollandse gemeente Bergen wil Nederlandse uitkeringsgerechtigden naar AziŽ sturen om daar mee te laten helpen bij de wederopbouw. Dat zou moeten gebeuren met behoud van uitkering en op vrijwillige basis. De gemeente heeft de regering opgeroepen om te onderzoeken of uitvoer van het plan mogelijk is.

Wethouder Else Trap, die het plan bedacht, zegt dat staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken het voorstel wel ziet zitten. De staatssecretaris zal het plan aan het hele kabinet voorleggen. Volgens een woordvoerder van wethouder Trap moeten lokale overheden wel instemmen met het uitzenden van werklozen uit hun gemeente. Bergen heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgeroepen het voorstel te ondersteunen.

Het plan gaat uit van de inzet van vrijwilligers voor een periode van drie tot zes maanden. Onder uitkeringsgerechtigden zou veel deskundigheid aanwezig zijn, die bij de wederopbouw van verwoeste gebieden goed gebruikt kan worden. Hulp in natura zou bij de wederopbouw voor langere tijd nodig zijn.