Man krijgt 6 jaar cel voor overbrengen HIV

blrrrt had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gerechtshof in Colmar (Frankrijk) heeft dinsdag in hoger beroep de 31-jarige Christophe Morat veroordeeld tot zes jaar cel, omdat hij twee van zijn vriendinnen, destijds 18 en 22 jaar, bewust heeft besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Eén van de twee vrouwen had het zo moeilijk met die besmetting, dat zij op 1 november jongstleden een einde aan haar leven maakte door met haar auto tegen een boom aan te rijden. Het hoger beroep, dat aanvankelijk gepland was op 2 november, werd daarop verzet.

Het Hof in Colmar bevestigde het vonnis van de rechtbank in Straatsburg. Deze veroordeelde Morat in juni ook al tot zes jaar gevangenisstraf. Bovendien moest hij 230.000 euro betalen aan beide partijen, vanwege de 'opgelopen permanente aandoening'. Hoewel één van de twee vrouwen is overleden, blijft ook deze straf bestaan.

Morat was sinds 1997 op de hoogte van zijn seropositiviteit. De besmettingen vonden plaats in 1999 en 2000. De eerste vriendin kon niet tegen het latex van de concooms, waardoor onveilig werd gevreeën. Morat vertelde haar destijds "clean" te zijn. Tegen de tweede vriendin vertelde Morat zèlf, dat hij allergisch was voor latex. Als gevolg werden geen condooms gebruikt en werd opnieuw het virus overgebracht.

Morats advocaten vinden dat het vonnis veel te ver gaat. Volgens hen is er sprake van gedeelde verantwoordelijkheid. Morat zou voorts nooit zijn vriendinnen opzettelijk hebben willen besmetten, hetgeen grond voor cassatie kan zijn. De komende dagen besluiten Morat en zijn advocaten of zij daar ook om gaan vragen. Tot dusver zijn bijna alle soortgelijke zaken in Frankrijk uiteindelijk geseponeerd.