Kritiek op fiscus over belasten verlof voor 555

junkieXXXL, Simko, Cavemania en Indra hadden ons via de submit te melden:

LPF en VVD vinden dat de Belastingdienst geen inkomstenbelasting moet heffen over verlofdagen die door werknemers worden geschonken aan de slachtoffers van de ramp in AziŽ. LPF-Kamerlid Max Hermans heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden Zalm en Wijn. In verschillende bedrijven willen medewerkers vrije dagen inleveren, zodat het loon dat ze daarmee verdienen op giro 555 kan worden gestort.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en belastingadviseurs PriceWaterhouseCoopers (PWC) zijn verontwaardigd over de handelswijze van de Belastingdienst. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Joop Wijn van FinanciŽn is het echter 'wetstechnisch bijzonder gecompliceerd' geen loonbelasting te heffen. "Het is geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen", stelt de zegsman. Daarbij hebben bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden geen mogelijkheid om fiscaal gunstig te storten op giro 555.

Hermans is het hier niet mee eens. Als er geen wetswijziging mogelijk is, dan moet de fiscus de belastingopbrengsten zelf maar storten op gironummer 555, stelt het Kamerlid. VVD'er Ineke Dezentjť Hamming sluit zich bij die kritiek aan en vindt dat de fiscus naar creatieve oplossingen moet zoeken. De beide politici wijzen erop dat het niet belasten van verlofdagen geen tegenvaller voor de schatkist oplevert, omdat op deze inkomsten vooraf niet gerekend was. Daarbij levert het inleveren van tienduizenden verlofdagen meer arbeidsproductiviteit op, wat goed is voor de economie.

De Belastingdienst heeft overigens in een reactie wel laten weten dat over schenkingen aan de hulpactie geen schenkingsrecht zal worden geheven.