Experiment FIFA met 'chipbal'

Op 26 februari gaat de wereldvoetbalbond de FIFA een bal uitproberen waarin een chip zit gemonteerd. Zo`n bal zou in de toekomst een einde moeten maken aan de felle discussies in en buiten het veld over de vraag of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Het onderwerp is weer actueel nadat dinsdagavond Tottenham Hotspur een zege op Manchester United werd ontnomen, nadat de scheidsrechter een duidelijk doelpunt van de Spurs niet toekende. Op tv-beelden was te zien dat doelman Carroll de bal na een schot van Tottenham-speler Mendes niet onder controle kreeg en die vanachter de doellijn terughaalde.

De wereldvoetbalbond is geen voorstander van het inschakelen van bijvoorbeeld videoapparatuur om situaties direct te beoordelen. De wereldvoetbalbond komt op 26 februari bijeen in Cardiff, de dag voorde finale van de Engelse League Cup. "Op de agenda staat het gebruik van technologie en de door Adidas ontwikkelde bal met chip", aldus woordvoerder Markus Siegler van de FIFA. "In het Millennium Stadion volgt een demonstratie. Afhankelijk van de resultaten zou de bal eventueel een dag later in de finale van de League Cup gebruikt kunnen worden."