'ANWB in zwaar weer door ledenverlies'

SunChaser
Knilessew en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De ANWB verloor in 2004 zo'n 114.000 leden, een record aantal in de geschiedenis van de bond. Directeur G. van Woerkom sprak van 'zwaar weer' tijdens de nieuwjaarsboodschap aan zijn personeel. 'We mogen ons dus gerust zorgen maken, ook over de werkgelegenheid.'

De laatste grote leegloop was in 1983, toen zegden 45.000 mensen hun lidmaatschap op wegens de recessie. Het huidige verlies wijdt Van Woerkom aan de vergrijzing, de veronderstelling van veel mensen dat huidige auto's te goed zijn om stuk te gaan en aan service-contracten bij lease-maatschappijen.

Leden van de ANWB kunnen gebruik maken van de Wegenwacht bij pech onderweg. Maar daarin zijn ze niet meer de enige. In 2004 stapten bijna 66 duizend mensen over naar concurrent Route Mobiel.

Route Mobiel is niet verrast door de leegloop bij de ANWB. Directeur Marc Schröder denkt dat de consument sinds zijn bedrijf er is kritischer naar de ANWB is gaan kijken. 'Daarvoor werd het lidmaatschap op de ANWB stilzwijgend verlengd. Nu is er een alternatief.'

In totaal schreven 299.000 mensen zich afgelopen jaar uit bij de bond en 185.000 mensen schreven zich in. Het totaal aantal leden staat nu op vier miljoen. Er wordt rekening gehouden met een netto verlies van 90.000 leden in 2005. De ANWB gaat kijken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst toch weer te groeien.

 wegenwacht
De wegenwacht is niet meer onmisbaar bij pech onderweg.