64 ton ontlasting weg na grote schoonmaak markt

Bij een grote schoonmaak van de belangrijkste markt in Kenia, de Wakulima Market in hoofdstad Nairobi, is een hoop troep opgeruimd. Zo zijn er zesduizend ratten gedood, is er 680 ton vuilnis verwijderd en heeft men 64 ton aan menselijke ontlasting opgeruimd. Het was de eerste grote schoonmaak van de markt in dertig jaar.

De markt, die vers voedsel verzorgt voor het grootste deel van de 3 miljoen inwoners van Nairobi, was een gevaar voor de gezondheid van de mensen geworden. Op sommige plekken lagen stapels afval van wel twee meter hoog. "Of ik geschokt was? Ik ben getraumatiseerd door die rotzooi", aldus de Keniaanse minister van lokaal bestuur Musikari Kombo tegenover persbureau AP.

"We mogen blij zijn dat er geen grote epidemie is uitgebroken", sprak Kombo verder. "Jarenlang heeft niemand zich bekommerd om de staat van deze markt. Nairobi is een stad van de ratten geworden." Volgens Kombo waren er kraamhouders die nu pas zagen dat het marktterrein geasfalteerd is, dit terwijl ze al jaren op de markt staan. Bij de grote schoonmaak werd zo'n 160 duizend liter water ingezet.