FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 november 2004

Ivoorkust klaagt Frankrijk aan in Den Haag

Icoon Buitenlands nieuws Ivoorkust zal naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stappen om Frankrijk aan te klagen. Dat heeft de Ivoriaanse minister Wodie van Mensenrechten vrijdag gezegd. De Fransen worden aangeklaagd voor de doden die de afgelopen dagen in Ivoorkust zijn gevallen en voor de vernietiging van de luchtvloot van het West-Afrikaanse land.

Afgelopen zaterdag bombardeerde het Ivoriaanse leger een Franse legerbasis, waardoor negen Franse militairen om het leven kwamen en tientallen Fransen gewond raakten. De Fransen reageerden hier op door alle vijf de toestellen van de Ivoriaanse luchtmacht te vernietigen. De regering van Ivoorkust wil hier nu een schadevergoeding voor afdwingen bij het Internationaal Gerechtshof.

Geweld
Na de Franse vergelding ontstond een nieuwe golf geweld in het Afrikaanse land. Aanhangers van de regering verwijten de Fransen dat door hun toedoen niet met de rebellen, die het noorden van het land in handen hebben, afgerekend kan worden. Er ontstonden op verschillende plaatsen in Ivoorkust, met name in de havenstad Abidjan, relletjes en er werden massaal Franse bezittingen geplunderd.

De Fransen proberen de situatie in het land onder controle te brengen, maar volgens Ivoriaanse regeringsbronnen zijn hierbij al zeker zestig mensen om het leven gekomen en honderden gewonden gevallen.

Nederlanders
Er werden ook een aantal Nederlandse gezinnen uit hun huizen verjaagd door plunderende groepen. Vanwege de verslechterde situatie heeft de regering gisteren al 50 Nederlanders uit Ivoorkust geëvacueerd.

Dode man gevonden in metrotunnel Hoogvliet

henk.jansen had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVanavond is in de metrobuis tussen Hoogvliet en Spijkenisse een dode man aangetroffen. Het lichaam werd door een bestuurder van de metro gevonden, de identiteit van de man is nog onbekend.

Het lichaam is volgens de politie zwaar verminkt, de doodsoorzaak zal na onderzoek nog duidelijk moeten worden. Het slachtoffer werd door een bestuurder van de metro gezien, deze remde de metro af. Hierna is de politie een kijkje gaan nemen en constateerde dat de persoon was overleden. Door de vondst is het metroverkeer tussen Hoogvliet en Spijkenisse stilgelegd, op dit traject zijn bussen ingezet.

WADA verontrust over reclame 'Valseplasser'

Icoon opmerkelijk nieuwsHet mondiale anti-dopingbureau WADA heeft laten weten verontrust te zijn over de reclame die op internet wordt gemaakt voor de Whizzinator. Met deze 'Valseplasser' zou het voor sporters altijd mogelijk zijn een schone plas in te leveren bij dopingcontroles.

Voor 150 dollar levert de Californische fabrikant Puck Technology een pakketje met daarin: een levensechte kunstpenis (in vijf kleuren, in één maat leverbaar) met daaraan een vloeistofzakje bevestigd, een portie met 80 cc kraanwater dat aangelengd moet worden met 'instant' urine, een warmtepak om het plasje op lichaamstemperatuur te brengen en een slip om alles op de plaats te houden.

De dopingcontroleur, die volgens het protocol de plassende sporter op de vingers moet kijken, zou niets merken van het gegoochel onder zijn neus. Zelfs de klik waarmee de stroom in gang wordt gezet zou onopgemerkt blijven.

De methode doet sterk denken aan het 'peertje’ in de oksel van de Belgische wielrenner Pollentier tijdens de Tour de France in 1978. Maar ondanks dat hij wat verouderd lijkt, is de methode bijzonder actueel. Zo bestaat het sterke vermoeden dat hij ook bij de Olympische Spelen in Athene is toegepast. De Hongaarse atleet Adrian Annus moest vanwege verdenking ervan zijn gouden medaille inleveren.

Belgische peuter door moeder vermoord

The_AntiChrist en KimG hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een Belgische vrouw heeft vrijdag de moord op haar 2-jarige dochter bekend. De peuter uit Sint-Job-in't-Goor, die woensdag als vermist werd opgegeven, werd donderdag levenloos gevonden langs de kant van een kanaal, een halve kilometer van haar woning. De moeder bekende de moord nadat ze was geconfronteerd met tegenstrijdigheden in haar verhaal.

De 38-jarige vrouw zou kampen met een postnatale depressie, waarvoor ze al enige tijd in behandeling was. Ze had verklaard dat haar dochter woensdagmiddag verdween toen ze de kippen aan het voeren was. De vader was op dat moment niet thuis. Na een grootscheepse zoekactie werd donderdagmiddag het lijkje van de 2,5 jaar oude Jansien Bosmans gevonden.

Armstrong wil F1-auto rijden

Wielrenner Lance Armstrong zou graag in een Formule 1-auto willen rijden. Na het optrekken met Mark Webber gaat die een poging doen dat te realiseren.

Webber bezocht tijdens zijn vakantie Lance Armstrong in Texas. Armstrong nam Webber mee op een fietstochtje en liet de coureur de trainingschema's van een wielrenner zien. Webber gaf achteraf aan veel bewondering voor de zesvoudig winnaar van de Tour de France te hebben.

Webber vertelde: "Iedereen weet dat Lance een fantastische man is. Het was een ongelooflijke beleving om met hem te mogen fietsen en praten. Maar ik raakte geleidelijk aan buiten adem en mijn antwoorden werden korter."

Achteraf nodigde Webber Armstrong uit voor een rit in een tweezitter. Lance Armstrong had iets anders in gedachte: "Lance zou liever zelf achter het stuur zitten. Ik heb hem gezegd dat ik hem dat niet kan beloven, maar dat ik mijn best voor hem ga doen."

Beenhakker naar De Graafschap

Leo Beenhakker treedt per direct in dienst bij De Graafschap als technisch adviseur. Hij gaat de Raad van Commissarissen adviseren over voetbalzaken.

Beenhakker kan bogen op een grote ervaring als trainer en technisch directeur. Hij was eerder werkzaam bij onder meer Ajax, Feyenoord, Real Madrid en het Nederlands elftal. Bij Ajax vertrok hij ruim een jaar geleden vanwege persoonlijke problemen. Tot juni trainde hij in Mexico de club America, maar daar werd zijn contract niet verlengd.

In Nederland leek hij te hengelen naar de vrijgekomen baan van technisch directeur bij Ajax. Verrassend genoeg kiest hij nu voor een adviseurschap bij de nummer achttien uit de Holland Casino Eredivisie.

Jongen (16) bekent 15 aanrandingen

Icoon misdaad nieuws In Oestgeest is een jongen van zestien jaar gearresteerd, op verdenking van het plegen van vijftien aanrandingen. Hij zou de afgelopen maanden in Oegstgeest en Leiden zijn misdaden hebben begaan. Inmiddels heeft de jongen bekend, zo meldt de politie vandaag.

Met name jonge vrouwen zouden door de jongen zijn aangesproken. Vervolgens deed hij hen oneerbare voorstellen. Daarna zou hij hen hebben betast.

DVD: van Houts & de Ket, Dolle pret

George van Houts en Tom de Ket vormen samen het duo ‘ van Houts & de Ket’. Ze zijn vooral bekend als de verpersoonlijking van de koffiemakers Kanis en Gunnink, die op televisie het volk bekend moeten maken met de nieuwe producten. Daarnaast kennen veel mensen George van Houts van het radioprogramma ‘Radio Bergeijk’. In het theaterseizoen 2003/2004 traden ze in het hele land op met hun programma ‘Dolle Pret’. Dit programma werd afgelopen jaar genomineerd voor de de VSCD Cabaretprijzen en is sinds kort verkrijgbaar op DVD.Opvolger 'Fahrenheit 9/11' in de maak

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

De documentaire 'Fahrenheit 9/11' van de Amerikaanse documentairemaker Michael Moore krijgt een vervolg. De filmmaker is al bezig met het draaien van de opvolger van de gelauwerde anti-Bushfilm. "De camera´s lopen al en over twee of drie jaar is de film klaar", aldus Moore.

Net als in de eerste film zullen de strijd tegen terreur en de oorlog in Irak centraal staan. Daarnaast is Moore nog bezig met een film over de Amerikaanse gezondheidszorg. Deze film zal de titel 'Sicko' krijgen.

Sleeping worker

Japanners werken hard, dat is algemeen bekend.
Een Nederlander die van 8 tot 5 werkt stopt dan ook om 5 uur.
Geen minuut langer werken als het niet nodig is.

Begrijpelijk.

Maar in Japan gaat dat niet zo, als je wilt slagen in het leven zal je je 100% moeten inzetten voor je job.
Ze staan enorm onder druk als het om werk gaat.

En van al dat werk word je natuurlijk moe.
En ik dacht dat ik het zwaar had met school.

FIFA neemt schorsing Roemeen Mutu over

De internationale voetbalfederatie FIFA heeft de schorsing van zeven maanden van Adrian Mutu overgenomen.

De Roemeense international werd geschorst wegens het gebruik van cocaïne. Naast de schorsing die hij van de Engelse voetbalbond kreeg, werd Mutu ook ontslagen door zijn werkgever Chelsea.

Door de schorsing zal Mutu de WK-kwalificatiewedstrijd, eind maart, tegen Nederland moeten missen. Bondscoach Anghel Iordanescu had de in opspraak geraakte aanvaller al niet geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd van woensdag tegen Armenië.

Toshack nieuwe bondscoach Wales

John Toshack is door de voetbalbond van Wales aangesteld als nieuwe bondscoach. Toshack is de vervanger van Mark Hughes, die in september trainer werd bij Blackburn Rovers.

Toshack was een van de drie kandidaten, er werd ook gesproken met Dean Saunders en de Fransman Philippe Troussier. Toshack was in 1984 ook al bondscoach van Wales, toen iets langer dan een maand. Onder zijn leiding verloor Wales toen met 3-1 van Noowegen,

Het afgelopen seizoen was Toshack trainer bij het Spaanse Murcia, dat degradeerde uit de Spaanse Primera division. In het verleden was hij ook nog trainer van Real Madrid.

Trailer Alida beschikbaar

Project Three Interactive heeft zojuist een trailer vrijgegeven voor de adventure Alida. In de trailer is te zien dat het eiland waar het spel zich afspeelt de vorm heeft van een reusachtige gitaar. Ook krijg je een indruk van de puzzels die je in het spel voor je kiezen krijgt.

Alida zal volgende week in de winkel liggen. Je kunt kiezen uit twee versies: vijf CD-ROMS of een DVD. De trailer is ongeveer 15 MB groot en kan op diverse sites gehaald worden:
Gamer's Hell
Spieleplanet
FilefrontTrailer Alida beschikbaar

Project Three Interactive heeft zojuist een trailer vrijgegeven voor de adventure Alida. In de trailer is te zien dat het eiland waar het spel zich afspeelt de vorm heeft van een reusachtige gitaar. Ook krijg je een indruk van de puzzels die je in het spel voor je kiezen krijgt.

Alida zal volgende week in de winkel liggen. Je kunt kiezen uit twee versies: vijf CD-ROMS of een DVD. De trailer is ongeveer 15 MB groot en kan op diverse sites gehaald worden:
WorthPlaying
Gamer's Hell
Spieleplanet
FilefrontMarvel klaagt MMORPG 'City of Heroes' aan

De makers van de MMORPG City of Heroes (NC Soft en Cryptic Studios) zijn aangeklaagd door Marvel. Marvel heeft de rechten op vele bekende helden als The Hulk, Spiderman en X-Man en zegt dat sommige figuren uit deze game te veel op deze bekende helden lijken. Iets wat natuurlijk niet mag zonder rechten ervan te hebben.

In City of Heroes kan je elk detail van je held veranderen, hierdoor kunnen gebruikers natuurlijk bekende (strip)helden gaan na maken. Zo kan je een groot groen wezen wat veel van de Hulk weg heeft tegenkomen, en voor dit soort figuren wil Marvel geld zien.

Laatst kwam deze MMORPG nog positief in het nieuws doordat ze een speciale ceremonie hielden toen ex-superman Christopher Reeve was overleden.Steun radicale islam in Nederland groter dan verwacht

In de brief die de ministers Piet Hein Donner van Justitie en Johan Remkes van Binnenlandse Zaken gisteren over de moord op Theo van Gogh naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, staat dat in Nederland duizenden moslims wonen die sympathiek staan tegenover het moslimextremisme. De brief baseert zich op gegevens die afkomstig zijn van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Deze moslims vormen een belangrijke voedingsbodem van waaruit de harde kern van radicale moslims zijn medestanders kan werven. Schokkend is dat tot de groep extremisten ook een groot aantal moslimjongeren behoort, soms niet ouder dan 15 jaar, die zo gehersenspoeld zijn dat zij bereid zijn geweld te gebruiken en om als jihadstrijder te sterven. Volgens de AIVD wordt zelfs op scholen voor de jihad geronseld.

Beperkt
Volgens de Telegraaf zijn de fractievoorzitters die lid zijn van de commissie voor de inlichtingenen veiligheidsdiensten in de Tweede Kamer, gisteren over dit feit vertrouwelijk ingelicht door het kabinet. De fractieleiders zouden zeer geschrokken zijn van de informatie, omdat hier uit zou blijken dat het moslimextremisme veel dieper in de Nederlandse samenleving is geworteld dan tot nu toe werd aangenomen.

Het aantal personen en netwerken in Nederland dat in termen van actief geweld denkt en handelt is beperkt, zo stelt de AIVD. De voedingsbodem waaruit zij kunnen putten is echter veel groter. ''Over de omvang daarvan valt met zekerheid weinig te zeggen, maar er dient eerder in termen van duizenden dan van honderden te worden gedacht'', zo schrijven Donner en Remkes.

-
Het tv-programma NOVA besteedt vanavond aandacht aan radicaliserende jongeren in Nederland en bekijkt welke rol het onderwijs hierin kan spelen om dit te voorkomen. Te gast zijn minister van Onderwijs Maria van der Hoeven, programmamaakster en journaliste Samira Abbos en voorzitter van Schoolmanagers Voortgezet Onderwijs Pieter Hettema. (Nederland 3 om 22:20 uur. Herhaling 01:50 uur)

Familie dumpt man in ziekenhuis met bord om nek

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

"Gelieve voor hem te zorgen, wij kunnen het niet meer". Deze tekst hing om de nek van een 82-jarige man in een Londens ziekenhuis. De man was door zijn vrouw achtergelaten. Het ziekenhuispersoneel trof de 82-jarige Alzheimerpatiënt "verward en geërgerd" aan in een wachtkamer van de spoedafdeling.

De autoriteiten zijn er achtergekomen dat de man is achtergelaten door zijn in Spanje woonachtige vrouw. Ze verzoeken de familie contact op te nemen met de man. "Help the Aged" een hulporganisatie voor ouderen veroordeelde het geval als de "tot nog toe ergste in zijn soort". Het geval is echter wel typerend voor het toenemende probleem van families die overbelast zijn door de verzorging van hun familieleden. "Een dergelijke situatie kan uiterst vermoeiend zijn", vertelde een woordvoerder van "Help the aged". "De les voor betrokkenen moet zijn dat ze professionele hulp moeten inroepen, voordat de druk ondraaglijk wordt."

Politie stuurt bankovervaller naar huis

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Amerikaanse bankrover is zonder pardon naar huis gestuurd toen hij zich kwam melden op het politiebureau. Hij moest van de agenten uit Albany in de Amerikaanse staat New York de volgende dag terug komen.

De 40-jarige Darrell Lewis overviel op 1 november ongemaskerd een bank en de beelden van de bewakingscamera's werden op de nieuwsuitzendingen van de plaatselijke televisiezenders uitgezonden. Hierop besloot hij zich dezelfde dag nog aan te geven. Toen hij geen succes had in Albany, ging hij naar een ander politiebureau. Daar werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor gewapende overval.

Tegen de agenten in Albany loopt nu een onderzoek.

Cohen eerst niet welkom bij crematie Van Gogh

Bagheera en hydex hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam was afgelopen dinsdag in eerste instantie niet uitgenodigd op de crematie van Theo van Gogh. Toen hij daar maandag achterkwam heeft hij contact laten zoeken met de familie Van Gogh. Pas na een telefoongesprek met de vader van Theo van Gogh en de woordvoerster van de burgemeester werd voor Cohen een plaatsje achterin de zaal ingeruimd. De burgervader vond dat hij als vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam aanwezig behoorde te zijn.

Dat Cohen in eerste instantie niet was uitgenodigd is overigens niet zo vreemd: Theo van Gogh was geen fan van het beleid van Cohen en dat liet hij vaak in columns weten.

Verdonk
Cohen heeft volgens de Telegraaf vorige week dinsdag ook alles in het werk gesteld om te voorkomen dat minister Rita Verdonk op de herdenkingsbijeenkomst op de Dam in Amsterdam het woord ging voeren. Volgens de krant heeft hij de bewindsvrouwe direct en indirect onder druk gezet daar weg te blijven, zogenaamd omdat de familie van Theo van Gogh daar geen prijs op zou stellen.

De woordvoerster van Cohen heeft tegen het ANP een iets andere uitleg. Volgens haar is vorige week verwarring ontstaan over de vraag wie, behalve Cohen, zou spreken op de manifestatie op de Dam. In eerste instantie zou Theo's goede vriend Theodor Holman namens familie en vrienden het woord voeren. Hij trok zich terug voor minister Verdonk. ''Cohen, die in deze zaak altijd gekoerst heeft op de wensen van de familie, is daarmee akkoord gegaan'', aldus zijn woordvoerster.

Volgens de Telegraaf betrof het proberen te weigeren van Verdonk echter een soloactie van de burgemeester en enkele vertrouwelingen rondom hem. Minister Verdonk trok zich daar uiteindelijk niets van aan omdat vrienden van Van Gogh wel wilden dat ze kwam. Ze had aangeboden daar te spreken omdat zij Van Gogh goed kende. De cineast was erg op haar gesteld en steunde haar beleid.

De moeder van Theo van Gogh noemde deze week op de crematie uitdrukkelijk de naam van minister Verdonk. Ze zei dat de minister de steun van Theo had en vooral door moest gaan met haar beleid.

Yasser Arafat begraven in Ramallah

De onlangs overleden Palestijnse president Yasser Arafat is vanmiddag begraven bij Palestijnse hoofdkwartier in de stad Ramallah.

De plechtigheid ging echter niet helemaal volgens plan. Naar schatting 150.000 aanhangers van de overleden leider stonden rondom de helikopter waarin het stoffelijk overschot van Arafat zat, die rond 13:30 uur landde.

De politie moest met geweersschoten de mensen uit elkaar drijven om zo de doodskist naar de begraafplaats te brengen. Van een plechtige tocht naar deze plaats kwam het echter niet. Ook de militaire begrafenis van Arafat kon door het vele publiek niet doorgaan. Door de geweerschoten liepen negen mensen schotwonden op. Een onbekend aantal mensen viel flauw.

Het stoffelijk overschot kwam vanuit de Egyptische hoofdstad Cairo waar Arafat al een plechtig afscheid had gekregen.

Ecclestone verliest begin rechtzaak

Bernie Ecclestone zou zomaar zijn stevige greep op de Formule 1 kunnen verliezen. Een aantal banken heeft het eerste deel van een rechtzaak tegen Ecclestone gewonnen.

De drie banken hebben 75% van de aandelen van het bedrijf SLEC, van waaruit Ecclestone opereert, in handen. Het bedrijf is echter zodanig georganiseerd dat de aandeelhouders weinig tot geen zeggenschap hebben over de activiteiten van het bedrijf, met name met betrekking tot de Formule 1 holding. De bedrijven hebben nu een rechtzaak onder Brits recht aangespannen om meer zeggenschap te krijgen.

Ecclestone had bij de rechter beroep aangetekend, omdat volgens hem de zaak onder Zwitsers recht zou moeten worden afgehandeld. Vandaag deed de rechter een uitspraak over deze vraag. De rechter besloot dat de rechtzaak onder Brits recht blijft, omdat een verplaatsing naar Genève geen enkel ander doel zou dienen, dan de zaak te vertragen.

Voor Ecclestone een eerste verlies in deze belangrijke rechtzaak. Mochten de drie banken, Bayerische Landesbank, JP Morgan en Lehman Brothers, de rechtzaak winnen, dan krijgen ze een belangrijke stem in de beslissingen over de toekomst van de Formule 1. Volgens de geruchten onderhouden de banken goede contacten met de autofabrikanten die verenigd zijn in de GPWC.

Barreto drie wedstrijden langs de kant

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Edgar Barreto van NEC voor vier wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk.

De Paraguyaan had in de competitiewedstrijd tegen Ajax een trappende beweging gemaakt naar Steven Pienaar. De scheidsrechter had de overtreding gemist, maar de televisiebeelden lieten het vergrijp wel duidelijk zien.

De straf is gelijk aan het schikkingsvoorstel, waarmee Barreto eerder niet akkoord ging.

Beroep tegen vrijspraak Lubbers ingetrokken

Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse medewerkster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR die Ruud Lubbers in mei van seksuele intimidatie beschuldigde, heeft haar beroep tegen Lubbers' vrijspraak ingetrokken. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen werd in juli vrijgesproken door secretaris-generaal Kofi Annan. Dat blijkt uit een verklaring van Lubbers zelf.

In oktober werd een rapport van het Bureau voor Intern Toezicht van de VN gepubliceerd, waarin duidelijk werd dat het bureau Lubbers wel schuldig achtte. Het Bureau adviseerde Kofi Annan om "gepaste maatregelen" tegen de Nederlandse oud-premier te nemen, maar Annan sprak hem na een gesprek en na het inwinnen van juridisch advies toch vrij. De vrouw had al voor de publicatie aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van Annan.

Volgens de aanklacht van het 51-jarige vrouwelijke staflid van de UNHCR zou Lubbers haar in haar billen hebben geknepen na een vergadering. Lubbers hield zelf echter vol dat het alleen om een "vriendschappelijk gebaar" ging.

Haan houdt rekening met ontslag

Arie Haan houdt er rekening mee dat hij volgende week woensdag voor het laatst als bondscoach van het Chinese voetbalteam op de bank zit.

China speelt dan de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongkong. "Als we ons niet kwalificeren, wordt mijn contract automatisch beëindigd", aldus Haan tegenover de Chinese krant Soccer Daily.

Om zich te plaatsen voor de volgende kwalificatieronde moet China met ruime cijfers van Hongkong winnen, en is het ook afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Koeweit tegen Maleisië. Koeweit en China hebben evenveel punten, maar de ploeg van Arie Haan heeft een slechter doelsaldo.

Werkstraf voor leraar na tongzoenen leerling

Een ex-wiskundeleraar is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en zes maanden cel voorwaardelijk wegens het herhaaldelijk tongzoenen met een vijftienjarige leerling. Er was vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk geëist, plus een beroepsverbod van vier jaar. Bovendien moet de 27-jarige man het meisje een schadevergoeding van 1000 euro betalen. Ook moet de man zich onder behandeling laten stellen, omdat de kans op herhaling aanwezig is.

Ten tijde van zijn studie gaf de man les op het toenmalige Casparus College in Weesp. De intieme omgang met het meisje duurde van oktober 2002 tot september 2003. De rechtbank achtte niet bewezen dat er meer was gebeurd dan tongzoenen. Evenmin werd de man schuldig bevonden aan het tongzoenen met een ander meisje.

Het wordt de man zwaar aangerekend dat hij misbruik van zijn positie heeft gemaakt. Het slachtoffer bevond zich in een kwetsbare positie en kon onvoldoende weerstand bieden. Bovendien zou het meisje in de toekomst nog lang last kunnen hebben van haar verleden. De ex-leraar zou te weinig oog hebben voor de gevolgen van zijn acties en dat hij ook onvoldoende het 'foute' van zijn gedrag inziet, heeft meegewogen bij het bepalen van de straf.

De man krijgt geen beroepsverbod. Volgens de rechters was dit verbod te ruim geformuleerd door de officier van justitie. Hierdoor zou de man gedurende vier jaar ook geen les mogen geven aan volwassenen. De rechtbank verwacht echter wel dat met de veroordeling op zak het voor de man 'moeilijk zo niet onmogelijk' wordt om voor de klas te komen. De man gaf twee weken geleden al te kennen niet meer voor de klas te willen staan.

Zwartrijden

Op de weblog worden ook regelmatig mooie stukjes geschreven. Deze column van Cochese wilden we jullie niet onthouden.

Terwijl ik met een loeiende kater op het perron sta te wachten op de sprinter naar Amsterdam, wordt mijn aandacht getrokken door drie jonge Marokkaanse mannetjes. Alledrie hebben ze petjes op, alledrie gymschoenen, en jawel, alledrie een soortgelijk trainingspak. "Hoe voorspelbaar"; denk ik smalend, terwijl ik kijk hoe het groepje over het perron heen en weer stuitert, lawaaimakend, lachend, proberend elkaar af te troeven in mannelijkheid.

HALO 2

Jawel, hij is er eindelijk. Sinds gisteren kon je HALO 2 voor op de befaamde doos halen. En natuurlijk gaat dat bij een spel als deze niet zonder enige commercie.
Zo heeft Coca-Cola een leuke actie bedacht, met op elke cherry blikje, een coole HALO picture.
Verder is er nog een "there is something about HALO" flash, kort gezegd: TSAH
Voor mensen die meer willen weten of goodies willen winnen van HALO, moet maar snel even kijken bij onze collega's van games.fok.nl

Zes van de tien verstandelijk gehandicapten seksueel misbruikt

webzapper en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsZeker zes van de tien verstandelijk gehandicapten blijken één of meer keren seksueel misbruikt. Het aantal meldingen van misbruik stijgt de laatste tijd doordat deze kwetsbare groep mensen zich steeds vaker buiten instellingen woont. Ook worden verstandelijk gehandicapen op seksueel gebied vaak slecht voorgelicht.

"We willen dat gehandicapten zelfstandiger leven, maar daar bereiden we ze niet goed op voor. We voeden ze niet op tot weerbare burgers: bang dat ze dan veel te assertief worden. Zo is dat in Nederland", zegt orthopedagoge Aafke Scharloo. "We houden ze klein en leren ze niet om 'nee' te zeggen. Anders zouden ze zeker de zorg in Nederland niet meer accepteren."

Volgens de orthopedagoge zijn sommige gehandicapten tijdens hun leven afhankelijk van zo'n duizend verschillende begeleiders. Dit zijn mensen zoals fysiotherapeuten, taxichauffeurs en logopedisten. Volgens Schaarlo brengt deze afhankelijk een groot risico met zich mee: "Gehandicapten hebben vaak een negatief zelfbeeld. Als er dan iemand komt die zegt dat hij of zij aardig en mooi is, gaat de deur open. Vooral als ze eerst beschermd opgroeien in een instelling en daarna bijvoorbeeld in een begeleid wonen-project terecht komen waar vervolgens nauwelijks toezicht is. Met alle gevolgen van dien."

"Beste kans Londen op Tourstart 2007"

Londen lijkt de beste kansen te hebben om de start van Tour de France van 2007 te mogen organiseren. Utrecht en Rotterdam zullen minstens tot 2008 moeten wachten.

Verschillende steden onderhandelen met de Tourdirectie over een mogelijke buitenlandse Tourstart. In Nederland azen Rotterdam en Utrecht op de mogelijkheid, maar ook het Deense Herning en het Zwitserse Lugano azen op de Tourstart. Voorlopig lijkt Londen als eerste aan de beurt te zijn.

Vorige maand heeft de Engelse organisatie een organisatieschema overhandigd aan Tour-directeur Jean-Marie Leblanc. De organisatie verwacht bij een Tourstart twee miljoen bezoekers te trekken. De proloog zou dwars door het Londense centrum moeten gaan langs Buckingham Palace en de Big Ben. Daarnaast zouden er twee etappes in Zuid-Engeland aan vast moeten worden geknoopt eer de renners terug gaan naar het Europese vasteland.

Volgens Philippe Bouvet van L’Equipe maakt Londen voor 2007 de beste kans van de buitenlandse steden. Rotterdam en Utrecht hebben eerder gezegd zich te richten op een Tourstart van 2008 of 2009. Verschillende gemeenten in Zeeland willen wel een Tour-etappe in 2006 of 2007 naar Nederland halen, maar de succeskans van die pogingen blijft voorlopig in het ongewisse.

Economie Nederland blijft achter bij Europa

Icoon economisch nieuws De economie van Nederland is het afgelopen kwartaal minder hard gegroeid dan de gemiddelde groei in de twaalf eurolanden. Gemiddeld groeide de economie met 0,3 procent in het derde kwartaal, terwijl de groei van de Nederlandse economie 0,2 procent was. Dit blijkt uit de eerste schattingen van bureau Eurostat.

Met 1,4 procent groei op jaarbasis zit Nederland ook onder het gemiddelde van 1,9 procent. Het gemiddelde voor de hele Europese Unie bedraagt zelfs 2,1 procent.

De Europese Commissie publiceerde vrijdag de voorspelling dat de economie ook in het lopende kwartaal en in het volgende kwartaal gemiddeld licht zal blijven groeien. De groei zal voor deze kwartalen waarschijnlijk tussen de 0,2 en de 0,6 procent liggen.

Griekenland wil Euro 2012

Na de succesvolle organisatie van de Olympische Spelen afgelopen zomer heeft Griekenland zich gericht op het binnenhalen van de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal in 2012. In 2004 werd Griekenland zelf Europees kampioen.

De Griekse minister van Sport, Giorgios Oranos heeft er het volste vertrouwen. "Met de Spelen bewezen we dat dergelijke organisaties haalbaar zijn, daarom willen we onze pijlers richten op de organisatie van Euro 2012", aldus de Griekse minister. De voorzitter van de Griekse voetbalbond, Wassilis Gagatsis, staat achter zijn collega en zegt op zijn beurt ook dat hij volop wil meestrijden voor de organisatie.

Badmintonner Palyama schrijft geschiedenis

De Nederlandse badmintonner Dicky Palyama heeft met zijn huidige klassering op de wereldranglijst in ons land badmintongeschiedenis geschreven.

De Nederlander steeg op de wereldranglijst van de elfde naar de zevende plaats, en dat is de beste klassering ooit voor een Nederlander. In de jaren 90 bereikte Jeroen van Dijk de achtste plaats op de wereldranglijst bij het badmintonnen.

In oktober bereikte Palyama de halve finales van de World Grand Prix in Duisburg. Bij de Yonex Dutch Open en de World Grand Prix in het Deense Århus werd hij in de kwartfinales uitgeschakeld.

EA negatief in het nieuws

In de Verenigde Staten is Electronic Arts momenteel negatief in het nieuws omdat sommige werknemers beweren dat ze onterecht geen overwerk uitbetaald krijgen. Zo verscheen er een blog van een partner van een EA-werknemer, waarin onder andere gezegd wordt dat werknemers tot 85 uur per week moeten werken zonder enige vorm van vergoeding in de vorm van betaalde overuren of compensatiedagen.

GameSpot zocht contact met advocaat Robert C. Schubert van Schubert & Reed LLP. Hij bevestigt dat een aantal EA-medewerkers EA voor de rechter wil dagen vanwege onbetaalde overuren. "We are seeking unpaid overtime for a good number of [EA] employees who weren't [properly] paid. EA contends they were exempt, we contend otherwise."

Volgens het Amerikaanse rechtssysteem moeten de werknemers dit als een "class action lawsuit" indienen. De eerste stap hiervan is erkend worden als "class", dit houdt in dat onderzocht moet worden of alle aanklagers inderdaad precies dezelfde aanklacht hebben. Op 29 juli is er een zaak "Jamie Kirschenbaum vs. Electronic Arts, Inc." ingediend bij de San Mateo Superior Court. Kirschenbaum is of was onderdeel van het Sims 2 design team. Het is niet bekend wat zijn huidige functie is binnen EA. "We haven't been certified as a class yet," aldus Schubert, die verder toegaf dat die erkenning "a big battle" is.

GameSpot ontving ook een e-mail die aan EA-medewerkers gestuurd zou zijn. Of deze echt is, is niet bevestigd. Volgens de e-mail zijn de werknemers die klagen over het onbetaalde overwerk 'animators,' 'modelers,' 'texture artists,' 'lighters,' 'background effects artists' en 'environmental artists'. In de e-mail staat verder dat deze groepen volgens EA allemaal buiten de overwerk-regeling vallen zodat ze dus geen vergoeding hoeven te krijgen voor overwerk. EA zegt haar werknemers eerlijk en rechtmatig te behandelen.

Indurain steunt Pro Tour

De Pro Tour staat ondanks de steeds dichterbij komende start nog steeds ter discussie. Vijfvoudig tourwinnaar en UCI-adviseur Miguel Indurain heeft duidelijk laten weten volledig achter de Pro Tour te staan.

Indurain sprak tijdens een bijeenkomst in de Spaanse stad Pontevedra zich sterk uit voor de Pro Tour. Volgens hem biedt de Pro Tour het wielrennen een frisse wind en nieuwe kansen. Hij denkt dat met name sponsoren die zich lange tijd aan het wielrennen verbinden er profijt van hebben.

Indurain vertelde: "Er zijn bedrijven die een passie hebben voor de sport, die er veel geld in steken, en we moeten deze bedrijven iets terug kunnen geven. Het moet mogelijk zijn om ze in de grootste wedstrijden te laten deelnemen en de beste teams te laten hebben."

Over de voortgaande onderhandelingen rond de Pro Tour zei hij: "Al de voorstellen kunnen nog altijd worden gewijzigd, de UCI staat open voor alle soorten voorstellen en ik weet echt niet hoe de Pro Tour er uiteindelijk gaat uitzien."

Gran Turismo 4 is gold

We hebben er even op moeten wachten maar nu is het dan eindelijk zover: Polyphony Digital heeft gisteren officieel aangekondigd dat de langverwachte racegame Gran Turismo 4 gold is gegaan. Deze racegame zal exclusief voor de PS2 beschikbaar zijn. In Europa zullen we nog even geduld moeten hebben tot 2005 want dan is hij hier ook te koop.

Voor meer informatie over de game kun je altijd even de website bezoeken van GT: Granturismoworld

Roddick voert Amerikaans Davis Cup team aan

Andy Roddick zal het Amerikaanse Davis Cupteam aanvoeren dat van 3 tot en met 5 december in de finale om de Davis Cup zal gaan spelen tegen Spanje.

De tweede enkelspeler is Mardy Fish en voor het dubbelspel zijn de broers Bob en Mike Bryan aangewezen. Het is voor de eerste keer sinds 1997 dat de Verenigde Staten weer in de finale van het landentoernooi staat.

Spanje, dat vorig jaar nog verliezend finalist was tegen Australië, vertrouwt op de gravelspecialisten Carlos Moya en Juan Carlos Ferrero en voor het dubbelspel zijn Rafael Nadal en Tommy Robredo opgeroepen.

Voetbal: Oranje selectie tegen Andorra bekend gemaakt

Icoon Sport nieuwsBondscoach Marco van Basten heeft Joris Mathijsen van AZ opgeroepen voor de interland tegen Andorra van aanstaande woensdag. Het is de eerste maal voor de verdediger dat hij bij de selectie zit.

Van Basten koos verder naast de vertrouwde namen ook weer voor de herstelde Arjen Robben, die lange tijd afwezig was, maar momenteel goud waard is voor Chelsea. Mario Melchiot keert ook weer terug. Ook hij maakt een zeer goede periode door in Engeland. Johnny Heitinga werd daar mede slachtoffer van, hij kreeg deze keer geen invitatie. Ook Theo Lucius keert niet terug. Tenslotte besloot de bondscoach om Edwin Zoetebier te laten afvallen, Maarten Stekelenburg, hersteld van zijn knieblessure, is nu weer tweede doelman. De vraag is voor hoe lang, want de basisplaats van Edwin van der Sar bij Fulham staat op de tocht. Van Basten ziet graag dat zijn internationals in de basis staan.


De selectie:

Doel:
Edwin van der Sar (Fulham), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Verdediging:
Nigel de Jong (Ajax), Joris Mathijsen (AZ), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Khalid Boulahrouz (HSV), Mario Melchiot (Birmingham City)

Middenveld:
Mark van Bommel (PSV), Edgar Davids (Internazionale), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Ajax), Denny Landzaat (AZ)

Aanval:
Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe), Romeo Castelen (Feyenoord), Dirk Kuijt (Feyenoord), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Roy Makaay (Bayern München)

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Nintendo DS demo-pod

Als je naar je locale spellenboer gaat is de kans groot dat je er ook kan gamen. De meeste winkels hebben namelijk wel één of meerdere demo-pods van verschillende consoles en handhelds staan.

Ook op gamebeurzen als de PU Gameplay en de GameXpo hebben vaak demo-pods staan zodat wij gamers ermee kunnen spelen.

Uiteraard is er voor de Nintendo DS ook een demo pod beschikbaar binnenkort. Hoe deze eruitziet zie je hieronder. De DS zit goed vast zodat hij niet meegenomen kan worden en op de poster erboven zie je een duidelijke uitleg van de mogelijkheden van de DS (touch en dubbele schermen bijvoorbeeld). De stylus zit rechts bevestigd en zit vast aan een touwtje.

Mathijsen opgeroepen voor Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft Joris Mathijsen van AZ opgeroepen voor de interland tegen Andorra van aanstaande woensdag. Het is de eerste maal voor de verdediger dat hij bij de selectie zit.

Van Basten koos naast de vertrouwde namen ook weer voor de herstelde Arjen Robben, die lange tijd afwezig was. Mario Melchiot keert ook weer terug. Hij maakt een zeer goede periode door in Engeland. Johnny Heitinga van Ajax wordt daar het slachtoffer van, hij kreeg deze keer geen invitatie. Ook Theo Lucius van PSV keert niet terug. Tenslotte besloot de bondscoach om Edwin Zoetebier te laten afvallen, Maarten Stekelenburg is, hersteld van zijn knieblessure, nu weer tweede doelman. De vraag is voor hoe lang, want de basisplaats van Edwin van der Sar bij Fulham staat op de tocht.


De selectie:

Doel:
Edwin van der Sar (Fulham), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Verdediging:
Nigel de Jong (Ajax), Joris Mathijsen (AZ), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Khalid Boulahrouz (HSV), Mario Melchiot (Birmingham City)

Middenveld:
Mark van Bommel (PSV), Edgar Davids (Internazionale), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Ajax), Denny Landzaat (AZ)

Aanval:
Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe), Romeo Castelen (Feyenoord), Dirk Kuijt (Feyenoord), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Roy Makaay (Bayern München)

Programma HCE (Week 46)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 46)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00ADO Den HaagRBC Roosendaal -
.
za19.30PSVWillem II -
za19.30NAC BredaAZ -
za19.30sc Heerenveen Vitesse -
za20.00NECFC Twente -
.
zo12.30AjaxFeyenoord -
zo14.30FC UtrechtRoda JC -
zo14.30FC GroningenFC Den Bosch -
zo14.30RKC WaalwijkDe Graafschap -

2 miljoen Japanse pre-orders Nintendo DS

Stel je voor je woont in Japan en de datum 2 december is onderweg. Wat doe je dan? Juist! Een Nintendo DS pre-orderen. Nintendo was van plan om in totaal maar één miljoen stuks te verschepen maar er zijn in totaal al meer dan twee miljoen pre-orders gedaan. Het lijkt er nu ook op dat Nintendo het pre-orderen een halt gaat toe roepen. Want veel mensen zullen helaas niet op de datum van release kunnen spelen met het systeem.

Olympische Spelen Athene duurste ooit


De Olympische Spelen van Athene, afgelopen augustus, hebben in totaal 8,95 miljard euro gekost. De minister van Financiën, George Alogoskoufis, heeft dit vrijdag in Athene bekend gemaakt.

Daarmee zijn de Spelen in de Griekse hoofdstad de duurste in de historie. In het kostenplaatje zijn niet alle infrastructurele projecten opgenomen, zoals bijvoorbeeld aanleg van een vliegveld, de ringweg en tramlijnen.

De Griekse regering draait voor het grootste deel van de kosten op, zo'n 7,2 miljard euro.

Verder zei Alogoskoufis dat de kosten van de post veiligheid zijn opgelopen naar 1,7 miljard euro. Vóór de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington hadden de Grieken daar 100 miljoen euro voor uitgetrokken.

Consumentenbond dient klacht in over lolly-reclame

De Consumentenbond heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over een tv-commercial van snoepfabrikant Chupa Chups voor 'gezonde' lollies waarin Daphne Deckers "haar bekendheid gebruikt" om te vertellen dat de lollies vruchtvlees bevatten en daarom te vergelijken zijn met fruit. De bond noemt de reclame misleidend.

Volgens de bond moet Deckers zich niet lenen voor zo'n reclame. "Zij wordt door veel Nederlanders gezien als voorbeeldmoeder, niet in de laatste plaats door haar vele publicaties over kinderen en opvoeding", stelt de bond.
De door haar aangeprezen lolly bestaat volgens de Consumentenbond voor 82 procent uit suiker en voor slechts 3 procent uit vruchtvlees.

Daarnaast wil de Consumentenbond een algeheel verbod op reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen. Ook eist de bond van de overheid een verbod op de zogenoemde 'gezondheidsclaims' op ongezonde producten. Zo zouden lollies niet langer "fruit" mogen worden genoemd.

Broers De Boer willen onderzoek naar CFK

Frank en Ronald de Boer hebben aan de openbaar aanklager van de KNVB gevraagd of deze een onderzoek wil instellen naar het pensioenfonds voor voetbalprofs CFK.

De tweeling vindt het onterecht dat buitenlandse voetballers in Nederland geen salaris hoeven af te dragen aan het CFK. Volgens hun zaakwaarnemer, Rob Cohen, loopt het fonds daardoor miljoenen euro's per jaar mis.

Het CFK is een collectieve pensioenvoorziening voor profvoetballers. Voetballers in de Nederlandse competitie zijn verplicht om via hun club jaarlijks de helft van hun salaris af te staan aan het fonds. Na hun voetballoopbaan krijgen de spelers dan een jaarlijkse uitkering van het CFK. Door deze regeling hebben de voetballers een groot fiscaal voordeel.

Volgens Cohen zou het om 140 buitenlandse voetballers gaan die ondanks de verplichting niets aan het fonds afdragen. "Daardoor worden de kosten hoger en worden het uiteindelijke rendement en de uitkering lager",aldus Cohen.

Woordvoerder Theo van Seggelen heeft inmiddels op het verzoek van de broertjes de Boer gereageerd. Volgens hem zijn er zo'n 120 buitenlandse voetbalspelers in Nederland die niet af dragen aan het pensioenfonds, maar volgens van Seggelen hebben ze daar plausibele redenen voor. "Ze vallen in een andere fiscale regeling en hebben daardoor geen voordeel van het CFK-fonds. Cohen zoekt spijkers in laag water en beschadigt daarmee het pensioenfonds. Hij zou zich beter in de materie moeten verdiepen",aldus van Seggelen op telegraaf.nl.

Vrouw betrapt in statiegeldapparaat

Icoon Binnenlands nieuwsIn een supermarkt in het centrum van Amsterdam is gisteravond rond negen uur een 20-jarige vrouw op heterdaad betrapt toen ze een krat met lege flessen probeerde te stelen. Een beveiligingsmedewerker van de supermarkt zag de vrouw toen ze in het statiegeldapparaat zat.

De vrouw kroop in het apparaat en kwam er vervolgens weer uit met een krat lege flessen in haar handen. Deze probeerde de vrouw vervolgens weer in te leveren om zo statiegeld te ontvangen. De medewerker betrapte de vrouw op heterdaad, daarop werd zij door de politie opgepakt. De vrouw zit nog vast en heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

Albert Heijn verlaagt prijs 2000 artikelen

MouseInteractive en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Albert HeijnAlbert Heijn verlaagt zaterdag 2000 artikelen gemiddeld met vier tot acht procent. Dat heeft het supermarktconcern vandaag laten weten. Betere condities van de leveranciers, kostenreducties en omzetverhoging van Albert Heijn zorgen ervoor dat de prijzenoorlog een nieuwe ronde in kan gaan.

Sommige producten worden 40 procent goedkoper. De prijsverlagingen zullen gelden voor onder meer chips, bier, tomatenketchup en chocoladevlokken van bekende merken. Albert Heijn heeft sinds het begin van de prijzenslag meer dan 5000 producten blijvend in prijs verlaagd. Dat is ruim een kwart van het assortiment.

"Het gaat goed met Albert Heijn", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "We hebben er sinds de prijzenreducties 250.000 nieuwe klanten bijgekregen. De volumes gaven een plus van ruim vier procent te zien, dus nu kunnen we wat teruggeven aan de klanten."

De prijzenoorlog startte in oktober 2003. Sindsdien zitten we al in ronde 10 van de verlagingen. Vooral Albert Heijn neemt daarin een voortrekkers rol. "We gaan door, want we willen met AH naar het midden van de markt, daar hoort de marktleider te ziten. Het verschil met discounters moet niet te groot zijn", aldus het bedrijf.
________
De prijzenoorlog tot nu toe:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten.
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug.
ronde 7: Albert Heijn komt met een goedkoop zuivelassortiment op de markt.
ronde 8: Diverse supermarkten verlagen de prijzen van vijfhonderd artikelen.
ronde 9: Albert Heijn verlaagt opnieuw de prijzen van duizend artikelen.

Pedro de la Rosa weer vader geworden

Voor Pedro de la Rosa kan de winter al niet meer stuk, de testrijder van McLaren is voor de tweede keer vader geworden. Hij had al een dochter genaamd Georgina.

Donderdag morgen is Maria de la Rosa bevallen van een tweede gezonde dochter. Moeder en dochter maken het goed. Pedro en zijn vrouw zijn natuurlijk erg blij: ”In de Formule 1 draait alles om timing en ik denk dat de timing nu super uitkwam, omdat mijn vrouw is bevallen tijdens de F1-vakantie."

Feyenoord wil Petta

AD Sportwereld meldt dat Feyenoord interesse heeft in Bobby Petta.

De 30-jarige middenvelder kan transfervrij bij het Schotse Celtic vertrekken, nadat afgelopen woensdag zijn contract daar werd ontbonden. Petta begon zijn profloopbaan bij de Rotterdamse club, en speelde daar van 1992 tot 1996. Maar hij brak er nooit echt helemaal door.

De linksbenige speler wilde zelf niet reageren op de mogelijke interesse van Feyenoord. "Ik ga liever niet in op namen van clubs. Het leuke is dat ze me blijkbaar niet vergeten zijn. Maar er zijn zoveel verzoeken dat ik tijd nodig heb om alles op een rijtje te zetten", aldus Petta in AD Sportwereld.

Volgens de zaakwaarnemer van Petta, Peter Harrison, is de kans klein dat Petta ook daadwerkelijk naar Rotterdam gaat. "Ik denk niet dat Feyenoord kan opbieden tegen clubs uit de Premiership. Bovendien gaat de voorkeur van Bobby uit naar een club in Engeland."

[update] Vier vrouwen vermoord in Belgi

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in België vier vrouwen om het leven gekomen bij twee schietpartijen. Volgens de Vlaamse VRT houden de misdrijven, in Gent en in Aalst, mogelijk verband met elkaar. De politie wil over deze zaak nog niets inhoudelijks kwijt.

Na de schietpartij in Gent zou de dader in een woning brand gesticht hebben. Op die plek trof de brandweer twee lichamen aan. De dader is nog altijd voortvluchtig.

Update 11:22
Volgens de Belgische krant De Gazet van Antwerpen heeft de dader zich aangegeven bij de politie. Het zou gaan om een 35-jarige Turkse man die eerder al werd veroordeeld in verband met de ontvoering van zijn kinderen. Voordat hij zich overgaf zou de dader in Gent nog een man die in bed lag hebben neergeschoten. Die persoon zou zwaargewond zijn.

Voorlopig wordt er weinig uitleg gegeven over de exacte omstandigheden van de moordpartijen.

ANP wint rechtszaak tegen Novum

De rechtszaak tussen de persbureaus Novum Nieuws en ANP is in het voordeel van het ANP beslist. De rechter in Amsterdam heeft bepaald dat Novum moet stoppen met het misbruiken van ANP-berichten. Daarnaast moet het bedrijf een voorschot van 50.000 euro betalen, voor de schade die het ANP zegt te hebben opgelopen, en een maand lang een rectificatie op haar website zetten. Novum heeft al aangegeven in hoger beroep te zullen gaan.

Het ANP had het kort geding aangespannen omdat het naar eigen zeggen kon bewijzen dat Novum berichtgeving overnam. Het nieuwe persbureau verschafte zich via toegangscodes, waarvan de organisatie geen gebruik mag maken, toegang tot de ANP-computers. Hierdoor liep het ANP naar eigen zeggen een miljoen euro aan omzet mis.

Tijdens de rechtszaak moest Novum toegeven dat een aantal werknemers een tijdje beschikte over illegale toegangscodes van het ANP-net. Toch zegt het bedrijf daar geen voordeel te van hebben gehad. Er zou alleen maar berichtgeving vergeleken zijn. "Met deze uitspraak wordt geweld gedaan aan het levenswerk van een aantal vooruitstrevende personen", aldus Novum-directeur Bram Bloemberg. "Blijkbaar gaat het Calimero-principe ook op in de Nederlandse rechtspraak. Ik vind het onverteerbaar dat op basis van een uiterst zwakke argumentatie de vorderingen van het ANP zijn toegewezen", aldus Bloemberg.

Aanbiedingen voor Van Gaal

Louis van Gaal, die onlangs opstapte als technisch directeur bij Ajax, heeft verschillende aanbiedingen gekregen om als coach aan de slag te gaan.

Van Gaal stapte vorige maand op bij Ajax omdat zijn ambities en de doelstelling van de Amsterdamse club niet overeen kwamen. Sindsdien zijn er een aantal clubs geweest waarmee van Gaal in verband is gebracht, waaronder Bayern München en Atlético Madrid.

"Er is een aantal serieuze aanbiedingen binnengekomen. Allemaal uit het buitenland. Wanneer ik weer aan de slag ga, kan ik niet zeggen. Ik zoek iets wat bij me past.”, aldus van Gaal.

[update] Trainingskamp PKK in Nederland opgerold

relaxteb had ons via de nieuws-submit te melden:

In Noord-Brabant in de plaats Liempde, nabij Eindhoven, is vanochtend vroeg een trainingskamp van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK opgerold. De politie-actie vond plaats op camping De Mus'donck. De campingbeheerder is één van de 29 arrestanten. De PKK-leden zouden zich in de kampeerboerderij op de camping hebben bevonden.

Burgemeester Jan Van Homelen van Boxtel, waar Liempde onder valt, zegt dat hij reeds enkele weken geleden van de actie op de hoogte is gesteld.

Elders in het land zijn ook invallen gedaan. Volgens het OM hebben de invallen niets met terreuronderzoek naar moslimextremisme te maken. Wel is het een zaak van ''nationaal belang.''

De PKK strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan in Turkije en Irak. In Nederland is de PKK niet verboden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Turkije en Duitsland.


Plaats van de inval


Update 11:03
Buurtbewoners reageerden vandaag vol ongeloof op de inval. Omwonenden hadden geen idee dat de Koerdische verzetsbeweging het terrein gebruikte als opleidingscentrum. Een buurman zegt wel eens buitenlanders op de camping te hebben gezien die nu en dan over slootjes sprongen. Inwoners van Liempde noemen het kampeerterrein een fantastische plaats voor een trainingskamp. De plek in het buitengebied ligt diep verscholen in de bossen en is van de openbare weg niet te zien.

De Telegraaf meldde in 1999 al dat de PKK in Nederland in het diepste geheim op afgelegen kampeerterreinen trainingen voor jonge PKK-strijders organiseerde. Bijvoorbeeld in Leens (Groningen), waar toendertijd op camping 'De Marne' een training plaatsvond van 130 jonge PKK-aanhangers vanuit heel Europa. Ook in Ter Apel organiseerde de terreurorganisatie trainingen.

Uit gegevens uit 1999 bleek dat er van de 300.000 Turken in Nederland ongeveer 25% van Koerdische afkomst was. De Binnenlandse Veiligheidsdienst schatte het aantal PKK-sympathisanten onder deze Koerden toen op ruim 6.000. Het actieve kader zou in 1999 uit 100 personen hebben bestaan.

Kettingzaag controller onthuld

Eerder hadden we al een aankondiging voor de Resident Evil 4 GameCube controller, nu is er dan eindelijk meer bekend.

De controller bevat alle knoppen die een Cube controller ook heeft, en je houdt hem vast zoals een echte kettingzaag. Bovendien zal er een geluidschip in het apparaat verwerkt zitten dat het geluid van een kettingzaag laat horen.

Als je de controller niet gebruikt kan je hem neerzetten op de houder die erbij zit zodat je het bloederige ding netjes bovenop de tv kan zetten.

De controller wordt tegelijk met Resident Evil 4 in de USA uitgebracht, op 11 januari 2005 en zal 50 dollar kosten.

Tokkies brengen kerstplaat uit

De Tokkies komen met een heuse kerstplaat. In het Yorin-FM programma Stenders Vroeg Op zong de meest asociale familie van Nederland hun instant-hit.

Het nummer gaat over een koude kerst, omdat de familie geen dak boven hun hoofd heeft met de feestdagen. Het zangwerk wordt gedaan door Gerrie Tokkie, maar Hanna Tokkie is ook veelvuldig te horen. De single is een voorloper voor een complete kerstcd, waaraan ook Sugar Lee Hooper, Ali B en Dennie Christian meewerken. Zo zingt Sugar Lee samen met Hanna het nummer Jingle Bells.

De Tokkies timmeren inmiddels aardig aan de weg. Ze hebben hun asociale status uitgebuit, onder meer met optredens in discotheken. Ook zijn ze in een reclamespotje te zien. Voor Emile Ratelband, die een huis voor de familie zou kopen, was dit onlangs een reden zijn handen van hun af te trekken. De kerstplaat ligt binnenkort in de winkels.

Kleuter uitgeschakeld door verdovingspistool politie

Vorige maand heeft de politie in Miami een 6-jarige jongen uitgeschakeld door middel van een verdovingspistool. De politie deed dat dat omdat de jongen in het kantoor van de directeur van zijn school met een stuk glas stond te zwaaien. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De politie ging over tot de verdoving van het ventje, omdat hij zichzelf al met het glas had verwond en daarbij dreigde zich verder toe te takelen.

Het kind werd in het ziekenhuis opgenomen, waar het momenteel nog verblijft voor psychiatrisch onderzoek.

Nintendo in 2005

Nu we zo tegen het einde van 2004 aanlopen is het tijd om te kijken wanneer en welke games we volgend jaar allemaal kunnen verwachten. Hoe lang duurt de nieuwe Cube Zelda bijvoorbeeld nog? Wanneer kunnen we weer gaan trommelen? Komen er nog interessante titels voor de twee draagbare Nintendo kindjes?

Nintendo DS

Feb. 14: WarioWare Touched! (Nintendo)
March 14: Pokemon Dash (Nintendo)
March: Yoshi's Touch & Go (Nintendo)
March: Atari Classics (Atari)
March: Pac Pix (Namco)
Q1: Need for Speed Underground 2 (Electronic Arts)
Q2: Metroid Prime Hunters (Nintendo)
May: Ultimate Card Games (Telegames)
June: Ultimate Brain Games (Telegames)
New titles for Nintendo franchises like Mario Kart, Animal Crossing and Advance Wars remain in development

Nintendo GameCube

January: Resident Evil 4 (Capcom)
January: Virtua Quest (Sega)
Feb. 8: NBA Street Vol. 3 (Electronic Arts)
Feb. 14: Star Fox: Assault (Nintendo)
February: Winnie the Pooh (Ubisoft)
March 14: Donkey Kong Jungle Beat (Nintendo)
March: Tom Clancy's Splinter Cell Chaos Theory (Ubisoft)
March: Dragon Ball Z Sagas (Atari)
Q1: Mortal Kombat: Deception (Midway)
Q2: Donkey Konga 2 (Nintendo)
Q2: Fire Emblem from Nintendo
Q2: Geist from Nintendo and an all-new adventure of The Legend of Zelda from Nintendo is in development.

Game Boy Advance SP

Jan. 10: The Legend of Zelda: The Minish Cap (Nintendo)
January: Banjo Pilot (THQ)
February: Rave Master: Special Attack Force (Konami)
February: Shaman King: Legacy of Spirits – Soaring Hawk (Konami)
February: Ace Combat (Namco)
February: Klonoa 2 (Namco)
February: Winnie the Pooh (Ubisoft)
March 21: WarioWare Twisted! (Nintendo)
March: Mario Party Advance (Nintendo)
March: Backyard Baseball (Atari)
March: Pac Pinball (Namco)
April: Pokémon Emerald (Nintendo)
Q2: Fire Emblem 2 (Nintendo)
Q2: Ultimate Pocket Games (Telegames)

Alle data zijn US release data, wij Europeanen krijgen de games meestal een maandje of twee later. Behalve Zelda: Minish Cap voor de GBA, welke hier nu al te koop is. Bovendien zegt Nintendo nog dat er een hoop titels nog "in development" zijn, welke dit zijn is nog maar de vraag, maar een mogelijke titel is natuurlijk Mario 128... Stay tuned!

Massa wil Schumi verslaan

Niet in de Formule 1, maar tijdens de nieuwe "Race of Champions" in Parijs wil de jonge Braziliaan Michael Schumacher verslaan. 'Ik denk dat het mijn doel moet zijn om Michael te verslaan.', zo liet hij de pers weten.

Felipe Massa en Michael Schumacher zijn niet de enige F1 coureurs die meedoen aan dit landen-kampioenschap. Ook McLaren coureur David Coulthard zal acte de presence geven. De laatste zal samen met rallycoureur Colin McRae het Schotse team gaan vormen.

De wedstrijden, die verreden worden in een variëteit aan vier-wiel aangedreven bolides, heeft ook verscheidene andere grote namen uit de racewereld weten te strikken. Zo doen rally-coureur Christien Loeb, oud F1- en huidig DTM coureur Jean Alesi en Nascar coureurs Jeff Gordon en Jimmie Johnson van de partij zijn. Ook zijn IRL kampioen Tony Kanaan en Champcar kampioen Sebastien Bourdais van de partij.

De "Race of Champions" is een all star wedstrijd met landenteams die bestaan uit twee rijders. De races vinden plaats op zaterdag 4 december in het Franse voetbalstadion Stade de France. In het stadion kunnen 60.000 mensen de races bekijken en het evenement moet vooral veel spektakel opleveren.

Man aangehouden met cocaïne in gezicht

Een 38-jarige inwoner van Heerlen is in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden bij een verkeerscontrole. Bij nadere controle van de man bleek dat deze een grote vlek witte vlek op zijn gezicht had. De agenten vroegen de man wat het was, en hij antwoordde ronduit: cocaïne.

Overigens heeft de politie nog niet vastgesteld of het daadwerkelijk cocaïne was. Daarvoor is bij de man ondermeer een bloedproef afgenomen. Tot deze actie was sowieso al besloten omdat de man naar alcohol rook en mogelijk onder invloed van harddrugs was.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Williams wint ook tweede wedstrijd

Serena Williams heeft ook haar tweede wedstrijd gewonnen bij de WTA Tour Championships in Los Angeles.

In de Rode Groep was de als zevende geplaatste Amerikaanse in twee sets te sterk voor de Russische Elena Dementieva, die als vijfde is geplaatst. De setstanden waren 7-6 en 7-5.

Haar eerste wedstrijd, afgelopen woensdag, won Williams al vrij eenvoudig tegen de Russische Anastasia Myskina, de winnares van Roland Garros.

Groningen volgt nu andere IJslander

FC Groningen gaat niet in zee met de IJslandse international Kristján Örn Sigurdsson. De 24-jarige verdediger was in september op proef en maakte toen een goede indruk.

Alleen de onderhandelingen met zijn club KR Reykjavik verliepen erg stroef. "Huren was geen optie en de transfersom is te hoog", aldus de trainer van FC Groningen, Ron Jans.

De club uit het heeft nu een andere Ijslandse verdediger op het oog,als vervanger van de langdurig geblesseerde Gijs Luirink. Volgens Sky sports zouden de Groningers nu interesse hebben in Ólafur Ingi Skúlason van Arsenal.De 21=jarige verdediger, die ook op het middenveld kan spelen, speelde nog niet in de FA Premiership, maar kreeg al wel speelminuten in de strijd om de Carling Cup.

Ballenjongen zorgt voor straf

Een agressieve ballenjongen heeft voor Braziliaanse Gremio een straf opgeleverd. De club mag twee wedstrijden niet thuis spelen.

De ballenjongen van Gremio schoot een bal keihard naar de keeper van de tegenpartij. Voor de tweede keer in korte tijd loopt Gremio nu tegen een straf op. Het gaat sowieso niet zo goed met de club die nog in 1995 tegen Ajax om de wereldbeker speelde. De club lijkt te gaan degraderen naar de Braziliaanse tweede divisie.

'Radicale islam groeit in Indonesië'

Uit een opiniepeiling gehouden onder de Indonesische bevolking, uitgevoerd door het Vrijheidsinstituut, blijkt dat de radicale islam in het land met een opmars bezig is. Het hoofd van het instituut, Ulil Abdala, noemt de uitslag van de peiling zorgwekkend. ''Er zijn sterke aanwijzingen dat de radicale islam terrein wint. Dat is zeker iets waar gematigde Indonesische moslims acht op moeten slaan.''

Volgens de enquête is bijna 60% van de Indonesiërs voorstander van lijfstraffen voor wetsovertreders; Zo'n 40% vindt dat een dief de hand moet worden afgehakt. 40% is tegen een vrouw als president en 39% procent vindt dat een man met meerdere vrouwen moet kunnen trouwen. Aanslagen van de terreurgroep 'Jemaah Islamiyah' worden door 59% van de bevolking veroordeeld, maar 16% weigert dit te doen; De rest heeft geen oordeel.

Verder meent 50% van de ondervraagde moslims dat in gebieden waar overwegend moslims wonen geen kerken thuishoren. Ruim 80% is echter tegen het Islamitisch Verdedigingsfront, dat bijvoorbeeld cafés binnenvalt omdat daar tegen de regels van de islam in, alcohol geschonken wordt.

Het Vrijheidsinstituut merkt op dat voor veel ongeschoolde Indonesiërs hun enige bron van informatie radicale moslimgroepen zijn. Ze zijn daarom waarschijnlijk ook niet goed geïnformeerd zijn over de terreuraanslagen die het land de afgelopen jaren hebben getroffen.

-
Indonesië heeft ongeveer 200 miljoen ingezetenen en telt na China, India en de VS de meeste inwoners ter wereld. 85% van de bevolking is moslim. De rest bestaat onder meer uit christenen (ruim 8%), Hindoes (2%) en boeddhisten (minder dan 1%).

Salarisverhoging voor Rijkaard

FC Barcelona heeft Frank Rijkaard een salarisverhoging gegeven van 20 procent en een verhoging van eventueel te behalen premies. Dit als beloning voor de goede prestaties.

Rijkaard tekende bij Barcelona voor een salaris dat in Spanje voor een trainer als laag wordt beschouwd. Rijkaard verdiende één miljoen euro per jaar, terwijl trainer als Ranieri (Valencia) en Cuper (Mallorca) 2,5 keer zoveel verdienen. De moeilijke financiële positie van de club was daar de reden van, maar afgesproken werd dat als het beter zou gaan met de club er een salarisverhoging zou komen.

Technisch secretaris Txiki Begiristain vond daar nu de tijd rijp voor: "De clausule bestond al en dit is een goed moment om hem uit te voeren. Vanaf het begin was hij zich ervan bewust dat de club een moeilijke financiële periode doormaakte. Hij heeft geen moment druk uitgeoefend om meer te verdienen."

Rijkaard is natuurlijk blij met de verhoging van zijn salaris en van de premiebedragen, maar had liever gezien dat het niet bekend was gemaakt. Hij houdt zich liever bezig met het voetbal dan met vragen over zijn salaris.

Sterk begin Mauresmo in Los Angeles

De Française Amélie Mauresmo is de WTA Tour Championship in Los Angeles sterk begonnen. Mauresmo gunde haar tegenstandster Vera Zvonareva slechts 1 game, 6-1 en 6-0.

Door haar zege, in het laatste toernooi van het jaar, nam Mauresmo de leiding in de zwarte groep. Ook Maria Sjarapova won haar eerste wedstrijd, eveneens in de zwarte groep. De Russische kampioene van Wimbledon versloeg vrij eenvoudig haar landgenote en US Open-winnares Svetlana Koeznetsova, setstanden waren 6-1 en 6-4.

Rechter ontslagen wegens rol in pornofilm

Homeroz had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Roemeense rechter heeft haar ontslag in moeten dienen, nadat bekend was geworden dat ze een rol zou hebben gespeeld in een pornofilm. De rechter in kwestie, de 36-jarige Simona Lungu, was werkzaam in de rechtbank van Boekarest.

Toen de film, die overigens van Deense makelij was, in Roemenië werd ontdekt, gelastte Lungu zelf een onderzoek. Een forensisch onderzoeksinstituut vergeleek foto's van haar met beelden uit de film, zodat haar onschuld kon worden bewezen. Het instituut oordeelde echter anders; volgens hen was na dit onderzoek onomstotelijk vast komen te staan dat de rechter en de actrice één en dezelfde persoon waren.

Met deze uitkomst kon het Hoge Raad van Magistraten, het hoogste rechtsorgaan in Roemenië, niets anders doen dan het vertrouwen in haar opzeggen en werd Lungu gedwongen op te stappen.

Puntverlies Nederlandse hockeysters

De Nederlandse hockey-dames hebben hun eerste puntverlies geleden bij de toernooi in de strijd om de Champions Trophy. Tegen gastland Argentinie bleef het 0-0.


Door het resultaat moet Oranje zaterdag, in de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland, minstens een punt halen om zich te plaatsen voor de finale, die zondag wordt gehouden.

Voor rust was Nederland de betere ploeg, en kreeg via Ellen Hoog de grootste kans van de wedstrijd, de Nederlandse schoot de bal na een mooie aanval met haar backhand op de paal. Na rust namen de Argentijnen het heft in handen, Tot veel kansen leidde het overwicht echter niet, en daardoor eindigde de wedstrijd doelpuntloos.

Paaldansles voor jongeren leidt tot rel

Beasjtie had ons via de nieuws-submit te melden:

Sarah Davis, een Britse danslerares uit Birmingham, heeft haar lessen in paaldansen voor jongeren vanaf twaalf jaar moeten afblazen, na felle kritiek van de Britse welzijnsorganisatie Childline die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Zij noemden de lessen "misplaatst en misdadig". Een functionaris van de organisatie veroordeelde de plannen, met de argumentering dat er talrijke andere, veel geschiktere manieren zijn om kinderen fit te houden.

De danslerares zal de lessen nu uitsluitend aan volwassenen geven.

Half-Life 2 al in het bezit van enkelen

Enkele gamers hebben exemplaren in hun handen gekregen van Half-Life 2. Net zoals met o.a. Doom 3 werden deze exemplaren te vroeg verkocht door winkeliers. In tegenstelling tot die game kunnen gamers met Half-Life 2 nu al in hun bezit het nog niet spelen. Om Half-Life 2 te kunnen spelen moet je de game registreren bij Valve's online downloadsysteem Steam.

Valve heeft echter ook enige tijd terug de software Development kit uitgebracht waardoor men waarschijnlijk snel een manier zal vinden om de game toch te kunnen spelen voor de officiële releasedatum.

Maar zelfs voor de release van de SDK was Counterstrike: Source al te spelen zonder online registratie wat je doet vermoeden dat er al mensen zijn die de straten van City 17 bewandelen.

PvdA: Kabinet onderschat radicale islam

De PvdA vindt dat het kabinet het islamitisch radicalisme nog steeds onderschat. PvdA-leider Wouter Bos zei gisteren in het debat over de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh zich althans niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat het kabinet doet voorkomen alsof het om een ''integratieprobleem op polderformaat'' gaat. Volgens Bos betreft de radicale islam echter een internationaal georganiseerde en gefinancierde politieke beweging.

Bos juichte de voorstellen die het kabinet gisteren deed wel toe en toonde zich bereid werkelijk ''elke suggestie op te pakken die ertoe kan bijdragen dat we grip krijgen op dit gevaar.'' De maatregelen van het kabinet tegen de radicale islam beogen onder meer: extra geld voor de AIVD, extra middelen voor het beveiligen van personen en objecten en mogelijkheden om radicale moskeeën te sluiten of haatzaaiende imams te weren of uit te zetten. Ook wil het kabinet personen met een dubbele nationaliteit die zich schuldig maken aan terroristisch geweld, hun Nederlanderschap ontnemen.

Extra maatregelen
In de Kamer pleitten gisteren vrijwel alle fracties voor aanvullende maatregelen. Het CDA wil maatregelen als op internet vanuit Nederland haatzaaiende of opruiende teksten worden gepubliceerd. De PvdA wil imams uit het buitenland over drie jaar geen verblijfsvergunning meer geven. GroenLinks wil een betere beveiliging van personen die het risico lopen dat er een aanslag op hen wordt gepleegd. Op de éénmans-fractie Ali Lazrak na stemde de hele Kamer in met met een LPF-voorstel dat haatzaaien en geweldsoproepen via buitenlandse radio- en televisiezenders moet tegengegaan. Het kabinet moet bekijken of zenders die zich daaraan schuldig maken, kunnen worden geweerd uit Nederland.

Palestijnse baby's massaal Yasser genoemd

Palestijnse kinderen krijgen sinds gisteren massaal de naam Yasser of Yasser Arafat. Ouders noemen hun pasgeboren zoontjes zo als eerbetoon aan de gisteren overleden Palestijnse leider Yasser Arafat.

Ook het echtpaar Hassan was van plan hun zoontje zo te noemen. Pas bij de bevalling kwam de 32-jarige Safra Hassan er achter dat ze twee kinderen zou baren. De vrouw bracht twee gezonde zoontjes ter wereld en besloot de één Yasser en de ander Arafat te noemen.

Verwacht wordt dat de 'Yasser-rage' nog zeker enkele dagen zal aanhouden.

Van Gogh 'niet vaak' bedreigd

Uit de feitenreconstructie van de ministers Johan Remkes van Binnenlandse Zaken en Piet Hein Donner van Justitie blijkt dat Theo van Gogh maar twee keer ernstig bedreigd is geweest. De meest recente is van augustus 2004 na een column van Van Gogh in de Metro. Wel werd hij in verband met de uitzending van de film 'Submission' meerdere malen via internet bedreigd.

Van Gogh moest blijkens de feitenreconstructie niets hebben van beveiliging. Hij gaf aan de politie Amsterdam-Amstelland te kennen dat hij niet bewaakt wilde worden in verband met de uitzending van 'Submission'. Na veel aandringen van de politie ging hij toch akkoord dat politieauto's af en toe langs zijn huis reden.

Nieuwe Revu
De andere bedreiging aan Van Goghs adres dateert al uit 1997. Hij schreef toen samen met Theodor Holman een wekelijkse column in de Nieuwe Revu. Bij de redactie van het blad kwam toen een telefonisch bedreiging binnen na een column die handelde over moslims en moslimorganisaties.

In 1997 werd Van Gogh ook aangeklaagd bij de Raad voor de Journalistiek door het Anti Discriminatie Bureau (ADB). Dit naar aanleiding van een column die hij samen met Theodor Holman in de Nieuwe Revu schreef onder de kop: "Een lul van één meter tachtig. Allah is groot. Allah is machtig." Ook in 1995 al riep Van Gogh de toorn van het ADB over zich af vanwege een column in HP/De Tijd onder de kop "Leve de islam!". Hij beschreef moslims daarin als ''boodschappers van de achterlijkste duisternis'', als ''gelovigen bij wie jij als eerste in aanmerking komt om voor hun gedroomde vuurpeloton de zegeningen van Allah te ondergaan'', en als ''gelovigen die flikkers 'onrein' vinden, net als ongestelde vrouwen, ongelovigen of alle anderen die niet aan de normen voldeden van die geitenneuker uit Mekka.''

Van Gogh werd overigens van beide aanklachten indertijd vrijgesproken. De Raad voor de Journalistiek stelde in een uitspraak zich te kunnen voorstellen dat de teksten van Van Gogh als beledigend kunnen worden ervaren door moslims. Volgens de Raad keerden de teksten zich echter niet tegen de Islam, maar tegen fundamentalisten. De klacht werd dan ook ongegrond verklaard.

[upd] Terroristen zijn bekeerde Nederlanders

JosephRoosenbaum en pegakemi hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De twee mannen die woensdag na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden, bezitten de Nederlandse nationaliteit. Eén van de twee verdachten is de 19-jarige Jason W. Hij is een zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Vijf jaar geleden bekeerde hij zich tot de radicale islam.

In Amersfoort werd zijn 17-jarige broer Jermaine gearresteerd. Beide broers zouden zich in kringen rond Samir A. hebben begeven, de zogenaamde Hofstadgroep. A. wordt verdacht van het voorbereiden van terreuraanslagen. Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, was eveneens in deze kringen te vinden

Jason W. is geen onbekende van de politie. In dezelfde woning in Den Haag werd hij vorig jaar al gearresteerd. W. bekeerde enkele jaren geleden tot de islam en werd al snel radicaal. Zo bezocht hij vaak de Fourqaan moskee in Eindhoven. Deze moskee in Eindhoven raakte eerder al in opspraak, omdat er jonge mensen voor de jihad zouden worden gerekruteerd. Daarbij gaat het onder meer om de recrutering van twee Nederlandse Marokkanen, die in december 2001 om het leven kwamen in de Indiase deelstaat Kashmir.

Update 06:31
De Telegraaf meldt vandaag dat de andere verdachte die in Den Haag werd opgepakt de 22-jarige Ahmed Ismail A. is. Ook hij heeft, net als Jason W., de Nederlandse identiteit en was bij de AIVD bekend als een kopstuk van de zogenaamde 'Hofstadgroep'.

Verder werd in Amsterdam nog een lid van de groep aangehouden, de 23-jarige Mohammed Fahmi B. Opvallend is dat dit trio in oktober 2003 samen met Samir A. en hun geestelijk leider, koranleraar Mohammed al-Issar, opgepakt zijn op verdenking van het beramen van een aanslag. Het vijftal kwam toen weer snel vrij wegens gebrek aan bewijs. Naar Al-Issar is justitie nog steeds op zoek.

Met de grootscheepse antiterreuractie van afgelopen woensdag in Den Haag, Amsterdam en Amersfoort is volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken op de valreep een nieuwe aanslag in Nederland voorkomen.

Martelaar
De 19-jarige Jason W. blijkt overigens helemaal voorbereid te zijn geweest op een martelaarsdood. Dat blijkt uit een schokkende afscheidsbrief die hij aan zijn moeder schreef. Jason gebruikt de strijdnaam 'Abu Mujahied Amrikie'. Het weblog GeenStijl plaatste gisteren de bewuste brief in zijn geheel.

Remkes overleeft motie van wantrouwen

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister van Binnenlandse zaken Johan Remkes (VVD) heeft in het debat over de moord op Theo van Gogh vannacht zonder veel moeite een motie van wantrouwen van Tweede Kamerlid Geert Wilders overleefd. Behalve Wilders zelf steunde niemand de motie. Na afloop verklaarde Remkes de afgelopen dagen te hebben overwogen op te stappen als minister.

Wilders meent dat Remkes tijdens het debat "geen duidelijk antwoord" heeft gegeven op de vraag waarom Mohammed B. niet op AIVD-lijst van 150 personen voorkwam. Volgens Wilders is het "helder" dat de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh wel op die lijst had moeten staan.

"Remkes weigert te erkennen een fout te hebben gemaakt. Hij is politiek verantwoordelijk voor de AIVD. Er zijn grove fouten gemaakt, ik kan dat ook niet anders dan het vertrouwen in de minister opzeggen", aldus Wilders. Het Kamerlid kreeg echter van niemand bijval.

Meningen fracties
De VVD-fractie, die via fractievoorzitter Jozias van Aartsen eerder deze week een hoop kritiek op Remkes had geuit, meende dat de minister voor zijn optreden in de Kamer bepaald niet "de schoonheidsprijs verdiende", maar dat hij wel mag blijven. "Wij moeten toe naar actie; krachten die onze democratie bedreigen het hoofd bieden", aldus Van Aartsen in het debat. "De bestrijding van het extremisme is een bloedernstige taak waar de samenleving niet mee belast kan worden. De overheid is nu aan zet. Kabinet: treed op. Laat je niet ridiculiseren."

Regeringspartij CDA is ervan overtuigd dat het kabinet het terroristisch radicalisme hard zal aanpakken en dat het kabinet een klimaat zal scheppen waarin de bevolking niet tegenover elkaar komt te staan. Fractievoorzitter Maxime Verhagen zei te beseffen dat het onmogelijk is iedereen die een aanslag wil plegen in de gaten te kunnen houden. Wel gaf hij aan graag te zien dat het kabinet het "verheerlijken van strafbare zaken" strafbaar gaat stellen.

SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen meent ook dat de ministers Donner en Remkes niets te verwijten valt "Er is maar een persoon die iets te verwijten valt en dat is de moordenaar zelf", aldus Marijnissen, die het kabinet opriep snel over te gaan tot actie.

PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos stelde aan de kaak dat volgens hem Remkes niet over de bevoegdheden beschikt die hij wel nodig heeft. Hij riep Remkes tevens op de Kamer in het vervolg "duidelijker, helderder en tijdiger" te informeren over bepaalde dillema’s zoals de capaciteitsproblemen bij de Algemen Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De PvdA pleit voor een Nederlandse imamopleiding die er per 2008 moet komen. Ook pleitte de PvdA ervoor om over drie jaar buitenlandse imams geen verblijfsvergunning meer te geven.

Femke Halsema van GroenLinks zei dat minister van Justitie Donner "nog maar eens goed moet nadenken" over zijn uitspraken over "rookpluimen in Nederland". Ze noemde de relatie die is gelegd tussen de dubbele nationaliteit en radicalisme kwetsend. "Ik denk dat je moet uitkijken dat je dubbele nationaliteiten niet gaat kwetsen", aldus Halsema.

Halsema noemde de verdediging van Remkes "onder de maat", maar niet zo slecht dat ze de motie van Wilders steunde. "Wij zijn niet geheel overtuigd van de juiste keuzes, maar kunnen ook niet concluderen dat de onjuiste conclusies zijn getrokken", zo sprakHalsema. Ze diende wel een motie in om opiniemakers beter te beveiligen tegen mogelijke aanslagen, deze motie werd gesteund door de VVD, D66, ChristenUnie, LPF, SGP en Groep Wilders, maar haalde het dus niet.

Fractievoorzitter Boris Dittrich van regeringspartij D66 zei de afwegingen die zijn genomen om Mohammed B. niet intensiever te volgen te kunnen begrijpen. Ook hij zei Remkes "niet sterk" te hebben gevonden in het debat. Hij riep op tot "daadkracht en leiderschap" van de regering.

Dit deed ook Bas van der Vlies van de SGP. "De burgers van dit land zitten echt niet te wachten op een ministerscrisis, maar op het herstellen van het vertrouwen. Met de hardere aanpak van moslimextremisten moet snel worden begonnen, adlus de fractievoorzitter.

André Rouvoet van de ChristenUnie sloot zich aan bij de woorden van Van Der Vlies. Hij voegde hier aan toe te vinden dat de minister van Justitie voortaan sneller wordt geïnformeerd over relevante informatie met betrekking tot bedreigingen aan het adres van mensen.

Remkes overwoog op te stappen
Remkes zelf wees de kritiek dat hij niet daadkrachtig genoeg zou optreden tegen terreur van de hand. Hij wees onder meer op de grote politieactie van woendag in Den Haag. Wel zei hij na afloop te hebben overwogen te stoppen als minister. "De belangrijke maatschappelijke opdracht kan je geen handen en voeten geven wanneer er twijfel bestaat over het politieke vertrouwen dat je hebt", aldus Remkes.

Ayaan Hirsi Ali afwezig
VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali was niet aanwezig bij het debat, zij zou er mentaal nog niet klaar voor zijn. Voorzitter van de Kamer Frans Weisglas sprak na het debat namens alle kamerleden de hoop uit haar snel weer in de Kamer te zullen weerzien.

Mental Theo vertrekt bij TMF

Theo Nabuurs, beter bekend als Mental Theo, zal volgend jaar de muziekzender TMF verlaten. Zijn contract wordt beëindigd omdat de VJ/presentator het aanbod voor contractverlenging niet accepteerde. Op 2 april 2005 zal Mental Theo bij de TMF Awards voor de laatste keer actief zijn voor TMF.

Hij kon zich niet vinden in de voorwaarden van het contract, zo meldde de zaakwaarnemer van Nabuurs. Het zou niet met geld te maken hebben. Wel is het contract definitief verbroken, aldus de zaakwaarnemer.

Nabuurs werkt nu zo'n zes jaar voor TMF. Hij maakt vooral programma's vanaf locatie en is momenteel actief als presentator van Mental Theo on the Road. Hij wil een soortgelijk programma gaan maken bij een andere zender en zou al in onderhandeling zijn met enkele tv-zenders. Welke dat zijn, wilde zijn zaakwaarnemer vooralsnog niet zeggen.

AD: AIVD-lek is Marokkaanse tolk

Robert-Jan had ons via de nieuws-submit te melden:

De man die AIVD-informatie lekte naar de groep moslimfundamentalisten waar Mohammed B. deel van uitmaakte is een Marokkaanse tolk, zo meldt het Algemeen Dagblad. Hij blijkt, tegen de regels van de inlichtingendienst in, niet twee, maar slechts één keer gescreend te zijn voor hij aan het werk kon. Het is dezelfde man die in september van dit jaar werd aangehouden op verdenking van het schenden van staatsgeheimen.

De 34-jarige Outmar Ben A. heeft observaties en verslagen van telefoontaps verspreid onder moslimextremisten, zo blijkt uit het onderzoeksverslag van de Nationale Recherche. De recherche kwam A. op het spoor nadat in september van dit jaar de Utrechtse terreurverdachte Hassan O. werd aangehouden. Ook hij was in het bezit van staatsgeheime informatie van de AIVD, die hij had gekregen van de tolk. De 37-jarige O. werd destijds verdacht van het bezit van explosieven, maar is inmiddels weer vrij.

A. werkte pas kort voor de AIVD en werd, wegens een tekort aan Marokkaans-Nederlandse tolken, slechts één keer gescreend, in plaats van twee keer zoals de regels van de AIVD voorschrijven. Ook werd hij meteen op zware zaken gezet en had hij toegang tot zeer vertrouwelijke informatie.

Tegen A. werd op 29 september aangifte gedaan door een medewerker van de AIVD, hij zou een uitgewerkt tapgesprek en een observatieverslag vanuit het gebouw van de AIVD in Leidschendam hebben meegesmokkeld. In de aangifte stond ook dat A. zich tijdens het onderzoek naar de Utrechtse terrorismezaak steeds opvallender zou zijn gaan gedragen. De tolk deed bijvoorbeeld een binnenkomend telefoontje af als "niet relevant", terwijl het juist om iets zeer belangrijks in die zaak ging. Ook meldde hij zich in die periode zeer onregelmatig ziek.

De Hoop Scheffer: 'Europa neemt dreiging niet serieus'

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer meent dat Europa de dreiging van het internationale terrorisme nog lang niet serieus genoeg neemt. Europa zou een voorbeeld moeten nemen aan de Verenigde Staten, zo zei De Hoop Scheffer donderdag in een toespraak tot de Amerikaanse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in New York.

"In Europa voert men nog steeds ingewikkelde discussies over hoever de bevoegdheden van de overheid in de strijd tegen het terrorisme mogen reiken. Er wordt te veel nadruk gelegd op het maken van zo weinig mogelijk inbreuk op de persoonlijke levenssfeer", aldus de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Hij meent dat de dreiging van internationaal opererende islamitische terreurorganisaties nog altijd wordt onderschat en dat Europa op dit gebied achterloopt op de VS.

De Hoop Scheffer zei dat de aanslagen in Madrid in maart vorig jaar en de moord op Theo van Gogh van vorige week een bewijs zijn dat de dreiging van het islamitisch terrorisme ook in Europa zeer serieus moet worden genomen en dat een keiharde aanpak ervan nodig is. "Als Europa tot die conclusie komt, dezelfde die in de VS na de aanslagen van 11 september is getrokken, is de komende jaren een sterke toenadering en samenwerking tussen Europa en Amerika mogelijk. En de NAVO moet hier haar rol in spelen." Volgens De Hoop Scheffer is het verschil in aanpak tussen de Verenigde Staten en Europa één van de redenen voor de gespannen verhoudingen tussen de NAVO-bondgenoten de laatste jaren.

De secretaris-generaal sprak tevens over Irak en Afghanistan. Hij zei een voorstander van een proactieve aanpak van terreurdreigingen te zijn. "Als we de strijd niet waren aangegaan in Afghanistan, hadden we uiteindelijk in onze achtertuin moeten vechten voor onze vrijheid", aldus De Hoop Scheffer. Ook zei hij dat de NAVO de komende jaren een actievere rol moet gaan spelen bij het oplossen en voorkomen van internationale crises. Hij sloot niet uit dat de NAVO ooit in Irak actief zal worden, maar zei wel dat dit alleen mogelijk is als de Iraakse regering er specifiek om vraagt.

Nintendo doneert 1000 deuren

Nee, geen berichtje over Paper Mario: The Thousand-Year Door, maar het heeft er wel mee te maken. Nintendo schenkt de hulporganisatie Habitat for Humanity International namelijk 1000 deuren.

Habitat for Hunamity is een non-profit organisatie die huizen bouwt en ze kunnen een gulle gift als deze natuurlijk altijd gebruiken.

"[...]
Nintendo's generosity reflects the spirit of the organization. The gift of 1,000 doors will open new doors for families in need across Florida -- families who have the same dreams as most Americans do, to someday have a simple, decent home to call their own.
[...]"


aldus Dick Weber, regional director voor Habitat for Humanity International. Ook Nintendo zelf is blij met deze actie volgens George Harrison, onderdirecteur voor Nintendo Amerika, afdeling marketing en communicatie.
"[...]
Nintendo is proud to be a part of this great rebuilding effort. We trust this contribution will open the door for hundreds of families to enjoy a better life.
[...]"


Televisiestations schrappen 'Saving Private Ryan'

1034247 had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel kleine Amerikaanse televisiestations hebben donderdag de film 'Saving Private Ryan' niet uitgezonden. Moederbedrijf ABC had de film voor vandaag aangeboden. De stations waren echter bang dat het geweld in de oorlogsfilm van Steven Spielberg en het grove taalgebruik zou leiden tot boetes van de de Amerikaanse 'mediawaakhond' FCC.

De film zou gedraaid worden wegens de viering van Veteranendag in de VS. De zelfcensuur van de tv-stations is het directe gevolg van het optreden van de FCC na een incident rond de ontblote borst van zangeres Janet Jackson.

Er kleeft bloed aan mijn oren

Langzaam snijdt het mes door het vlees. De beste man geeft geen krimp, terwijl hem langzaam een van zijn tepels ontvreemd wordt. Het publiek kijkt toe, terwijl het nietige lapje vlees op de grond geworpen wordt. Het bloed sijpelt in dunne stroompjes uit enkele wonden in zijn lichaam. Het lapje vlees dat ooit iemands tepel was, wordt vertrapt door de schoen van een woest uitziende slager. Met een groot mes maakt hij een begin aan het live amputeren van het been van de goede man… op dat moment galmt zijn eerste schreeuw over het plein.
Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.