WADA verontrust over reclame 'Valseplasser'

Icoon opmerkelijk nieuwsHet mondiale anti-dopingbureau WADA heeft laten weten verontrust te zijn over de reclame die op internet wordt gemaakt voor de Whizzinator. Met deze 'Valseplasser' zou het voor sporters altijd mogelijk zijn een schone plas in te leveren bij dopingcontroles.

Voor 150 dollar levert de Californische fabrikant Puck Technology een pakketje met daarin: een levensechte kunstpenis (in vijf kleuren, in ÚÚn maat leverbaar) met daaraan een vloeistofzakje bevestigd, een portie met 80 cc kraanwater dat aangelengd moet worden met 'instant' urine, een warmtepak om het plasje op lichaamstemperatuur te brengen en een slip om alles op de plaats te houden.

De dopingcontroleur, die volgens het protocol de plassende sporter op de vingers moet kijken, zou niets merken van het gegoochel onder zijn neus. Zelfs de klik waarmee de stroom in gang wordt gezet zou onopgemerkt blijven.

De methode doet sterk denken aan het 'peertje’ in de oksel van de Belgische wielrenner Pollentier tijdens de Tour de France in 1978. Maar ondanks dat hij wat verouderd lijkt, is de methode bijzonder actueel. Zo bestaat het sterke vermoeden dat hij ook bij de Olympische Spelen in Athene is toegepast. De Hongaarse atleet Adrian Annus moest vanwege verdenking ervan zijn gouden medaille inleveren.
Submitter:  Bron: NRC (papieren editie)