FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 november 2004

[update] 'Prins Bernhard is niet dood'

Een hardnekkig gerucht deed vanmiddag de ronde dat Prins Bernhard (93) zou zijn overleden. Verschillende weblogs, waaronder VolkomenKut, refereerden aan een topic dat liep op het forum van FOK!. Daarin werd door meerdere users gemeld dat er wellicht een mededeling op komst was over de dood van het oudste lid van het Nederlands Koninklijk Huis.

Tot laat in de middag werd er gespeculeerd over radio-uitzendingen die zouden worden omgegooid, en extra nieuwsuitzendingen die aanstaande waren. Een eerste ontkenning van het bericht kwam van royalty-verslaggever Marc van der Linden op radiostation Noordzee FM. Hij meldde dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de geruchten tegenover hem weersproken had. Van de Linde noemde het FOK!forum als bron voor de geruchtenstroom.

In de loop van de middag kwam een bericht naar buiten dat de gezondheid van Bernhard sinds een poliklinische ingreep vorige week juist verbeterd was. Het leek daarmee uitgesloten dat er een overlijdensbericht stond aan te komen. In een telefonische verklaring aan FOK! meldde RVD-woordvoerder Chris Breedveld even later dat er van een overlijden echt geen sprake was. Breedveld denkt dat de verwarring is ontstaan doordat de prins vanochtend een routine-onderzoek heeft ondergaan in het ziekenhuis, naar aanleiding van de ingreep van vorige week. Bernhard zou het goed maken, en verbleef thuis op paleis Soestdijk, aldus Breedveld.

Prins Bernhard tijdens defilé van vorig jaar
Prins Bernhard maakt het naar omstandigheden goed

Update 23:49
Het gerucht dat prins Bernhard zou zijn overleden heeft voor beroering in de Nederlandse media gezorgd. De NCRV zou al bezig zijn geweest met het monteren van een speciale uitzending, en op het Mediapark in Hilversum werd Studio 7, die alleen bij speciale gelegenheden wordt gebruikt, in gereedheid gebracht. RTL Boulevard en SBS Shownieuws besteedden vanavond aandacht aan de hoax, en ook Dolf Janssen noemde het gerucht in het tv-programma VARA Laat. Het is niet bekend hoe het gerucht precies is ontstaan.

Betrapte inbreker 'zocht bal'

Icoon opmerkelijk nieuwsJe komt thuis, steekt de sleutel in het slot, opent de deur en ziet een paar vreemde schoenen op de deurmat staan. Je denkt: 'Wat is dat nou?' Vervolgens komt er een onbekende man op sokken de trap af, die zich doodleuk met zijn voornaam voorstelt en je hartelijk begroet.

Dat overkwam een 41-jarige vrouw uit Utrecht. ''Ik heb een bal op het dak gezocht'', zei hij tegen de vrouw alvorens hij zijn schoen aan deed en vertrok. De vrouw belde daarop de politie en gaf zijn voornaam en het signalement door. Toen agenten in de stad een man zagen fietsen die aan het signalement voldeed, riepen ze hem bij zijn voornaam. De inbreker reageerde spontaan, waarna hij in de boeien werd geslagen. De 18-jarige bleek een bekende van de politie te zijn. Uit het huis was niets ontvreemd.

Discussie over kwalificatiesysteem

In Brazilië werd er een nieuw systeem voor het kwalificeren voorgesteld. Dit was mede omdat er veel kritiek op het systeem van 2004 was geuit. Maar Bernie Ecclestone vindt dat er nog wel meer veranderingen mogelijk zijn.

Gedurende het seizoen 2004 was er constante kritiek op het kwalificatiesysteem, dat niet spannend genoeg was voor de mensen die op de tribune zaten. Daarop werd al eerder gereageerd door de Formule 1 zelf, door het voorstellen van een nieuw kwalificatiesysteem, waarin het gemiddelde van de twee rondetijden uitmaakt wie de pole position heeft.

Maar ook daar is weer kritiek op. Net zoals in 2004, wordt er nog steeds gebruik gemaakt van twee ‘flying laps’, één in elke sessie. Critici claimen dat het systeem dat vroeger werd gebruikt, het systeem waarin je 12 rondes had om je te kwalificeren, veel spannender is, en veel leuker is voor de mensen op de tribune.

"Kennelijk zijn mensen nog steeds niet tevreden met het kwalificatiesysteem.", zei Ecclestone erover. "Het meest recente voorstel is beter dan het systeem waarmee we afgelopen jaar rondreden, maar er is altijd ruimte voor verbetering. We zullen proberen om aan de eisen van het publiek te voldoen."

Georgina Verbaan: 'Mijn borsten zijn echt'

Icoon Showbiz nieuws Morgen ligt het in de schappen, de nieuwe Playboy met daarin een naaktreportage van Georgina Verbaan. Zelf is ze trots op de reportage, die ze naar eigen zeggen ook deed omdat ze het geld wel kon gebruiken. Wat velen opviel waren de fors grotere prammen van Georgina. Geruchten deden de ronde. Zijn ze nu echt of niet?

Georgina en haar vriend Jort Kelder beginnen zo langzamerhand die discussie beu te worden. Zo vertellen ze tegenover BN de Stem: "We hebben overwogen röntgenfoto’s te laten maken en in Playboy af te drukken met een brief van de arts dat ze echt zijn."

Georgina: "Ik ben gewoon van 45 kilo naar ongeveer 52 kilo gegaan. Die extra kilo’s zijn daar gaan zitten."

Indien mensen nog blijven beweren dat haar borsten nep zijn, is Jort Kelder bereid om daar een rechtszaak over aan te spannen. "Dan moeten we het maar op die manier aantonen", zo zegt hij.

Let op: onderstaande foto's zijn geplaatst met toestemming van Playboy. Overige Playboyfoto's van of links naar Georgina óf andere playmates mogen niet geplaatst worden. Hierop staat zelfs een onmiddellijke ban!

Cover Playboy
Georgina Verbaan is een Playboy-covergirl

Foto Georgina
De foto's zijn genomen in Brazilië

FOK! zoekt moderators voor de FP

Join the crew!Vanwege het steeds meer toenemende aantal reacties op de Frontpage zijn wij op zoek naar (extra) mensen die deze reacties willen modereren. Lijkt dit je wat? Stuur dan een sollicitatie (zie hieronder voor meer informatie)!

Van een FP-moderator verwachten we dat hij/zij veel reacties op de Frontpage doorleest en deze op een objectieve wijze weet te beoordelen. Als FP-moderator sta je stevig in je schoenen, want de foute reacties vliegen je soms om de oren. Je moet in staat zijn om deze op een goede en professionele wijze te kunnen beoordelen.

Naast het zelf doorlezen van reacties bekijkt en beoordeelt een FP-moderator ook de reacties die users via een modreport of het Feedback-forum aangeven. Verder behandelt een FP-moderator de klachten en opmerkingen van users met betrekking tot bepaalde moderaties.

Naast deze specifieke modereertaken word je als FP-moderator ook geacht mee te denken over zaken die de Frontpage aangaan. Je wordt dan ook geacht het speciaal daarvoor bestemde FP-forum regelmatig te checken.

Het modereren doe je op geheel vrijwillige basis. We kunnen je helaas geen riant salaris aanbieden. Wel bieden we je een leuke en enthousiaste ploeg van mensen om mee samen te werken. Dat is natuurlijk op zichzelf al heel wat waard! ;)

Heb jij interesse? Stuur dan een sollicitatie met je username, een beschrijving van jezelf, de reden dat je ons team wilt komen versterken en de uren van de dag (en frequentie) dat je denkt te kunnen modereren naar frontpage@fok.nl.

Je kunt naar deze functie solliciteren t/m zondag 14 november, 23.59 uur. Daarna zullen wij ons over de sollicitaties buigen. Zo snel mogelijk daarna zul je bericht krijgen of je wel of niet bent aangenomen.

Namens de FOK! FP-crew,
De FP-Eindredactie

50 Nederlanders geëvacueerd uit Ivoorkust

Icoon Buitenlands nieuws Een groep van ongeveer vijftig Nederlanders is donderdag met een vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht uit Ivoorkust geëvacueerd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken betekent dit dat er nog zo'n 50 landgenoten in Ivoorkust verblijven. In het vliegtuig zaten ook vijftig mensen uit andere EU-landen.

De situatie in Ivoorkust is snel verslechterd nadat het regeringsleger vorige week begon met bombardementen op stellingen van de rebellen. Hierbij werd ook een Franse legerbasis aangevallen, waardoor 9 Franse militairen om het leven kwamen. Frankrijk vernietigde als reactie hierop alle vijf toestellen van de Ivoriaanse luchtmacht.

Dit zorgde voor relletjes en plunderingen in het zuiden van Ivoorkust. Maandag werden ook een aantal Nederlandse gezinnen uit hun huizen verjaagd door plunderende bendes. Al deze gezinnen konden veilig worden ondergebracht in het VN-hoofdkwartier of op de Franse legerbasis in Abidjan.

Nederland is niet het enige land dat is begonnen met de vrijwillige evacuatie van staatsburgers, ook landen als Duitsland, Portugal, Spanje, Italië en Frankrijk zijn hiermee begonnen. Bovendien halen de Verenigde Naties momenteel personeel uit het West-Afrikaanse land weg.

Een paar duizend buitenlanders in Ivoorkust heeft hun regering laten weten weg te willen. In de voormalige Franse kolonie wonen zo'n 14.000 Fransen, waarvan er zeker 1300 hebben aangegeven weg te willen.

Milosevic eist dagvaarding Clinton

De Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic eist de dagvaarding van Bill Clinton, voormalig president van de Verenigde Staten. Dit heeft hij vandaag verklaard voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Naast Clinton wil Milosevic ook dat andere internationale kopstukken voor het tribunaal komen getuigen over hun betrokkenheid bij de NAVO-bombardementen op zijn land in 1999.

De procedureregels van het tribunaal zeggen dat een verdachte eerst zelf moet proberen om getuigen naar het tribunaal te krijgen, voordat een eventueel dwangbevel kan worden uitgevaardigd. Volgens de oud-president hebben zijn contacten met de Haagse ambassades van de diverse landen nog niets opgeleverd.

Nintendo's line-up bekend voor GAMEXPO 2004

Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 november zal in Utrecht in de jaarbeurshallen de GAMEXPO gehouden worden, waarbij Nintendo's 1st en 3rd-party line-up als volgt zal zijn:

1st-party:

Tales of Symphonia
Paper Mario: The Thousand-Year Door
Wario Ware: Mega Party Game$
Pikmin 2
Geist
Mario Power Tennis
Metroid Prime 2: Echoes
Star Fox 2
Donkey Kong Jungle Beat
Donkey Konga (special event-versie)

3rd-party:

Resident Evil 4
Viewtiful Joe 2
TimeSplitters: Future Perfect
Prince of Persia: Warrior Within
Baten Kaitos
Goldeneye: Rogue Agent
Need for Speed: Underground 2
Lord of the Rings: The Third Age
Second Sight
Tony Hawk's Underground 2
Shark Tale
X-Men Legends
NHL 2005
Def Jam: Fight for New York
FIFA Football 2005
Medabots: Infinity

Ga voor meer informatie over GAMEXPO naar hun website.

FOK!-tv bij première Bridget Jones II

Lief dagboek

In deze roerige dagen is er niet alleen tijd voor debatten ernstige conversaties over het hoe en wat met de samenleving, er is gelukkig nog steeds genoeg tijd voor ontspanning. FOK!tv had het weer goed voor elkaar en ging op weg naar de persconferentie en première van Bridget Jones Dairy: the Edge of Reason. De sterren waren natuurlijk aanwezig, ook al ging het om een bliksembezoek. Gelukkig hadden we alle sterren gefilmd, zodat we het thuis nog eens rustig konden terugkijken.

Kijk nu naar FOK!-tv bij de première van Bridget Jones 2!

FOK!-tv Bridget Jones - stream klein
FOK!-tv Bridget Jones - stream middel
FOK!-tv Bridget Jones - stream groot

FOK!-tv Bridget Jones - download - groot
FOK!-tv Bridget Jones - download klein


Veel BN'ers kwamen opdagen bij de première van Bridget Jones.

FOK!tv: Bridget Jones première met Renée Zellweger

FOK!-tv neemt je in alweer een nieuwe aflevering mee naar de première van Bridget Jones 2. Tal van bekende Nederlanders kwamen op de rode loper af. Presentator Stefan wilde wel eens van ze weten of je ook een ster kon worden als je dik was. Ook de sterren uit de film, Hugh Grant, Colin Firth en Renée Zellweger waren in Amsterdam. Of het FOK!-tv lukte om ze voor de camera te krijgen kun je nu zelf gaan bekijken.

FOK!-tv Bridget Jones - download - groot

FOK!-tv Bridget Jones - download klein

Renée voor de camera van FOK!-tv
Renée ook in het echt een schatje.

Kijk ook naar de oude afleveringen van FOK!-tv.

FOK!-tv - Bassie & Adriaan en de Kids Choice Awards
FOK!-tv bij de première van Snow Fever
FOK!-tv bij de première van I, Robot
FOK-tv bij het Atlantis Festival

Mohammed B. tot 21 oktober afgeluisterd

Hidden en EdwinB-RDam hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Uit de feitenconstructie die minister Donner en Remkes naar de Kamer hebben gestuurd, blijkt dat de mobiele telefoon van Mohammed B. tot 21 oktober werd afgeluisterd. Twee weken voor de moord op filmmaker Theo van Gogh stopte het OM met het aftappen.

Op 9 augustus werd door justitie een begin gemaakt met het aftappen van zijn mobiele telefoon nadat het aftappen van het telefoonnummer van het huisadres van B. weinig succesvol was. In zijn huis aan de Marianne Phillipsstraat 27 in Amsterdam vonden regelmatig bijeenkomsten van radicale moslims plaats. Met het afluisteren van B.'s mobiele telefoon werd gestopt nadat hij deze niet meer gebruikte.

Tevens kwam uit de stukken naar voren dat Mohammed B. op 29 september nog is aangehouden. Nadat hij een proces-verbaal kreeg wegens zwartrijden in het openbaar vervoer zorgde hij voor overlast. Bij zijn aanhouding werden door de politie papieren in beslag genomen met daarop tal van telefoonnummers en e-mailadressen. Deze informatie werd vervolgens aan de AIVD doorgespeeld. Uit deze gegevens blijkt dat de meeste contacten van Mohammed B. bekenden zijn uit het Hofstadonderzoek, waarbij het gaat om een netwerk van radicale moslims.

IJshockeyteam begint kwalificatietoernooi goed

De Nederlandse ijshockeyers zijn donderdag het olympisch kwalificatietoernooi voor Turijn 2006 goed begonnen. Kroatie werd met 10-3 verslagen (3-1 3-0 4-2).

De doelpunten van Oranje kwamen op naam van Livingston, Eimers, Stienstra (2), Oort, Hoogsteen (2), Bultje (2) en Hartogs. Zaterdag speelt Nederland de tweede wedstrijd tegen Litouwen, zondag is Polen de tegenstander. Alleen de winnende ploeg in deze groep gaat verder in de kwalificatiereeks.

Teammanager Jack Amerika en bondscoach Theo van Gerwen waren niet ontevreden over de wedstrijd tegen de Kroaten. "De eerste wedstrijd van een toernooi is altijd moeilijk, het was dan ook geen groots spektakel. Maar als je dan met 10-3 wint is het resultaat natuurlijk het belangrijkste. Deze 10-3 staat," aldus Amerika.

Boete van 5.000 euro voor voeren duiven

Een 77-jarige vrouw uit Zwitserland moet een boete van 8.000 Zwitserse frank, ruim 5.000 euro, betalen omdat zij twintig jaar lang duiven heeft gevoerd. In Lausanne, de plaats delict, is dat verboden in verband met de hygiëne.

Juist die properheid voerde de vrouw voor de rechtbank aan als verdediging. Volgens haar wordt er zo goed schoongemaakt dat de duiven niets meer te eten kunnen vinden. Ook was het voeren een compensatie voor het gebrek aan kinderen en kleinkinderen. "Het is beter dan drank en drugs", vertelde ze de rechter.

De rechter vond de argumentatie echter niet overtuigend en veroordeelde de vrouw tot het betalen van een boete. Het geldbedrag is gebaseerd op de financiële situatie van de vrouw, die meerdere huizen bezit. De duivenliefhebster heeft in het verleden al een totaal van 12.000 frank aan boetes moeten betalen voor het illegaal voeren van de vogels.

Litouwen keurt als eerste EU-Grondwet goed

Litouwen heeft als eerste lidstaat de nieuwe Europese Grondwet goedgekeurd. Het parlement ging bijna unaniem akkoord met het verdrag, dat twee weken geleden in Rome werd ondertekend. De Grondwet moet in 2007 in werking treden. Om dit mogelijk te maken moeten alle lidstaten de Grondwet tegen die tijd bekrachtigd hebben.

In diverse Europese landen is het niet het parlement, maar de bevolking die het laatste woord heeft over de Grondwet. Spanje bijt begin volgend jaar het spits af. Daar wordt in februari een referendum gehouden. Luxemburg maakte vandaag bekend dat daar op 10 juli wordt gestemd. Ook in Nederland wordt een volksraadpleging gehouden, maar een datum is vooralsnog niet vastgesteld. Overigens zal het Nederlandse parlement de uiteindelijke goedkeuring voor de Europese Grondwet moeten geven, omdat ons referendum niet bindend is.

Shorttracksters Zuid-Korea gemolesteerd

De Zuid-Koreaanse shorttracksters zullen ontbreken bij de komende wereldbekerwedstrijden in Canada en de Verenigde Staten.

De vrouwen zijn hun trainingskamp ontvlucht, en zijn naar buiten gekomen met beschuldigingen over brute mishandeling door hun trainers.

Als gevolg van de aanklachten zijn er al twee trainers opgestapt, evenals enkele bondsbestuurders. De Koreaanse schaatsbond, die door het schandaal ernstig in verlegenheid is gebracht, heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Deze week zochten zes topshorttracksters de publiciteit nadat ze het jarenlange misbruik door hun coaches meer dan zat waren. "We werden stelselmatig mishandeld. Ik ben heel vaak geslagen met een hockeystick en schaatsijzers," aldus een van hen tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De coaches zouden het leven van de vrouwen tot een hel hebben gemaakt. Ze mochten geen contact met de buitenwereld hebben en het bezit van een mobieltje was een doodzonde.

Zuid-Korea is een groot shorttrack-natie. Tijdens de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City veroverden ze twee gouden medailles. In Zuid Korea komt gewelddadig gedrag van coaches vaker voor. Het land zet traditioneel hoog in op tucht en orde en slaan zien veel trainers als geoorloofde methode om hun pupillen terecht te wijzen.

Chris Silos loog over rijbewijs

Chris SilosDe onlangs op staande voet ontslagen Chris Silos moest weg bij BNN omdat hij had gelogen over zijn rijbewijs. Hij bleek er namelijk geen te bezitten. Dit kwam aan het licht toen hij een aanrijding veroorzaakte met zijn lease-auto. Hij werkte als verslaggever voor het 3FM-programma Wout!.

"Tja, achteraf kan ik mezelf wel voor m'n kop slaan", zo zegt Silos nu. "Maar ik wilde ook zó graag bij BNN werken. En ik zou razende reporter in een dagelijks radioprogramma worden. Ik moest er elke dag op uit. Een rijbewijs was dus een absolute must. Ik dacht: fuck it, dat regel ik halverwege wel. Hier laat ik het mooi niet op stuk lopen. Ik kan autorijden, dus zeg ik gewoon dat het allemaal in orde is."

Directeur Gerard Timmer van de publieke jongerenomroep was hier niet blij mee. "Het is voor het eerst dat ik dit heb moeten doen. Ik wil niet in tot in detail op de zaak ingaan, maar wij hechten er hier bij BNN aan dat onze mensen bepaalde waarden voor zichzelf hanteren. Dat hetgeen ze beweren te allen tijde klopt bijvoorbeeld. Daarin heeft Chris ons danig teleurgesteld. Het is spijtig, te meer omdat we echt grote plannen hadden met Chris."

Radio-ontvangst in tunnels verbeterd

Zenderbouwer Broadcast Partners gaat de ontvangst van een aantal radiostations in tunnels verbeteren. In november zal dit al zijn voor haar klanten RTL FM, Yorin FM en Noordzee FM. Vandaag al kunnen automobilisten in de Sijtwendetunnel in Den Haag al zonder storing naar de commerciële zenders luisteren. In de daaropvolgende weken volgen de Piet Heintunnel, de Schipholtunnel en de IJtunnel in Amsterdam, de Koningstunnel in Den Haag en de Beneluxtunnel in Rotterdam.

De publieke radiozenders zijn al langer beter te ontvangen in tunnels. Het systeem wordt aangelegd door Rijkswaterstaat. Nozema, de zenderbouwer die de antennes voor de publieke zenders beheert, legt uit dat het kostbaar is om het systeem te activeren. "Er wordt in de tunnel een zogenaamde 'stralende kabel' gelegd. Dit is een coaxkabel die niet hoogfrequent dicht is. Normale coaxkabels zijn dat wel. Hierdoor wordt het signaal uitgezonden. Aan het uiteinde van deze kabels zit weer ontvangstapparatuur die het signaal van het radiostation oppikt. Ook de politie en brandweer maken gebruik van dit systeem", zo zegt een woordvoerder van Nozema.

De commerciële klanten van het bedrijf, zoals Sky Radio en Radio Veronica, hebben nog niet aangegeven van het systeem gebruik te willen maken. "Het is aan de klant op te bepalen of ze dat willen. De klant moet daar opdracht voor gegeven. En bij ons is dat niet gebeurd", zo legt Nozema uit.

Bush benoemt vertrouweling op justitie

President George W. Bush van de Verenigde Staten heeft bekend gemaakt dat hij de advocaat van het Witte Huis, Alberto Gonzales (49), zal voordragen als minister van justitie. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Senaat. De goede vriend van Bush zou de eerste 'Hispanic' worden op justitie.

Gonzales volgt op justitie John Ashcroft op, die eerder deze week zijn aftreden bekend maakte wegens persoonlijke omstandigheden. Hij zal zich onder andere moeten gaan bezighouden met de strijd tegen het terrorisme. Zelf geeft Gonzales aan dat voor de post van minister van justitie "een speciaal niveau van vertrouwen en integriteit" nodig is. President Bush voegt daar aan toe: "(Gonzales) is een rustige en duidelijke stem in tijden van crisis. Hij heeft een groot en duidelijk respect voor de wet".

Alberto Gonzales met President George W. Bush
Alberto Gonzales met President George W. Bush

Ontslag official Tsjechische bond wegens corrupt

De vice-voorzitter van de Tsjechische voetbalbond, Milan Brabec, heeft ontslag genomen na een omkoopschandaal.

Brabec, die ook hoofd was van de scheidsrechterscommissie, kwam dinsdag onder vuur te liggen nadat een krant delen uit een telefoongesprek publiceerde die Brabec zou hebben gevoerd met de trainer van Viktoria Zizkov, Ivan Hornik.

In het gesprek zou Brabec tegen Hornik hebben gezegd welke scheidsrechter Viktoria Zizkov 'het beste zou kunnen gebruiken'. Brabec zelf ontkende schuldig te zijn aan corruptie, maar dat hij 'in het belang van het Tsjechische voetbal' toch besloten heeft om op te stappen.

Hornik werd in september al voor twee jaar geschorst vanwege zijn aandeel in een ander omkoopschandaal, en zijn club Viktoria, dat vorig seizoen naar de eerste divisie degradeerde kreeg voorafgaand aan het nieuwe seizoen 12 punten in mindering.

Al eerder dit jaar raakte het Tsjechische voetbal in opspraak toen zes scheidsrechters en een official van de voetbalbond voor twee jaar werden geschorst wegens omkoperij en het beïnvloeden van resultaten van Viktoria.

Ondertussen loopt er ook nog een onderzoek naar drie andere voetbalclubs, FC Slovacko, Opava en Vitkovice, die ook in verband worden gebracht met omkoperij.

Drie miljoen rotjes van de weg gehaald

Icoon opmerkelijk nieuwsWoensdagmiddag heeft de politie een Mercedes personenauto van de weg gehaald die volgestouwd was met drie miljoen rotjes. De bestuurder, een 51-jarige Amsterdammer, had de achterbank uit de Mercedes gehaald om de in totaal dertig 'Chinese rollen' in te kunnen laden. Elke rol bestaat uit honderdduizend rotjes.

De man verklaarde dat hij het in totaal 249 kilogram wegende vuurwerk in België had gekocht. Hij had er 1350 euro voor betaald. Het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Chinese Rol
Een Chinese rol waarvan de man er 30 in zijn auto had geladen.

Anti-islamitische posters in Den Bosch verspreid

TroyBayliss had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In het centrum van Den Bosch zijn gisteren op diverse lokaties pamfletten opgehangen, met daarop discriminerende en anti-islamitische teksten. Op de posters wordt onder meer gewaarschuwd voor de import van de middeleeuwse achterlijkheid, daarmee doelend op de moslims in Nederland.

Het is onbekend van wie de haataffiches afkomstig zijn. De posters zijn imiddels door de gemeentelijke schoonmaakdienst verwijderd, zo wist een woordvoerster van anti-discriminatiebureau Basta te melden.

Volgens haar zijn het aantal racistische uitingen sinds de moord op Theo van Gogh toegenomen. "In een paar dagen tijd hebben wij veertien meldingen gehad. Normaal zijn dat twee tot drie per week." Het gaat onder meer om het aanbrengen van hakenkruizen en andere racistische graffiti. Ook werden beledigende SMS-jes verstuurd. Tevens is een Turks meisje zonder aanleiding uitgescholden in de bus.

Posters op het Emmaplein
Een van de posters, waarin wordt gewaarschuwd voor de moslims in Nederland

Rossi blijft welkom bij Ferrari

Hoewel Valentino Rossi aankondigde nog tot 2007 actief te blijven in de motorsport, blijft Ferrari de deur openhouden voor de flamboyante Italiaan.

De president van Ferrari, Luca di Montezemolo, verklaarde dat "Rossi nog genoeg tijd heeft om in de toekomst Grand Prix' te gaan rijden." Tegen het Duitse RTL verklaarde hij, "We zullen altijd aan een toekomst met Valentino denken."

Ferrari is echter niet het enige team wat interesse heeft in de Italiaan, ook BAR en Toyota hebben hun oog op de motorcoureur laten vallen.

Schurftbesmetting in Eindhovens ziekenhuis

gr8w8 had ons via de nieuws-submit te melden:

Vorige week is bij een patiënt van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven scabiës geconstateerd. Scabiës wordt in de volksmond ook wel schurft genoemd. Schurft is een vrij onschuldige maar zeer besmettelijke huidaandoening. Het is onduidelijk waar de besmetting vandaan komt. De aandoening is goed te genezen door gebruik van de juiste medicijnen en goede hygiëne.

De ziekte is zo besmettelijk dat er 700 mogelijke patiënten zijn. Bij twee patiënten van verzorgingshuis de Genderhof is daadwerkelijk schurft geconstateerd. Dit zou echter niks te maken hebben met slechte verzorging. Vanwege de vele mogelijke besmettingen is het MMC op zoek naar de benodigde medicijnen. De eigen voorraad is niet voldoende. Er wordt er een beroep gedaan op een groot aantal apotheken en producenten.

3 versies Xbox 2 gepland

The Inquirer bericht dat Microsoft drie verschillende versies van haar Xbox 2 console zal uitbrengen. Dit zou staan op een dia welke onder NDA (non disclosure agreement) staat.

De Xbox Next en Xbox Next HD zullen beide in het herfstseizoen van 2005 verschijnen waar de Xbox Next PC een jaar later zijn opwachting zal maken.

Microsoft heeft besloten in de standaard versie van haar Xbox 2 geen harde schijf te stoppen om de kosten te drukken. De Xbox Next HD zal daarentegen wel een harde schijf hebben en zal dus extra functionaliteit bieden.

De Xbox Next PC is een budget PC die gewoon Windows en PC programma's zal kunnen draaien. Verdere features van de Xbox Next PC zijn een CD brander, draadloos toetsenbord, muis en controller. De Xbox Next PC zal het beste tot zijn recht komen wanneer gebruikt in combinatie met een high-definition TV of PC monitor. Zoals je misschien al zou verwachten biedt Microsoft op deze console ook media center functionaliteit aan (muziek, foto's, films etc.). Een van de meest aantrekkelijke features is nog dat deze Xbox Next PC vrijwel alle PC games aan zal kunnen.

'Legaal drugs telen uit educatieve overwegingen'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De hertogin van Northumberland heeft toestemming gekregen om cannabis, opium, magic mushrooms en cocaïne te verbouwen op haar landgoed. Ze kreeg van het Engelse ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming uit educatieve overwegingen.

Bezoekers van het landgoed mogen de plantjes wel bekijken maar niet aanraken. De drugsplanten komen te staan tussen andere rijen giftige of gevaarlijke planten te staan in Engelands' grootste 'gevaarlijke' kruidentuin.

De gravin liet weten dat de planten een nieuwe dimensie geven aan haar tuin. "Het is een mooi discussiethema voor bezoekers, namelijk het misbruiken van plantaardige drugs. Ik ben altijd geïnteresseerd in de kracht die in een plant schuilt, en niet alleen hoe ze kunnen genezen, maar ook hoe ze kunnen vergiftigen en doden," aldus de gravin.

Theater en CD: Love me just a little bit more

Er is een heuse 80-er jaren revival aan de gang. Bands en groepjes uit de jaren 80 keren terug. Inmiddels is deze revival ook in musical-land doorgedrongen. Er was al een musical gebaseerd op de liedjes van ABBA (Mamma Mia) en nu is er ook één met de liedjes van de Dolly Dots. 'Love me just a little bit more' heet de musical en laten de Dolly Dots nu ook een Greatest Hits CD uit hebben gebracht met die titel. Twee vliegen in één klap dus...

KNWU wil topcompetitie

De nationale wielerwedstrijden die volgend jaar niet op de kalender van de Pro-Tour staan, lijken niet te hoeven vrezen voor hun koersen.

De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie, KNWU, is namelijk van plan om een topcompetitie te gaan organiseren voor de overige wedstrijden in de buiten- en eerste categorie van de internationale wielrenunie (UCI).

De wedstrijden die tot deze competitie zouden moeten gaan behoren zijn Hel van het Mergelland, de Delta Profronde van Midden-Zeeland, de Ronde van Drenthe, Veenendaal-Veenendaal, de Ronde van Noord-Holland, de Ster Elektrotoer, de Noord-Nederland Tour, de Tour de Rijke en Dwars door Gendringen.

Twaalf continental ploegen, oftewel de voormalige trade teams III, zouden dan mogen meedoen met de reeks wedstrijden.

Froukje de Both heeft de meest sexy lippen

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsDe actrice Froukje de Both heeft de meest sexy lippen van Nederland. De prijs, in het leven geroepen door make-upfabrikant Max Factor, werd afgelopen woensdagavond uitgereikt door de Britse visagist Graham Johnson. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de make-up van Renée Zellwegger in de nieuwe Bridget Jones film. De Both won een schilderij van haar eigen lippen, gemaakt van make-up.

De Both liet onder andere Katja Schuurman, Bridget Maasland en Victoria Koblenko achter zich. Ook Georgina Verbaan, die deze maand in de Playboy staat, moest het afleggen tegen de lippen van De Both. Froukje is op dit moment te bewonderen in de Dolly Dots-musical 'Love Me Just A Little Bit More'

Froukje de Both
De meest sexy lippen van Nederland.

Man op Rotterdams station pleegde zelfmoord

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe man die dinsdagavond op station Rotterdam-Noord na een ruzie met zijn vader onder een trein terecht kwam, is niet door zijn vader geduwd. Het slachtoffer had zelfmoord gepleegd, wat de vader onschuldig maakt aan de dood van zijn zoon.

De verwarde jongen en zijn vader kregen op het perron ruzie. Dit mondde uit in een vechtpartij, waarbij ook een mes werd getrokken. Direct na het incident werd de vader aangehouden op verdenking van moord, nu bekend is dat het hier om zelfmoord ging is de man weer vrijgelaten.

Spelers-trainer conflict bij Roda JC

Er is herrie in de tent bij Roda JC. Na het verloren Amstel Cup duel tegen Go Ahead stond trainer Wiljan Vloet erop dat de spelersselectie de meegereisde fans schadeloos zou stellen. Niet alle spelers willen daar echter van weten.

Direct na het duel had Vloet het optreden van zijn selectie in Deventer als "schandalig" betiteld. Hij besloot daarop de selectie op te dragen de fans tegemoet te komen. Niet alle spelers waren daarvan gediend. Verdediger en routinier Ger Senden: "Als we winnen, is dat te danken aan iedereen, tot het keukenpersoneel aan toe. Nu we verliezen zijn zeventien spelers de lul." De kwestie wordt deze donderdag besproken met de spelersraad.

De club ontkent overigens de berichten dat de positie van de trainer onder druk staat. In De Limburger reageerde voorzitter Servé Kuijer als volgt: "Het enige dat telt is om te zorgen dat de groep er zondag tegen FC Utrecht staat. Ik voel niets voor korte-termijnbeslissingen op basis van een verloren bekerwedstrijd."

Politiekorpsen krijgen flinke bonus

Vlijmenaar had ons via de nieuws-submit te melden:

Alle 25 regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben hun targets voor 2003 gehaald. Ze krijgen daarom een bonus van in totaal 26,3 miljoen euro. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Bij de beoordeling van de prestaties is gekeken naar zaken als het aantal verdachten dat de korpsen hebben aangeleverd bij het Openbaar Ministerie (OM), het aantal boetes, de beschikbaarheid van de politie voor het publiek en daling van het ziekteverzuim.

Vorig jaar kregen nog maar vijftien korpsen een prestatiebeloning. In 2003 moesten de korpsen 15 procent van de targets halen die voor 2006 zijn gesteld. Het aantal boetes en transacties loopt echter al beter. Dit aantal steeg in 2003 al met 25 procent.

De politie heeft in 2003 233.335 verdachten aangeleverd bij het OM. Dat is een stijging van zeven procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

'Hofs legt aanbieding Vitesse naast zich neer'

Omroep Gelderland meldt dat Nick Hofs voorlopig niet in gaat op de nieuwe en verbeterde aanbieding van Vitesse.

Het contract van de 21-jarige Hofs loopt nog tot het einde van dit seizoen, waardoor hij in de zomer transfervrij kan vertrekken. Al eerder werd de naam van Hofs in verband gebracht met onder meer PSV, FC Twente en Perugia.

Ook keeper Dragoslav Jevric weigert vooralsnog om bij te tekenen bij de club uit Arnhem. Net als Hofs heeft hij ook een aflopen contract, en de Servier kreeg een verlaagde aanbieding van de de Arnhemmers. "Hij is de nationale doelman van het Servische elftal, dus hij hoeft zich absoluut geen zorgen te maken over zijn toekomst", zei zijn zaakwaarnemer Gordon Stipic tegenover Omroep Gelderland. "Dragoslav heeft het privé uitstekend naar zijn bij Vitesse, maar dat is geen reden om akkoord te gaan met een lagere aanbieding."

Aanslag moskee Venray verijdeld

In Venray heeft de politie vannacht na een tip twee mannen aangehouden die van plan waren een aanslag te plegen op de moskee aan de Kiosk. De politie werd getipt dat er een aanslag op de moskee in voorbereiding was en patrouilleerde daarom ter plaatse.

De twee aangehouden mannen, 20 en 23 jaar oud, hadden molotovcocktails in hun auto liggen. Ze zijn bekenden van de politie en vaker betrokken geweest bij geweldsdelicten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op 7 november werden in Huizen al drie mannen aangehouden van 19, 25 en 26 jaar oud die van plan waren de An-Nasr moskee in de brand te steken. En in Rotterdam werd een 19-jarige inwoner opgepakt die een brandend voorwerp naar een moskee gooide. Die laatste verklaarde onder invloed van drank tot zijn daad te zijn gekomen.

Hulp van kerken
Algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat als de golf van aanslagen op moskeeën en moslimscholen voortduurt, kerkleden zich geroepen moeten voelen om mee te helpen met de beveiliging van islamitische gebedshuizen en scholen. ''Dat zou een ongelooflijk belangrijk teken zijn'', zei hij vandaag. Volgens Plaisier moeten plaatselijke kerken zich er verantwoordelijk voor voelen dat moslims in Nederland in vrede kunnen leven: ''Daarom moeten christenen moslims te hulp komen en omgekeerd.''

De recente aanslagen op kerken zouden volgens Plaisier wel eens wraakacties kunnen zijn voor die op islamitische doelen. ''Sommige moslims vereenzelvigen het Westen met het christendom. Het idee dat Europa christelijk is, is niet uit de hoofden van sommige mensen te krijgen'', aldus Plaisier.

Utrecht
In Utrecht werd vannacht een brandje ontdekt in de Blijde Boodschapkerk. Agenten ontdekten het vuur nadat ze tijdens hun surveillance een stil alarm zagen afgaan. Aan de achterzijde van de kerk was een ruit ingeslagen en binnen woedde een klein brandje. De politie vermoedt opzet maar kan nog niets zeggen over daders en motieven.

In Veendam hebben onbekenden vannacht een moskee en het gemeentehuis beklad met racistische leuzen en tekens. Op beide gebouwen zijn onder meer hakenkruisen en white-power-tekens aangebracht.

Glock enthousiast over Superfund-wagen

Na zijn eerste rondes gereden te hebben in de nieuwe Superfund SF01 2004, heeft Jordan-coureur Timo Glockzijn goedkeuring gegeven aan de wagen. Volgens de Duitser komt deze wagen erg dicht bij de Formule 1.

Glock kroop tijdens de tweede dag van de test op Jerez achter het stuur van de nieuwe bolide en voltooide 40 rondjes zonder noemenswaardige problemen, waarbij hij zich vooral concentreerde op de bandenontwikkeling.

"De SF01 maakt een goede indruk en is zeker een goede training voor jonge coureurs, die de opstap naar de Formule 1 willen maken", aldus Glock na zijn testsessie. "In mijn ogen komt de wagen dichterbij de Formule 1 dan welke wagen dan ook, voor wat betreft vermogen, want het is een enorm krachtige wagen. Ik ben gewend aan traction control in de Formule 1 met minder marge voor over- en onderstuur, maar ik vond al snel het goede ritme voor het circuit gedurende de sessie en heb veertig rondjes kunnen rijden vandaag. We hebben een succesvolle dag achter de rug om de banden te leren kennen en om kilometers te maken, ik ben er van overtuigd dat het er goed uit ziet voor volgend jaar."

Vincenzo Sospiri had al eerder die dag zijn deel van het ontwikkelingsprogramma afgerond en had vijftien rondjes gereden voor hij de wagen overdroeg aan Glock.

Vandaag is de laatste testdag en zal Minardi-testcoureur Bas Leinders het stuur overnemen. Hierbij zal hij vergezeld worden door Nicky Pastorelli, de Superfund Euro 3000 kampioen van 2004, en door de Oostenrijker Mathias Lauda.

Documentaire over wat het Journaal niet liet zien

Op verzoek van de NOS gaat regisseur Pieter Fleury een grote documentaire maken over wat het NOS Journaal in de afgelopen 50 jaar niet wílde of niet mócht laten zien. De film moet begin januari 2006 op de televisie te zien zijn. Op 5 januari van dat jaar bestaat het NOS Journaal ook een halve eeuw.

Fleury maakt de documentaire 'op verzoek'. Volgens hem zelf is dat hetzelfde als 'in opdracht'. Niettemin is er sprake van een "rare situatie", erkent Fleury. Zo betaalt de NOS wel mee aan de film, maar wordt het leeuwendeel bekostigd door Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Toch moest hoofdredacteur Hans Laroes het script wel eerst goedkeuren. Verder beloofde hij zich er niet mee te bemoeien. "Als ze me gaan beknotten, wordt dat meteen een onderdeel van de film, ha ha", zo zegt de filmmaker.

Tiener test Minardi

De Venezuelaanse tiener Pastor Maldonado is toegevoegd aan de steeds maar groeiende lijst van coureurs voor de tests van Minardi later deze maand.

De test in Misano (Italie) zal de eerste kennismaking zijn met de Formule 1 voor de negentienjarige Maldonado. "We zijn er altijd op uit om jong talent uit te zoeken en te stimuleren", aldus Paul Stoddart.

Pastor, die dit jaar Italiaans Formule Renault 2000 kampioen geworden is, reed vorig jaar nog in de internationale kart-wedstrijden. Nog twaalf andere rijders, waaronder Tiago Monteiro en Patrick Freisacher, staan ingepland om samen met Maldonado te testen.

Extreemrechts misbruikt moord op Van Gogh

In Nederland is een harde kern van tussen de 60 en 80 extreemrechtse activisten actief die bereid zijn geweld te plegen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken die de afgelopen jaren naar extreemrechtse groeperingen zijn uitgevoerd. Om die harde kern hangen een paar honderd sympathisanten heen, maar de meeste daarvan kunnen beschouwd worden als meelopers.

Veiligheidsadviseurs van het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen dat de harde kern deze dagen vol nationale onrust probeert te gebruiken voor het realiseren van hun nazistische, fascistische of nationalistische idealen. Ze grijpen de moord op cineast Theo van Gogh door een moslimjongere aan om op te roepen tot geweld tegen moslims en migranten.

In totaal zijn in Nederland zo'n 30 extreemrechtse splintergroepen actief. Ze variëren van marginale politieke groepjes tot nazistische clubjes, racistische schietclubs en verenigingen van radicale skinheads. Ze luisteren naar namen als: 'De Witte Nationalistische Gemeenschap', 'Stormfront', 'Landstorm', 'De Germaanse Jeugd in Nederland' en 'Weerwolf Nederland', het actiefront van de Nationaal Socialisten in Nederland. De meeste van deze clubjes, die op hun websites kwistig strooien met logo's van de SA, SS en nazistische leuzen, zien migranten, joden en antifascisten als hun grote vijanden. Op veel van die radicale websites verschijnen al jaren oproepen tot geweld tegen bijvoorbeeld moslims, negers, Turken en Marokkanen.

Veel 'Hollandse neo-nazi's' komen op internet bijeen op het Nederlandse forum van Stormfront, een in Amerika gehoste website waarop internationaal extreemrechts elkaar treft. Op dit soort buitenlandse extreemrechtse sites kunnen bezoekers ongestraft racistische en nazistische teksten verkondigen. Naar aanleiding van de aangestoken brand van de moslimschool in Uden verschenen op het forum gisteren reacties van forumleden. Helaas bezoeken dergelijke extremisten ook FOK!, gezien de reactie van bezoeker 'Real' aldaar: ''Op FOK is een mooie foto te zien. Dit is niet een klein brandje, deze is compleet afgefikt'' voorzien van een goedkeurende smiley. Een ander schrijft: ''Ach ja, er zijn geen kinderen aanwezig en 'oog om oog, tand om tand'. Het praatuurtje is voorbij. Mooi signaal dus. Mijn Nederlandse broeders doen hun best.''

Dat Theo van Gogh zelf niets moest hebben van extreemrechts deert dergelijke lieden kennelijk weinig. Van Gogh, die zich afzette tegen alle extremisten schreef bijvoorbeeld eens in een column: ''Nu ben ik geen liefhebber van Michiel Smit en de zijnen wier gedachtegoed - een samenraapsel van rassentheorieën en gebabbel namens het Jan Hagel - in mijn ogen verwerpelijk is.''

Website De Gezonde Roker stopt ermee

KirmiziBeyaz had ons via de nieuws-submit te melden:

De Gezonde Roker.nl van de onlangs overleden Theo van Gogh stopt er voor het grootste gedeelte mee. Dat heeft webmaster Karel Gabler bekend gemaakt. Aan de website was ook een e-mailnieuwsbrief verbonden. "De Gezonde Roker was een deal tussen Theo en mij. Ik weet niet hoe Theo het gewild zou hebben. Ik weet wel dat Theo niets meer te willen heeft", zo staat in een verklaring aan de abonnees van de e-mailnieuwsbrief te lezen.

Theo van Gogh schreef columns en verhalen voor de site samen met Ebru Umar en Paul Ruijs. De site zal niet helemaal verdwijnen. "Het is mijn bedoeling De Gezonde Roker als een digitaal landmark op het internet voort te laten leven. Ik zal nog enkele aanpassingen treffen, maar er zullen nooit meer nieuwe updates verschijnen", aldus de webmaster.

Voorzitter LPF bedreigde eigen partij

D-mike-E en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De politie heeft woensdag LPF-voorzitter Sergej Moleveld (33) aangehouden. Dat heeft een woordvoerder van justitie donderdag bevestigd. Volgens het Openbaar Ministerie staat Moleveld onder verdenking van het feit een valse dreigbrief aan zijn eigen partij te hebben gestuurd. Hij zou afgelopen vrijdag per fax een lid van de partij en Tweede-Kamerlid Mat Herben hebben bedreigd. Als afzender meldde hij een islamitische groepering.

Meteen na de faxen deed de LPF aangifte van de bedreiging. Moleveld heeft volgens het Openbaar Ministerie ook een valse aangifte gedaan. De voorzitter heeft inmiddels bekend.

Er komt een Metal Gear Solid 4

Konami is van plan om ook een vierde deel van de Metal Gear Solid reeks te maken. Motoyuki Yoshioka van Konami Japan heeft dit deze week bevestigd na de publicatie van de financiële resultaten van het bedrijf.

"We hebben genoeg ideeën, dus we gaan door om meer titels te produceren in deze serie." Investeerders werd verteld, dat Konami meer exemplaren wil verschepen van Metal Gear Solid 3, die in 2005 in Europa verwacht wordt, dan deel 2.

Tijdens de Tokyo Game Show van dit jaar werd echter een trailer vertoond van MGS3 waarin vermeld werd dat het "de laatste episode van de Metal Gear Solid trilogie" zou zijn. Hoe de geplande MGS4 eruit gaat zien is nog niet bekend. Ontwikkelaar Hideo Kojima zal eerst alle plannen nog moeten uitwerken.

Ferrari steunt het plan voor 19 races.

Het Ferrari-team gaat akkoord met het voorstel om 19 Grand Prix’ te gaan rijden, voor het seizoen 2005. De Italiaanse renstal heeft daarmee als tiende team zijn handtekening gezet onder het akkoord dat de negen andere teams dinsdag sloten.

Bernie Ecclestone heeft van Ferrari groen licht gekregen voor een kalender opzet met 19 races. Het team uit Maranello was verstek tijdens de Heathrow-meeting van afgelopen dinsdag. Een Ferrari woordvoerder zei dat Jean Todt op dit moment op vakantie in de Verenigde Staten is.
Ecclestone toonde zich verheugt dat Ferrari akkoord gaat. “Iedereen is blij dat het een fantastisch kampioenschap zal worden met 19 races.”

20.000 versus 100.000

Halo 2 is beschikbaar en dat betekent een enorme boost voor het Xbox Live netwerk. Volgens bungie.net zijn er op de eerste dag al 90.000 mensen online gegaan in The States. Inmiddels is dit afgezwakt naar zo'n 20.000 spelers. Totaal waren er al meer dan 250.000 unieke logins.

Nummer één van de wereld is Halo 2 echter nog lang niet. De website van Valve laat zien dat er op een willekeurig moment van de dag zo'n 100.000 mensen online zijn om Counter-Strike te spelen.


20.000 vs. 100.000

De Europeanen zijn nog niet meegenomen in de telling van Halo 2, dus wie weet krijgt Bungie het toch nog voor elkaar om Valve te verslaan.

Europa herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Diverse landen herdenken vandaag het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 om klokslag elf uur werd de wapenstilstand, getekend in het Noord-Franse Compiègne, officieel van kracht. Tijdens de Grote Oorlog, die duurde van 1914 tot 1918 vielen meer dan 8,5 miljoen slachtoffers, voornamelijk in de loopgraven in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende ook meteen het einde van de laatste grote keizerrijken van Europa: Rusland, Duitsland, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk.

Frankrijk
In Frankrijk zal president Jacques Chirac om 11 uur een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Bij de kranslegging zijn eveneens de vijftien laatste overlevenden van de oorlog aanwezig. Minister van Defensie Michèle Alliot-Marie zal vanmiddag een ceremonie bijwonen in de bossen van Compiègne.

België
Koning Albert II zal een ceremonie bijwonen aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Om klokslag 11 uur zullen in het hele land de sirenes loeien. Daarnaast zullen er door het hele land heen kleine ceremonies zijn. In België zijn er geen overlevenden meer om de plechtigheden bij te wonen.

Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië worden op 'Poppy-day' alle oorlogsslachtoffers sinds 1918 herdacht met een grote militaire parade. Koningin Elizabeth II zal aansluitend een herinneringsveld voor Westminster Abbey bezoeken. Op de eerste slag van het elfde uur door de Big Ben in Londen, worden door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Daarnaast tonen de Britten hun sympathie met de oorlogsslachtoffers door het opspelden van een klaproos (poppy), een verwijzing naar de klaprozen op de Vlaamse velden ten tijde van de Grote Oorlog.

Subheader

Romario sluit loopbaan in stijl af

Romário heeft woensdag in stijl zijn voetballoopbaan beëindigd. De 38-jarige Braziliaan scoorde beide doelpunten in zijn afscheidswedstrijd tussen de WK-ploegen van Brazilië en Mexico uit 1994.

Romário speelde in zijn lange voetballoopbaan voor de Braziliaanse ploegen Vaso da Gama, Flamengo en Fluminense. In Europa speelde hij voor PSV, Barcelona en Valencia CF.

Zijn grootste succes boekte hij in 1994. Toen leidde de aanvaller Brazilië met vijf doelpunten naar de wereldtitel, en hij werd ook in datzelfde jaar uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Naast Romario nam ook de Mexicaanse keeper Jorge Campos woensdag afscheid. De doelman die vooral veel succes boekte tijdens de WK`s van 1994 en 1998 speelde na de rust van de wedstrijd in de spits bij Mexico.

Loting Masters: Federer ontloopt Henman

Roger Federer is in eindtoernooi van het tennisseizoen, de Masters die aankomende maandag in het Amerikaanse Houston beginnen, ingedeeld in de rode groep.

In de rode groep treft hij Carlos Moya, Lleyton Hewitt en Gaston Gaudio. In de andere groep, de blauwe, spelen Tim Henman, Marat Safin, Andy Roddick en Guillermo Coria.

Federer ontloopt daarmee de Brit Tim Henman, de tennisser tegen wie hij het vaak erg moeilijk heeft. Federer, de nummer één van de wereld, won vorig jaar het afsluitend toernooi van het seizoen waar de beste acht tennissers van 2004 aan mee doen.

Rode groepBlauwe groep
Roger Federer (Zwi/1)Andy Roddick (VS/2)
Lleyton Hewitt (Aus/3)Marat Safin (Rus/4)
Carlos Moya (Spa/5)Guillermo Coria (Arg/6)
Gaston Gaudio (Arg/8)Tim Henman (GB/7)

Nintendo DS waarschijnlijk een week eerder

Iedereen die een Nintendo DS besteld heeft bij Gamestop heeft een email gekregen waarin stond dat de release datum verschoven was van 22 naar 15 november. Dit is geen officiële verschuiving overigens.

Nintendo is op dit moment bezig om hun opslagplaatsen vol te gooien met honderdduizenden Nintendo DS units. Deze worden zo snel mogelijk naar de retailers verzonden waardoor het dus mogelijk is dat een aantal retailers ze eerder gaat verzenden. Degene die hun DS bij die retailers besteld hebben mogen dus eerder spelen met Nintendo's nieuwe kindje.

Bepaal nu welk outfit er komt in Splinter Cell

Altijd al willen helpen om de karakters in Tom Clancy's Splinter Cell Chaos Theory de juiste kledij te geven? Dan komt nu je droom uit! Ubisoft heeft namelijk een pagina gemaakt waarbij gamers kunnen stemmen op hun favoriete outfit. Het meest gekozen outfit zal ook aanwezig zijn in de uiteindelijke versie van het spel.

Wil je mee stemmen ga dan naar de Splintercell site. Je moet alleen wel even registreren op de site van Ubisoft.

Williams begint WTA Tour Championship goed

Serena Williams is de strijd om de WTA Tour Championship goed begonnen.

De Amerikaanse won de wedstrijd in de rode groep tegen de Russische Anastasia Myskina. Williams won in drie sets van de winnares van Roland Garros. Hoewel de Russische de eerste set nog met 4-6 won, was Williams daarna met 6-3 en 6-4 te sterk.

Williams` landgenoot Lindsay Davenport was met 6-0 en 6-1 te sterk voor de Russische Elena Dementieva. Dementieva had een slechte dag en pas tegen eind van de tweede set kwam ze wat meer in het spel.

In de rode groep was er woensdag slechts één wedstrijd. Svetlana Kuznetsova was met 6-2 en 6-4 voor haar landgenote Vera Zvonareva. In deze groep spelen ook Maria Sharapova en Amelie Mauresmo.

Trein ramt gestolen auto

Het treinverkeer tussen Breda en Gilze-Rijen is donderdagochtend stilgelegd nadat een goederentrein, onderweg van Lutterade naar de Botlek, bij Breda in botsing raakte met een auto. De bewuste auto was door dieven op het spoor achtergelaten. Het ongeval gebeurde rond 03.25 uur. Volgens een woordvoerder van de politie raakte er niemand gewond.

Wel zat de gestolen auto enige tijd vast onder de trein. Nadat deze verwijderd was kon het het treinverkeer tussen Breda en Gilze-Rijen omstreeks 07.30 uur worden hervat.

Marktplaats.nl opgekocht door eBay

nlboy had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse veilingsite eBay heeft Marktplaats.nl overgenomen voor een bedrag van 225 miljoen euro. Door deze overname moet Marktplaats.nl in staat zijn haar activiteiten uit te bouwen. Ebay zal volgens zeggen hierbij helpen door zijn expertise ter beschikking te stellen. Het is nog niet bekend of Marktplaats.nl door de overname ook gebruik kan maken van eBay's online betaalsysteem PayPal.

In 1999 werd Marktplaats.nl opgericht, de site is momenteel in handen van Het Goed Beheer BV, een keten van kringloopwarenhuizen dat gevestigd is in Emmeloord. Volgens dat bedrijf is de verkoopsite de grootste online handelsplaats van Nederland.

Copa del Rey blijft verrassen

De tweede ronde van het Spaanse bekertoernooi heeft verrassingen opgeleverd. Deportivo la Coruña was het voornaamste slachtoffer.

Depor moest op bezoek bij tweedeklasser Elche. Het zou daar één van de zeven Primera division ploegen worden, die uit de beker vlogen. Uiteindelijk werd er 1-0 verloren. Ook Racing Santander, Levante, Real Sociedad, Real Mallorca, Málaga en Albacete bekeren niet verder. Málaga verloor liefst met 5-2 van derdeklasser Lorca, alhoewel de score pas in de verlenging tot stand kwam.

Real Madrid won moeizaam met 1-2 bij Tenerife, dat dit jaar in de Segunda division speelt. Solari schoot de Koninklijke in de slotminuut van de verlenging langs de eilandbewoners.

FC Barcelona was in de eerste ronde al uitgeschakeld door derdeklasser Gramenet. Dat kwam nu wederom een ronde verder door Levante te kloppen.

Postma overweegt via FIFA vertrek af te dwingen

Keeper Stefan Postma is van plan om de FIFA in te gaan schakelen, als zijn club Aston Villa niet mee wil werken aan een vertrek van de doelman.

De voormalige sluitpost van De Graafschap wil bij de Engelse club weg omdat hij weinig aan spelen toekomt. Aston Villa wil voor een eventuele transfer van de Nederlander een deel van de 1 miljoen pond terug, die de club 2.5 jaar geleden aan de Graafschap betaalde.

Zaakwaarnemer Piet Buter vindt dit bedrag veel te hoog. "Hij is de reservedoelman en het transferbedrag moet zijn positie ook vertegenwoordigen", aldus Buter.

"Als het bedrag te hoog is, heb ik er geen probleem mee een regel van de FIFA te gebruiken die niet veel mensen kennen. Als een speler 28 jaar of ouder is en langer dan twee jaar voor de club speelt, moet het bedrag worden gebaseerd op de overgebleven waarde van zijn contract. Deze regel is deze zomer gebruikt bij Roma," zegt Buter verder op sportinglive.com

Codename: Panzers Phase One

De Tweede Wereldoorlog is al jaren een favoriet onderwerp voor nieuwe games. Een hoop genres, met name real time strategy en first person shooters kennen een legio aan titels over deze duistere bladzijde in de geschiedenis van de mensheid. Ook Codename: Panzers Phase One is een game die zich afspeelt tijdens dit bloederige conflict. Kon deze RTS zich positief onderscheiden van haar concurrentie? Lees het in deze review!

Halo 2 breekt record

Was de verwachting dat Halo 2 ongeveer $100 miljoen zou opbrengen op de eerste dag, heeft het spel het nog beter gedaan. Maar liefst $125 miljoen heeft het spel alleen al in Noord Amerika opgebracht. In totaal zijn er al 2.4 miljoen exemplaren verkocht in de VS en in Canada. Door deze verkoopaantallen heeft Halo 2 de grootste opbrengst opgehaald voor een releasedag in de Entertainment industrie (waar ook de film industrie tot behoort).
quote
Microsofts Peter Moore: "The first 24 hours of Halo 2 sales have taken our breath away."


De Kandidaat

Geachte Stefan Tetelepta,

Wat met u aan de hand is, noemen wij het Fok!syndroom, hoewel het onder nieuwsposters, reviewers, radiomakers, interviewers, tv-sterren, visagisten, hofnarren en obers ook voorkomt.
Dat syndroom gaat als volgt: FOK!columnist volhardt in het schrijven van nietszeggende columns, gebruikt daarbij kinderlijke bewoordingen en draaft door in grappen die niet leuk zijn, maar waarover wij niets zeggen, omdat hij vroeger zo geliefd was.

Yasser Arafat overleden

De Palestijnse leider Yasser Arafat is in een militair ziekenhuis in Parijs op 75-jarige leeftijd overleden. Minister Seab Erekat heeft dat tegenover CNN bevestigd.


Yasser Arafat 1929 - 2004


Het presidentschap van de Palestijnse Authoriteit en zijn verleden als strijder voor de Palestijnse zaak hebben Arafat zowel geliefd als omstreden gemaakt. Al enige tijd kwakkelde de bejaarde president met zijn gezondheid. Enkele weken geleden werd hij met spoed overgebracht naar een kliniek in Frankrijk, waar hij 4 november j.l. in coma raakte. Hieronder een overzicht van zijn leven.

Yasser Arafat werd volgens officiële bronnen geboren op 24 augustus 1929 in Caïro, Egypte, al hield Arafat zelf altijd vol op 3 augustus 1923 geboren te zijn in Jeruzalem. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat Al Qudua Al Husseini, hij heeft echter altijd bekend gestaan als Yasser Arafat of Yassir Arafat.


Yasser Arafat op jonge leeftijd


Arafat heeft zich gedurende zijn leven altijd bezig gehouden met het lot van het Palestijnse volk. Hij deed dit vanuit de Palestine Liberation Organization (PLO), waarvan hij in 1964 het hoofd werd. Deze organisatie vocht vanaf de jaren zestig tegen Israël en wilde dat de oorspronkelijke grenzen van voor de oprichting van de staat Israël weer in ere werden hersteld. De PLO hanteerde voornamelijk geweld om haar doelen te verwezenlijken, maar sinds de jaren zeventig begaf deze organisatie zich ook op het politieke toneel.

Arafat en de PLO weten internationaal veel steun te verwerven als deze in 1988 de staat Palestina uitroept. De staat wordt door negentig landen erkend. In het kader van de Oslo-akkoorden erkent Arafat de staat Israël waardoor diplomatie tussen beide staten makkelijker wordt. Door deze stap en de samenwerking tussen de toenmalige Israëlische premier Rabin en Arafat krijgen beide in 1994 de Nobelprijs voor de vrede toegekend.


Rabin en Arafat in de tuin van het Witte Huis


Tegelijkertijd (en nog steeds) vinden er echter in Israël bloedige aanslagen plaats, waarbij tot op heden nog onduidelijk is in welke mate Arafat erbij betrokken is en op welke wijze hij probeert de daders van de aanslagen tegen te houden. Daarnaast verdenken veel landen Arafat ervan de banden tussen de Palestijnse Autoriteit en de Hamas te hebben aangehaald. Doordat de Israëlische overheid de afgelopen jaren de samenwerking met de Palestijnse overheid op een laag pitje zette en door de toename van aanslagen in Israël is er al tijden geen sprake meer van een vreedzame situatie.

Volgens velen riep Arafat de Palestijnen sinds 2002 weer op tot geweld tegen Israël. Als reactie daarop heeft het Israëlische leger de basis van Arafat aangevallen, maar raakte hij zelf daarbij niet gewond. Sinds die aanval leefde hij onder een soort huisarrest in zijn eigen hoofdkantoor en kreeg hij pas toestemming van Israël deze te verlaten toen zijn gezondheid snel achteruit ging. Op 29 oktober heeft de Franse regering hem naar een kliniek in Parijs (de woonplaats van zijn gezin) laten brengen, waar hij op 4 november in coma raakte.Baywatch komt in de bioscopen

Er komt een bioscoopversie van de Amerikaanse televisieserie Baywatch. De serie, waarin een stel dames met flinke voorgevels en heren met heel wat spieren als lifeguards opereerden en de helft van de tijd over het strand renden, was immens populair in de jaren negentig.

Baywatch begon in 1989 en werd over de hele wereld ontzettend goed bekeken. Uiteindelijk werden er twaalf seizoenen van de serie gemaakt en werd Baywatch verkocht aan 142 landen. Sterren als Pamela Anderson, David Hasselhoff, Carmen Electra, Yasmine Bleeth en Traci Bingham danken er voor een deel hun beroemdheid aan.

De film zal waarschijnlijk worden gemaakt door de filmstudio Dreamworks van Steven Spielberg. Het is nog niet bekend of de grote sterren uit de serie zullen meewerken. De film wordt over ongeveer twee jaar in de bioscopen verwacht.


Baywatch in 1989 (uiterst links: David Hasselhoff)

Poging tot brandstichting in bezette kerk

Mitsi had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij de gereformeerde kerk aan het Breeplein in Rotterdam-Zuid is woensdagavond een poging tot brandstichting gedaan. Op het moment dat er mensen binnen waren, werd door onbekenden door een raam een fles petroleum naar binnen gegooid.

De petroleum kwam terecht in een ruimte waar op dat moment mensen aan het vergaderen waren. Een andere fles met het olieproduct viel buiten kapot. Er is uiteindelijk geen schade aangericht, ook raakte niemand gewond. Van de daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Donner en Remkes sturen brief naar Kamer

Na lang wachten is de brief van ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) dan eindelijk klaar. In politiek Den Haag werd met spanning gewacht op de brief. De inhoud van de brief is van groot belang voor de positie van minister Remkes. Vooral zijn eigen VVD vindt dat hij harder moet optreden tegen de terreurdreiging. De Kamer zal later vandaag debatteren met de ministers over de moord op Theo van Gogh.

Mohammed B. bekend bij de AIVD
De Kamer wil onder meer van de ministers weten waarom Mohammed B., de verdachte van de moord op Van Gogh, wel bij de AIVD bekend was, maar niet op de lijst stond van 150 extremisten die in de gaten werden gehouden door de AIVD. Remkes en Donner schrijven hierover in de brief: "in de onderzoeken naar Hofstadnetwerk is (....) de naam van de verdachte Mohammed B. meermalen naar voren gekomen. Hij was bekend bij AIVD, politie en Openbaar Ministerie".

"De beschikbare informatie over hem rechtvaardigde de conclusie dat hij ondersteunend optrad ten behoeve van de kernleden van het Hofstadnetwerk, maar dat hij in deze kring geen sleutelrol vervulde. Er waren geen indicaties dat de verdachte - individueel of in samenwerking met anderen - voorbereidingen trof voor een aanslag."

In de brief is verder te lezen dat Mohammed B. al eerder is veroordeeld "voor wederspannigheid, belediging en eenvoudige mishandeling". "Tegen betrokkene staan buiten de zaak waarvoor hij thans preventief gedetineerd is, nog twee zaken open. Deze zaken betreffen wederspannigheid en bedreiging (gooien met een prullenbak)."

Geen concrete bedreigingen Van Gogh
Volgens de ministers waren de bedreigingen aan het adres van Theo van Gogh zo algemeen dat er geen aanleiding was om concrete maatregelen te nemen. Remkes en Donner schrijven dat niet in redelijkheid kan worden gezegd dat op het punt van de beveiliging van Van Gogh anders had moeten worden beslist.

Volgens de ministers is er wel een paar keer sprake geweest van een voorstelbaar risico en dat is aanleiding geweest voor gepaste maatregelen, zoals bijvoorbeeld een verhoogde beveiliging rond de uitzending van Zomergasten met Hirsi Ali, waarin Van Goghs film Submission werd vertoond.

Communicatie AIVD en gemeente Amsterdam
Volgens Donner en Remkes is "meerdere malen informatie uitgewisseld tussen de AIVD en de gemeente Amsterdam over radicaliseringtendensen en de rol van de moskeeën daarbij in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder". Burgemeester Job Cohen van Amsterdam had geklaagd dat hij niet op de hoogte was gebracht van de dreiging die bestond tegen opiniemakers in zijn stad.

Tegengaan van gewelddadige moslimextremisme
In de brief staat dat het kabinet verschillende manieren ziet om het gewelddadige moslimextremisme in Nederland tegen te gaan. Zo moet voorkomen worden dat een radicale ideologie verspreid wordt in moskeeën en door imams.

Daarom moeten moskeeën verboden kunnen worden en moeten kwalijke imams of andere buitenlandse personen met dergelijke bedoelingen, kunnen worden geweerd of uitgezet. Niet alleen strafrechtelijke maatregelen zijn nodig, maar de ministers willen ook bevorderen dat jonge moslims een betere binding krijgen met de Nederlandse samenleving. Daarvoor komt er een activeringsprogramma.

Verder zal de AIVD worden uitgebreid. Ook kan in de toekomst iemand met een dubbele nationaliteit de Nederlandse nationaliteit worden ontnomen. Voor de bescherming van personen en gebouwen die een mogelijk doelwit van aanslagen zijn, zal extra geld worden uitgetrokken.

Almere wil subsidie jongerensite stoppen

Icoon Digital nieuwsDe gemeente Almere wil een jaarlijkse subsidie van honderdduizend euro aan de populaire jongerenwebsite AlmereRulez.nl stopzetten. Verschillende politieke partijen hebben daarvoor moties ingediend, die donderdag tijdens een raadsvergadering in stemming zullen worden gebracht.

De lokale partij Leefbaar Almere betoogt dat van een startsubsidie geen sprake meer kan zijn, omdat deze al enkele jaren is uitgereikt. Daarbij zou de techniek voor het instandhouden van een website veel toegankelijker zijn dan een paar jaar geleden. Ook zijn er vragen omtrent twee commerciele IT-ondernemingen die gelieerd zouden zijn aan de website. Behalve Leefbaar Almere hebben ook de PvdA en GroenLinks moties ingediend om met ingang van 1 januari de geldkraan dicht te draaien.

Volgens een beheerder van de site zou het intrekken van de subsidie betekenen dat bezoekers van de website moeten gaan betalen. "Zonder deze subsidie kan Almererulez niet meer bestaan vanaf 1 januari 2005. Dit zal betekenen dat iedere gebruiker verplicht tien euro per jaar zal moeten betalen", aldus een melding op de website. De site vreest zonder de subsidie niet te kunnen overleven. AlmereRulez heeft haar leden opgeroepen donderdagmiddag te protesteren tegen het voornemen.

Voetbal: Uitslagen en loting Amstel Cup

KNVBDe derde ronde van de Amstel Cup zit er op. Hierbij de uitslagen en de loting van de achtste finales van het bekertoernooi.


Uitslagen derde ronde Amstel Cup

ADO Den Haag - Emmen (3-1)
Go Ahead Eagles - Roda JC (2-0)
FC Volendam - Heracles Almelo (3-1)
Stormvogels/Telstar - FC Dordrecht (0-2)
Helmond Sport - TOP Oss (2-4) nv

ADO'20 - NAC Breda (0-3)
NEC - FC Twente (0-2)
FC Den Bosch - Vitesse (1-0)
BV Veendam - Willem II (4-5)
Jong Feyenoord - RKC Waalwijk (1-1/3-4) ns


Uitkomst loting achtste finales
PSV - FC Volendam
NAC Breda - FC Utrecht
Go Ahead Eagles - Willem II
ADO Den Haag - FC Twente

AZ - Feyenoord
Top Oss - RKC Waalwijk
Ajax - SC Heerenveen
FC Dordrecht - FC Den Bosch

Er wordt gespeeld op 25 of 26 januari 2005.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Grootste doolhof van Europa in Drenthe

Bij het Drentse Erm wordt volgend jaar het grootste doolhof van Europa geopend. Het labyrint beslaat in eerste instantie vier hectare, later moet het uitgroeien tot zeven hectare. Het hele project kost ongeveer een miljoen euro.

Een adviesbureau uit Emmen is samen met de Britse doolhofontwerper Adrian Fischer verantwoordelijk voor het ontwerp van het park. In eerste instantie gaat het om een maïsdoolhof dat in juni volgend jaar geopend zal worden, maar uiteindelijk gaan de makers ook water, spiegels en een ondergronds gangenstelsel gebruiken om bezoekers te laten verdwalen.

[update] Meer terreurverdachten opgepakt

Bas028 had ons via de nieuws-submit te melden:

De nationale recherche heeft een terreurverdachte aangehouden in de Amersfoortse wijk Schothorst-Noord. Een speciaal onderzoeksteam doorzoekt zijn woning op de aanwezigheid van explosief materiaal.

De arrestatie wordt in verband gebracht met de inval van vandaag in de Haagse Antheunisstraat. Een woordvoerder van de politie kan niets zeggen over de identiteit van de arrestant.

In de directe omgeving van de woning van de verdachte zijn negen woonhuizen uit voorzorg ontruimd. Tien mensen zijn elders ondergebracht. De ruime omgeving is afgezet.

Update 23:29
Op de persconferentie in Den Haag is gemeld dat er vandaag in het kader van de politieactie ook in Amsterdam vier terreurverdachten zijn aangehouden.

Update 00:17
In de woning aan de Sagenlaan in de Amersfoortse wijk Schothorst-Noord zijn geen explosieven aangetroffen. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk parket woensdagavond gemeld. Eerder geëvacueerde omwonenden mogen terug naar hun woning.
©FOK.nl e.a.