Ivoorkust klaagt Frankrijk aan in Den Haag

Icoon Buitenlands nieuws Ivoorkust zal naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stappen om Frankrijk aan te klagen. Dat heeft de Ivoriaanse minister Wodie van Mensenrechten vrijdag gezegd. De Fransen worden aangeklaagd voor de doden die de afgelopen dagen in Ivoorkust zijn gevallen en voor de vernietiging van de luchtvloot van het West-Afrikaanse land.

Afgelopen zaterdag bombardeerde het Ivoriaanse leger een Franse legerbasis, waardoor negen Franse militairen om het leven kwamen en tientallen Fransen gewond raakten. De Fransen reageerden hier op door alle vijf de toestellen van de Ivoriaanse luchtmacht te vernietigen. De regering van Ivoorkust wil hier nu een schadevergoeding voor afdwingen bij het Internationaal Gerechtshof.

Geweld
Na de Franse vergelding ontstond een nieuwe golf geweld in het Afrikaanse land. Aanhangers van de regering verwijten de Fransen dat door hun toedoen niet met de rebellen, die het noorden van het land in handen hebben, afgerekend kan worden. Er ontstonden op verschillende plaatsen in Ivoorkust, met name in de havenstad Abidjan, relletjes en er werden massaal Franse bezittingen geplunderd.

De Fransen proberen de situatie in het land onder controle te brengen, maar volgens Ivoriaanse regeringsbronnen zijn hierbij al zeker zestig mensen om het leven gekomen en honderden gewonden gevallen.

Nederlanders
Er werden ook een aantal Nederlandse gezinnen uit hun huizen verjaagd door plunderende groepen. Vanwege de verslechterde situatie heeft de regering gisteren al 50 Nederlanders uit Ivoorkust geëvacueerd.