[update] Trainingskamp PKK in Nederland opgerold

relaxteb had ons via de nieuws-submit te melden:

In Noord-Brabant in de plaats Liempde, nabij Eindhoven, is vanochtend vroeg een trainingskamp van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK opgerold. De politie-actie vond plaats op camping De Mus'donck. De campingbeheerder is ťťn van de 29 arrestanten. De PKK-leden zouden zich in de kampeerboerderij op de camping hebben bevonden.

Burgemeester Jan Van Homelen van Boxtel, waar Liempde onder valt, zegt dat hij reeds enkele weken geleden van de actie op de hoogte is gesteld.

Elders in het land zijn ook invallen gedaan. Volgens het OM hebben de invallen niets met terreuronderzoek naar moslimextremisme te maken. Wel is het een zaak van ''nationaal belang.''

De PKK strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan in Turkije en Irak. In Nederland is de PKK niet verboden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Turkije en Duitsland.


Plaats van de inval


Update 11:03
Buurtbewoners reageerden vandaag vol ongeloof op de inval. Omwonenden hadden geen idee dat de Koerdische verzetsbeweging het terrein gebruikte als opleidingscentrum. Een buurman zegt wel eens buitenlanders op de camping te hebben gezien die nu en dan over slootjes sprongen. Inwoners van Liempde noemen het kampeerterrein een fantastische plaats voor een trainingskamp. De plek in het buitengebied ligt diep verscholen in de bossen en is van de openbare weg niet te zien.

De Telegraaf meldde in 1999 al dat de PKK in Nederland in het diepste geheim op afgelegen kampeerterreinen trainingen voor jonge PKK-strijders organiseerde. Bijvoorbeeld in Leens (Groningen), waar toendertijd op camping 'De Marne' een training plaatsvond van 130 jonge PKK-aanhangers vanuit heel Europa. Ook in Ter Apel organiseerde de terreurorganisatie trainingen.

Uit gegevens uit 1999 bleek dat er van de 300.000 Turken in Nederland ongeveer 25% van Koerdische afkomst was. De Binnenlandse Veiligheidsdienst schatte het aantal PKK-sympathisanten onder deze Koerden toen op ruim 6.000. Het actieve kader zou in 1999 uit 100 personen hebben bestaan.