Zes van de tien verstandelijk gehandicapten seksueel misbruikt

webzapper en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsZeker zes van de tien verstandelijk gehandicapten blijken ÚÚn of meer keren seksueel misbruikt. Het aantal meldingen van misbruik stijgt de laatste tijd doordat deze kwetsbare groep mensen zich steeds vaker buiten instellingen woont. Ook worden verstandelijk gehandicapen op seksueel gebied vaak slecht voorgelicht.

"We willen dat gehandicapten zelfstandiger leven, maar daar bereiden we ze niet goed op voor. We voeden ze niet op tot weerbare burgers: bang dat ze dan veel te assertief worden. Zo is dat in Nederland", zegt orthopedagoge Aafke Scharloo. "We houden ze klein en leren ze niet om 'nee' te zeggen. Anders zouden ze zeker de zorg in Nederland niet meer accepteren."

Volgens de orthopedagoge zijn sommige gehandicapten tijdens hun leven afhankelijk van zo'n duizend verschillende begeleiders. Dit zijn mensen zoals fysiotherapeuten, taxichauffeurs en logopedisten. Volgens Schaarlo brengt deze afhankelijk een groot risico met zich mee: "Gehandicapten hebben vaak een negatief zelfbeeld. Als er dan iemand komt die zegt dat hij of zij aardig en mooi is, gaat de deur open. Vooral als ze eerst beschermd opgroeien in een instelling en daarna bijvoorbeeld in een begeleid wonen-project terecht komen waar vervolgens nauwelijks toezicht is. Met alle gevolgen van dien."