Terroristen zijn bekeerde Nederlanders

JosephRoosenbaum en pegakemi hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De twee mannen die woensdag na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden, bezitten de Nederlandse nationaliteit. Eén van de twee verdachten is de 19-jarige Jason W. Hij is een zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Vijf jaar geleden bekeerde hij zich tot de radicale islam.

In Amersfoort werd zijn 17-jarige broer Jermaine gearresteerd. Beide broers zouden zich in kringen rond Samir A. hebben begeven, de zogenaamde Hofstadgroep. A. wordt verdacht van het voorbereiden van terreuraanslagen. Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, was eveneens in deze kringen te vinden

Jason W. is geen onbekende van de politie. In dezelfde woning in Den Haag werd hij vorig jaar al gearresteerd. W. bekeerde enkele jaren geleden tot de islam en werd al snel radicaal. Zo bezocht hij vaak de Fourqaan moskee in Eindhoven. Deze moskee in Eindhoven raakte eerder al in opspraak, omdat er jonge mensen voor de jihad zouden worden gerekruteerd. Daarbij gaat het onder meer om de recrutering van twee Nederlandse Marokkanen, die in december 2001 om het leven kwamen in de Indiase deelstaat Kashmir.

Update 06:31
De Telegraaf meldt vandaag dat de andere verdachte die in Den Haag werd opgepakt de 22-jarige Ahmed Ismail A. is. Ook hij heeft, net als Jason W., de Nederlandse identiteit en was bij de AIVD bekend als een kopstuk van de zogenaamde 'Hofstadgroep'.

Verder werd in Amsterdam nog een lid van de groep aangehouden, de 23-jarige Mohammed Fahmi B. Opvallend is dat dit trio in oktober 2003 samen met Samir A. en hun geestelijk leider, koranleraar Mohammed al-Issar, opgepakt zijn op verdenking van het beramen van een aanslag. Het vijftal kwam toen weer snel vrij wegens gebrek aan bewijs. Naar Al-Issar is justitie nog steeds op zoek.

Met de grootscheepse antiterreuractie van afgelopen woensdag in Den Haag, Amsterdam en Amersfoort is volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken op de valreep een nieuwe aanslag in Nederland voorkomen.

Martelaar
De 19-jarige Jason W. blijkt overigens helemaal voorbereid te zijn geweest op een martelaarsdood. Dat blijkt uit een schokkende afscheidsbrief die hij aan zijn moeder schreef. Jason gebruikt de strijdnaam 'Abu Mujahied Amrikie'. Het weblog GeenStijl plaatste gisteren de bewuste brief in zijn geheel.