'Radicale islam groeit in Indonesië'

Uit een opiniepeiling gehouden onder de Indonesische bevolking, uitgevoerd door het Vrijheidsinstituut, blijkt dat de radicale islam in het land met een opmars bezig is. Het hoofd van het instituut, Ulil Abdala, noemt de uitslag van de peiling zorgwekkend. ''Er zijn sterke aanwijzingen dat de radicale islam terrein wint. Dat is zeker iets waar gematigde Indonesische moslims acht op moeten slaan.''

Volgens de enquête is bijna 60% van de Indonesiërs voorstander van lijfstraffen voor wetsovertreders; Zo'n 40% vindt dat een dief de hand moet worden afgehakt. 40% is tegen een vrouw als president en 39% procent vindt dat een man met meerdere vrouwen moet kunnen trouwen. Aanslagen van de terreurgroep 'Jemaah Islamiyah' worden door 59% van de bevolking veroordeeld, maar 16% weigert dit te doen; De rest heeft geen oordeel.

Verder meent 50% van de ondervraagde moslims dat in gebieden waar overwegend moslims wonen geen kerken thuishoren. Ruim 80% is echter tegen het Islamitisch Verdedigingsfront, dat bijvoorbeeld cafés binnenvalt omdat daar tegen de regels van de islam in, alcohol geschonken wordt.

Het Vrijheidsinstituut merkt op dat voor veel ongeschoolde Indonesiërs hun enige bron van informatie radicale moslimgroepen zijn. Ze zijn daarom waarschijnlijk ook niet goed geïnformeerd zijn over de terreuraanslagen die het land de afgelopen jaren hebben getroffen.

-
Indonesië heeft ongeveer 200 miljoen ingezetenen en telt na China, India en de VS de meeste inwoners ter wereld. 85% van de bevolking is moslim. De rest bestaat onder meer uit christenen (ruim 8%), Hindoes (2%) en boeddhisten (minder dan 1%).