Beroep tegen vrijspraak Lubbers ingetrokken

Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse medewerkster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR die Ruud Lubbers in mei van seksuele intimidatie beschuldigde, heeft haar beroep tegen Lubbers' vrijspraak ingetrokken. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen werd in juli vrijgesproken door secretaris-generaal Kofi Annan. Dat blijkt uit een verklaring van Lubbers zelf.

In oktober werd een rapport van het Bureau voor Intern Toezicht van de VN gepubliceerd, waarin duidelijk werd dat het bureau Lubbers wel schuldig achtte. Het Bureau adviseerde Kofi Annan om "gepaste maatregelen" tegen de Nederlandse oud-premier te nemen, maar Annan sprak hem na een gesprek en na het inwinnen van juridisch advies toch vrij. De vrouw had al voor de publicatie aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van Annan.

Volgens de aanklacht van het 51-jarige vrouwelijke staflid van de UNHCR zou Lubbers haar in haar billen hebben geknepen na een vergadering. Lubbers hield zelf echter vol dat het alleen om een "vriendschappelijk gebaar" ging.