"Beste kans Londen op Tourstart 2007"

Maurice (mbn)
Londen lijkt de beste kansen te hebben om de start van Tour de France van 2007 te mogen organiseren. Utrecht en Rotterdam zullen minstens tot 2008 moeten wachten.

Verschillende steden onderhandelen met de Tourdirectie over een mogelijke buitenlandse Tourstart. In Nederland azen Rotterdam en Utrecht op de mogelijkheid, maar ook het Deense Herning en het Zwitserse Lugano azen op de Tourstart. Voorlopig lijkt Londen als eerste aan de beurt te zijn.

Vorige maand heeft de Engelse organisatie een organisatieschema overhandigd aan Tour-directeur Jean-Marie Leblanc. De organisatie verwacht bij een Tourstart twee miljoen bezoekers te trekken. De proloog zou dwars door het Londense centrum moeten gaan langs Buckingham Palace en de Big Ben. Daarnaast zouden er twee etappes in Zuid-Engeland aan vast moeten worden geknoopt eer de renners terug gaan naar het Europese vasteland.

Volgens Philippe Bouvet van L’Equipe maakt Londen voor 2007 de beste kans van de buitenlandse steden. Rotterdam en Utrecht hebben eerder gezegd zich te richten op een Tourstart van 2008 of 2009. Verschillende gemeenten in Zeeland willen wel een Tour-etappe in 2006 of 2007 naar Nederland halen, maar de succeskans van die pogingen blijft voorlopig in het ongewisse.