Werkstraf voor leraar na tongzoenen leerling

Een ex-wiskundeleraar is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en zes maanden cel voorwaardelijk wegens het herhaaldelijk tongzoenen met een vijftienjarige leerling. Er was vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk geëist, plus een beroepsverbod van vier jaar. Bovendien moet de 27-jarige man het meisje een schadevergoeding van 1000 euro betalen. Ook moet de man zich onder behandeling laten stellen, omdat de kans op herhaling aanwezig is.

Ten tijde van zijn studie gaf de man les op het toenmalige Casparus College in Weesp. De intieme omgang met het meisje duurde van oktober 2002 tot september 2003. De rechtbank achtte niet bewezen dat er meer was gebeurd dan tongzoenen. Evenmin werd de man schuldig bevonden aan het tongzoenen met een ander meisje.

Het wordt de man zwaar aangerekend dat hij misbruik van zijn positie heeft gemaakt. Het slachtoffer bevond zich in een kwetsbare positie en kon onvoldoende weerstand bieden. Bovendien zou het meisje in de toekomst nog lang last kunnen hebben van haar verleden. De ex-leraar zou te weinig oog hebben voor de gevolgen van zijn acties en dat hij ook onvoldoende het 'foute' van zijn gedrag inziet, heeft meegewogen bij het bepalen van de straf.

De man krijgt geen beroepsverbod. Volgens de rechters was dit verbod te ruim geformuleerd door de officier van justitie. Hierdoor zou de man gedurende vier jaar ook geen les mogen geven aan volwassenen. De rechtbank verwacht echter wel dat met de veroordeling op zak het voor de man 'moeilijk zo niet onmogelijk' wordt om voor de klas te komen. De man gaf twee weken geleden al te kennen niet meer voor de klas te willen staan.