ANP wint rechtszaak tegen Novum

Nolius
De rechtszaak tussen de persbureaus Novum Nieuws en ANP is in het voordeel van het ANP beslist. De rechter in Amsterdam heeft bepaald dat Novum moet stoppen met het misbruiken van ANP-berichten. Daarnaast moet het bedrijf een voorschot van 50.000 euro betalen, voor de schade die het ANP zegt te hebben opgelopen, en een maand lang een rectificatie op haar website zetten. Novum heeft al aangegeven in hoger beroep te zullen gaan.

Het ANP had het kort geding aangespannen omdat het naar eigen zeggen kon bewijzen dat Novum berichtgeving overnam. Het nieuwe persbureau verschafte zich via toegangscodes, waarvan de organisatie geen gebruik mag maken, toegang tot de ANP-computers. Hierdoor liep het ANP naar eigen zeggen een miljoen euro aan omzet mis.

Tijdens de rechtszaak moest Novum toegeven dat een aantal werknemers een tijdje beschikte over illegale toegangscodes van het ANP-net. Toch zegt het bedrijf daar geen voordeel te van hebben gehad. Er zou alleen maar berichtgeving vergeleken zijn. "Met deze uitspraak wordt geweld gedaan aan het levenswerk van een aantal vooruitstrevende personen", aldus Novum-directeur Bram Bloemberg. "Blijkbaar gaat het Calimero-principe ook op in de Nederlandse rechtspraak. Ik vind het onverteerbaar dat op basis van een uiterst zwakke argumentatie de vorderingen van het ANP zijn toegewezen", aldus Bloemberg.