De Hoop Scheffer: 'Europa neemt dreiging niet serieus'

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer meent dat Europa de dreiging van het internationale terrorisme nog lang niet serieus genoeg neemt. Europa zou een voorbeeld moeten nemen aan de Verenigde Staten, zo zei De Hoop Scheffer donderdag in een toespraak tot de Amerikaanse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in New York.

"In Europa voert men nog steeds ingewikkelde discussies over hoever de bevoegdheden van de overheid in de strijd tegen het terrorisme mogen reiken. Er wordt te veel nadruk gelegd op het maken van zo weinig mogelijk inbreuk op de persoonlijke levenssfeer", aldus de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Hij meent dat de dreiging van internationaal opererende islamitische terreurorganisaties nog altijd wordt onderschat en dat Europa op dit gebied achterloopt op de VS.

De Hoop Scheffer zei dat de aanslagen in Madrid in maart vorig jaar en de moord op Theo van Gogh van vorige week een bewijs zijn dat de dreiging van het islamitisch terrorisme ook in Europa zeer serieus moet worden genomen en dat een keiharde aanpak ervan nodig is. "Als Europa tot die conclusie komt, dezelfde die in de VS na de aanslagen van 11 september is getrokken, is de komende jaren een sterke toenadering en samenwerking tussen Europa en Amerika mogelijk. En de NAVO moet hier haar rol in spelen." Volgens De Hoop Scheffer is het verschil in aanpak tussen de Verenigde Staten en Europa één van de redenen voor de gespannen verhoudingen tussen de NAVO-bondgenoten de laatste jaren.

De secretaris-generaal sprak tevens over Irak en Afghanistan. Hij zei een voorstander van een proactieve aanpak van terreurdreigingen te zijn. "Als we de strijd niet waren aangegaan in Afghanistan, hadden we uiteindelijk in onze achtertuin moeten vechten voor onze vrijheid", aldus De Hoop Scheffer. Ook zei hij dat de NAVO de komende jaren een actievere rol moet gaan spelen bij het oplossen en voorkomen van internationale crises. Hij sloot niet uit dat de NAVO ooit in Irak actief zal worden, maar zei wel dat dit alleen mogelijk is als de Iraakse regering er specifiek om vraagt.