EA negatief in het nieuws

Astrid (lizardtattoo)
In de Verenigde Staten is Electronic Arts momenteel negatief in het nieuws omdat sommige werknemers beweren dat ze onterecht geen overwerk uitbetaald krijgen. Zo verscheen er een blog van een partner van een EA-werknemer, waarin onder andere gezegd wordt dat werknemers tot 85 uur per week moeten werken zonder enige vorm van vergoeding in de vorm van betaalde overuren of compensatiedagen.

GameSpot zocht contact met advocaat Robert C. Schubert van Schubert & Reed LLP. Hij bevestigt dat een aantal EA-medewerkers EA voor de rechter wil dagen vanwege onbetaalde overuren. "We are seeking unpaid overtime for a good number of [EA] employees who weren't [properly] paid. EA contends they were exempt, we contend otherwise."

Volgens het Amerikaanse rechtssysteem moeten de werknemers dit als een "class action lawsuit" indienen. De eerste stap hiervan is erkend worden als "class", dit houdt in dat onderzocht moet worden of alle aanklagers inderdaad precies dezelfde aanklacht hebben. Op 29 juli is er een zaak "Jamie Kirschenbaum vs. Electronic Arts, Inc." ingediend bij de San Mateo Superior Court. Kirschenbaum is of was onderdeel van het Sims 2 design team. Het is niet bekend wat zijn huidige functie is binnen EA. "We haven't been certified as a class yet," aldus Schubert, die verder toegaf dat die erkenning "a big battle" is.

GameSpot ontving ook een e-mail die aan EA-medewerkers gestuurd zou zijn. Of deze echt is, is niet bevestigd. Volgens de e-mail zijn de werknemers die klagen over het onbetaalde overwerk 'animators,' 'modelers,' 'texture artists,' 'lighters,' 'background effects artists' en 'environmental artists'. In de e-mail staat verder dat deze groepen volgens EA allemaal buiten de overwerk-regeling vallen zodat ze dus geen vergoeding hoeven te krijgen voor overwerk. EA zegt haar werknemers eerlijk en rechtmatig te behandelen.