Vernietiging radarverklikker volgens boekje

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

De politieagent die zondagmiddag in Zaandam een radarverklikker vernietigde door er overheen te rijden, heeft gehandeld volgens de regels. De politie Zaanstreek-Waterland meldt dat er met het OM in Haarlem is afgesproken dat radarverklikkers direct worden vernietigd. De politie doet dit al sinds de wetgeving werd ingevoerd en het bezit van zo'n apparaat werd verboden. De agent die zondagmiddag de radarverklikker van een 25-jarige Zaandammer onder het wiel van de politieauto vernietigde, heeft dan ook volgens die afspraak gehandeld. Wel voegt woordvoerster J. van Dijk hier aan toe dat over de manier van vernietiging geen afspraak is gemaakt.

E. Hartjes van justitie in Haarlem zegt dat het vernietigen op een nette manier moet. Of het plat rijden van de verklikker hier ook onder valt is de vraag. Eťn van de specialisten op het gebied van radarverklikkers is het Leeuwardense advocatenkantoor Anker en Anker. Advocaat T. van der Goot van dit kantoor zegt dat het normaal gesproken niet is toegestaan dat de politie goederen vernietigt, ook al is het bezit daarvan verboden. Maar doet iemand afstand van een voorwerp, zoals afgelopen zondag, dan is hij geen eigenaar meer en kan de politie naar eigen inzicht handelen. Het feit dat de agent voor de ogen van de Zaandammer het apparaat kapot maakt, gaat volgens Van der Goot wel 'heel ver'.

Vraag is nu of de eigenaar afstand heeft gedaan van zijn verklikker door die uit zijn auto te halen. Volgens Van der Goot deed de man niets anders dan het voldoen aan een bevel. "Afstand doen doe je door een verklaring te tekenen."

Van der Goot zegt dat de politie toch in de fout is gegaan. Toen de Zaandammer aangaf dat hij niet niet direct de verklikker kon demonteren, had de politie zijn kentekenbewijs kunnen innemen. De man had dan op eigen gelegenheid naar een garage kunnen gaan waar het apparaat kon worden gedemonteerd en ingeleverd.

Op internet is ondertussen een flinke discussie ontstaan over het vernietigen van de radarverklikker. Op FOK! werd fel gereageerd op het bericht, dat was ook het geval op motorfreak.nl waar voor- en tegenstanders elkaar troffen.