Ook voorbespeelde cd's gaan kapot aan 'cd rot'

XxDeMoNxX en Maan_Man hadden ons via de nieuws-submit te melden:

cd met gaatjesIn tegenstelling tot de verkoopargumenten van vroeger, blijken ook de voorbespeelde cd's geen eeuwig leven te hebben. Enkele maanden terug al kwam aan het licht dat CD-roms bepaald niet zo lang mee gingen als fabrikanten beloofden, maar dit blijkt ook voor bijvoorbeeld muziek-cd's te gelden.

Dan Koster, een Amerikaanse webdesigner, kwam hierachter na een inspectie van zijn verzameling cd's. Hij controleerde zijn verzameling cd's door ze tegen het licht te houden. Bij zeker 15 procent van zijn 2000 cd's zag hij hoe er lichtpuntjes door het schijfje schenen. De meeste van deze schijfjes had hij al in de jaren '80 gekocht. De cd's van Koster lijden onder 'cd rot' , een geleidelijke aantasting van de datadragende laag. Daardoor zijn sommige cd's al niet meer af te spelen. "We kregen in de jaren '80 te horen dat een cd praktisch onverwoestbaar was. Bedrijven gaven deze reden ook aan om de hoge prijs van een cd te vergoelijken. Nu blijkt dat de levensduur van het schijfje veel korter is dan gedacht", reageerde Koster teleurgesteld.

Laborant Jerry Hartke, die onderzoek deed naar dit fenomeen, verklaarde dat 'cd rot' verschillende oorzaken kan hebben, maar dat de gebruiker zelf van de meeste ellende met cd's veroorzaakt: "Sommige mensen behandelen de cd's niet goed. Bijvoorbeeld plaatsen ze de schijfjes rechtstreeks opelkaar. En daar kunnen ze niet goed tegen. De meeste mensen denken dat de onbeschreven kant van de cd fragiel is. Maar dit is precies andersom. Juist de bedrukte kant is erg fragiel."