Wandelaars moeten in Spanje blijven

De ongedeerde wandelaars van de groep Nederlanders die woensdag in de Sierra Nevada in problemen kwam mogen nog niet terug naar Nederland. Bij het drama in het gebergte in Zuid-Spanje kwamen in hevige sneeuwstormen drie personen om. De Spaanse politie heeft een onderzoek geopend en wil eerst alle betrokkenen verhoren.

Inmiddels is de identiteit van de dodelijke slachtoffers bekendgemaakt. Het gaat om een 53-jarige man en twee vrouwen van respectievelijk 56 en 69 jaar. Een andere 69-jarige vrouw raakte in coma en ligt nog in het ziekenhuis. Zij zou buiten levensgevaar zijn.

De groep die onder leiding stond van een 39-jarige reisbegeleidster zou adviezen om af te zien van de tocht in de wind hebben geslagen. Twee van de twaalf deelnemers haakten door de barre omstandigheden af en gingen terug naar het hotel. De rest van de groep ging door op weg naar een berghut, maar verdwaalde. Om negen uur woensdagavond ging een reddingsteam naar hen op zoek. Donderdagochtend vroeg vond het reddingsteam acht van de tien toeristen, een van hen was toen al overleden door onderkoeling. De groep was slechts enkele honderden meters van de hut verwijderd. De twee overleden vrouwen werden donderdagmiddag pas gevonden.

Volgens experts is de wijze waarop de Nederlanders zich in dit jaargetijde in de Sierra Nevada hebben gewaagd onbegrijpelijk. "Ze hadden geen winterkleren aan, gewoon dunne broeken alsof het hier al zomer was. Ook had niemand nog een zonnebril op, waardoor ze nu een probleem met hun ogen hebben. Ze kunnen ook niet door het slechte weer zijn verrast, want het is al dagen zo," aldus een woordvoerder van de Spaanse politie. Ook de twee wandelaars die al in een vroeg stadium van de tocht rechtsomkeert maakten oordeelden dat het niet verantwoord was om door te gaan. "We hadden niet de juiste kleding aan voor zoiets. We wilden terug, maar de gids, die nog nooit in Spanje was geweest, zei dat we gewoon moesten doorgaan." De bedoeling was om in twee dagen de top van de 3482 meter hoge berg Mulhacén te bereiken.

Medewerkers van de betrokken reisorganisatie Intertrek bieden in een verklaring op de website hun medeleven aan aan betrokkenen en familieleden van de slachtoffers.


Drama Sierra Nevada
Drie aangeslagen wandelaars worden per helikopter afgevoerd