[update] Bolkestein (71) stopt bij de EU

Frits Bolkestein (VVD) stopt met zijn werk als eurocommissaris. Dat is bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Bolkestein zou zijn beslissing deze week aan premier Balkenende hebben meegedeeld.

De premier meldt via een woordvoerder dat het kabinet voortvarend op zoek gaat naar een opvolger voor de 71-jarige Bolkestein. Balkenende vindt het jammer dat de politicus niet voor een tweede termijn in aanmerking wil komen. "Bolkestein was een goede commissaris en had wat het kabinet betreft door kunnen gaan." Het is niet duidelijk of de opvolger opnieuw binnen de VVD zal worden gezocht. Oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg (PvdA) liet onlangs zelf aan Balkenende weten Bolkestein op te willen volgen. CDA'er Onno Ruding, minister van Financiën in de jaren '80, werd ook al eens als mogelijke kandidaat genoemd.

Frits Bolkestein is vanaf 15 september 1999 Europees Commissaris voor de interne markt en fiscale zaken. Daarvoor was hij onder andere fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, minister van Defensie en staatssecretaris van Economische Zaken. Het was al langer bekend dat hij twijfelde over een nieuwe termijn als eurocommissaris.

Update 16:20 uur
De VVD eist dat de nieuwe commissaris weer uit deze partij komt. Dat stelt kamerlid Hans van Baalen. Als mogelijke kandidaten uit liberale kring noemt hij oud-minister Neelie Kroes, NAVO-ambassadeur Michiel Patijn, de huidige staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï en Carlo Trojan, voormalig secretaris-generaal van de Europese Commissie.

Frits Bolkestein stopt als EU-commissaris
Frits Bolkestein