Explosie wapenarsenaal in de Oekraine

mudhog had ons via de nieuws-submit het volgende vertaalde bericht te melden:

Een serie zware explosies in een militaire opslagplaats in het OekraÔnse Zaporozja heeft vandaag volgens de eerste berichgevingen dodelijke slachtoffers geŽist en delen van verschillende wapens tot in een straal van zeventig kilometer geworpen. Het gaat om raketten van het type "grad", "uragan" en "smerc". Het aantal doden en gewonden is nog onbekend maar onder hen is het overgrote deel militairen van de basis Bogdankovi. Een evacuatie van om en nabij de 10.000 mensen die in de omgeving van het getroffen gebied wonen is in gang gezet.

De explosies hebben nagenoeg het gehele complex op de basis verwoest, een paar dorpen in de omgeving met de grond gelijk gemaakt en het kleine treinstation Fjodorovka op het traject Moskou-Krim van de aardbodem weggevaagd. Ook de grote gas- en oliepijpleidingen zijn beschadigd, aldus het Russische persbureau Itar-Tas.

Het blussen van de branden die de basis nu teisteren is "helaas onbegonnen werk", aldus de woordvoerder van het OekraÔnse ministerie van buitengewone situaties waarbij hij toevoegd dat "de situatie dusdanig is dat de brandhaard niet te lokaliseren is". De brand en explosies in de ondergrondse ruimten van het militaire arsenaal zouden drie tot zeven dagen kunnen voortduren. Een groot brandstofreservoir in de nabijgelegen stad Melitpolja, waar de noodtoestand is afgekondigd, loopt gevaar.