Balkenende blufte over EU-waardentop

dr.dray, Nyrem en Toad hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op de conferentie over Europese waarden die minister-president Jan Peter Balkenende onlangs aankondigde, zullen volgens de organisator amper regeringsleiders aanwezig zijn. De premier wekte afgelopen zondag in het programma 'Buitenhof' de indruk dat een groot deel van de 25 EU-regeringsleiders zouden verschijnen.

Balkenende gaf in het tv-programma een ontwijkend antwoord en gaf aan dat de Franse president Chirac het te druk had, maar de Britse premier Blair enthousiast was. Organisator Rob Riemen zei echter dat het al "heel mooi zou zijn als er één of twee komen." De Rijksvoorlichtingsdienst meldde dat het nooit de bedoeling was geweest dat er regeringsleiders zouden komen. "We hopen wel op een stevige afvaardiging uit de lidstaten, bijvoorbeeld op ministersniveau," aldus directeur-generaal Gerard van der Wulp.

Riemen, tevens directeur van de cultureel-filosofische denktank Nexis Instituut, prees Balkenendes initiatief echter wel. "Europa moet meer zijn dan vraagstukken over veiligheid en economie. Europa is een beschavingsideaal."