Donner wil extra straf toevoegen

Politiek nieuwsMinister Donner van Justitie wil dat er eisen worden gesteld aan gevangenen die vervroegd worden vrijgelaten. Nu komt iedere gevangene, die een celstraf heeft van langer dan 12 maanden, automatisch vrij na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Donner wil dat voor hen in de toekomst bijvoorbeeld een locatieverbod of een meldingsplicht gaat gelden. Ook kan als eis worden gesteld dat de vrijgelatene een alcohol- of drugsverbod krijgt, of mee moet doen aan een cursus.

Donner komt verder niet aan de VI (vervroegde invrijheidstelling) zoals die nu van toepassing is. Wél wil hij een extra straf toevoegen: 20 jaar zonder recht op VI. Een rechter zou daartoe iemand kunnen veroordelen die dan dus daadwerkelijk 20 jaar in de cel moet blijven. Daarmee wil Donner het gat tussen de huidige 20 jaar (wat nu dus 13 jaar effectieve celstraf is met VI) en levenslang kleiner maken.

Donner kondigde de beperking van de VI al eerder aan. Een meerderheid in de Tweede Kamer en de meerderheid van de rechters is daar voorstander van.