Bin Laden biedt 10 kilo goud voor doden Annan en Bremer

Icoon Irak nieuws Tien kilo goud als beloning voor het doden van Paul Bremer, de hoogste Amerikaanse functionaris in Irak, of de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. Dat looft Osama Bin Laden uit aan diegene die dit weet te bewerkstelligen.

Bin Laden heeft dit laten weten middels een video-boodschap, die op een Arabische website is geplaatst. Ook degene die een Amerikaanse of Britse militair of burger doodt, mag een kilo goud in ontvangst nemen. Een halve kilo goud is er voor de mensen die de moord op een lid van de andere aanwezige militairen in Irak op zijn geweten heeft, zoals Nederlanders.

Volgens de leider van Al-Qaida voldoet de missie aan een religieuze plicht. Het is voor het eerst dat Bin Laden een beloning uitlooft voor het doden van westerse functionarissen. Ook staat er een prijs op het hoofd van de afgezant van Kofi Annan in Irak, Lakhdar Brahimi. Laatstgenoemde houdt zich momenteel bezig met gesprekken betreffende de machtsoverdracht aan de Iraakse interim-regering op 30 juni. De beloning in goud zal ook bij een moord op Brahimi uitgekeerd worden.

De boodschap van Bin Laden kan gezien worden als reactie op de geldelijke beloningen, welke de Verenigde Staten hebben aangeboden het opsporen van sleutelfiguren rondom het terrorisme, zoals in Afghanistan en in Irak. Die beloningen lopen op tot een bedrag van 25 miljoen dollar. Uit voorzorg zijn de veiligheidsmaatregelen rondom de drie direct bedreigde personen, Bremer, Annan en Brahimi aangescherpt.