"Oorlog Bosnië speelde mee bij moord Maja"

XxDeMoNxX en visionl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De oorlogsgruwelijkheden die Goran M. in zijn jeugd heeft meegemaakt, hebben een grote rol gespeeld in de moord op Maja Braderic. Dat schrijft het Pieter Baan Centrum (PBC) in het rapport over de 18-jarige verdachte, zo liet advocaat M. Stassen vrijdag weten.

Goran M. zou ten tijde van de moord verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest. Dit is de conclusie van deskundigen van de justitiële observatiekliniek. Zij adviseren de rechtbank TBS met dwangverpleging op te leggen.

Ook in het PBC is niet duidelijk geworden waarom Goran M. Maja wilde vermoorden. Zijn advocaat zegt dat zijn cliënt, die een blanco strafblad bezit, op zoek was naar spanning. "Het begon als een fantasieverhaal, dat hij deelde met zijn vriend Ferdi. Ze wilden daarin niet voor elkaar onder doen. Maar hij weet nog steeds niet waarom nou net precies Maja dood moest."

Toen de oorlog in Bosnië uitbrak was Goran zes jaar. Op zijn tiende is hij met zijn familie naar Nederland getrokken. Volgens Stassen heeft hij in Bosnië veel gruwelijkheden gezien. Het PBC heeft geconcludeerd dat Goran "niet lijdt aan post-traumatische stress, maar wel is gefascineerd door de dood", aldus de raadsman.

Goran M. heeft aangegeven dat als er besloten wordt hem TBS op te leggen, hij zo snel mogelijk met de behandeling wil beginnen en niet na een langdurige gevangenisstraf.

Ook de 18-jarige Ferdi is door het PBC geobserveerd. Ferdi gaf in februari bij de rechtbank in Arnhem aan bang te zijn voor Goran en wilde niet met hem op een afdeling zitten. Advocaat J. Boone veegde vrijdag de vloer aan met dat rapport. "De deskundigen menen dat Ferdi helemaal niet bang is voor Goran terwijl dat juist wel het geval is. Ook vinden ze dat Ferdi berecht moet worden volgens het volwassenenrecht, omdat hij de gevolgen van zijn daad kon overzien." Boone bestrijdt dit. Volgens het PBC was Ferdi volledig toerekeningsvatbaar ten tijde van de moord op Maja. Boone wil nu dat een onafhankelijk gedragsdeskundige zijn cliënt opnieuw onderzoekt.

De rechtszaak tegen deze twee verdachten staat voor woensdag gepland. Toch is het nog onduidelijk of de zaak dan doorgaat. Advocaten Stassen en Boone hebben al aangegeven meer tijd nodig te hebben om zich goed voor te bereiden. Zij zullen de rechtbank om aanhouding vragen.

Woensdag staat ook de rechtszaak gepland tegen de 16-jarige Goran P.. Ook hem is moord ten laste gelegd. Het is nog onduidelijk of hij via het jeugdstrafrecht wordt berecht. Mocht dat het geval zijn dan kan hij maximaal tot twee jaar jeugddetentie worden veroordeeld.

Verder gaat het Openbaar Ministerie de 15-jarige Nina K. vervolgen. Zij was de beste vriendin van het slachtoffer. Zij zou hebben geweten dat haar vriendje, Goran M., van plan was om Maja te vermoorden, maar heeft niets met die informatie gedaan.