[update] Geen kort geding 'Boris-cd' Nieuwe Revu

Idool Boris zal in een rechtszaak, die vanmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zal dienen, een voorschot van 400.000 euro eisen vanwege de cd die eerder deze week door het weekblad Nieuwe Revu werd uitgebracht. Op de cd staan tien nummers waarop de stem van Boris is te horen. De opnamen zijn afkomstig van gitarist Gino Taihuttu, ex-partner van Boris. De totale eis tot schadevergoeding zal mogelijk in de miljoenen euro's lopen.

In totaal zijn vier partijen door idool Boris gedagvaard. Naast Taihuttu zijn dat diens zoon Jimmy, die een ruim veertig uur beeldmateriaal over Boris aan televisiestations probeert te verkopen, de voormalige zakenbehartiger Rob Frey en het blad Nieuwe Revu. Van elk van hen eist Boris 100.000 euro wegens geleden schade.

Naast de schadevergoeding wil Boris voor de rechter ook een verbod op het uitbrengen van alle oude nummers afdwingen. Gino Taihuttu heeft Boris op zijn twintigste een wurgcontract laten ondertekenen, waardoor hij naar eigen zeggen alle muzikale rechten bezit op de muziek die het duo ooit zou uitbrengen. Taihuttu zegt nog dertig nummers in zijn bezit te hebben.

Platenmaatschappij BMG acht een miljoenclaim gerechtvaardigd. "Van het vorige Idol Jamai verkochten we 300.000 plaatjes. Nu is ons het gras voor de voeten weggemaaid", zegt jurist Coen van Wermeskerken. Zowel Boris als auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben geen toestemming voor het uitbrengen van de Nieuwe Revu-cd gegeven. Een tweede druk van de cd, waarvan inmiddels 80.000 exemplaren zijn verkocht, is dan ook door Buma/Stemra verboden.

Hoofdredacteur Mark Koster van Nieuwe Revu is het niet eens met de gang van zaken: "We hadden de cd´s natuurlijk ook kunnen laten persen in het buitenland. Maar dan hadden we ons schuldig gemaakt aan een misdrijf. We zijn wel brutaal, vlerkerig zelfs, maar we zijn geen criminelen." Koster is van mening dat Buma-Stemra door BMG onder druk is gezet: "De reactie is niet zuiver. Waarom kregen we de eerste keer wel toestemming?"

Update 11.55
NOS Teletekst meldt dat het kort geding dat vanmiddag zou dienen, is ingetrokken. Volgens BMG is de reden hiervoor dat Nieuwe Revu gisteravond schriftelijk heeft verklaard de verspreiding van de cd niet door te zetten.