FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 mei 2004

Veel verrassingen in Rome

Op de vierde dag van het Masters-toernooi zijn verschillende geplaatste spelers uitgeschakeld. Door de regen van de afgelopen dagen werd vandaag de tweede ronde voltooid en werd ook de derde ronde bijna compleet afgespeeld.

Vier geplaatste spelers verloren in de tweede ronde. Lleyton Hewitt verloor van de Roemeen Andrei Pavel terwijl Paradorn Srichaphan minder verrassend verloor van oud US-Open winnaar Marat Safin. Eerder verloor ook Sjeng Schalken kansloos van de Italiaan Filippo Volandri: 2-6 3-6. De hoogst geplaatste speler die er in de tweede ronde uitvloog was de Fransman Sebastian Grosjean. De als zevende geplaatste Grosjean verloor zeer verrassend van de Spaanse qualifier David Ferrer.

Later op de dag werden ook bijna alle partijen uit de derde ronde gespeeld. Grootste verrassing daar was de uitschakeling van de Brit Tim Henman. Hij verloor van Mariano Zabaleta, die gister titelverdediger Felix Mantilla nog had uitgeschakeld.

Uitslagen tweede ronde

(6)C Moya (SPA) vs I Ljubicic (KRO) 6-2 6-4
F Volandri (ITA) vs (11)S Schalken (NED) 6-2 6-3
(12)J Novak (TJE) vs M Mirnyi (WRU) 6-1 6-1
D Sanchez (ESP) vs G Canas (ARG) 7-5 6-2
A Pavel (ROM) vs (15)L Hewitt (AUS) 4-6 6-3 6-4
M Safin (RUS) vs (10)P Srichaphan (THA) 6-2 6-2
(5)D Nalbandian (ARG) vs F Saretta (BRA) 6-2 6-4
D Ferrer (SPA) vs (7)S Grosjean (FRA) 6-7 6-3 6-2
I Karlovic (KRO) vs T Robredo (SPA) 7-6 6-4

Uitslagen derde ronde

A Costa (SPA) vs L Horna (PER) 6-2 6-3
M Zabaleta (ARG) vs(4)T Henman (GBR) 3-6 6-3 6-2
V Spadea (USA) vs N Davydenko (RUS) 4-6 6-3 6-4
A Pavel (ROM) vs D Sanchez (SPA) 7-6 2-1 afgebroken wegens regen
F Volandri (ITA) vs (5)D Nalbandian (ARG)6-7 6-3 4-6
(6)C Moya (SPA) vs I Karlovic (KRO) Moet nog begonnen worden.
(12)J Novak (TJE) vs D Ferrer (ESP) 6-1 6-1
(8)N Massu (CHI) vs M Safin (RUS) 6-3 7-5

Toeristen zien tijgers tiener toetakelen

Icoon Weird nieuwsEen medewerkster van een Thaise dierentuin is voor de ogen van meer dan honderd geshockeerde toeristen dodelijk toegetakeld door zes tijgers. Het ongelukkige incident vond plaats in Bangkok.

De 18-jarige Uraiwan Sansern werd aangevallen door de tijgers toen ze voor toeristen het zestal probeerde te hanteren. Het ongetrainde meisje probeerde de gevaarlijke beesten te laten zitten door te slaan met een stok. Sommigen probeerden de dieren nog af te schrikken door tegen het glas aan de slaan, maar door de dikte van het venster mocht dit niet baten. Collega's van de vrouw probeerden op hun beurt de tijgers weg te jagen door middel van stokken. De hulp kwam echter te laat, het meisje was al dusdanig toegetakeld dat ze niet meer te redden was.

De Thaise overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Naast een gebroken ruggengraat werd het meisje opgenomen met diepe wonden over haar hele lichaam.

Tijger
De achttienjarige moest een tijger-truc met de dood bekopen

Preview: MTV Music Generator 3

Publisher:Codemasters
Developer:MIXMAX
Website:MTV Music Generator 3
Platform:XBox


Een tijdje geleden alweer speelde ik met wat software van Magix voor de PC. Hoewel Magix een stuk verder is gekomen sinds de introductie van Magix Music Maker, heb ik na de review eigenlijk niks meer met het pakket gedaan.

Binnenkort verschijnt er een soortgelijk programma, maar dan voor de Xbox. MTV Music Generator 3 is gericht op het remixen van bestaande, bekende nummers en het maken van je eigen muziek. Ik werd toch weer nieuwsgierig en keek naar een versie die voor 90% af was.


Meisje bewusteloos geslagen op schoolbal

Icoon Buitenlands nieuwsOnlangs is een veertienjarig meisje bewusteloos geslagen op een schoolfeest in Mount Vernon, gelegen in de deelstaat Washington. De tiener werd aangevallen door verschillende vrouwelijke scholieren op een beschermd middelbaar schoolbal, speciaal voor goede leerlingen.

Het meisje, lerend aan de Mount Baker Middle School, had ruzie met scholieren van de LaVenture Middle School, die samen op de LaVenture campus het feest vierden. Toen ze zich omkeerde en weg liep werd ze in de rug aangevallen. Het incident werd gezien door vele ooggetuigen. “Ze viel op de grond, waar ze meerdere malen werd geschopt”, aldus Bergsma, die het allemaal had zien gebeuren.

Tara Drowd, rector op de middelbare school LaVenture, zag verschillende mensen om de dansvloer heen cirkelen en ging op onderzoek uit. Toen ze het slachtoffer op de grond zag liggen beëindigde Tara het gevecht, aldus een woordvoerder van de Mount Vernon School. Ongeveer 150 studenten waren uitgenodigd op het schoolbal, 3 ervan zijn verwijderd. De vechtende meiden zijn bovendien gearresteerd.

Teams moeten nieuw kwalificatiesysteem bedenken

De Formule 1-teams zijn na de vergadering in Monaco naar huis gestuurd met de opdracht om een nieuw kwalificatiesysteem te bedenken. Dit nieuwe systeem zal dit jaar nog moeten worden ingevoerd.

Het huidige kwalificatiesysteem ligt al sinds de eerste race in Australië onder vuur. De twee sessies waarbij de coureurs een voor een op het circuit komen, bied te weinig spektakel voor de fans. Op aandringen van Bernie Ecclestone wil FIA-president Max Mosley dat zien te veranderen om zodoende de kijkcijfers te verbeteren.

Het lijkt erop dat alle teams hier nu aan mee willen werken. Ferrari hield eerder alle pogingen om het systeem te veranderen tegen.

Schotse aast op F1 stoeltje

Susie Stoddart is van plan om de meest succesvolle vrouw ooit in de Formule 1 te worden.

De 21 jarige Schotse rijdt momementeel in de Formule Renault en ziet geen enkele reden waarom een vrouw Michael Schumacher niet kan verslaan.

Susie Stoddart: "Wanneer ik eenmaal aan het rijden ben, zie ik mezelf niet als een vrouw. Dan ben ik gewoon een coureur die net zo graag wil winnen als de rest." Afgelopen jaar heeft ze de 'BRDC McLaren Autosport Young Driver Of The Year Award' net niet gewonnen. Daarmee had ze een F1 test kunnen winnen. "Ik ben vastbesloten het dit jaar wel te worden." Susie hoopt in 2006 haar Formule 1 debuut te maken.

'Friso en Mabel wilden premier weren bij bruiloft'

Prins Friso en zijn echtgenote Mabel Wisse Smit waren absoluut tegen de aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende bij hun huwelijk. Dat beweert Kay van de Linde (41), voormalig spindoctor van Pim Fortuyn, in een interview in de Metro vandaag. Van de Linde, die zijn bronnen weigert prijs te geven, zegt dat koningin Beatrix de impasse gesust heeft. "Zij moet Balkenende tenslotte elke week zien."

De politiek adviseur die behalve Fortuyn verschillende Amerikaanse politici bijstond in hun campagnes noemt Mabel een topwijf. "Maar Balkenende heeft het zover laten komen dat ze nu bekend staat als een maffiabruidje. De aanval is doorgaans de beste verdediging. Mabel was alom gerespecteerd in met name het buitenland. Maar hij heeft Friso en Mabel eigenlijk laten vallen." Volgens Van de Linde was dit oud-premier Wim Kok niet overkomen.

In het interview gaat Van de Linde nader in op de rol van spindoctors in verkiezingscampagnes. De tijd met Fortuyn bij Leefbaar Nederland noemt hij 'het avontuur van zijn leven'. In de VS werkte hij zowel voor Republikeinse als Democratische kandidaten. "Dat zal ongetwijfeld niet gebruikelijk zijn in Nederland, maar dat moet dan maar veranderen. Kay van de Linde is een spindoctor en dus niet partijgebonden, nooit geweest ook. Iets wat men in Nederland nog wel eens wil vergeten." Van der Linde verbleef tussen 1983 en 2001 in Amerika. Hij werkte er onder meer voor Al Gore, Walter Mondale en in 1993 voor de latere burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Die laatste campagne beschouwt hij als een hoogtepunt.

De man die zegt ooit door Hans Wiegel politiek geïnteresseerd te zijn geraakt hekelt de manier waarop premier Balkenende zich presenteert. "Premier Balkenende probeert zichzelf neer te zetten als een staatsman. Ik ben bang dat dat niet werkt. Kijk naar de verkeerd ingestarte tape met het overlijden van koningin Juliana, dat is dodelijk. Een volstrekt gebrek aan regie, als je het mij vraagt." Van de Linde meent dat Balkenende zijn klungelige imago juist zou moeten benadrukken en koppelen aan het harde werken dat het premierschap met zich meebrengt. Daarmee zou hij sympathie kunnen wekken bij kiezer en journalist.

Ad Melkert wordt genoemd als het beste voorbeeld voor de noodzakelijkheid van spindoctors in de Nederlandse politiek. "Die man is twintig jaar bezig geweest om premier te worden. In één uur ging hij op zijn gezicht." Van de Linde refereert aan de voor Melkert rampzalig verlopen televisie-uitzending na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. Eén miljoen kijkers waren er getuige van dat de PvdA-lijsttrekker Pim Fortuyn, de grote overwinnaaar in Rotterdam, niet wilde aankijken. "Melkert had Fortuyn gewoon moeten feliciteren. Pims zwakheid was zijn ijdelheid, daar had Melkert gebruik van moeten maken. Hij heeft zichzelf zeer ernstig in de vingers gesneden die nacht."

Bronzen tepels zegenen relatie

Massaal trekken Colombiaanse liefdesparen naar het standbeeld Gertrudis. Het beeld stelt een weelderige naakte vrouw voor. Volgens de legende zijn koppels die over haar tepels wrijven gezegend met relatiegeluk.

Het standbeeld staat in de stad Cartagena. Vier jaar geleden is het beeld gemaakt door beeldhouwer Fernando Botero. Die was blij verrast toen hij over het gebruik hoorde. “Ik vind het fantastisch dat er ook daadwerkelijk zoveel koppels een bezoekje brengen aan Gertrudis. Het is vooral ongelooflijk om te horen dat het beeld al zoveel keren hersteld is geweest, omdat de tepels verslijten door de vele aanrakingen.”, aldus Botero.

Röntgenfoto's verraden dief

Een Duitse dief is gearresteerd omdat hij zijn röntgenfoto's op de plaats van de misdaad had laten liggen. Een 18-jarige knaap uit Berlijn stal ongeveer 11.500 euro van een 80-jarige vrouw.

De kleinzoon van de vrouw hield de dief, die zijn arm gebroken had, enkele dagen eerder gezelschap. Hij vertelde over de grote som geld die zijn grootmoeder thuis bewaarde. De dief stal de sleutel van het appartement van de vrouw uit de rugtas van haar kleinzoon.

Nadat de jongeman röntgenfoto's had laten maken van zijn gebroken arm ging hij langs het appartement. Er was niemand aanwezig en de dief maakte snel bijna 11.500 euro meester. Maar hij vergat de enveloppe met zijn röntgenfoto's mee te nemen. Aangezien de naam en adres van de dief op de enveloppe stond was het voor de politie niet moeilijk de dader te achterhalen. Hij werd gearresteerd wegens inbraak en diefstal.

Pakistaanse dorpsraad stemt in met verkrachting

XxDeMoNxX, Brutus2k en Arjeno hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een huisbaas heeft van een dorpsraad in Pakistan toestemming gekregen om twee vrouwen te verkrachten. Het gaat om de dochter en schoondochter van een man die een geheime verhouding had met zijn dochter. Dat meldde de Pakistaanse politie donderdag.

Dorpsbewoners wisten te voorkomen dat het tweetal ook daadwerkelijk verkracht zou worden. De huisbaas had zijn beklag gedaan bij de dorpsraad omdat hij in zijn eer zou zijn aangetast. Drie leden van de dorpsraad besloten daarop dat hij zijn gang mocht gaan met de 16-jarige dochter en 22-jarige schoondochter van de man.

Onder valse voorwendselen werden de dames naar de woning van de huisbaas gelokt. Hier werden ze in een kamer opgesloten waar de man de dames van hun kleding ontdeed. Ondertussen stonden twee broers van de man op de wacht.

De politie is een onderzoek gestart naar alle betrokkenen. Een van de broers van de huisbaas is aangehouden.

50% Nederlanders wil nieuwe Pim Fortuyn

Twee jaar na de moord op Pim Fortuyn blijkt uit een onderzoek van Intomart GfK, in opdracht van RTL Nieuws, dat de helft van de Nederlanders verlangt naar een 'nieuwe Pim'. De enquête, uitgevoerd onder 524 mensen toont een aantal opvallende zaken.

Zo geeft 91 procent va ondervraagden dat heden ten dage dezelfde problemen bestaan, waar Fortuyn zich voor zijn dood, precies twee jaar geleden, mee bezig hield. 49 procent van de ondervraagde mensen denkt dat enkel een 'nieuwe Pim' deze problematiek de wereld uit kan helpen.

De ondervraagden noemden criminaliteit, gezondheidszorg en integratie als de grootste problemen van dit tijdperk. Milieu en files worden door slechts vier procent genoemd. Een meerderheid is van mening dat de politiek te weinig met het gedachtegoed van Fortuyn heeft gedaan. 57 procent denkt dat de politiek niet dichter bij de mens is komen te staan dankzij Pim; veertig procent vindt dit wel.

Pim Fortuyn 2
Pim Fortuyn, twee jaar geleden vermoord

'Nicht Máxima' stripteasedanseres

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Meeliften op het succes van je familie, dat probeert de stripteasedanseres Laura Vina nu ook. Deze 22-jarige Argentijnse is familie van onze toekomstig koningin, iets dat ze maar al te graag laat horen. Al dagen staat ze naakt èn als 'familie van Máxima' in de Argentijnse en nu ook in Duitse media.

Uit navraag bij de RVD blijkt dat ze wel degelijk familie is, maar wel een zéér ver familielid. De moeder van de stripper is een nichtje van de moeder van Máxima. Onze Máxima zou Laura nog nooit hebben gezien, uit- noch aangekleed.

Ondertussen gaat Laura gewoon door in haar Eva-kostuum. Volgens eigen zeggen zouden de aanbiedingen binnenstromen.


Vina, verre familie van Máxima

-
Meer foto's.

Zilveren Nipkowschijf voor Paul de Leeuw

Paul de Leeuw heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen voor zijn tv-programma PaPaul, uitgezonden door de VARA. Theo Reitsma, commentator bij Studio Sport krijgt de Ere Nipkowschijf. De jury vond PaPaul het beste programma "vanwege de rusteloze zoektocht naar vernieuwing en de voortdurende vormexperimenten"

Het radioprogramma Inburger King, van de RVU, won de Zilveren Reismicrofoon voor beste radio programma. Henk van Hoorn krijgt de Ere-Zilveren Reismicrofoon, hij nam vorige week afscheid als hoofdredacteur NOS-radio.

De Zilveren Nipkowschijf en Reismicrofoon worden elk jaar uitgereikt, de winnaars worden bepaald door een jury van televisie-critici van dagbladen en tijdschriften.

Paul de Leeuw
Paul de Leeuw

Nepsjeik met gestolen limousine gepakt

dennisss had ons via de nieuws-submit te melden:

In Helmond hebben agenten de nepsjeik in de kraag kunnen grijpen die al een week door de landelijke politie werd gezocht. De Afghaanse man die schuil ging onder de naam sjeik Shek Remzie uit Doebai, bestelde voor honderdduizenden euro's aan diamanten, Jaguars en diners met kaviaar en champagne zonder ook maar een rooie cent te betalen.

De man liet zich het land door rijden in een 160.000 euro kostende limousine met privé-chauffeur. Uiteindelijk ging hij er met de wagen vandoor. In Helmond liep hij echter tegen de lamp toen hij de gestolen limo naast het politiebureau parkeerde.

Ruim 600 moslimdoden bij christelijke aanval

Buitenlands-nieuwsBij een aanval van militante christenen op een moslimgemeenschap in het midden van Nigeria zijn sinds zondag 630 doden gevallen. De slachtoffers van de aanval zijn gevonden in een massagraf. Gevechten tussen beide groepen hadden eerder dit jaar al zeker 350 levens geëist.

Onbekend is wat de aanleiding voor de meest recente aanval is. Vermoedelijk gaat het om een wraakactie. Eerder hadden moslims een christelijk dorp aangevallen en een aantal mensen vermoord.

De onlusten hangen samen met een slepende stammenvete, over vruchtbare landbouwgronden, tussen de christelijke Tarok en de islamitische Hausa-Fulani.

[Duinkerke] Streel wint de tweede rit

De Belg Marc Streel heeft de tweede rit in de vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Hij kwam anderhalve minuut eerder over de meet dan het peloton en pakt hiermee dus ook de leiderstrui.

Het peloton trok vandaag richting Saint Pol Sur mer over een rit van 194 km. Op 100 km van het einde vertok toen de dappere Marc streel voor een solovlucht die zou standhouden tot aan de meet. Het peloton gaf de Belg een voorsprong van maximum 12 minuten en reageerde dus veel te laat. De groep kwam op 1'37" van Streel over de streep, onder leiding Patrick Nazon. De Fransman wordt hierdoor weer tweede, net voor de Brit Roger Hammond en Nederlander Max Vanheeswijck. Een aantal renners kwamen vandaag niet meer aan de start. Onder hen Servais Knaven, die zijn knie schaafde en een aantal dagen de benen stil moet houden, en Jan Koerts, die gisteren een beroerte kreeg en met een lichte hersenschudding moest worden afgevoerd. Titelverdediger Cristophe Moreau gaf vandaag op na 70 km en de Nieuw-Zeelander james Dean is er nog het ergste aan toe met een gebroken voorarm.

Top tien tweede rit
1) Marc Streel (Bel, La-C) in 4°24'24"
2) Patrick Nazon (Fra, AG2R) op 1'37"
3) Roger Hammond (GBr, MrB)
4) MAX VANHEESWIJCK (Ned, USP)
5) Danilo Hondo (Dui, Ger)
6) Bo Andersen (Den, BGL)
7) MARCO BOS (Ned, BGL)
8) Lars Michaelsen (Den, CSC)
9) Baden Cooke (Aus, Cof)
10) RIK REINERINCK (Ned,Cho)

top vijf voorlopige stand
1) Marc Streel (Bel, La-C)
2) Jimmy Casper (Fra, Cof) 1'22"
3) Patrick Nazon (Fra, AG2R) op 1'23"
4) Danilo Hondo (Dui, Ger) 1'46"
5) Roger Hammond (GBr, MrB) z.t.

13) MAX VANHEESWIJCK (Ned, USP) 1'50"
15) MARCO BOS (Ned, BGL) z.t.
18) TRISTAN HOFFMAN (NED, CSC) z.t.

Harde aanpak voor Marokkaanse probleemjeugd Culemborg

456 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De gemeente Culemborg gaat Marokkaanse probleemjongeren keihard aanpakken, zo maakte zij vandaag bekend. Volgens burgemeester Veltman zorgen de Marokkanen voor een niet te aanvaarden overlast. Afgelopen zaterdag maakten zeker zestig Marokkanen amok op een kleine kermis, die daarop noodgedwongen moest vertrekken. Er is ook nog een groep van vijftien personen, die volgens Veltman "buitensporig crimineel zijn."

De zestig Marokkaanse jongeren zorgen in de wijk Ter Weijde structureel voor overlast. Dagelijks maken ze zich schuldig aan vernielingen en berovingen. Volgens de burgemeester is het telefooncircuit snel in werking bij problemen. Veltman: "Dan zijn er zo tientallen Marokkaanse jongeren op de been. Buurtbewoners die aangifte doen, worden geïntimideerd en hebben het vertrouwen in de politie verloren. Er heerst een sfeer van angst."

In april is gekozen voor een harde aanpak om de problemen het hoofd te kunnen bieden. "We hebben in de wijk een aparte politiepost opgezet, wat best bijzonder is voor een gemeente met maar 27.000 inwoners", zegt de burgemeester. "Bovendien zetten we meer agenten in. Zij houden de jongeren scherp in de gaten en slingeren ze op de bon als ze weer eens verdacht bij winkels rondhangen."

Volgens de burgemeester helpt een harde aanpak niet alleen in de stad, waar twintig procent van Marokkaanse afkomst is. Hij wil daarom een dialoog: "Ook veel Marokkanen hebben hun buik vol van de moeilijkheden. Het is alleen moeilijk om met ze in contact te komen. Ook Marokkanen die willen overleggen, worden door de jongeren geïntimideerd. Gelukkig heeft een groep Marokkaanse mannen onlangs aangegeven in gesprek te willen," zegt de burgemeester. Daarom wil van Vugt zo snel mogelijk gesprekken met Marokkaanse gemeenschap, buurt en politie, om de verhoudingen pogen te normaliseren.

Winkels raden klanten illegale software aan

Batser had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van Microsoft in België blijkt dat bijna één op de vijf computerwinkels zijn klanten illegaal gekopieerde software adviseert. De ‘mystery shoppers’ van Microsoft bezochten anoniem in totaal meer dan 500 computerwinkels. Zeventien procent van de verkopers raadt zijn klanten aan om illegaal gekopieerde software te gebruiken. Acht procent gaat nog verder en suggereerde zelfs op welke wijze ze aan illegale software konden komen.

De mystery shoppers hadden allemaal dezelfde briefing en een uitgebreide vragenlijst. Ze liepen een winkel binnen met de vraag naar een offerte voor een eenvoudige desktop-pc voor persoonlijk gebruik. Daarbij gingen ze na of de verkoper suggereerde om te werken met illegale software.

"Een kwart van de handelaars uit onze steekproef zou de Wet op de intellectuele eigendomsrechten niet respecteren," aldus Patrick Viaene, verantwoordelijke licentieovereenkomsten bij Microsoft België. "Iedereen die een onderzoeker over de vloer kreeg, ontving meteen daarna een brief van ons met daarin de resultaten. Ruim 375 handelaars kregen onze felicitaties. Diegenen die in de fout gingen, kregen ook een schrijven waarin we hen vriendelijk maar met aandrang vroegen om zich te houden aan de regels van het intellectuele eigendomsrecht."

Microsoft zal over enkele maanden het onderzoek herhalen. Ook de winkeliers van het eerste onderzoek zullen worden vereerd met een onderzoek. De winkelier die voor de tweede keer de fout in gaat zal bezoek krijgen van een deurwaarder en een expert van de beslagrechter.

Spelers willen Zoetebier niet

De selectie van PSV ziet de komst van Edwin Zoetebier als nieuwe doelman niet zitten. Volgens de spelers mist de 34-jarige doelman kwaliteit en past zijn persoonlijkheid niet bij PSV.

Zoetebier is momenteel de enige Nederlandse kandidaat voor de vacante positie van doelman bij PSV. De Eindhovense selectie heeft inmiddels al een beroep gedaan op de huidige doelman Ronald Waterreus nog een seizoen te blijven.

"Mijn besluit staat vast, maar ik voel me enorm gevleid als mensen - en zeker medespelers - zeggen dat ze het fijn vinden als ik zou blijven. Toch denk ik dat het niet verstandig is om hier verder op in te gaan en dat het goed voor de club is als er vers bloed komt," aldus Waterreus.

Waterreus maakte na de verloren UEFA-Cup kwartfinale tegen Newcastle bekend te zullen vertrekken bij PSV.

Ghanezen op proef bij Groningen

FC Groningen verwelkomt binnenkort een tweetal Ghanezen. George Kwou Tutu en Osei Bonsu komen op aanraden van oud-voorzitter Renze de Vries op proef naar Groningen.

De Vries kwam in Ghana via een plaatselijke zakenman, eigenaar van verschillende voetbalclubs, vijf talentvolle voetballers op het spoor. Op basis van de posities van Tutu (verdediger) en Bonsu (aanvaller) kreeg het tweetal een uitnodiging naar Nederland te komen.

Het is niet de eerste keer dat de ex-preses met verrassingen op de proppen komt. Eerder al maakten Fandi Ahmad uit Singapore en Milko Djurovski uit Macedonië hun opwachting in het Oosterpark.

Trainer Ron Jans liet weten niet te weten wat hij van de Ghanezen moet verwachten. "Ik heb geen inzicht in hun kwaliteiten, maar je weet maar nooit. We gaan het bekijken. Niet geschoten is altijd mis".

Escudé zes weken aan de kant

Julien Escudé komt dit seizoen niet meer in actie voor Ajax. De verdediger raakte vandaag op de training geblesseerd aan zijn linkerenkelband.

Door deze blessure is de Fransman minimaal zes weken uitgeschakeld. Escudé mist hierdoor het aanstaande kampioenschap van de Amsterdamse club als actieve speler.

De verwachting is dat Escudé zich weer bij Ajax voegt in de voorbereiding op het seizoen 2004/2005.

EK-selectie Zweden

Bondscoach Lars Lagerbäck van Zweden heeft vandaag al zijn selectie voor het EK 2004 prijs gegeven. In de selectie zitten drie spelers die in de Holland Casino Eredivisie uitkomen.

Ajacied Zlatan Ibrahimovic en de Heerenveen-spelers Erik Edman en Petter Hansson reizen komende zomer af naar Portugal. Ook oud-Feyenoord spits Henke Larsson en ex-Heerenveen aanvaller Marcüs Allback maken deel uit van de selectie van Lagerbäck. Johan Elmander van NAC Breda en Stefan Selakovic van Heerenveen staan op de reserve lijst.

De bondscoaches dienen hun definitieve selectie van 23 spelers uiterlijk 2 juni door te geven aan de UEFA.

EK-selectie Zweden:
Marcus Allbäck (Aston Villa), Anders Andersson (Belenenses), Erik Edman (SC Heerenveen), Pontus Farnerud (RC Strasbourg), Petter Hansson (SC Heerenveen), Magnus Hedman (Ancona), Zlatan Ibrahimovic (Ajax), Andreas Isaksson (Djurgårdens IF), Andreas Jakobsson, (Brøndby IF), Mattias Jonson (Brøndby IF), Magnus Kihlstedt (FC København), Kim Källström (Rennes), Henrik Larsson (Celtic), Tobias Linderoth (Everton), Fredrik Ljungberg (Arsenal), Teddy Lucic (Bayer Leverkusen), Olof Mellberg (Aston Villa), Johan Mjällby (Celtic), Mikael Nilsson (Halmstads BK), Anders Svensson (Southampton), Michael Svensson (Southampton), Erik Wahlstedt (Helsingborgs IF), Christian Wilhelmsson (Anderlecht)

Monaco wil door met Deschamps

AS Monaco wil graag door met trainer Didier Deschamps. De finalist van de Champions Leaugue heeft de succestrainer een nieuw driejarig contract aangeboden.

AS Monaco bereikte afgelopen woensdagavond de finale van de Champions League door met 2-2 gelijk te spelen in Londen tegen Chelsea. Direct na de wedstrijd liet voorzitter Pierre Svara weten dat Deschamps een nieuwe verbintenis kan tekenen.

Deschamps staat ook in de belangstelling van zijn oude club Juventus om Marcello Lippi op te volgen. De 'oude dame' heeft laten weten te zullen kiezen uit Deschamps en een andere oud-speler, de huidige trainer van Parma, Claudio Cesare Prandelli.

Kok wint prijs na 12 ontslagbrieven

Icoon Weird nieuwsEen Chinese chef-kok die maar liefst twaalf keer is ontslagen wegens het feit dat hij geen wilde dieren wilde koken, is bekroond met de eretitel ‘Green Chef Protecting Wildlife’. De prijs werd hem uitgereikt door een Chinese belangenorganisatie met het doel het wilde leven te behouden.

De 32-jarige Zhang Xingguo moest zijn verzet tegen het gebruik van wilde dieren bekopen met maar liefst twaalf ontslagbrieven. De kok liet weten meer dan 700 collega’s te hebben overgehaald te weigeren wilde dieren bevattende maaltijden te bereiden. Vooral in China is dit opvallend, daar het in het land als gegeven staat dat wilde dieren goed zijn voor de gezondheid.

Bij een bijeenkomst deze week in Bejing zal de Chinese belangenorganisatie een campagne lanceren met het doel wilde dieren uit de keuken te bannen. Door middel van een handtekeningenactie hoopt de ordening nog voor de Olympische Spelen van 2008 in China het gebruik van wilde dieren te verdrijven uit het bijna 1,3 miljard inwoners tellende land.

Civetkat
Als het aan de 'China Wildlife Conservation Association' ligt behoren hapjes als de civetkat hierboven voortaan tot de geschiedenis

Pantani geëerd in Giro

Zaterdag begint de 87e ronde van Italië. Dit jaar zonder grote smaakmaker Pantani.

'Il Elephantino' overleed afgelopen Valentijnsdag eenzaam op zijn hotelkamer. De veel geroemde wielerheld overleed, tot groot verdriet van zijn vele fans, aan een overdosis cocaïne. Ter nagedachtenis aan de Italiaan zal er een klim in de negentiende etappe naar 'de Piraat' genoemd worden. De Passo del Mortirolo zal worden omgedoopt tot Montagna Pantani. Daarnaast krijgt de renner die als eerste boven is een naar Pantani vernoemde prijs uitgereikt.

Ook collega en landgenoot Mario Cipollini denkt bij de Giro aan Pantani. Hij heeft de ouders van Pantani beloofd om zijn eerste gewonnen etappe aan hun zoon op te dragen. "Ik zal Pantani nooit vergeten, want ik heb zowel het mooie als het tragische van zijn carrière van dichtbij meegemaakt," aldus Cipollini.

De 3435 kilometer lange etappekoers begint dit jaar Genua, de culturele hoofdstad van Europa. De finish is op 30 mei in Milaan. Voor de eindzege is de winnaar van vorig jaar, Gilberto Simoni, wederom een grote kanshebber. Ook zijn grote rivaal Stefan Garzelli wordt genoemd als mogelijke winnaar.

Schalken kansloos onderuit

Sjeng Schalken is uitgeschakeld op het Masters-toernooi in Rome. Schalken ging vrij kansloos onderuit tegen de Italiaan Filippo Volandri: 2-6 3-6

Gister werd de wedstrijd bij de stand van 2-1 in het voordeel van Schalken gestaakt wegens aanhoudende regen. Vandaag kon het duel met twee regenpauzes worden uitgespeeld.

In de eerste set won Schalken geen game meer: 2-6. In de tweede set kwam hij nog met een dubbele break voor, maar won ook daarna geen game meer van de Italiaan Volandri, die 54ste op de wereldranglijst staat: 3-6

Door de uitschakeling van Schalken zijn er geen Nederlanders meer aanwezig in het enkelspeltoernooi.

Taihuttu liet Boris wurgcontract tekenen

siemenz, maan_man en DarkShine hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Gino Taihuttu, de voormalig muzikaal-partner van Idols-winnaar Boris Titulaer, blijkt zijn voormalige leerling op zijn twintigste een klassiek wurgcontract te hebben laten tekenen meldt de Telegraaf vandaag. Daarmee verkreeg Taihuttu, zonder Boris daarin te kennen, alle muzikale rechten op de muziek die ze ooit zouden maken.

De Nieuwe Revu, die deze week met een cd op de proppen kwam met oude opnamen van Boris, heeft de bewuste Buma-Stemra-contracten in haar bezit waarin die rechten worden geregeld. Daar staat Boris Titulaer met naam en handtekening onder. De muziek op de cd bij Nieuwe Revu is afkomstig van de groep Sofuja, waarvan Boris indertijd deel uitmaakte

Taihuttu, die zelf als muzikant nooit wist door te breken, is niet beschikbaar voor commentaar; hij is ondergedoken.

Paul Evers, voormalig hoofdredacteur van het muziekblad Oor, zegt dat Boris slachtoffer van een klassieke truc is: ''Wurgcontracten waarmee maximaal misbruik wordt gemaakt van de artiest, zo zie je ze nog zelden''.

De vader van Boris, Gé Titulaer, liet gisteren weten "diepe afschuw te voelen" voor de actie van de Molukse muzikant. In de Revu openbaarde Gino naast de cd ook nog dat Boris een neuscorrectie heeft ondergaan en dat hij door zijn ouders zou zijn verwaarloosd. ''Dit moet wel een daad zijn van jaloezie, omdat hij niet heeft bereikt wat hij ooit voor ogen had. Ik denk dat zijn familie even diep gekwetst is als de onze. Het is echt om misselijk van te worden'', aldus de vader van Boris.

Gé Titulaer is trouwens zelf een vermaard musicus. Hij was leider van popgroep Pat Cool, speelde trompet in Duitse jazztheaters en won een Edison met zijn eerste solo-elpee 'What's New'. Rond 1980 bracht hij in Nederland twee singles uit. Amerikaanse muziekjournalisten noemen hem in één adem met Frank Sinatra, Tony Bennett en George Benson. Wereldberoemd in de business zelf, maar onbekend bij het grote publiek.Geen Revu-cd meer
Nieuwe Revu kan de cd met oude opnamen van Idols-winnaar Boris overigens niet meer in de winkels leggen. Cd-perserijen weigeren een tweede persing onder druk van auteursrechten organisatie Buma Stemra. Zo'n 85.000 exemplaren van het blad met cd vlogen al over de toonbank. Vandaag zou een herdruk van 45.000 stuks volgen.

De nieuwe echte eerste Idols-single van Boris is inmiddels al op één binnengekomen in de Pepsi-chart.

Megafestatie gaat niet door dit jaar

itzme had ons via de nieuws-submit te melden:

De Megafestatie zal dit jaar niet doorgaan. Er zijn niet genoeg sponsors om voor de twaalfde keer het jongerenspektakel in de Utrechtse Jaarbeurs te organiseren.

Eerder berichtten wij al dat er grote onzekerheid was over het doorgaan van de Megafestatie. Organisator Jan Morriën wijt de mindere interesse van sponsors onder andere aan de "concurrentie" van het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Ook kampt het evenement de laatste jaren met teruglopende bezoekersaantallen.

Rus had drie jaar seksslavinnen in kelder

Lovedoctor had ons via de nieuws-submit te melden:

Buitenlands nieuwsIn Rusland is dinsdag een Dutroux-achtig figuur opgepakt die in Moskou twee jonge Russische vrouwen vasthield in een kelder waar zij drie jaar lang werden misbruikt als seksslavinnen. De twee vrouwen, nu 21 en 17 jaar oud, werden in 2000 door de nu 53-jarige man dronken gevoerd in Rjazan, tweehonderd kilometer ten zuidoosten van Moskou.

De man ontvoerde de dronken meisjes (toen 14 en 17) hierop naar Moskou waar hij hen opsloot in een met een stalen deur afgesloten bunker onder zijn garage. Daar gebruikte hij hen jaren achter elkaar als seksslavinnen. De oudste van de twee vrouwen kreeg in de bunker twee zonen van haar ontvoerder, die hij naar een weeshuis in Rjazan bracht. Bij haar bevrijding was ze al weer acht maanden zwanger van een derde kind.

Eén van de vrouwen zei dat de man, een 53-jarige fabrieksarbeider, hen afgelopen herfst 's nachts een aantal keer uit wandelen nam. Tijdens één van de wandelingen wist zij een voorbijganger een hulpbriefje te geven.

[update] 3 Nederlanders omgekomen in Spanje

In het zuiden van Spanje zijn vandaag drie Nederlanders tijdens een bergtocht onderkoeld geraakt en overleden. Zeven andere Nederlanders raakten gewond tijdens de tocht in de Sierra Nevada. Een van hen is er ernstig aan toe.

Tijdens een sneeuwstorm is de groep Nederlandse toeristen verdwaald geraakt. De onderkoelde Nederlanders werden door reddingswerkers naar een berghut gebracht. Daar overleed een van de Nederlanders. De andere twee waren aanvankelijk vermist, maar werden later dood op de helling aangetroffen.

De groep 60-plussers trok ondanks de waarschuwingen voor het slechte weer het gebergte in, aldus de Spaanse politie.

Update 15:43
De ANWB stuurt vanuit zijn steunpunt in Barcelona hulpverleners naar de Sierra Nevada. Ook zal een psychotherapeut vanuit Nederland naar het berggebied in Spanje gaan, deze zal de overlevenden van de wandeltocht mentaal gaan begeleiden.

Turkse oud-militair staat op uit dood

Icoon Weird nieuwsEen 104-jarige oud-militair uit de Turkse onafhankelijkheidsoorlog is 'in gevecht' om te bewijzen dat hij nog steeds leeft en recht heeft op zijn oorlogspensioen. Dit meldt de Turkse krant Vatan.

Omer Kuyuk kwam onlangs in een shock terecht nadat een bank, waar hij aanklopte om zijn driemaandelijkse pensioen van 546 miljoen Turkse lires (ongeveer 324 euro) op te halen, weigerde uit te betalen. Dit met de opvallende reden dat de man dood zou zijn. De ongelukkige oorlogsveteraan, die zijn oren niet kon geloven, trommelt momenteel al zijn familieleden, woonachtig in het kleine plaatsje Iskilip, op om de staat te bewijzen dat hij nog in leven is.

Turkije vocht in de periode van 1919 tot 1922 een onafhankelijkheidsoorlog uit, met de Republiek Turkije, onder leiding van Mustafa Kemal Ataturk, als resultaat.

20 miljoen Turkse lires
Een Turkse kassier laat een 20 miljoen Turkse lires biljet zien. 1.800.000 Turkse lires staan gelijk aan de waarde van 1 euro - foto AFP/EPA

Ziekenhuis zoekt schroef in buiken

In een ziekenhuis in het Zwitserse Lausanne zijn negentig vrouwen gevraagd om een röntgenonderzoek te ondergaan. Men denkt dat er bij een operatie een schroef in de buik van één van de vrouwen is gevallen.

Bij het controleren van een metalen spreidhaak die bij keizersnedes gebruikt wordt merkte een verpleger op dat er drie schroeven misten. Twee daarvan werden al snel gevonden, maar er mist er dus nog een. Het gaat om een roestvrije, ronde schroef die geen gevaar inhoudt voor degene die ermee in de maag zit.

173.190 euro voor halsketting John Lennon

In Londen is een lederen halsketting van ex-Beatle John Lennon verkocht voor 117.250 pond (173.190 euro) aan een privé-verzamelaar. Dit meldt het veilinghuis Christie's vandaag.

Lennon droeg de ketting op het hoogtepunt van het succes van The Beatles, de waarde van het sieraad was geschat op 10.000 tot 15.000 pond. In maart werd het haar van Lennon al geveild, dat bracht een bedrag van 3500 euro op.

CIDI wil verbod komst moslimleider

Gisteren meldden we dat de Nederlandse tak van de AEL de Pakistaanse fundamentalistische moslimleider Qazi Hussain Ahmed heeft uitgenodigd om op 21 mei een lezing te komen houden in de Haagse Hogeschool. Inmiddels is tegen de komst van de moslimleider protest aangetekend door het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI).

Het CIDI heeft de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie gevraagd om Hussain Ahmed de toegang tot Nederland te weigeren. CIDI-directeur R. Naftaniel zegt dat de Pakistaan een risico voor de staatsveiligheid vormt wegens zijn opruiende teksten tegen niet-moslims. ''We willen hem bij de grens laten tegenhouden om ophitsing te voorkomen. Deze man is absoluut een gevaar''. Ook heeft het CIDI de Haagse Hogeschool gevraagd het bezoek van de moslimleider tegen te gaan.

De Haagse Hogeschool heeft vanmiddag laten weten dat Hussain Ahmed bij hun niet welkom is. Niet bekend is of de AEL een andere lokatie zal zoeken.


Niet welkom in Haagse Hogeschool

Qazi Hussain Ahmed is de leider van de fundamentalistische Jamaat-i-Islami partij. Hij was onder meer fel gekant tegen de Amerikaanse aanvallen op de taliban in Afghanistan en de medewerking die de Pakistaanse regering daaraan verleende. De Pakistaanse leider, die verdacht wordt banden te onderhouden met Al-Qaida, is één van de belangrijkste moslimleiders in Pakistan. Zijn partij heeft de macht in het noorden van Pakistan. Daar is nu de sharia van kracht, de strenge islamitische rechtspraak.

Tijdens de lezing in Den Haag wilde Hussain Ahmed spreken over de 'Toekomst van de Ummah'. Daarmee wordt zoiets bedoeld als een samenleving waar vrede, gerechtigheid en liefde heersen. Het islamitische begrip umma valt te vergelijken met wat in het christendom 'Rijk Gods' heet.

Hussain Ahmed staat in Pakistan de harde islamitische lijn voor. Zo heeft hij zich uitgesproken voor de uitvoering van de Iraanse doodstraf tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Zijn partij steunt zelfmoordaanslagen tegen buitenlandse troepen in Irak en heeft contacten met de Palestijnse terreurbeweging Hamas. De Pakistaan weigert het bestaansrecht van Israël te aanvaarden en noemt erkenning van de joodse staat ''pervers''. In toespraken heeft de moslimleider het vaak over de ''oorlog'' die de VS en zijn bondgenoten tegen de islam voeren. In eerdere toespraken riep hij op tot gewapende jihad en noemde hij democratische waarden ''vergif'' voor moslims. Ook wil hij dat islamitische landen zich bewapenen met kernwapens ten behoeve van de islamitische strijd.

De Pakistaanse leider is ook uitgenodigd door de AEL-België voor een lezing.

Dittrich houdt het voor gezien

Frank Dittrich houdt het voor gezien in de schaatswereld. De langeafstandsspecialist heeft met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière gezet.

De 36-jarige Dittrich geeft voorrang aan zijn maatschappelijke carrière en zal aan het werk gaan bij de marketingafdeling van de Deutschen Kreditbank."Deze beslissing valt na zo veel jaar topsport niet mee", aldus de Duitser.

Verder dan brons is Dittrich nooit gekomen op een groot internationaal kampioenschap. Zo werd hij derde op het WK allround in 1997, wist hij vijf keer brons te pakken op een WK afstanden: hij werd derde op de 10 kilometer in 1996, 1998, 1999 en 2000. Ook derde werd hij op de vijf kilometer in 1997.

Nederlanders vaker bang voor fietsdiefstal

dr.dray had ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeveer 45 procent van de Nederlanders laat de fiets af en toe thuis staan uit angst dat het rijwiel ontvreemd wordt. Veel mensen durven hun fiets niet bij stations of in het centrum van dorpen of steden te stallen. Dit is gebleken uit de eerste resultaten van een onderzoek dat de Fietsersbond donderdag naar buiten bracht.

Bijna 4300 mensen uit het gehele land vulden de enquête van de Fietsersbond in. Het onderzoek is een onderdeel van de antidiefstalcampagne van de bond.

Van de ondervraagden geeft 28 procent aan de tweewieler liever niet bij een station te laten staan. 21 procent van de ondervraagden laat de fiets liever thuis als ze naar het centrum gaan. Andere plaatsen die hoog scoren zijn zwembaden, uitgaansgebieden en winkelcentra.

[Handbal] Dames SEW kampioen

Handbalvereniging SEW heeft gisteren overtuigend de laatste wedstrijd van de playoffs gewonnen en daarmee de landstitel binnengesleept.

De dames van het team uit Nibbixwoud waren al eerste geworden in de reguliere competitie, maar toch leek het nog even moeilijk te worden in de beslissende 'best-of-three' tegen de nummer twee V&L. De eerste wedstrijd, in eigen huis, ging met 21-26 verloren. Dit werd echter met 21-28 rechtgezet in de uitwedstrijd. Gisteravond werd de derde wedstrijd met 25-22 gewonnen.

Bij rust stond het nog 12-11, maar in de tweede helft werd er uitgelopen naar 24-17. In de laatste minuten kroop V&L nog dichterbij, maar verder dan 25-22 kwam het niet.

Opmerkelijk was dat trainer Lou Reubsaet van V&L voor de wedstrijd al op staande voet werd ontslagen omdat hij de afgesproken mediastilte had genegeerd.

Doodstraf in Libië voor zeven hulpverleners

Zes Bulgaarse hulpverleners - vijf verpleegkundigen en een arts - en één Palestijnse arts zijn vandaag door een Libische gerechthof veroordeeld tot de doodstraf. Het hof acht bewezen dat de zeven 400 kinderen bewust hebben geïnfecteerd met het HIV-virus, dat aids kan veroorzaken. Negen Libiërs werden vrijgesproken. Dit meldt de Bulgaarse radio vandaag.

De zeven werden in 1999 gearresteerd, zij zouden kinderen in een ziekenhuis in Benghazi besmette bloedproducten hebben gegeven in een poging een geneesmiddel te vinden. Inmiddels zijn tientallen kinderen overleden aan aids. De hulpverleners hebben altijd gezegd onschuldig te zijn en gaan tegen het vonnis in beroep. Zij wijten de besmetting van de kinderen aan slechte hygiëne in het ziekenhuis.

In een verklaring meldde de Europese Unie "extreem bezorgd en diep teleurgesteld" te zijn over het vonnis. De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, had eerder bij de Libische leider Kaddafi aangedrongen op een "snelle en rechtvaardige regeling" in de zaak. "De EU heeft herhaaldelijk zijn zorgen geuit over het gebrek aan overtuigend bewijs voor de schuld van de verdachten", aldus een woordvoerder vandaag.

In de Libische wet staat dat een veroordeelde de doodstraf krijgt als hij schuldig wordt bevonden aan de dood van meer dan één persoon. De afgelopen negen jaar is er in het Afrikaanse land echter geen terdoodveroordeling meer uitgevoerd. Ondertussen wordt er volop gespeculeerd door verschillende media, bijvoorbeeld dat Kaddafi de veroordeelden zal vrijspreken, in de hoop daarmee terug te keren in de gunst van de internationale gemeenschap.

Man overlijdt op circuit Assen

MrRinuxs had ons via de nieuws-submit te melden:

Woensdagmiddag is een 56-jarige Haaksbergenaar op het TT-circuit in Assen onwel geworden en even later overleden. De man was deelnemer aan de Circuit Rijvaardigheidstrainingen. Deze worden een paar keer per jaar gehouden op het circuit.

Nadat de man over de finish was gekomen, reed hij tijdens het uitrijden steeds langzamer en kwam uiteindelijk ten val in de berm. Medewerkers van de medische post op de racebaan waren snel ter plaatse. Even later waren ook een ambulance en de traumahelikopter ter plekke. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Jaap Stam naar AC Milan

Jaap Stam gaat van Lazio Roma naar AC Milan, zo meldt Studio Sport. Hij heeft een contract voor twee jaar getekend bij de Italiaanse club. Milan betaalt zo'n 11 miljoen euro voor de 31-jarige verdediger.

Stam heeft al een imposante loopbaan achter de rug. Hij begon zijn profcarrière bij FC Zwolle en speelde daarna voor Cambuur Leeuwarden, Willem II, PSV, Manchester United en de laatste drie jaar dus voor Lazio Roma. In 59 interlands voor het Nederlands elftal scoorde hij drie goals.

De verdediger stond onder andere in belangstelling van Feyenoord, SC Heerenveen en PSV, maar koos dus voor de kersverse kampioen van Italië. Hier zal hij in de verdediging onder andere Paolo Maldini, Alessandro Nesta en Cafu tegenkomen. Ook zal hij er landgenoot Clarence Seedorf treffen.

Jaap Stam
Jaap Stam


Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Vrouw slikt kogel in

De 31-jarige Olivia Chanes kwam tot haar grote verrassing een kogel tegen in haar hotdog. Toen ze later last kreeg van buikklachten bleek dat er al een kogel in haar maag zat.

Bij een bezoek aan het ziekenhuis kwam men er dankzij röntgenstralen achter dat er een kogel in haar maag zat. "Eerst dacht ik dat ik een stukje van mijn beugel had ingeslikt, maar in het ziekenhuis vertelde men mij dat er een kogel in mijn buik zat", aldus de vrouw. "Het is in ieder geval de veiligste manier om een kogel in je lichaam te krijgen.", aldus Olivia.

De politie tast in het duister over de herkomst van de twee kogels. In de rest van de voorraad van het kraampje zijn geen andere kogels gevonden.

Britse jongen kan het snelst sms'en

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

James Trusler uit East-Sussex in Engeland is degene die het snelste ter wereld sms'jes kan versturen. James, die werkzaam is als ingenieur bij Britse Vodafone-netwerk, kan met zijn duim een bericht van 160 tekens intikken in de recordtijd van 1 minuut en 7 seconden.

Het volgende bericht moest hij typen voor zijn record: 'The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.'

Hiermee verbeterde hij zijn eigen record met 59 seconden. Ook bij de vorige recordpoging ging het om een ongeziene tekst van 160 tekens. Naar eigen zeggen verstuurt hij meer dan 4000 berichten per maand. Hij sms't dus meer dan 100 keer per dag. Sms'jes sturen hielp James zelfs aan een vrouw. Hij is net verloofd met de 26-jarige Komila Chandra.

'We kunnen ons veel beter uitdrukken in sms'jes. Ik ben er altijd erg snel in geweest. Ik ken mijn gsm en weet de toetsencombinaties van de verschillende letters uit het hoofd.', aldus de razendsnelle sms'er.

Grappenmakers verwerken cannabis in pizza

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De zwangere 16-jarige Stephanie McArdle vond het al vreemd dat de pizzabezorger zo stond te gniffelen toen haar pizza werd gebracht. Later kwam ze er achter dat de pizza vreemd rook en na de maaltijd voelde zij zich erg misselijk. Stephanie belde naar het restaurant om te klagen en haar vader reed er persoonlijk naar toe om zijn beklag te doen.

De koks van het restaurant beweerden dat het om een verbrande korst ging. Stephanies vader ging hier niet mee akkoord en bracht de pizza naar de politie voor onderzoek. Het forensisch team van de politie onderzocht de pizza en deelde mee dat er wel degelijk cannabis in de pizza verwerkt was.

Stephanie is naar eigen zeggen geschokt en kwaad. Ze is al naar de dokter geweest om te kijken of de cannabis blijvende schade aan haar foetus heeft aangericht. “Ik moet nog wachten op de resultaten. Ik wist dat er iets fout was toen die pizzabezorger en zijn vrienden in de auto allemaal aan het lachen waren," verklaart de tiener.

Het restaurant liet weten dat de bezorger nog niet lang in dienst was. “Hij is meteen ontslagen en beschuldigde één van zijn vrienden. We zijn even kwaad als de familie want we vertrouwen onze bezorgers."

"Het is erg onwaarschijnlijk dat de cannabis blijvende schade aan de foetus heeft aangericht. Het ging immers om een eenmalige kleine hoeveelheid,”, aldus dokter Paul Skett, expert in drugsproblemen van de universiteit van Glasgow.

Disney verbiedt film wegens kritiek op Bush

Het amusementsbedrijf Walt Disney verbiedt distributeur Miramax een film op de markt te brengen waarin kritiek wordt geuit op president Bush. Walt Disney is eigenaar van Miramax.

In de nieuwe film van Michael Moore, getiteld "Fahrenheit 911", wordt Bush in verband gebracht met enkele prominente Saudi's, waaronder ook familie van Osama bin Laden. De laatste wordt er van verdacht het brein te zijn achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Disney, dat sinds 1993 eigenaar is van Miramax, mag de verspreiding tegenhouden als het te duur uitvalt of niet geschikt wordt bevonden voor jeugdig publiek. Miramax meent dat deze bepalingen niet van toepassing zijn op Moore's documentaire.

Miramax zou de verspreiding van de film in Noord-Amerika voor zijn rekening nemen. Miramax stond garant voor het grootste deel van het budget voor de film, die zes miljoen dollar heeft gekost. Miramax hoopt Disney van gedachten te kunnen laten veranderen.

Drie spelende kinderen dood bij ongeluk Belgische goederentrein

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn woensdag bij een treinongeluk drie spelende kinderen gedood. Bij het ongeluk zou een Belgische goederentrein betrokken zijn, zo meldt het Duitse persbureau DPA. De centrale verkeersleiding van de NMBS kon het nieuws niet bevestigen. Evenmin is er iets bekend over de leeftijd of identiteit van de kinderen. De treinbestuurder zou in een shock verkeren. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk ontstaan is, aldus de grenspolitie.

De goederentrein, bestaande uit Belgische wagons met een Duitse locomotief, was op weg van Osnabrück naar Maschen. Het ongeval zou plaats hebben gevonden rond half drie in de middag, zo meldt de grenspolitie. Volgens een politie-agent waren de kinderen ongeveer vier jaar oud.

Leveranciers dit weekend in overleg

De zeven motorleveranciers zullen dit weekend nog om tafel gaan zitten om de kostenbesparingen voor 2006 te bespreken.

De vergadering tussen Ferrari, BMW, Mercedes-Benz, Renault, Honda, Ford en Toyota zal plaatsvinden in Barcelona. De leveranciers hebben van de FIA vier weken de tijd gekregen om plannen te smeden voor een 50% kosten reductie op de motoren. Volgens FIA-baas Max Mosley wilden de teams twee maanden de tijd nemen om het voorstel te prepareren. "Maar die tijd hebben we niet," zo zei Mosley.

30 Juni zal namelijk in Parijs tijdens de FIA World Council een voorstel op tafel moeten komen. Daarnaast hebben de fabrikanten onderling afgesproken dat de nieuwe motor voor in 2006 gebruikt moet kunnen worden. Dit onder voorwaarde dat ze per 1 juli weten wat ze moeten doen. Dit zal ze dan slechts achttien maanden voorbereidingstijd geven.

Huisartsenposten werken matig

Het blijkt voor zieke burgers moeilijk om huisartsenposten te bereiken. Met name de telefonische hulp laat te wensen over, dit staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie meent dat de posten die de avond-, nacht- en weekenddiensten voor huisartsen organiseren, "niet aan voorwaarden voor verantwoorde zorg" voldoen. Zo wordt niet altijd gecontroleerd of een arts daadwerkelijk ook een arts is. Bovendien slagen huisartsen er zelden in binnen een kwartier bij een spoedgeval te zijn.

De inspectie denkt dat er grote investeringen nodig zijn om de kwaliteit te verbeteren. Ook zouden er meer huisartsenposten moeten komen.

PvdA wil debat

Naar aanleiding van het rapport een spoeddebat met de minister Hoogervorst. Dit zou moeten plaatsvinden na het mei-reces. De PvdA vreest dat de zorg van ouderen en gehandicapten in de knel zal komen.

Ook voor het NPCF, de federatie van consumenten voor patiënten, is de maat vol. De NPCF meent dat minister Hoogervorst kwaliteitseisen moet opleggen. De federatie is verbaasd dat er nu pas kritisch wordt gerapporteerd. "Er zijn al geruime tijd signalen dat het niet goed loopt bij de posten.", aldus de NPCF

Ierland wijst Nederlandse stemmachines af

Ierland wenst geen gebruik te maken van Nederlandse stemmachines. Volgens een Ierse onderzoekscommissie is het oncontroleerbaar of de machines een betrouwbare uitslag geven én of de machines kunnen worden gemanipuleerd.

Ierland is voor de komende Europese verkiezingen op zoek naar nieuwe stemapparatuur. Het Nederlandse bedrijf Nedap had reeds voor 50 miljoen euro aan stemapparaten aan de Ieren verkocht. De onderzoekcommissie, een op gezag van de Ierse premier Ahern samengesteld groepje van rechters, ondernemers en wetenschappers, gaf echter een negatief advies voor verdere bestelling. Ze zegt "niet in de positie te zijn om het gekozen systeem aan te raden. Het is onmogelijk de betrouwbaarheid vast te stellen."

De volgende maand reeds te gebruiken software bleek nog niet gereed. Ook kreeg de commissie niet de broncode van de software van Nedap, wat betrouwbare testen mogelijk zou maken. De software zou bovendien te manipuleren zijn, waarmee de uitslag zou kunnen worden aangepast. Ook het piepgeluidje na stemming kon geen goedkeuring wegdragen. Immers als een stemmer ter plekke niet wenst te stemmen, wordt dat meteen opgemerkt. Tenslotte zag de commissie liefst dat er ook prints van de uitslagen kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld indien het systeem zou crashen.

Naar aanleiding van kamervragen verklaarde de Nederlandse minister van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties De Graaf vorige week geen reden te zien aan de machines te twijfelen: "In Ierland gaat het om andere machines en sommige bezwaren zijn ondervangen."

Peuter zwaargewond in bouwmarkt

MrRinuxs had ons via de nieuws-submit te melden:

Een driejarig kind uit Eibergen is woensdagmiddag zwaargewond geraakt bij een ongeval in een doe-het-zelfwinkel. Hij raakte bekneld onder een kast en moest met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd worden.

De peuter was met zijn moeder aan het winkelen, toen hij samen met zijn broer (6) aan de aandacht van de moeder ontsnapte. Het tweetal klom in een houten kast met hang- en sluitwerk, dat door het gewicht van de kinderen omviel. Het oudste zoontje kon op tijd wegkomen, maar de jongste kwam onder de kast terecht. Hij werd bevrijd door zijn moeder en een onbekende vrouw.

"Stam tekent bij AC Milan"

Verdediger Jaap Stam heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij AC Milan, aldus de manager van Stam, Henk van Ginkel.

De 31-jarige international zal bij Milan samen met voormalig Lazio collega Alessandro Nesta het centrale blok in de verdediging gaan vormen. Naar verluidt maakt Milan een transfersom van omstreeks elf miljoen euro over op de bankrekening van de Romeinen.

Door de overgang kan Stam bij interlands voortaan carpoolen met Clarence Seedorf, die reeds twee jaar bij Milan speelt.

Stam kwam eerder uit voor FC Zwolle, waar hij zijn profcarrière begon. Daarna kwam hij via Cambuur Leeuwarden en Willem II bij PSV uit. In 1998 haalde Manchester United hem daar weg. Na grote successen in Manchester moest hij echter noodgedwongen die club verlaten. Alex Ferguson was woest na het verschijnen van Stam's autobiografie. Hij vertrok toen naar Lazio Roma.

Scholieren willen langste cartoon ooit maken

theSummoner had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgende week doen scholieren van het Noordwijkse Northgo college een poging om de langste cartoonstrip ooit te maken.

De rode draad in het verhaal is minister-president Balkenende. Balkenende bezoekt in de strip alle werelddelen om te kijken welke normen en waarden voor ons land belangrijk zouden kunnen zijn.

Het huidige wereldrecord staat op naam van de Amerikaan Robert Dixon. Vijf maanden lang werkte hij aan zijn cartoon van 191,8 meter. De scholieren zijn van plan een cartoon van minstens 200 meter te maken.

Huysegems niet meer in actie

Stein Huysegems heeft zaterdag een knieblessure opgelopen. Voor de aanvaller van AZ is daarmee het seizoen voorbij.

Huysegems raakte in het duel met NAC Breda geblesseerd. Hij liet zich echter pas maandag onderzoeken nadat hij wakker was geworden met een dikke knie. De Belgische arts verwees hem door naar het ziekenhuis, waar de schade aan de meniscus werd geconstateerd. Uit het onderzoek bleek dat de buitenmeniscus van zijn rechterknie beschadigd is. Hij zal spoedig een operatie moeten ondergaan. Daarmee mist hij de resterende competitieduels tegen SC Heerenveen en PSV.

Huysegems maakte dit seizoen in 29 wedstrijden 5 doelpunten voor de Alkmaarders.

Geldwagen overvallen in Amsterdam

Freemondo en Pagli hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Donderdagochtend is er in Amsterdam een geldwagen van Brinks overvallen. Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk wat buit is gemaakt. Dat heeft woordvoerder Rob van Veen van de politie bekendgemaakt.

Rond half tien werd de geldwagen op de Roeterstraat overvallen. Door de politie zijn een aantal agenten met kogelvrije vesten ingezet. "Er is allereerst een politiemacht heen gestuurd om de situatie rustig te houden daar, we weten er verder nog niks over.", aldus van Veen.

Ooggetuigen vertellen dat er bij de overval een ruit van de geldwagen is gesneuveld. De politie kan niet bevestigen of er geschoten is. Evenmin is het duidelijk of er gewonden zijn gevallen. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. De brommer die de dader gebruikte bij zijn vlucht is enkele straten verderop teruggevonden.

Van Bronckhorst mag weg bij Arsenal

Giovanni van Bronckhorst (29) mag vertrekken bij Arsenal. Dat heeft trainer Arsene Wenger woensdag gezegd. De Nederlander kan mogelijk bij Fc Barcelona onder dak.

De Nederlandse linkerverdediger speelt momenteel al op huurbasis voor Fc Barcelona, maar mag van Wenger permanent naar de Spaanse topclub. Van Bronckhorst speelt goed in Barcelona. Arsenal heeft op de linksbackpositie reeds Ashley Cole en het aanstormend talent Gael Clichy onder contract. Op het middenveld, waar Van Bronckhorst ook uit de voeten kan, is Edu de beste optie.

Volgens Wenger is er nog geen definitieve overeenkomst tussen Barcelona en Arsenal, maar is het de wens van Van Bronckhorst en Barca dat hij definitief verhuist naar Spanje. Hij zou dan voor twee jaar tekenen.

Bij Arsenal hebben Martin Keown, Kanu, Sylvain Wiltord en Dennis Bergkamp een aflopend contract. Bergkamp zou voor een jaar bij willen tekenen, mede om aanwinst Robin van Persie te begeleiden. Francis Jeffers en Jermaine Pennant waren net als Van Bronckhorst dit seizoen uitgeleend en mogen verkocht.

Update 11:45 uur
Arsenal en Barcelona hebben overeenstemming bereikt. Barcelona en Van Bronckhorst gaan volgende week om tafel om het contract invulling te geven.

Hill: Blijf bij BAR Button

Oud F1-kampioen Damon Hill adviseert Jenson Button om bij BAR te blijven.

Button heeft dit seizoen al drie podiumplaatsen achter zijn naam staan en zou op het verlanglijstje voor volgend jaar staan van Williams. Hill denkt echter dat het op de lange termijn beter is om bij een team te blijven waar hij duidelijk de beste van het team is.

"Als hij wereldkampioen wil worden, wil hij bij een team zitten waar hij de eerste rijder is." Daarmee bedoeld Hill niet persé dat het in het contract moet staan, maar wel dat Button een team moet hebben dat zo tegen hem aankijkt, zoals BAR op dit moment doet. Verder denkt Hill dat Honda beter haar best zal gaan doen als blijkt dat ze races kunnen winnen. "Ze zijn een serieus bedrijf. Ze hebben een stimulans nodig, ze moeten zich realiseren dat ze aan het werk moeten, want ze hebben het een beetje laten afweten de laatste tijd. Die stimulans hebben ze nu."

Na zijn kampioenschap in 1996 was er geen plaats meer voor Hill bij Williams en moest hij noodgedwongen genoegen nemen met een plekje bij Arrows. De twee jaar daarna reed hij nog voor Jordan, maar zijn glansrijke jaren waren toen voorbij.

Vlagverbod in Belgische stadions

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken De Wael heeft gisteren bevestigd dat clubs een vlagverbod mogen uitvaardigen. Dit op een vraag van een parlementslid van het extreem-rechtse Vlaams blok.

De vraag betrof enkele voetbalclubs die momenteel stadionverboden uitdelen aan supporters die een vlag met de Vlaamse Leeuw danwel de Waalse Haan bij zich dragen. De clubs achtten de vlaggen provocerend en straffen derhalve hard. Onder meer Bergen, uitkomend in de hoogste klasse, heeft de regel ingesteld.

Het vlaggenconflict is overgewaaid uit de wielersport. Dit jaar zijn bij diverse wielerwedstrijden conflicten geweest waarbij een renner een vlag in de wielen kreeg. De organisatie 'Vlaanderen vlagt', dat veel Vlaamse vlaggen uitdeelt, kreeg hiervan de schuld. Tegenstanders van deze organisatie beweren dat het Vlaams blok achter de 'propaganda' met vlaggen zit. Zij zou op die wijze heimelijk een onafhankelijk Vlaanderen op de agenda willen zetten.

Love Parade gaat toch door

thewizzard had ons via de nieuws-submit te melden:

De Love Parade van Berlijn gaat volgens verschillende bronnen toch door. Eerder werd bekend gemaakt dat het techno-feest niet door kon gaan vanwege financiele problemen. Toch lijkt het nu 99 procent zeker dat de Love Parade toch doorgaat na overleg met de gemeente Berlijn.

De organisatie heeft nog niets officieel bekend gemaakt, maar dat zou niet lang meer duren. De Love Parade moet op 10 juli 2004 plaatsvinden.


Waarschijnlijk dit jaar toch ook weer een Love Parade

Moberg verdiende vorig jaar 3 miljoen euro

Vorig jaar verdiende Ahold-topman Anders Moberg ongeveer drie miljoen euro bij het supermarktconcern Ahold. Moberg werd 1 mei 2003 aangesteld. Het basissalaris voor de tien maanden dat hij bij Ahold werkte kwam uit op 981.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Ahold donderdag publiceerde.

Verder ontving Moberg een bonus van bijna 1,8 miljoen euro. Ook kreeg hij verhuiskosten en reiskosten voor hem en zijn partner, 1 miljoen aandelenopties en 250.000 gewone aandelen Ahold.

Bush wil 25 miljard extra voor Irak

saban en FEESTsdeel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

President Bush heeft het Amerikaanse Congres woensdag verzocht om 25 miljard dollar extra vrij te maken voor de militaire operaties in Irak. Bush had eerder nog beloofd geen verzoeken in te dienen voor extra geld.

Door het Witte Huis is lange tijd volgehouden dat er geen extra geld nodig was voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Tot nu toe is er ongeveer 160 miljard dollar voor de oorlogen uitgetrokken. De extra 25 miljard komt ten laste van het begrotingsjaar 2005, dat op 1 oktober begint.

Man overleeft zes spijkers in hoofd

systemlord wordt bedankt voor het submitten en vertalen van het volgende bericht:

Een bouwvakker uit Los Angeles heeft na een ongeval met een krachtig spijkerpistool zes spijkers in zijn hoofd gekregen. Woensdag hebben de artsen gezegd dat zij een compleet herstel van de man verwachten.

Drie spijkers zijn doorgedrongen tot de hersenen van Isidro Mejia, en één ging zijn wervel onder de basis van zijn schedel in. De artsen zeiden dat de spijkers ternauwernood zijn hersenstam en ruggenmerg misten, en de man zo ontsnapte aan verlamming of de dood.

Hij vertelde verslaggevers in het Spaans vanuit zijn rolstoel dat hij zich niet veel van het ongeval herinnert, maar dankbaar is in leven te zijn.

"Hij zegt dat hij zeer dankbaar is in leven te zijn," zei Dr. Rafael Quinonez, een neuroloog die de spijkers verwijderde. En hij vertelde me vanochtend dat hij dacht dat hij ging sterven. Maar was zeer gelukkig toen hij zijn ogen weer opende, en zag dat hij nog onder de mensen was.

De 39-jarige Mejia was op het dak van een huis aan het werk, toen hij van het dak op een medewerker die het spijkerpistool gebruikte viel.

De twee mensen probeerden elkaar beet te houden om het vallen te vermijden, maar ze tuimelden allebei op de grond. Op dat punt loste het spijkerpistool en schoten de spijkers in het hoofd van Mejia. "Zij zijn uiterst krachtig," zei sheriff Mark Newlands. "Zij moeten door drie-kwart-duim triplex."

De scan van het hoofd van Mejia
De scan van het hoofd van Mejia

Drie zwaargewonden bij ongeval

KonnieKipke had ons via de nieuws-submit te melden:

Woensdagavond zijn bij een eenzijdig ongeval drie mensen zwaargewond geraakt. Het ongeval vond plaats op de Rembrandtweg in Amstelveen.

Rond half negen vloog een Porsche, met waarschijnlijk een veel te hoge snelheid, uit de bocht. Nadat de auto een lantaarnpaal had geraakt kwam deze tot stilstand tegen een boom. Op het moment van het ongeluk waren er geen andere weggebruikers in de buurt.

De drie personen zaten door het ongeval bekneld en moesten door de brandweer bevrijd worden. Het trio is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Over hun toestand is nog niets bekend.

Hoekstra stopt met voetballen

Peter Hoekstra zet na dit seizoen een punt achter zijn voetballoopbaan.

De 31-jarige oud-speler van Het Nederlands Elftal, PSV, Ajax en FC Groningen heeft te veel last van een hardnekkige knieblessure. De aanvaller speelt nu bij het Engelse Stoke City en zei in een intervieuw met AD Sportwereld dat hij geen zin meer heeft om de gehele tijd met pijn te spelen, waardoor hij het plezier in het voetbal verliest.

Adoptie-ouders veroordeeld voor ondervoeding kinderen

zipdisk had ons via de nieuws-submit te melden:

Woensdag is in de Verenigde Staten een echtpaar officieel aangeklaagd omdat ze hun zoons bijna van de honger lieten omkomen. Dat heeft het openbaar ministerie gemeld.

De zaak gaf aanzet voor hervorming van de dienst voor kinderbijstand. De zaak kwam in oktober 2003 aan het licht nadat een 19-jarige zoon werd betrapt terwijl hij in het vuilnis van de buurman naar eten zocht. De jongeman was slechts 1.20 m en woog amper 20 kilo. Later vonden autoriteiten ook nog drie jongere zoons die een ernstig groeigebrek vertoonden als gevolg van ondervoeding.

Eind februari waren de jongens alweer zes tot vijftien kilo bijgekomen en 3,8 tot 16,5 centimeter gegroeid. Het echtpaar verklaarde dat de jongens al eetstoornissen hadden voordat ze geadopteerd werden. Advocaten zeiden dat het paar kinderen nam die niemand anders wilde. Volgens de autoriteiten mochten de jongens echter niet in de keuken van het gezin komen, kregen ze koud pannenkoekenbeslag te eten en aten ze zelfs ruwe bouwvezelplaat.

Bij het echtpaar woonden ook nog twee geadopteerde meisjes en een pleegkind. Deze vertoonden geen sporen van ondervoeding. Alle zeven kinderen werden opgevangen door de kinderbescherming.

Doden door autobom in Bagdad

Minardibos had ons via de nieuws-submit te melden:

Zeker zes Irakezen en een Amerikaanse militair zijn omgekomen toen een autobom ontplofte in het centrum van Bagdad, aldus militaire zegslieden. Verder raakten er nog veel mensen gewond. De explosie vond plaats op een brug die toegang biedt tot het streng bewaakte stadsdeel waar de Amerikanen hun hoofdkwartier hebben.

De ingang naar deze "groene zone" wordt streng bewaakt door Amerikaanse militairen. Enkele auto's stonden te wachten om gecontroleerd te worden door de militairen. Verscheidene voertuigen staan in brand, aldus getuigen. Boven de brug is een zwarte rookwolk zichtbaar.

Tekort aan graan bedreigt wereldreserves

TvB had ons via de nieuws-submit te melden:

Graan. Vezels, vitaminen, mineralen!Ook al zal de graanoogst van dit jaar een recordopbrengst van naar schatting 1,89 miljard ton opleveren, dit zal nog altijd niet voldoende zijn om 6,4 miljard mensen en een miljard stuks vee te voeden. Er wordt voor dit jaar een tekort van bijna zestig miljoen ton verwacht.

De Amerikaanse milieuvereniging Earth Policy Institute (EPI) deed eerder deze week deze voorspelling. De vereniging denkt dat ook dit jaar de graanteelt te kampen zal hebben met problemen als het klimaat, ziekte en insekten. Ook de stijgende temperaturen en het dalende grondwaterpeil, vooral in China en de Verenigde Staten, geven in toenemende mate aanleiding tot zorgen. Lester Brown, voorzitter van EPI verwoordt het als volgt: "Dit is goed nieuws voor landbouwers maar slecht nieuws voor consumenten". De graanprijzen zullen naar verwachting dan ook fors stijgen.

2004 zou het vijfde opeenvolgende jaar zijn met een tekort in de graanoogst, met het gevolg dat de graanvoorraad in de wereld zal slinken tot minder dan 300 miljoen ton, lager dan ooit, een voorraad die genoeg is voor nog geen 56 dagen. In 2003 werd 59 dagen lang een beroep gedaan op de wereldvoorraad omdat er in dat jaar 110 miljoen ton te weinig was geproduceerd. Om van een veilig minimum te kunnen spreken moet er voor zeker 70 dagen graan in voorraad zijn. Om het interen op de voorraad van de voorgaande jaren te compenseren zou er dit jaar een overschot van 55 miljoen ton graan moeten worden geproduceerd.

Recordbedrag voor schilderij Picasso

Pablo PicassoHet schilderij 'Garçon à la pipe' (Jongen met een pijp) van Pablo Picasso is bij het veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor een recordbedag van 104 miljoen dollar. Het vorige record was 82,5 miljoen dollar, in 1990 betaald voor 'Portret van dokter Gachet' van Vincent van Gogh.

De Spanjaard Picasso (1881 - 1973) is samen met Georges Braque de grondlegger van het kubisme. Hij schilderde 'Garçon à la pipe' op 24-jarige leeftijd, in 1905, kort nadat hij zich in Parijs had gevestigd. Tot nu toe was het hoogste bedrag dat ooit voor een Picasso was betaald 55 miljoen dollar, in november 2000 voor 'La Femme Aux Bras Croisés'.

Op 'Garçon à la pipe' is een jonge Parijzenaar te zien, met een pijp in zijn linkerhand. Hij staart voor zich uit. "Het heeft een aangrijpende dubbelzinnigheid, waardoor het een van Picasso's bekendste beelden van de schoonheid van een jongeling is geworden", aldus een woordvoerder van Sotheby's.

Garçon à la pipe
Pablo Picasso's Garçon à la pipe

Vrijheid

Ze haalde diep adem en zette haar Albert Heijn tassen op de grond. Uit haar jaszak haalde ze een verfomfaaid pakje sigaretten en stak er een op. Met een droevige doch dappere blik keek ze om zich heen. Het was een onooglijk kleine en lelijke kamer, maar hij was van haar. Terwijl ze de rook diep inhaleerde voelde ze de tranen weer opwellen. Stoer beet ze op haar lip en sjouwde haar tassen de drempel over.

Toen ze op het bed neerplofte, kwam er een grote stofwolk uit. Ze gooide het raam open en keek naar een muur. Okay, het uitzicht was dan niet fantastisch, maar het was wel haar uitzicht. Ze leunde uit het raam terwijl ze haar sigaret oprookte. Ze gooide haar peuk naar beneden en peuterde aan een loszittend velletje bij haar duimnagel. Ze haalde het bed af en klopte het matras zo goed mogelijk uit. Ze sopte de kast uit en begon haar tassen uit te pakken. Gestaag werkte ze door en binnen een paar uur was haar hele kamer klaar.

Trots keek ze naar het eindresultaat. Ja, het was klein, maar ze had alles wat ze nodig had. Alleen de warmwatervoorziening wilde nog wel eens voor problemen zorgen, maar dat was een van de redenen dat ze deze kamer zo goedkoop kon huren. Ze liep naar de douchecel en draaide de heetwaterkraan open. Ze hoorde de boiler aanslaan en trok haar kleren uit. Toen het water begon af te koelen stapte ze snel onder de douche vandaan. Ze sloeg een grote badhanddoek om haar natte koude lijf en keek trots naar haar kamer. Ze zette de radio aan en zong mee met een vrolijk top 40 nummer. Ze trok haar favoriete badjas aan en rookte zittend op de vensterbank een sigaret.

Nadat ze zich had aangekleed besloot ze haar nieuwe woonplaats te verkennen. Voor de zekerheid had ze een plattegrondje in haar tas gestopt. Ze trok de deur achter zich dicht en deed de sleutels in haar jaszak. Ze deed de dopjes van haar MD-speler in haar oren en stapte de straat uit. Ze had vrij snel de weg naar het centrum gevonden en de stad viel haar mee. Ze bekeek wat etalages in de winkelstraat en besloot terug te gaan naar huis. Fluitend opende ze haar voordeur. Ze rende de trap op en plofte neer op haar bed. Ze voelde iets hards in haar rug. Haar GSM. Ze zag dat ze drie gemiste oproepen had, haar moeder en twee keer haar beste vriendin. Ook had ze een nieuw SMS-je. Haar ex. Het zweet brak haar uit. Toch besloot ze het SMS-je eerst te lezen alvorens hem te wissen. "Weet je het zeker" . Natuurlijk weet ik het zeker domme bokkenlul, dacht ze bij zichzelf. Ze wiste het SMS-je en legde haar telefoon weg.

Ze keek naar het plafond en voelde een traan over haar wang rollen. Wist ze het wel zeker? Eerst had ze alles en nu had ze niks meer. Ze wilde hem bellen. Haar excuses aanbieden en teruggaan naar haar veilige wereldje. Zo slecht was hij toch ook niet voor haar geweest? De perfecte relatie bestaat immers niet.. had ze niet teveel eisen gesteld? Ze stond op en beval de spookbeelden uit haar hoofd te verdwijnen. Deze beslissing had ze niet zomaar gemaakt. Ze belde haar beste vriendin. Ze zouden vanavond de kroegen en mannen van deze stad gaan ontdekken.


Ze knipperde met haar ogen. Het felle licht zorgde voor felle pijnscheuten in haar hoofd. Ze opende haar ogen en vroeg zich af waar ze was. Opeens wist ze het weer. Ze was in haar nieuwe huis. Haar eigen huis. Van haar alleen. Kreunend stond ze op. Ze kon niet meer zo goed tegen alcohol als vroeger. Ze zette het koffiezetapparaat en de TV aan. Met een dampend hete kop koffie keek ze in bed het journaal. Ze kon zich niet heugen wanneer ze voor het laatst uit zichzelf zo vroeg wakker was geworden. Toen haar koffie op was nam ze een koude douche, de boiler had geen zin vandaag. Rillend kwam ze onder de douche vandaan en rookte een sigaret in bed, waar hij altijd zo'n hekel aan had. Ze kleedde zich aan en besloot in het park te gaan wandelen. Volgens haar huisbaas was het een groot park, waar ze rustig rond kon dwalen. Ze keek naar buiten en zag dat het guur weer was. Haar favoriete wandelweer. Verscholen in haar kraag, luisterend naar haar favoriete muziek liep ze door het park. Ze voelde zich opgelucht, trots en blij, maar toch bleef ze een verdrietig gevoel houden. Ze had zolang met hem samen geleefd, zou ze het redden alleen?

Ze ging op een bankje zitten om een sigaretje te roken. Ze haalde haar telefoon uit haar jaszak om te kijken hoe lang ze had gelopen. Een nieuw SMS-je. Haar ex. "Ik mis je. Ik kan niet zonder je, kom terug naar huis." . Ze gooide haar hoofd in haar nek en inhaleerde diep. De zon brak door het wolkendek heen en scheen in haar gezicht. Ze veegde de tranen van haar wangen en SMS-te terug. "Ik kom niet naar huis. Nooit meer. Laat mij gewoon gaan en ga door met je leven, dat doe ik ook." Ze stond op en liep nog een rondje door het park. De zon scheen in haar gezicht en ze had zich nog nooit zo vrij gevoeld.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.