Virusmeldingen nemen fiks toe

Arjan (Yosh)
Virussen zijn hot. Niet minder dan 232 nieuwe virussen schenen de afgelopen drie maanden ten tonele, waarmee het afgelopen kwartaal de meeste virussen ooit in zo’n korte tijd met zich meebracht. Dit liet antivirus softwaremaker Trend Micro weten.

De softwarefabrikant bracht gedurende de afgelopen drie maanden 232 virusmeldingen naar buiten. Elf hiervan waren gemiddeld tot zeer gevaarlijk, 119 meldingen waren niet tot nauwelijks gevaarvol. De overige 112 droegen een algemeen karakter met zich mee.

In vergelijking met vorig jaar heeft het eerste kwartaal van 2004 een grote stijging wat betreft virussen. Werd in dezelfde periode van het vorige jaar de digitale wereld nog bedreigd door zes gevaarlijke tot zeer gevaarlijke virussen, is dit in de eerste drie maanden van 2004 verhoogd tot elf. Ook het totaal aantal meldingen was een jaar geleden flink lager dan nu; het aantal virussen werd verhoogd met niet minder dan factor 7.

Trend Micro onderstreept dat de grote stijging vooral veroorzaakt wordt door grote virussen als Bagle, Netsky en MyDoom, die ieder voor zich verantwoordelijk waren voor één of twee varianten per dag.

Voorspeld wordt dat de nieuwe trend aan zal houden, en het totaal aantal virussen ten opzichte van 2003 zal toenemen. Ook wordt verwacht dat de computervirussen nog verfijnder zullen zijn, wat overigens niet hoeft te betekenen dat succesvoller zullen zijn, aldus Trend Micro.